2019 m. gegužės 4 d., šeštadienis

,,Sean Brummel: einen Scheiß muss ich"




,,Sean Brummel: einen Scheiß muss ich"



Tommy Jaud



2015 m.
320 psl./Trukmė 05:53

Jau du kartus klausiau knygą ir niekaip nenusprendžiu iki galo ar tai dar viena idijotiška knyga (žr. ,,Vollidiot") ar geniali knyga :)

Sean Brummel maždaug keturiasdešimties metų vyras, kuriam nušvinta apvaizda, kad ,,aš privalau" yra pasirinkimas ir dėl to jis nieko neprivalo daryti. Jis pakeičia savo gyvenimą, tampa laimingas. Šiame kontekste Sean Brummel komentuoja įvairias šiuolaikines madas, kultūros ir sveikatos bei kitas tendencijas.

Man asmeniškai didžiausias atradimas šioje knygoje yra ,,Muss-Monster". (Muss - vokiškas žodis reiškiantis privalėjimą.). Jei kažką nemalonaus gyvenime priskiriu prie ,,Muss-Monster", visai kitoks požiūris plėtojasi ties tuo dalyku, kurs kas lengviau spręsti situaciją. O kalbantis su kitu, kuris taip pat žino kas yra šis ,,Muss-Monster", kartais galima sutaupyti dešimt minučių diskusijų bebandant išaiškinti kas ir kaip :)

Mažų mažiausiai tai nepaprastai nuotaikinga knyga. Net jei manysite kad ne geniali, o kvailoka, vistiek kartais neišeis sulaikyti šypsenos, nes daugelis pastebėjimų yra tiesiai į dešimtuką. Pramoginė knyga tai tikrai :)

Malonaus skaitymo! :)
Emilija


2019 m. gegužės 3 d., penktadienis

Literatūros teorija I

 


 ,,Literatūros teorija ir kūrinių interpretacijos"


Saulius Žukas


2000 m.
182 psl.
ISBN 9955-00-041-4

Literatūros vadovėlis. Pavyko perskaityti tik iš trečio karto :D Kažkaip pradėjus vis nusistumdavo, bet pagaliau pavyko pabaigti :) Čia pirmoji vadovėlio dalis (II dalis). Literatūros kūrinių analizei Saulius Žukas išskiria penkis svarbius literatūrinius laikotarpius: 1. Tautosaka, 2. Senoji raštija, 3. Viduramžių ir renesanso literatūra, 4. Barokas ir klasicizmas, 5. XIX amžiaus literatūra.

Tai, kaip šiame vadovėlyje aiškinama literatūros teorija man pasirodė priimtina - šį tą tikrai pavyko suprasti. Šio to visgi pasigedau....norėjosi, kad kiekviename laikotarpyje būtų apžvelgti ne tik iškiliausiais vakarų kultūroje laikomi to laikotarpio kūriniai, bet ir konkretūs pavyzdžiai iš lietuvių literatūros. Apie iškiliausius pasaulyje rašo visi, o apie lietuvių literatūrą ne tiek ir daug. Gaila kad tiems kūriniams, apie kuriuos rašo kas netingi, skiriama daug dėmesio, o lietuvių literatūra taip ir lieka nuošaly net lietuviškame vadovėlyje... 

Visgi geras vadovėlis manau. Rekomenduoju. Manau kiekvienam mėgstančiam skaityti verta bent kartą perskaityti bent vieną literatūros teorijos vadovėlį, kad būtų aiškiau kodėl kai kurie kūriniai vienaip ar kitaip vertinami. Šių dienų skaitytojui dažnai ne iškart gali būti aišku kodėl vieni ar kiti kūriniai laikomi svarbiais ir ypatingais, bet juk tai kas šiandien normalu, kažkada galėjo būti ekscentriška :)


Malonaus mokymosi :)
Emilija