2024 m. liepos 28 d., sekmadienis

,,Draugai, meilė ir tas didelis baisus dalykas"





,,Draugai, meilė ir tas didelis baisus dalykas"




Matthew Perry



2024 m. (orig. 2022 m.)
304 psl.
ISBN 978-609-479-764-4

Vakar nusipirkau, o šiandien baigiau skaityti. Negalėjau sustoti. Jis 2022-aisiais būdamas 53-jų išleido šią knygą,  2023-iaisiais būdamas 54-ių mirė - tai, galima sakyti, viso jo gyvenimo svarbiausi prisiminimai.

Mėgstu serialą ,,Draugai", ir labai mėgstu Čendlerį. Metju Peri yra vienas iš tyliųjų ,,Draugų" aktorių. Esu žiūrėjusi pokalbius, kur jis apie savo priklausomybes kalba. Žinau kad nesukūręs šeimos, kad kenčia nuo priklausomybių, ir tiek, daugiau apie jį bulvarinės spaudos iki mūsų kraštų neateina (kas aišku labai nori, tas randa; aš tenkinuosi bulvarinėm naujienom, kurios neprašytos į akis patenka). JAV apie jį ir jo darbus žinoma daugiau, tad man jis tiesiog linksmasis mielasis Čendleris :)

Atsiminimai jo knygoje sunkūs, niūrūs, bet juos ne taip sunku skaityti kaip galima pagalvoti, mat jaučiasi, kad jis savo atsiminimus rašo būdamas pakilioje vietoje. Ne, ne išbridęs iš to didelio baisaus dalyko, bet jį suvokiantis, priimantis kaip savęs dalį su kuria nuolat kovoti reikia, ir pasaulį matantis tokį koks jis yra - gyvenantis tikrovėje. Viršelio nuotrauka atspindi knygos esmę: švelnios mielos akys, dailus veidas, susitaikymo su kančia šypsnis...

Jis daug iškentė, bet daug ir pasiekė (ir aš ne tik apie jo karjerą). Kažkur užmačiau palyginimą kad Čendlerio gyvenimas yra Metju svajonė, o Metju gyvenimas yra baisiausias Čendlerio košmaras. Perskaičiusi Metju atsiminimų knygą suprantu, kodėl taip buvo pasakyta. Vistik Metju gyvenimas buvo pilnas įvairių ne tik neigiamų patirčių. Įspūdingiausia tai, kad jis krito į dugną tokią daugybę kartų ir kaskart iš jo išsirisdavo. Neįtikėtina (ir įkvepianti) žmogaus stiprybė nepasiduoti kai nebematai galimybės laimei, bet veda gilus laimės troškimas - viltis.

Knygoje jis rašo, kad jis nenori būti prisimenamas tik Čendleriu. Manau jam tai pavyko. Aš jį prisiminsiu kaip žmogų, kuris per dideles dvasines ir fizines kančias siekė laimės, tame kelyje pagelbėjo daugeliu kenčiančių žmonių ir pakeliui atrado jėgų sukurti mieliausią džiaugsmo teikiant personažą - Čendlerį Bingą.

Įvepiančio skaitymo! :)
Emilija