2024 m. liepos 21 d., sekmadienis

,,Broliai Karamazovai''

 


,,Broliai Karamazovai"



Fiodoras Dostojevskis


1976 m. (orig. 1878-1880 m., lesta dalimis)
971 psl.
ISBN nesuteiktas

Man ketvirtoji Fiodoro Dostojevskio knyga :) Jau skaitytos ,,Baltosios naktys", ,,Idijotas" ir ,,Nusikaltimas ir bausmė". Kaip ir neplanavau jos skaityti... Nebuvau girdėjus apie jos turinį, o tik bendrai, kad svarbi. Pavadinimas kiek gąsdindavo - labai ,,rusiškai tragiškai" skambėjo. Tad ir gulėjo ilgai lentynoje šalia kitų Dostojekvskio knygų, šalia Tostojaus, Diuma, Hugo ir kitų. Kaip vis gi ją paėmiau į rankas? O gi dėl smalsumo. Tai itin profesoriaus Piterseno vertinama knyga. Šio profesoriaus mintys įdomios, dažnai itin įžvalgios. Pasidarė smalsu - kas tai per knyga jei šis išsilavinęs ir iškalbingas žmogus ją taip vertina. Na ir išsitraukiau iš neapdulkėjusios lentynos :)

Viršelis labai liūdnas... Nesupratau to raudonos ir juodos derinio... O ir ta ameba prarijusi tomo numerį.... Čia gal juoda-raudona kontrastu norėjo kruviną tragizmą pademonstruoti? Kažką viršelį kuriant juk galvojo....

Per pirmąją dalį knygos stūmiausi vos ne vos.... Kol dar veikėjų biografijos buvo, dar buvo gerai, bet toliau tos tragiškos dramatiškos damos - beveik neįmanoma ištverti. Daug perskaitai, o beveik nieko neįvyksta. Pradžia itin sunki buvo. Visa pirma dalis itin sunki, bet ji būtina, nes ji suteikia kontekstą pagrindiniam įvykiui. Dabar tai rašydama net ir prisiminiau, gi kad autorius knygos pradžioje kaip tik dėl to ir atsiprašo :) Atsiprašymas priimtas :)

Autorius per skirtingus veikėjus perteikia skirtingas žmogaus psichologijos plotmes: suaugę, jauni, tėvai, vaikai, mažamečiai, seneliai, vyrai, moterys, turtingi, vargšai, vienuoliai, pasauliečiai.... Tiek psichologinių paveikslų ir būsenų dar nesu sutikusi jokioje vienoje knygoje.

Labai įdomu tai, kad šioje knygoje jau kritikuojamas socializmas (Dostojevskis mirė 1881 m., o Marksas 1883 m.), kritikuojamas visuomenėje vyraujančio naratyvo naudojimas neva tai saugant visuomenės gerovę ir pritaikomas žmogui, mažai atsižvelgiant į jo individualų atvejį. Visuomenėje egzistuojantis naratyvas saugomas, bet kokia kaina. Gal dėl to profesoriui Pitersenui ir patinka, mat jis stipriai pasisako už žmogaus laisvę, nepriklausomybę ir prieš marksistines įdėjas. ,,Broliai Karamazovai" tikrai anti-socialistinis romanas. Dostojevskis jaunystėje buvo įsitraukęs į socialistines veiklas, už tai buvo nuteistas ir nemažai metų praleido katorgoje. Jo genialus protas turėjo tikrai pakankamai patirties ir laiko įvertinti socializmo prasmę ir poveikį. Aš matau šį kūrinį kaip jo suaugusio proto įspėjimą kitoms kartoms apie socialistinių požiūrių žalą individui.

Nesiekiantys gilintis į socializmo problemas šiuo kūriniu vistiek gali pasimėgauti (ypač jei domitės žmogaus psichologija). Tik turėkite omenyje, kad tai Dostojevskio knyga: nepadauginkit - skaitykit pamažu :)

Gera knyga. Tikrai gera. Vis gi man mėgstamiausiąja tarp Dostojevskio knygų išlieka ,,Idijotas".

Įžvalgaus skaitymo! :)
Emilija