2019 m. balandžio 27 d., šeštadienis

,,The Emotionally Abused Woman"

 


,,The Emotionally Abused Woman: Overcoming Destructive Patterns and Reclaiming Yourself"


Beverly Engel


1992 m. (orig. 1990 m.)
244 psl.
ISBN 978-0-449-90644-6

 

Emotionally abused woman - Abused - į lietuvių kalbą terminas neverstinas vienu žodžiu. Arčiausias lietuviškas žodis angliškajam ,,abuse" būtų ,,skriauda". Emociškai skriausta moteris. Čia labai platu, juk emociškai nukenčiama ir praradus mėgstamą darbą, ir jei kas nors iškeikia... Emocinių nuoskriaudų nepatyrusių sunku būtų rasti, o čia dar specialiai moterims. Pamaniau paskaitysiu, gal netyčia kas pritiks, nors ypatingai nuskriausta ir nesijaučiau. O štai perskaičiusi knygą tikrai pasijaučiau :) Nieko čia linksmo, aišku. Tik tai kas laikoma skriauda (angl. ,,abuse") autorė skirsto nuo palaikymo pastangose iki seksualinio išnaudojimo. Ir nors patirtys gali būti labai skirtingos, bet seniai patirtų skriaudų pasekmės gali pasireikšti nepastebimai ir vistik itin destruktyviai šiandien.

Knyga labai praktiška. Verta paskaityti kiekvienai, kuri turi nuoskaudų tėvų adresu vaikystėje ar sutuoktinio/partnerio adresu būdama suaugusi. Smulkūs bet neišgenami gyvenimo nepatogumai gali slėpti seniai pamirštas skriaudas. Skaitydama atradau keletą naujų dalykų apie save. Kai juos atradau, jie išnyko/nebetrukdo. Kartais viskas ko tereikia išsilaisvinti yra susivokti dėl ko nesijauti laisvas. 

Gaila kad šios knygos vertimo į lietuvių kalbą nėra. Atsižvelgiant į tai koks vis dar iškreiptas požiūris į psichologinės pagalbos ieškojimą sklando visuomenės nuomonėje, ši knyga galėtų būti išsigelbėjimas daugeliui įvairių patirčių turinčių moterų.

Rekomenduoju kiekvienai, kuri gyevna nors truputį sudėtingesnį nei tobulą gyvenimą.


Išlaisvinančio skaitymo!
Emilija

-----

Apie nedidelę dalelę to, kas rašoma Beverli Engel knygoje, galima rasti ir knygoje ,,Mamos, nemokančios mylėti". Jei skaitymas anglų kalba Jums nėra pasirinkimas, tuomet siūlyčiau perskaityti ,,Mamos nemokančios mylėti" vertimą į lietuvių kalbą.