2022 m. sausio 11 d., antradienis

Džeko Londono apsakymai


,,Apsakymai"




Džekas Londonas


1969 m. (orig. nuo 1900 iki 1918 m.)
444 psl.



Džekas Londonas vienas didžiausių mano džiaugsmų. Jo apsakymai vienas už kitą puikesnį. Gal išskyrus paskutinįjį :) Jis gan pasakiškas, bet šauniai pozityvia gaida užbaigia skaitymą rinkinio su ne viena sunkia istorija....

Kadangi šis leidinys ne viena istorija, o rinkinys daugelio visiškai atskirų istorijų rinkinys, norėčiau trumpai paminėti kiekvieną iš jų.


,,Už tuos, kurie kelyje" 1900 m. Pakili, nors ir ne itin džiugi istorija apie teisybės ieškojimą ir apie žmogišką supratimą.

,,Baltoji tyla" 1900 m. Iliustracija stiprybės, kuri reikalinga atšiauriuose kraštuose, iliustracija meilės galios ir supratingumo.

,,Moters ištvermė" 1901 m. Apie moters atsidavimą savo vyrui, apie paaukojimą to, kas jai svarbiausia. Man kuždasi aplink ausis ko tai nuomonė, kad šiuo pasakojimu autoriaus norėta pagerbti Šiaurės Amerikos šiaurės indėnes.

,,Žmogus su randu" 1901 m. Stipri istorija apie tai kaip baimė užneša protą, kokie neatsargūs ir užmaršūs gali tapti žmonės, kai juos užvaldo begalinė, pačių sau įsikalta baimė.

,,Kur skiriasi keliai" 1901 m. Ypatingas pasakojimas, kuris tarsi tarp kitko pateikia pavyzdį kaip galią turinčių žmonių nesuaugėliškumas (įžeidumas, susireikšminimas ir pan.) sukelia neapykantą ir priešpriešą vieni kitiems tarp tų, kurie iš principo visai neturi ko pyktis.

,,Gyvenimo dėsnis" 1902 m. Vos ne visą apsakymą perskaičiau bandydama prisiminti apie ką jis. Neprisimenu nors tu ką! Bet antrą kartą susipažinus jau žinau apie ką :) Liūdna istorija.... Istorija apie mirštantį indėnų genties vadą. Ne kiek mirštantį kiek paliktą numirti. Mirtis šiaurės šalyse sava, reali ir dažna. Ši istorija daugiausiai yra svarstymai apie gyvenimą ir mirtį.

!!! ,,Sukurti laužą" 1910 m. Man labiausiai į sielą įsmigęs šio rinkinio apsakymas. Apsakymas atskleidžia sniegynų viršenybę žmogui visomis savo spalvomis, parodo kaip svarbu laiku priimti sprendimus ir kokios sunkios gali būti paprasčiausio neatidumo pasekmės.

,,Tūkstantis tuzinų" 1904 m. Po šio apsakymo gali pradėti suprasti tai, ko iki šiol nesupratai. Gali likti nesupratęs šio apsakymo. Gali būti jo sukrėstas. Gali susivokti. Šis apsakymas neišsenkančių apmąstymo galimybių pradžia.

,,Tikėjimas žmogumi" 1904 m. Vienas iš ne pačių puikiausių apsakymų. Nesutinku su autoriaus nuomone, kad jo apsakymas nupiešia poveikį mūsų elgesiui to, kiek mes tikime vienu ar kitu žmogumi. Man ši istorija to neatskleidė, nes joje randu ir aplinkybių, kurios visko nepaliko tik tikėjimui žmogumi.

,,Pasakojimas apie Kišą" 1907 m. Įkvepianti legendiška istorija kaip aštriu protu, o ne garsiu balsu siekti galingų susireikšminusiųjų pagarbos ir įgauti valdžią.

,,Gyvenimo meilė" 1907 m. Vienas iš apsakymų, kuris savo pavadinimu neprimena iškart apie turinį. Pavadinimas geras, bet man gal kiek per švelnus. Kai skaitau žodį ,,meilė", išgyvenimai sniegynuose tikrai ne pirmas dalykas, kuris šauna į galvą. Vertėjai čia niekuo kalti - išversta tiksliai. Aš būčiau apsakymą pavadinusi ,,Noras gyventi" arba ,,Troškimas išlikti". Juk istorija tokia sunki - ta kelionė tokia sunki. Hm... Meilė... kažkaip keistai man pavadinime čia stovi ta meilė. Ar tikrai siekiame išlikti nes būtent Mylime gyvenimą?

,,Atskalūnas" 1911 m. Išsigelbėjimo iš aplinkos primesto gyvenimo apsakymas. Pagrindinis veikėjas tikras savo gyvenimo herojus.

,,Kai dievai juokiasi" 1911 m. Ypatingas pasakojimas apie ypatingą meilę. Tik čia ne komplimentas, iš pasakotojo pusės. Žmonės dažnai jaudinasi dėl meilės, dėl tos ugnelės - ar neišblės? o gal čia tik kibirkštėlė ir greit užges? Autorius pagrindinio veikėjo žodžiais svarsto apie tos ugnelės puoselėjimą, jos vaidmenį poros santykiuose, o ypač vyro ir žmonos santykiuose. Gilus bet lengvas skaitymas.

,,Poilsis kelionėje" 1907 m. Intriguojanti istorija pradedama ko ne legenda, kokiu tai stebuklu, kurį istorija paskui pamažu paaiškina labai paprastai :) Viskas yra neįtikėtina, kol nežinome kaip tai atsitiko!

,,Prisipažinimas" 1907 m. Melagio ir veltėdžio su sąžine išpažintis, todėl tekstas gan nuotaikingas :) Vienas iš retesnių Džeko Londono tekstų - nuotaikingas tekstas :)

,,Mapujo namas" 1911 m. Šią istoriją apibūdinti galiu ko gero geriausiai trumpa fraze: ko tik nepadarysi dėl pinigų! :) Istorijos tėkmė labai netolygi tad nuo linksmo iki liūdno ir atgal kaip per linksmuosius kalnelius atrakcionų parke.....

,,Gabalas mėsos" 1911 m. Jausmingas boksininko karjeros pabaigos apsakymas.

,,Po denio tentu" 1913 m. Kartais neįvertiname savo poelgių svarumo. Kartais net nepajėgiama jo įvertinti...ypač ten, kur vertė tiems patiems dalykams yra skirtinga. Tai trumpas apsakymas, labai paprastas, visgi vieni veikėjai skatina itin šiltus jausmus, kiti erzina, o yra ir kas kelia šleikštulį.

,,Užmušti žmogų" 1913 m. Dar viena apysaka apie ne dekoratyvią moterį. Labai įdomiai pavaizduota dviejų žmonių sąveika. Norisi tikėti, kad ši situacija galėjo pakrypti ir kitaip, bet juk abu veikėjai elgėsi taip kaip jų aplinka iš jų reikalavo. Gyvenimas ne pasaka.

,,Puikybės rūmas" 1912 m. Šeimos santykių apsakymas. Puikybės įžeidimas kai visas kaimas žino tik ne tu. Savo kelio ne-/pasirinkimas. Daugelis šio rinkinio apsakymų yra šilti net speiguotuose sniegynuose, ar šylantys vargšų namuose, o šis apsakymas šaltas ir dar labiau šąlantis.

,,Naktį gimusioji" 1913 m. Apie merginą iš San Francisko kuri tapo indėnų genties vade. Istorija apie tai, kad tik paklusęs savo lemčiai tapsi laimingu. Ir kas laukia jei apsileisi ir pasileisi plaukti pasroviui...

,,Meksikietis" 1913 m. Nepaprastos tvirtybės ir ryžto apsakymas. Liūdnas, bet įkvepiantis iš dalies net žavus. Apsakymas apie tai, kaip tai kas svarbu žmogaus dvasiai, gali suteikti neapsakomo susitelkimo, ryžto ir tvirtybės. Tai apsakymas, aukštinantis žmogaus dvasios stiprybę.

,,Pasakos galas" 1916 m. Istorija apie vyro gerumą. Ne įgimtą. Išugdytą. Paprastai gerumo istorijos būna moteriškos istorijos, paprastai apie moterų atsidavimą, aukojimąsi rašoma, o štai čia istorija apie gydytojo pastangas gelbėti žmogų ir apie vyro gerumą.

,,Kaip senovės argonautai" 1918 m. Arba pasaka arba istorija apie lemtį :) Kuris iš jų, priklausuo no to kuo skaitytojas tiki. Apsakymas, puikiai vaizduojantis, kad ir sėkmės ir nesėkmės yra to paties gyvenimo dalis ir ne visa gera, kas atrodo gera, ir ne visa bloga, kas atrodo bloga.

Autorius meistriškai parenka pavadinimus. Iš pirmo žvilgsnio jie nėra įsimintini. Skaitydama apsakymus ne kartą paverčiau atgal prisiminti kaip vadinasi skaitomasis, bet perskaičius, dabar beveik apie visus puikiai atsimenu vien iš pavadinimo.

Malonaus skaitymo! :)
Emilija