2023 m. sausio 31 d., antradienis

,,Frei Day"




 ,,FREI DAY
Die Welt verändern lernen! Für eine Schule im Aufbruch''


Margret Rasfeld

2022 m. (pirmas leidimas 2021 m.)
192 psl.
ISBN 978-3-96238-294-0


Margret Rasfeld mokytoja beveik 40 metų, 25 iš jų ji mokyklos direktorė. Knygoje M. Rasfeld dalinasi savo patirtini modernizuojant švietimą Vokietijoje. Tai labiau dalykinė knyga...o gal sakykim dalykinė mokytojams ir pažintinė tėveliams? Visos knygoje pateikiamos rekomendacijos yra pagrįstos ir atitinka Vokietijos bei Europos teisės aktus ir net pasaulines strategijas. Ši knyga yra nuostabus pavyzdys to, kaip politikų formaliai deklaruotus ir pamirštus teiginius gali tikrove paversti atitinkamos srities specialistai. M. Rasfeld siūlomi pokyčiai įgyvendina tai, kas jau prieš daugelį metų numatyt kaip siekiamybė, bet nedaroma. Įkvepianti knyga.

Dalykinė knyga apie švietimo modernizavimą. Pirmą kartą knyga išleista 2021-ais metais, aš skaičiau 2022-iais metais išleistą 3-iąjį leidimą. Tai neįtikėtinas rodiklis!

Knyga vadinasi ,,Frei Day'' - ,,Laisva diena''. Tai yra pagrindinė ugdymo modernizavimo idėja: vaikams reikalinga ,,laisva diena'' - kelios valandos savaitėje, kuomet vaikai užsiima veikla kylančia iš jų pačių idėjų. Trumpai tariant - moksleiviams turi būti įplanuotas laikas prasmingam mokyklinių žinių panaudojimui. Prasmingam ta prasme, kad kiekvienas moksleivis didžiąją dalį mokyklinių žinių laiko neprasmingom. Autorė gan detaliai aprašo kas reikalinga sėkmingai transformacijai, pristato įvairių mokyklų atvejus. Skirtingo mokyklos labai skirtingai ėmėsi šio modernizavimo, akademiniai rezultatai nenukentėjo, o moksleiviai ir mokytojai patenkinti mokykla. Ir visa tai iš pačių mokytojų, moksleivių, tėvelių ir mokyklos administracijos iniciatyvos - jokios ,,dar vienos" brangios ir nereikalingos politinės reformos.

Knygos viršelis puikiai iliustruoja knygos turinį: mokyklinė lenta, kurioje turi būti tik nepriekaištingos raidės, skaičiai ar linijos yra atveriama vaiko kūrybai, piešiniams ir spalvoms. Lentos ,,išlaisvinimas'' - puikus vaiko lavinimo išlaisvinimo simbolis: vaikas ugdomas toks koks yra, o ne bandoma išugdyti vaike dar vieną (pakrikusios) sistemos vienetą.

Informatyvaus skaitymo! :)
Emilija

P.S. Pasirodo pagal šią sistemą išugdomi tie, kurie paskui klijuojasi prie gatvių ir dažais apipylinėja muziejus.... Skaičiau knyga dar nežinodama apie ,,Fridays for Future" judėjimą. Dėl metodo vertės lieku prie savo išsakytos nuomonės, deja čia kaip visada: geras įrankis blogose rankose gali pridaryti žalos.