2023 m. vasario 11 d., šeštadienis

,,Valdovės Gambitas""


,,Valdovės gambitas"


Valteris Tevis


2022 m. (orig. 1983 m.)
378 psl.
ISNB 978-609-479-565-7


Vienareikšmio įvertinimo knygai neturiu. Pykstu ant autoriaus. Būtų puikus skaitalas paaugliams apie tai kaip alkoholis ir vienatvė gali suėsti gyvenimą, arba pramoginis skaitalas šachmatų gerbėjams, bet kuriam gi paaugliui rekomenduosi knygą, kuri įžanginiuose puslapiuose rašo apie aštuonmetę ir masturbaciją bendrame kontekste? Išvis kokiam žmogui galima rekomenduoti tokią knygą? Vos prisiverčiau tęsti skaityti. Ilgai svarsčiau ar tęsti. Nusprendžiau tikėtis, kad tokių dalykų daugiau nepasitaikys ir tas tikėjimasis pasiteisino. Dar pikčiau kad tos nemalonios intymios scenos apie vaikus neturiu absoliučiai jokios prasmės tolesniam istorijos plėtojimui. Be tų nemalonių scenų, toliau amerikietiškai lengvas, bet prasmingas skaitalas apie Šachmatus.

Pykstu, tikrai pykstu. Tris pastraipas galima juodu flomasteriu užspalvinti, taip netektum nemalonių scenų ir net nepastebėtum kad kažko neliko. Tokius dalykus knygose palikti net yra elementarių rašymo gairių nesilaikymas, nes romane, pjesėje, scenarijuje (ir t.t.) turi būti tik tai kas yra reikalinga istorijai. Tokią šlykštybę paliko ir dar be jokios prasmės tolesniam istorijos plėtojimui.

Mėgstu šachmatus. Buvo malonu skaityti tekstus apie mėgstamą žaidimą.

Nelinkiu skaityti, bet jei skaitysit, žinot kam nusiteikti...
Emilija


P.S. Perskaičiusi knygą pažiūrėjau pirmą seriją serialo pagal šią knygą. Gan panašu, bet su ,,klaidom''. Kai kurių momentų neskaitęs knygos net nesuprasi, arba jie erzinančiai netikslūs. Nežiūrėsiu serialo. Buvo smalsu ką Netflix su vaikų seksu padarė. Seriale tos nemalonios ir jokios prasmės knygoje neturinčios scenos, laimei, tiesiog praleistos.