2023 m. birželio 30 d., penktadienis

,,Heklberio Fino nuotykiai''

  

,,Heklberio Fino nuotykiai"


Markas Tvenas

1984 m. (orig. 1884 m.)
285 psl.
ISBN nesuteiktas

Tik baigusi Tomą Sojerį sėdau prie Heklberio Fino. Nors autorius sako, kad Heklberio Fino nuotykius galima ir atskirai skaityti, visgi džiaugiuosi, kad skaičiau iš eilės. Po to straipsnio apie sovietmečio vertimų/leidimų nepatikimumą buvau jau nusiteikusi neskaityti šio vertimo, bet griebti originalą. Tačiau pradėjusi klausytis Tomo Sojerio nuotykių originalo pastebėjau, kad vertimo netikslumai per smulkūs, kad atsisakyčiau popierinės knygos lietuvių kalba ir prisiimčiau garso knygą anglų kalba (popierinė knyga asmeninėj bibliotekoj, o garso knygas imu iš nemokamų legalių garso knygų bibliotekos Librivox.org).

Leidinys kuriame skaičiau Heklberio Fino nuotykius yra tas pats surišimas kartu su Tomo Sojerio nuotykiais Savo recenzijose palieku aprašus atskirus. Tai dvi atskiros knygos, todėl kiekviena verta atskiro įrašo, net jei jie ir susiję :)

Dvi atskiros knygos ir tikrai skirtingos. Didysis nuotykis prasideda maždaug metai po to kai baigiasi pirmoji knyga. Pirmoje knygoje Heklberis buvęs miestelio netikėlis, antrojoje knygoje yra gan šaunus vaikinas. Tomas Sojeris antrojoje knygoje kiek ne savo vietoj: padūkęs, bet perlenkiant net jo padūkimo ,,normalumą".

Ši knyga, išskyrus dalį apie Tomą Sojerį, yra švelni draugystės ir išgyvenimo istorija. Ypatingai įdomu skaityti apie jaunuolio vidines kančias dėl doro ir nedoro elgesio vergovės kontekste. Kadangi Hekas gyvenęs auklėjamas dorovingos našlės ir lankęs sekmadieninę mokyklą, jam kažkiek suprantama krikščioniška dorovė. Jis keikia save kaip nedorą baltajį, nes negali elgtis ne žmogiškai su bendrakeleiviui vergu. 

Galbūt man romantizavosi Heklberio kelionė upė dėl mėgstamos dainos ,,Moon River"... Jei ir taip, tas idealizavimas perskaičius knygą nenunyko :) ...išskyrus dalį su Tomu Sojeriu, ten tai jau Ne.

Jei galima sulyginti Tomo Sojerio nuotykius ir Heklberio Fino nuotykius, tai sakyčiau pirmoji knyga labiau vaikiški išdykavimai, o antroji brandesnė, mat ten jau išlikimo istorijos.

Smagaus skaitymo! :)
Emilija