2023 m. liepos 7 d., penktadienis

,,Karo nuotaka"




,,Karo nuotaka: iš nemylimos dukters - į Švedijos karalienę"




Ilona Skujaitė



2023 m.
286 psl.
ISBN 9786090154366

Istorinis romanas apie karalaitę Kotryną, Kotryną Jogailaitę gyvenusią XVI-ame amžiuje. Romanas parašytas pirmuoju asmeniu, todėl itin gyvas. Šis istorijos laikotarpis man mažai žinomas, todėl skaičiau su dideliu įsitraukimu ir jauduliu: kas laimės mūšį? ar pavyks išsigelbėti? ar pavyks dar kartą išsigelbėti? ir t.t. Kadangi tai tikra istorija (nors ir literatūriškai pagražinta, bet istorinis kontekstas ir asmenybės tikros), ją žinantiems ne tiek jaudinanti knyga; man, žalokai šiuo klausimus buvo itin įtempta. Smagiausia tai, kad išgalvotam kūriny gali nuspėti kas ir kaip, priklausomai nuo to kur link vystosi veiksmas, žinoma kad tam tikri įvykiai reikalingi kad atitinkamai vyktų tolyn. Čia gi ne išgalvota istorija ir įvykiai buvo tokie kokie buvo nepriklausomai nuo to jie ,,padeda'' ar ,,kenkia" literatūriniam istorijos vystymui. Pora kartų net kilo ūpas paieškoti informacijos, o kaip visgi šis mūšis baigėsi? Nepaieškojau, skaičiau toliau :)

Knyga pakliuvo man į rankas beveik prieš mano valią. Pati tikrai nebūčiau pirkusi. Atstumiantis pavadinimas ir nedailus viršelis. Suprantu, kad čia Kotryna ir ji pavaizduota tiek gražiai kiek buvo įmanoma. Vistik šis portretas su šiuo pavadinimu veikia visiškai atstumiančiai. Paimti knygą įkalbėjo knygyno darbuotoja. Džiaugiuosi, kad leidausi įkalbama. Knyga įdomi, lengva ir moteriškai sava. Šiek tiek primena knygą ,,Moters portretas".

Ši knyga ne tik Kotrynos Jogailaitės literatūrinė biografija, tačiau ir šaunus romanas leidžiantis pažvelgti į XVI a. Baltijos jūros pakrančių istoriją. Vertingas politinės situacijos atvaizdavimas. Bei jaudinantis nuotykis. Apie filmą ,,Žalgirio mūšis" sako kad tai geriausia istorijos pamoka, visgi ne. Ši knyga yra geriausia istorijos pamoka. Lietuvos istorija mokykliniuose vadovėliuose einanti nuo Jogailos iki Knygnešių yra nuobodžiausia mokyklinio dalyko kurso atkarpa. Šia knyga apimami svarbiausi XVI a. įvykiai Europoje, bei trumpai pateikiama istorinė eiga po to. Linkiu smagiai susipažinti su nuobodžia mokyklinio kurso atkarpa!

Įtempto ir informatyvaus skaitymo! :)
Emilija