2023 m. liepos 10 d., pirmadienis

,,Dieviškoji komedijas. Pragaras"




,,Dieviškoji komedija. Pragaras"





Dantė Aligjeris


1991 m. (orig. 1314 m.)
294 spl.
ISBN nesuteiktas, Vertė: Aleksys Churginas


Su šia knyga įžengiu į XIV-o amžiaus literatūrą :)  Dantė Dieviškąją komediją (trys dalys: Pragaras, Skaistykla, Rojus) rašė 1308 m. - 1321 m. Pragaro pirmasis leidimas pasirodė 1314 m., visos komedijos spausdintinis leidimas pirmą kartą pasirodė 1472 m. 

Nuo Dantės Pragaro egzistuoja visų vakariečių šleikštulį keliantis suvokimas apie tai kas yra pragaras.  Jau apie septynis šimtus metų.... O kaip beveik du kart septynis šimtus metų iki tol? Koks pragaras buvo tada? Anas pragaras lyg tai turėtų būti ,,tikresnis". Šis klausimas man iškilo baigus skaityti knygą...

Tekstas vaizdingas, toks vaizdingas, kad be pasiruošimo daugelis metaforų lieka nesuprastos. Ko gero reiktų bent Vikipedijos puslapį apie šią knygą perskaityti ir tada dar kartą  patį Pragarą. Nepasiruošus skaityti vis tiek buvo malonu. Vertėjas pateikęs knygos gale keletą komentarų, bet jie tekste nesužymėti ir tikrai ne kiekvienas nesuprantamas terminas/posakis paaiškintas, tad vertinėjimą mečiau ir tiesiog skaičiau.

Skaitydama poemas kartais taip įsijaučiu į ritmą, kad pametu mintį. Šioj knygoj man taip dažnai nutiko. Baigusi skaityti, netgi pirmąsias dvi giesmes perskaičiau iš naujo, kad prisiminčiau kaip viskas prasidėjo. Mėgstu eiliuotą tekstą, bet kartais bangavimas ritme išbanguoja testo prasmę man.

Susikaupusio skaitymo! :)
Emilija