2016 m. vasario 29 d., pirmadienis

,,Hobitas''







,,Hobitas''




Džonas Ronaldas Reuelis Tolkinas


2012 m. (originalas išleistas 1937 m.) 
272 psl.
ISBN 9786090107324


Tiek daug kalbų apie tą stebuklingą žiedą, tiek filmų... Vyriškos kompanijos paskatinta peržiūrėjau visus. O paskui pamaniau kad visgi reikia ir kny​​gą perskaityti. Dažnai žmonės pažiūrėję filmą diskutuoja apie originalų kūrinį. Su Hobitu tai irgi klaida kaip ir su daugeliu filmų.

Knygą perskaityti galima greičiau nei visus tris filmus peržiūrėti. Filme viskas blogai. Tiesiog viskas sumaišyta....

,,Hobitas" nuotykinė pasaka mokykliniam amžiui. Sakyčiau tai knyga apie savęs. Hobitas vardu Bilbo Bagins širdyje yra kitoks nei kiti jo kaimelio hobitai. Ir jis leidžiasi į kelionę nes jį ten šaukia troškimas. Jis daug kartų gelbsti bendražygius, aukoja savo gerovę jiems. Jis tai daro noriai ir sumaniai. Manau mokyklinio amžiaus jaunimui ši knyga vertinga tuo, kad veda į savivertės suvokimo, savo troškimų siekimo ir vertybių laikymosi pamokų link. Šiuo aspektu filmas ansurdiškas. Filmas nukreiptas į nuolatinę kovą su žemių baisūnais, personažai idealizuoti. Knygoje šie baisūnai paminėti vos pora kartų,o personažai gan realistiški ir jų poelgiai ne tokia dramatiški.

Suaugusiems gal nelabai ši knyga. (Ypač jei patiko filmas). Na, nebent vis dar mėgsta stebuklines pasakas :) Tai knyga moksleiviams.



Malonaus skaitymo! :)
Emilija




2016 m. vasario 12 d., penktadienis

,,Baltosios naktys''






,,Baltosios naktys''




Fiodoras Dostojevskis


1987 m. (originalas leistas 1848 m.)
72 psl.
ISBN (ant mano skaityto leidimo nepateiktas)


Sant Peterburgas Rusijoje garsėja Baltosiomis naktimis. Fiodoras Dostojevskis aprašė pasimatymą trukusį keturias baltas Sankt Peterburgo naktis. Pats autorius kūrinį pavadino sentimentaliu romanu iš svajotojo atsiminimų.

Pasimatymas ilgas, o istorija trumpa. Tai istorija apie tyrą gryną meilę. Nostalgiškai, net norisi įterpti, jog šiuolaikinėje visuomenėje tokia meilė reta. O gal ne tiek reta, kiek slepiama?

Ši knyga vienam ilgam vakarui ar porai trumpesnių. Istorijos nuotaka nėra pakyli. Tad vakarui, kada trokštate džiugios romantikos, netiks. Ši knyga tiks vakarui, kada norite atsipalaiduoti, neskubėti, tiesiog nurimti.


Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2016 m. vasario 11 d., ketvirtadienis

,,Geros nuotaikos vadovas''







,,Geros nuotaikos vadovas.
Nauja emocijų terapija''




David. D. Burns



2013 m. (pirmasis leidimas 1980 m., taisyta redakcija ir šio vertimo originalas 1999 m.)
384 psl.
ISBN 978-609-438-005-1



Pradžiai, vienas geriausių pavadinimų! ,,Geros nuotaikos vadovas" iš tikro ir yra knyga-vadovėlis kaip neleisti blogoms mintims užvaldyti ir taip išlikti geros nuotaikos.


Knygoje gausu pavyzdžių ir pratimų mokančių kaip valdyti įkyrias negatyvias mintis. Knygos pagrindas depresija ir jos gydymas. Žodis depresija kelia as​​ociaciją su liūdesiu arba kažkuo gėda dažnam žmogui pokomunistineje visuomeneje (nepabijokime apie tai kalbėti, komunistinės santvarkos poveikis visuomenei iki šiol labai stiprus ir to kaip ir depresijos nereikia gėdytis, su tuo reikia tvarkytis). Depresija nei liūdesys, nei gėda. Depresija yra psichologinis sutrikimas, kuris gali būti įvairaus gilumo. Glaustai depresija apibūdinama kaip bloga nuotaika ir ūpo nebuvimas tuomet kai gyvenime nėra nutikusios didelės nelaimės - kuomet bloga savijauta neturi aiškaus pagrindo. Va čia ir visa depresijos suvokimo mistika pasak dr. D. D. Burns. 

Autorius knygą orientuoja į depresija sergančius žmones. Priekyje knygos pateiktas specialus skyrelis, kuriame pateikiama informacija apie tai, kad šios knygos teigiamas poveikis depresijos gydymui yra įrodytas moksliškai, tad knyga turėtų būti vertinga pagalbininkė besigydantiems depresiją. Ir ne tik.... Niekad savęs nelaikiau depresija sergančiu žmogumi. Knygą gavau dovanų susidūrusi su artimo praradimu. Ir kiek daug atradau.... pačioje knygos pradžioje pateiktas mąstymo klaidų sąrašas atvėrė akis tam, kiek gyvenime smulkių nemalonumų kartais gali paversti jį nepakenčiamu. Depresija didžiai daliai žmonių kyla iš mąstymo klaidų. Bet šias klaidas daro ne tik depresija sergantys žmonės. Žmogus gali būti visiškai sveikas, bet daryti bent vieną iš mąstymo klaidų ir jo gyvenimas jau nebeatrodys puikus. O reikia tiek nedaug: geriau pažinti save ir būti atidesniu savo mąstymui.

Tai viena geriausių savęs pažinimo knygų. Ji nėra stebuklinga knyga ir stebuklingų receptų nesiūlo. Tam kad knygos žinos padėtų reikia pasiryžti priimti save kokie esame, susikaupti ir įdėti daug pastangų.

Išbandžiau keletą dalykų su savo gyvenimo nemaloniais momentais, kurie maniau kad kitokie būti tiesiog negali. O visgi pasirodo gali :)

Ši knyga tikras geros nuotaikos vadovas. Rekomenduoju visiems, kurie jaučia kokį nors nepatogumą santykiuose su žmonėmis, dažnai jaučiasi suirzę, ar tiesiog dažniau nei norėtų nesijaučia patenkinti savo kasdienybe.


Malonaus skaitymo! :)
Emilija




P.S. Jei patiko ,,Geros nuotaikos vadovas", ar rimtai ja susidomėjote, rekomenduoju pasidomėti ir knyga  ,,Įpročio galia". Jos puikiai viena kitą papildo formuojant ramią ir malonią kasdienybę.

2016 m. vasario 7 d., sekmadienis

,,Naminė duona"






,,Naminė duona"



Daniel Stevens



2011 m. (originalus leidimas 2009 m.)
216 psl.
ISBN 978-609-01-0053-0



,,Naminė duona''. Knyga pristatoma kaip praktiškas ir nepakartojamas įvairių rūšių ir formų duonos kepimo vadovas. Šiame pristatyme man labiausiai kliūna žodis įvairių.  Knygoje pateikiama nemažai duonos receptų, tačiau  beveik vien kvietinė arba avižų. Dar galima suskirstyti į sausų mielių ir bemielę. Viskas. Visa įvairovė. Pateikiamos variacijos toli gražu neišpildo to išpūsto knygos pristatymo. Šiuo aspektu knyga nuvylė.

Yra keletas tikrai praktiškų dalykų. Duonos formavimas pateikiamas ne tik aprašymais, bet ir žingsnis po žingsnio fotografijomis. Paskutinis knygos skyrelis išsamiai nusako kaip susimūryti duonos krosnelę, o puslapiuose knygoje pateikiami patarimai kaip apgauti duoną, kad ji orkaitėje keptų taip pat šauniai kaip ir krosnyje. Pateikiamas sąrašas galimų problemų kepant duoną ir priežasčių, kurios galėjo sukelti nepasisekimo rezultatą.

Tai kas pateikta knygoje aprašyta paprastai, aiškiai. Tikrai praktiška knyga. Tik štai tas nusivylimas dėl ribotos receptūros. Net nekilo mintis, kad knygoje ,,Naminė duona'' bus tiek mažai dėmesio skiriama ruginei ir kitų javų duonai....

Neatsižvelgiant į visa tai, skaityti knygą buvo labai malonu. Parašyta lengvu maloniu stiliumi, tad kas kartą prisėdusi skaityti toliau, iškarto įsinorėdavau bandelės ar duonos riekelės :)


Malonaus skaitymo! :)
Emilija