2017 m. liepos 10 d., pirmadienis

,,Pats sau draugas"




,,Pats sau draugas: Kaip pamilti save?"



Thomas Hohensee



2008 m.
157 psl.
ISBN 978-9955-16-251-3




Tai paprasti, nemoralizuojantys patarimai kaip geriau jaustis savimi, savo kailyje. Tikrų tikriausi patarimai kaip gyventi mylint save. Žmonės dažnai taip įpranta rūpintis kitais ar kitų nuomone, kad pamiršta pasirūpinti kad būtų patys savimi patenkinti - kad patys save mylėtų.
 
Pozityvų mąstymą būtina ugdyti. Kur kreipiame savo pirmąsias mintis, ten jos vedasi ir paskesnes. ,,Pats sau draugas" tarsi vadovėlis ar instrukcija ką daryti, kad kiekviename gyvenimo žingsnyje prisimintume save mylėti. Nemokėdami mylėti savęs, nemokėsime mylėti ir kitų. Šią knygą perskaityti vieną kartą matyt neužteks, todėl labai gerai kad ji tokia trumpa :) 
 
Trumpa savipagalbos knygelė, kurią galima perskaityti per pora valandų paskubomis ar per vieną vakarą pasimėgaujant :) Nepatingėkite! Vien skaitydami pasijusite geriau :)


Malonaus skaitymo :)
Emilija

2017 m. liepos 2 d., sekmadienis

,,Gyvenimas po klevu“





 

,,Gyvenimas po klevu“


 
Romualdas Granauskas



1988 m.
78 psl.
ISBN 5-415-00108-5


,,Gyvenimas po klevu“ – viena iš tų istorijų, kurias nuo mokyklos laikų žinau, bet taip ir neskaičiau. Knygos pavadinimas paprastai ir tiksliai atspindi kas yra knygoje. Sena moteris, jos gyvenimas su vyru, jos sūnaus gyvenimas, jos anūko gyvenimas – gyvenimas, kuris vyko po klevu.

Šį mėnesį man toks sutapimas sukrito, kad jau trečia knyga, kurioje naudojamas išorinės aplinkos minimalizmas ir minčių tėkmės maksimalizmas. (Atleiskite, nesu filologė, tai nežinau kaip šis stilius vadinasi :) ). Taip parašyta Renatos Šerelytės ,,Balandų ratas‘‘ ir Virginia Woolf novelės. Šiuo atveju tai senos moters gyvenimo diena, kurios eigoje jai atliekant darbus, einant į miestelį ir pan., jos minčių srautas skaitytoją perneša per didžiąją dalį jos gyvenimo, gyvenimo po klevu.

Knygos kontekstu nesu domėjusis, tad skaičiau kaip visišką naujieną. Knygoje pateikti dialogai, nuslėptos mintys, vertinimai... viskas kartu taip nuoseklu, kad priėjau išvados jos arba tai tikro žmogaus istorija arba Romualdas Granauskas genialus rašytojas. Tokio skirtingų veikėjų minčių-veiksmų nuoseklumo dar neteko aptikti ne biografiniame kūrinyje. Esu netikėtai sužavėta kūriniu ir jį skaitydama tiesiog nekantravau pasidomėti jo parašymo kontekstu. Pasidomėjusi dar labiau žaviuosi autoriaus talentu.

Tekstas sklandus, nereikia stipriai susikaupti, kad neišklystum iš kelio ir nepamestum minties (kaip kad buvo su R. Šerelytės ir V. Woolf kūriniais). Knygos tema rimta, tačiau lengvai skaitosi, knyga neilga (porai vakarų pasimėgaujant), rekomenduočiau nebijoti jos kaip lietuviškos klasikos (lietuviška klasika kažkokiu būdu daugeliui mintyse įsikerojusi kaip ilga sunki kankynė) ir pasiimti norint pailsėti su knyga.


Malonaus skaitymo! =)
Emilija


2017 m. liepos 1 d., šeštadienis

,,Flašas"

 


 

,,Flašas“


 
Virginia Woolf 



 1998 m. (originalas išleistas 1933/1982 m.)
159 psl.
ISBN 5-415-01208-3

 
Lietuviškasis ,,Flašas“ yra dviejų Virginia Woolf knygų suleidimas į vieną: ,,Flash: a biography“ išleista 1978 m. (originalas – 1933m.) ir ,,The Complete Shorter Fiction of Virginia Woolf“ išleista 1982 m. Kai tokį suliejimą radau ,,Tarzano‘‘ atveju nudžiugau, nes istorija baigiasi antros knygos pabaigoje, o čia kiek nuvylė.

,,Flašas“ tai XIX amžiaus rašytojo Roberto Brauningo (Robert Browning) žmonos poetės Elizabetos Brauning (Elizabeth Browning) šuns biografija. Autorė pasakoja šuns biografiją, Elizabetos šuns, tad atitinkamai jos gyvenimo įvykiai yra pristatomi ne mažiau nei šuns vardu Flašas. Tai unikalus kūrinys. Tokio aptikti man dar neteko. Autorė šuns biografiją pateikia per šunišką patyrimą: kvapai, sujudimai, draudimai ir pan. vyrauja apysakoje, t. y. tie dalykai, kuriais gyvena šuo. Ne šuniško patyrimo konteksto pateikiama tik tiek kiek būtina. Pirmiausia tai šuns biografija. Poetė lieka nuošaly. Visgi poetės gyvenimas neatsiejamas nuo jos šuns gyvenimo, tad viskas eina kartu. Ypatingo stiliaus knyga. Teigiamai nustebino. Džiaugiuosi kad perskaičiau.

Toliau knygoje pateikiamos septynios trumputės novelės (ko gero taip jas būtų geriausia apibūdinti). O jos va ir nuvylė. Bendras įspūdis apie knygą būtų kur kas geresnis jei jų ten nebūtų. Kelios iš šių novelių kritikų giriamos už žmogaus minčių srauto ir išorinio konteksto nuoseklų atvaizdavimą (knygoje pateikta nemažai kontekstinės informacijos apie Elizabetą Brauning ir Virginia Woolf), visgi iš skaitytojo (o ne kritiko) požiūrio taško tas bandymas ne toks ir pavykęs.... gal tik ,,Žymė ant sienos‘‘. Šis kūrinys į mano smegenis skverbėsi gan sklandžiai (pabaiga keista, bet čia jau atskiras klausimas :) ).

,,Flašą‘‘ tikrai rekomenduočiau skaityti. Lengvai skaitosi ir toji ypatybė žmogaus biografiją pristatyti rašant šuns biografiją yra itin žadinanti smalsumą. Papildomas noveles pateiktas šiame leidime rekomenduočiau skaityti filologijos mylėtojams. Skaitytojui siekiančiam skaitymo malonumo, jo ten mažai, o filologijos mylėtojui siekiančiam palaužyti smegenis, ten yra ką nuveikti :)


Malonaus skaitymo! =)
Emilija