2017 m. rugsėjo 28 d., ketvirtadienis

,,Born a Crime"






,,Born a Crime"


Trevor Noah





2016 m.
304 psl.
ISBN 978-1-473-63530-2



Trevor Noah - įspūdingo talento komikas kilęs iš Pietų Afrikos Respublikos. Lietuvoje galbūt ne daugeliui žinomas, tačiau savo gimtojoje Pietų Afrikos Respublikoje ir Jungtinėse Amerikos valstijose, kur šiuo metu dirba, yra tikra garsenybė. Trevor Noah JAV dirba ,,The Daily Show'' laidoje, kur pajuokiama politikų nekompetencija ir gyventojams suprantama kalba pateikiamos politinės naujienos. Tai kažkas panašaus į lietuviškąsias ,,Dviračio žinias''.

Knygos autoriui politinės problemos itin artimos iš lygybės siekio ir diskriminacijos srities. Jis gimė Pietų Afrikos Respublikoje apartheido politikos metu. Ši politika formavo geografinį skirstymą (tarsi getus) savo gyventojams pagal spalvą: balti, juodi ir spalvotieji (mulatai). Knygos pavadinimas ,,Born a Crime" lietuviškai verstinas ,,Gimęs nusikaltimu". Apartheido politikos metu lytiniai santykiai tarp juodaodžių ir baltaodžių buvo nusikaltimas. Trevor'o motina juodoji, o tėvas baltasis, todėl, tuometinėje teisės sistemoje, vyras buvo pradėtas kaip pats tikriausias nusikaltimas.

,,Born a Crime'' yra prisiminimų knyga. Tai tarsi autobiografija, tačiau ji neseka vientisos linijos, o labiau per įvykį ir įvykio pasekmes laike. Joje galima rasti ir ašarų ir juoko. Kaip komikas ir apsišvietęs žmogus, Trevor Noah yra puikus pasakotojas.

Vienas įspūdingiausių skyrių vadinasi ,,Go Hitler!'' (,,Hitleri, varyk!"). Muzikalūs jaunuoliai pakviesti sudalyvauti renginyje žydų mokykloje savo pasirodymo metu pradeda skanduoti ,,Hitleri, varyk!". Salė nuščiuvo, organizatorė pasiuto, jaunuoliai atsikirtę Nelsono Mandelos grįžimu išdidžiai išėjo. Organizatorė liko priblokšta tokios baigties nemažiau nei jaunuoliai. Žmogiškai žiūrint situacija katastrofiška. Katastrofiška kai žinome Europos istorinį kontekstą. Mažiau katastrofiška kai žinome šios istorijos kontekstą. Knygoje ,,Born a Crime'' autorius atkreipia dėmesį į tokį svarbų ir dažnai pamirštamą dalyką, kad pasaulis didelis, kultūrų ir istorijų daug. Europa mažai žino apie Afriką, Afrika žino mažai apie Europą. Prieš vertinant būtina pasidomėti kontekstu.

Kiekviena istorija su gilia prasme, su atvira žmogiška žaizda. Autorius itin atvirai kalba apie savo praeitį. Lyg ir geriausia būtų skaityti pamažu po skyrelį - skirti laiko apmąstymams, bet...aš nepajėgiau. Pradėjau taip, o po trijų vakarų sėdėjau nosį įbedus į knygą tol kol baigiau skaityti. Tiesiog negalėjau atsitraukti. Smegenys vis šaukė: ,,O kas toliau? Kas toliau?!" :)

Labai tikiuosi, kad kuri nors Lietuvos leidykla pasiskubins išleisti šią knygą lietuvių kalba. Lietuviams, turintiems tautinių nuoskaudų dėl lenkų ir rusų, tikrai yra kur tobulėti kultūrinės tolerancijos klausimu, o ši knyga galėtų būti puiki pagalba ugdantis toleranciją. Jau nekalbant apie sveikatos pagerėjimą dėl beskaitant prisigaminto vitamino C :D



Malonaus skaitymo :)  
Emilija