2017 m. spalio 23 d., pirmadienis

,,Puikybė ir prietarai"






,,Puikybė ir prietarai"



Džeinė Ostin




1813 m.



Dar viena iš tų klasikinių knygų, kurias visi žino, bet niekas neskaito. Tai štai, pavyko perskaityti! :) Ne pirma Džeinės Ostin (orig. Jane Austen) knyga mano skaitytų sąraše (jau skaityti ,,Įtikinėjimas", ,,Mensfildo parkas", ,,Protas ir jausmai"), tačiau pati geriausia tarp autorės romanų. Tą ,,pati geriausia" čia reikėtų vartoti atsargiai, nes (mano skaitytos) Džeinės Ostin knygos yra tokios vienodos, kad kartais net sunku tęsti, nes atrodo jau ir taip žinau kas bus.

Ir štai ,,Puikybė ir prietarai" nustebino. Atsižvelgiant į tai, kad kūrinys pasirodė  1813 m., pagrindinė veikėja Elizabeta (orig. Elizabeth) yra moters tvirtumo ir sąmoningumo viršūnė laužanti visas normas. Net šiais laikais, kurie moterims porų santykiuose yra jau palankūs, tokių moterų kaip Elizabeta yra reta. 

,,Puikybė ir prietarai" ne pirmoji Džeinės Ostin knyga, tad bendras jos aprašomo laikmečio kontekstas mano smegenyse jau stabilizavosi kaip ,,normalus tam laikmečiui" ir štai pasirodo Elizabeta. Dažnai moterys (gal ir vyrai :) aš moteris, tai apie moteriškas savijautas ir kalbu) pagalvoja: ,,O jei būčiau žinojusi, būčiau kitaip dariusi!" - jei paauglystėje perskaitytų šią knygą, žinotų daugiau ir gal tektų gailėtis mažiau užaugus.


Mano skaityta knyga buvo skaityta ausimis :) LibriVox.org puslapyje legali nemokama audio knyga anglų kalba ,,Pride and Prejudice". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu.


Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija


2017 m. spalio 21 d., šeštadienis

,,Wilderness: A Journal of Quiet Adventure in Alaska"





,,Wilderness: A Journal of Quiet Adventure in Alaska"



Rockwell Kent




1937 m.



Lietuviškai vadintume ,,Laukymė: Tylaus nuotykio Aliaskoje dienoraštis". Vyras (Rokvelas Kentas, orig. Rockwell Kent) su sūnumi išvyko keliems mėnesiams į žiemiškąją Aliaską. Jų kelionės metu nebuvo jokių didelių įvykių ar tragiškų nelaimių - tai buvo tylus nuotykis :)

Mėgstu žiemą ir mėgaujuosi kiekviena istorija apie šį metų laiką. Šiame dienoraštyje radau žiemiškos gamtos aprašymų, gyvenimo Aliaskoje ypatybių. Žiemos mylėtojams bei ketinantiems apsilankyti žiemos metu Aliaskoje (ar kitame žiemiškame krašte) būtinai rekomenduoju! :)

Ši žiemišką nuotykį pažinau klausydama. LibriVox.org puslapyje legali nemokama audio knyga anglų kalba ,,Wilderness: A Journal of Quiet Adventure in Alaska". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu. LibriVox turi ir daugiau žiemiškų istorijų! :)
 

Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija

2017 m. spalio 13 d., penktadienis

,,Protas ir jausmai"






,,Protas ir jausmai"



Džeinė Ostin





1811 m.


Trečias Džeinės Ostin (orig. Jane Austen) kūrinys mano skaitinių bibliotekoje :) O vaje koks nuobodus..... Jau susipažinau su ,,Įtikinėjimas" ir ,,Mensfildo parkas". ,,Įtikinėjimas" buvo švelnus.  ,,Mensfildo parkas" pragmatiškas. ,,Protas ir jausmai" nieko naujo. Kita vertus, tai buvo pirmasis autorės romanas, tad pirmiau buvo ši istorija, o po to ,,patobulintos'' meilės istorijos kitose knygose.

,,Protas ir jausmai" - knyga apie dvi seseris, kurios laimės ir meilės srityse bando susigaudyti tarp savo proto ir širdies balsų. Dvi seserys, dvi meilės, dvi istorijos. Tiesiog dvi istorijos apie meilę. Visgi kaip blogos nenurašyčiau, nes autorės polinkis detaliai aprašyti socialinius santykius, kuriuose meilė pražysta, suteikia galimybę giliau susipažinti su laikmečio aplinka.

Susipažindama su kūriniu naudojausi audio knyga. LibriVox.org puslapyje legali nemokama audio knyga anglų kalba ,,Sense and Sensibility". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu.


Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija




























2017 m. spalio 12 d., ketvirtadienis

,,Grafas Montekristas"



,,Grafas Montekristas"


Aleksandras Diuma




 
1985 m. (originalas pirmą kartą išleistas 1845 m.)
I tomas 327 psl.
II tomas 326 psl.
III tomas 357 psl.
ISBN nesuteiktas




,,Grafas Montekristas". Kaži ar rastume nors vieną žmogų negirdėjusį apie šią istoriją. O kiek skaičiusių? :) Tai matyt yra tikra klasika, juk apie literatūros klasiką juokaujama, kad tai knygos apie kurias visi žino, bet niekas neskaito :)

Tikra klasika! Skaitau Žiuli Verno, Džeko Londono, o dabar ir Aleksandro Diuma knygas ir jaučiu pasaulį, kurį autoriai tapo žodžiais. Tokios kokybės šiuolaikinių knygų reta. Daugiau dėmesio skiriama ,,mažai puslapių parduoti brangiai", užuot skyrus dėmesį ,,parašyti išsamiai ir kokybiškai".

Istorija visiems numanoma - jaunas vyras neteisingai apkaltinamas, netikėtai iš jo atimamas gyvenimas, o gavęs galimybę grįžta ir keršija savo skriaudėjams. Filmai ir trumpi pasakojimai knygos dramą perteikia, bet neperteikia veikėjų charakterių. Neperteikia pagrindinio herojaus minčių ir jausmų virsmo.

Natūralu, kad 1000-čio puslapių istoriją pristatant dviejų valandų filmu ar persakant siužetą tenka daug ko atsisakyti. O atsisakius istorija jau nebe ta. Susipynę gyvenimai, neįtikėtini įvykiai ir tikroviškos baigtys. Tai nuotykiai, dramos, kančios, meilė - visa tai kas yra tikrame gyvenime.

Sakoma jog nebūna viskas vien gera. Kad ir kiek žavėčiausi šios knygos puikumu turiu pripažinti ir jos trūkumus. Trūkumas vienas. Ir didelis ir ne. Tas gyvenimų voratinklis, kurį sumezgė Grafas Montekristas savo užmačioms įgyvendinti, jis tiesiog neįtikėtinas - realiai vargiai tikėtinas. O kadangi mane sužavėjo ne knygos įvykių tikrumas, bet personažų charakterių atskleidimas tų įvykių aplinkybėse, tad šis trūkumas nei kiek netrukdo ,,Grafui Monektristui" būti viena mėgstamiausių mano knygų :)

,,Grafas Montekristas" - neabejotinai pateko į mano mėgstamiausių knygų sąrašą ir nemanau kad kada galėtų iškristi net ir iš šio sąrašo penketuko.



Malonaus skaitymo :)
Emilija




2017 m. spalio 3 d., antradienis

,,Mensfildo parkas"





,,Mensfildo parkas"




Džeinė Ostin




1814 m.


Antroji Džeinės Ostin (orig. Jane Austen) knyga. Antroji meilės ir gyvenimo knyga. Šioji stipriai kitokia nei jau skaitytas ,,Įtikinėjimas". ,,Mensfildo parkas" apie jaunos mergaitė gyvenimą toli nuo šeimos, jos tapimą moterim, kitų žmonių siekimą savo rankomis kurti jos gyvenimą. Mergaitės vardas Fenė (orig. Fanny). Fenė turi ,,Puikybės ir prietarų" Elizabetos sąmoningumą ir tvirtybę.

,,Mensfildo parkas" išskirtinis savo gyvenimišku pragmatiškumu. Tai graži gyvenimo ir meilės istorija, bet tuo pačiu ir realistiška istorija. ,,Įtikinėjimas", kaip ir ,,Puikybės ir prietarų" istorija, labiau prie pasakų tipo nei tikroviškumo, o ,,Mensfildo parkas" skaudžiai, džiugiai, liūdnai, laimingai tikroviškas.

Su kūriniu susipažinau audio formatu. LibriVox.org puslapyje legali nemokama audio knyga anglų kalba ,,Mansfield Park". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu.


Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija