2018 m. lapkričio 30 d., penktadienis

,,Mažasis princas''




,,Mažasis princas''




Antuanas de Sent-Egziuperi




1982 m. (orig. 1943 m.)
87 psl.
ISBN nesuteiktas


Pasaka. Pirmą kartą skaičiau būdama dar pradinėje mokykloje. Bet ji man niekuo neįkrito nei į širdį nei į atmintį, o augant aplink vis dygdavo (kaip grybai po lietaus) žmonės, kuriuos ta knyga tiesiog žavėjo. Tai štai prisiruošiau perskaityti dar kartą, paieškoti kuo jie ten taip visi susižavėję :)

Ko gero supratau dėl ko jie ten taip žavisi :) Tikrai šauni pasaka. Vaikus gali pamokyti puoselėtinų vertybių, suaugusiems priminti kurias vertybes pamiršo puoselėti :)

Man labiausiai patiko istorija apie visą visatą valdantį karalių ir kita istorija kuomet mažasis princas ateina į rožių sodą. Visose istorijose yra kažkas vertingo, bet tos dvi man labiausiai įstrigo dėl karaliaus išminties (nors ir ne itin praktiškai reikalingo jo valdymo) ir princo gebėjimo įvertinti savo vienintelę rožę net tada, kai jis sužinojo kad ji nėra iš tikrųjų vienintelė rožė.

Nors pati taip labai knyga nesusižavėjau ir šį kartą. Visgi skaityti buvo malonu. Tiek daug puoselėtinų vertybių vienoje knygoje atrasti reta. Tikrai buvo malonu ją skaityti. To paties palinkėsiu ir Jums :)
 

Malonaus skaitymo! :)
Emilija
 
 
-------
Apie vertimą į vokiečių kalbos Rūro regiono tarmę ,,De kleene Prinz"


2018 m. lapkričio 21 d., trečiadienis

,,Die Wilde Jagd''

 




,,Die Wilde Jagd''




Elizabet Čedvik




1991 m. (orig. 1990 m.)
444 psl.
ISBN 3-404-11763-8


Pradėjau skaityti pavasary, baigiau tik lapkrity.... Taip kad tikrai ne iš ,,greitųjų'' romanų :) Bet geras. Verta kentėti tą lėtumą. O metaforų, palyginimų.....gali lygintis su posakių žodynu :D Tai čia ir visas knygos blogumas. Toliau tik gera.

Veikėjai puikiai apibūdinti, išreikšti ne tik žodžiais bet ir veiksmais bei santykiais su kitais. Viskas taip vaizdinga, kad kartais gražu, o kartais net šleikštulys ima. Šiaip ar taip viduramžiai...ten visko buvo. 

Tai vienintelė (kol kas) mano skaityta rašytojos Elizabet Čedvik (orig. Elizabeth Chadwick) knyga. Pirmas įspūdis geras. Visgi tolimesnių knygų apie šiuos veikėjus nežinau dar imsiuosi. ,,Die Wilde Jagd'' (kas lietuviškai reiškia ,,Laukinė medžioklę'') yra pirmoji nedidelės serijos knyga. Galvoju gal jau man ir čia buvo daugoka puslapių apie šiuos veikėjus, bet apie kitus tai mielai imčiausi dar ką paskaityti.

Dar...tai buvo ko gero pirmas romanas apie XI a. Tai buvo tikrai įdomu paskaityti istorijoje pasimokytų faktų gyvenimišką literatūrinį kontekstą.

Dėl šios knygos turiu vieną konkrečia rekomendaciją. Ją vertėtų pasirinkti/pasiūlyti paaugliams. Pagrindinis knygos veikėjas yra vyras, kokiu galima lengvai susižavėti dėl jo stipraus ir gražaus vyro įvaizdžio, o dėl jo asmenybės juo yra verta žavėtis. Jo kilnus, pagarbus, dėmesingas elgesys su aplinkiniais ir ypač su moterimis (!) sukuria  siektino pavyzdžio įvaizdį. Knygoje parodoma kaip dera vyro tvirtumas (vyriškumas) ir kilnus, pagarbus elgesys su kitais žmonėmis. Keistoka gal kiek kad rekomenduojamą vyro įvaizdį randame viduramžių romane, bet kaip yra taip yra :)


Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2018 m. lapkričio 17 d., šeštadienis

,,An Antarctic Mystery"




,,An Antarctic Mystery"





Žiulis Vernas



1897 m.

 
Žiulis Vernas ir Antarktida - ar gali būti kas geriau? Nuostabi trumpa istorija į šaltą atšiaurią ir (šios knygos atveju) mistišką Antarktidą, kupiną verniškų nuotykių. Tai istorija apie jūreivius (iki Antarktidos kitaip sudėtinga nusigauti net dabar :)  o ką jau kalbėti apie XIX amžių...) ir broliškus ryšius. 
 
Su šiuo kūriniu susipažinau audio formatu anglų kalba. Knyga trunka tik šiek tiek ilgiau nei 8 valandos, bet ji buvo tokia įdomi, kad atrodė daug trumpesnė :)  Atrodė net kiek keista tokia trumputė Žiuli Verno knyga :) 
 
LibriVox.org puslapyje yra pasiekiama legali ir nemokama audio knyga įrašyta anglų kalba ,,An Antarctic Mystery". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu. 


Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija