2010 m. rugpjūčio 1 d., sekmadienis

,,Vėtra''



,,Vėtra''

Vytautas Ažušilis




2010 m.
368 psl.
red.: M.Staskevičienė
ISBN 978-9955-623-16-8



Nojus, Rojus, Vėtra - trys skyriai, trys susipynę gyvenimai. Du pusbroliai įsimyli vieną merginą. Vienas pusbrolis yra gerumo įsikūnijimas, kitas pusbrolis - grynas blogis. Jau beveik muilo opera? :) Galbūt kiek :) Romantikos kūrinyje yra, daug jausmų taip pat, tačiau ir labai daug realumo. Visą jausminį branduolį autorius yra įvilkęs į lietuvišką realybę.

Kaip ir daugelis V. Ažušilio knygų, ,,Vėtra" parašyta lietuviškosios realybės kontekste. Gan smulkiai aprašoma reketas, politiniai žaidimai ir kitos Jaunosios Lietuvos ydos. Viskas taip smulkiai aprašoma, kad beveik kaip vadovėlį naudoti galima :) Bet aišku nerekomenduotina :D

Jei tai pirmoji skaitoma V. Ažušilio knyga, ji tiesiog puiki :) Autoriaus gerbėjai, ypač susipažinę su Sakalu Auksiniu, gali kiek nusivilti dėl vieno pagrindinių veikėjų artimumo Sakalui, net kai kurie įvykiai jų gyvenimuose panašūs, tačiau ,,Vėtros" geraširdis pasirenka kitokias galimybės, todėl tarsi susipažįstama su alternatyviais Sakalo Auksinio gyvenimo įvykių variantais. Tai turi savo žavesio. Kita vertus romano piktadarys savito, piktadariškai žavaus charakterio.

,,Vėtrą" perskaičiau daugiau nei prieš pusę metų, bet kas kart prisiminus kūrinį užkaista kraujas dėl kai kurių personažų veiksmų - jei po tiek laiko kūrinys dar kelia emocijas, su juo tikrai verta susipažinti :)


Malonaus skaitymo :)
Emilija


P.S. Visgi drįsčiau teigti, kad šį kūrinį vyrams galima skaityti tik tiems, kurie yra atsparūs pataikaujančiai romantikai, kad ir kaip smalsu būtų reketo ir polinių žaidimų procesai :)

,,Dubleriai''





,,Dubleriai''
Vytautas Ažušilis





2003 m.
320 psl.
red.: M.Staskevičienė
ISBN 9986-635-64-0


Fantastinis romanas apie Didįjį pasaulio protą. Mokslininkas fizikas siekia sukurti Didįjį pasaulio protą, deja jo eksperimentas pranoksta visus lūkesčius ir virsta sąmoninga intelektualia būtybe. Taigi Didysis pasaulio protas ne toks jau ir didis, o egoistiška, piktadariška būtybė.

Autorius labai gražiai perteikia mokslininko gyvenimo kasdienybę, mokslui atsidavusio žmogaus socialinių santykių peripetijas. Sakoma, kad meilė įveikia visas kliūtis, tačiau dažna realybė rodo, kad žmogaus baimės ir silpnybės sutrukdo. Šiame kūrinyje V. Ažušilis vaizdžiai, tačiau ne tiesmukai, pagrindžia šią idėją. Knygos veikėjus veda jausmai, aistra ir baimė. Vieni sugeba baimę nugalėti, kiti kankinasi savo aistrose. Mokslininko Igno ir jo mylimosios Julės santykiai aprašyti labai nuosekliai ir tikroviškai. Tai leidžia neatitrūkti nuo realybės skaitant apie kitas planetas ir piktadariškus mokslo išradimus.

Fantastika kūrinyje užima didelę dalį, tačiau ji daugiau paralelė realybei. Tiesą sakant dalis fantastikos ir yra apie paraleles :) Egzistuoja paralelus pasaulis, kuriame kiekvienas gyvas Žemės padaras turi savo dublerį, su kuriuo yra susijęs gyvybės gija. Igno išradimas įgavęs sąmonę atrandą minėtą ryšį ir ima valdyti šias gijas.

Kūrinyje daug meilės, mistikos, pavydo, intrigų - geras kūrinys lengvam poilsiui su knyga :)


Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Roneta''



,,Roneta''

Vytautas Ažušilis





1991 m.

296 psl.
red.: M.Staskevičienė



Autorius knygą pristato taip: ,,Romane vaizduojamos šešių šviesmečių atstumu nuo Žemės esančios planetos - Ronetos - tragiško likimo pasekmės. Veiksmas vyksta Vilniuje dvidešimt pirmojo amžiaus pabaigoje. Po aštuonių tūkstantmečių atsitiktinai išlikęs vienas Ronetos gyventojas bando atgaivinti mirusią planetą, bet nesėkmingai. Jis miršta nežinodamas, kad padedant Žemės gyventojams Roneta iš naujo atgims.".


Kūrinyje daug mistikos, intrigų, nesuprantamų poelgių, kurie pamažu aiškėja ir knygos gale viskas atsistoja į savas vietas. Visi veikėjai tipiški, bet jie patenka į įvairias, paslaptingas, situacijas, tad nuobodu nėra. Romanas yra mokslinės fantastikos kūrinys, tačiau varomoji jo jėga yra meilė. Romantiški jausmai, jais vedini poelgiai yra kaip tik tie dalykai, kurie pastumia veikėjus atradimams ir rizikai, priešingai nei įprasta, kad mokslo pažanga yra varoma žmogaus smalsumo.

Labiausiai man patiko tai, kad knygoje daug įvairių nutikimų, netikėtų posūkių ir viskas neprarandant sveikos logikos (kiek tai įmanoma fantastiniame kūrinyje). Pasirodo ir lietuvių rašytojų fantastikos kūriniai gali būti įdomūs :)



Malonaus skaitymo :)

Emilija

,,Trys mėnuliai''





,,Trys mėnuliai''
Vytautas Ažušilis




1999 m.
240 psl.
red.: M.Staskevičienė
ISBN 9986-635-10-1


Vienu žodžiu neapibūdinsi šios knygos žanro. Čia jau visas rinkinys - pirmame skyriuje fantastika, antrame - ištraukos iš romano, trečiame - novelės ir apsakymai, ketvirtame - satyra, penktame - eilėraščiai.

I-as skyrius. Fantastika. Pateikti trys trumpi apsakymai: Trys mėnuliai, Naktinis seansas, Velnias ir Angelas. Nors juos skaičiau jau prieš kurį laiką, pirmuosius du ir dabar galėčiau gan smulkiai papasakoti. Vytautas Ažušilis turi puikų talentą fantastiniams kūriniams. Nors kai kalbame apie fantastiką, tikriausiai tiksliau būtų sakyti, kad jis turi įspūdingą vaizduotę :)

II-as skyrius. Ištraukos iš romano. Baisu nusivylimas. Baisus todėl, kad tą romaną ir taip esu įsigijusi, beprasmiškai sumokėta už pusė aprašomojo leidinio :) Iš principo gal ir nebloga mintis įdėti šiek tiek ištraukų iš būsimo romano - kaip nemokamas kąsnelis paragauti prieš įsigyjant produktą, bet ir tokiu atveju nepasisekė, nes parinkti skyriai gerokai ištraukti iš konteksto.

III-as skyrius. Novelės ir apsakymai. Šiame skyriuje autorius siūlo keturis kūrinėlius - tai trumpi gyvenimiški vaizdeliai. Malonūs paskaityti, galvelę pailsinti :)

IV-as skyrius. Satyra. Pateikta keletas trumpų kūrinėlių, patarlių, minčių ir paradoksų. Reiktų pastebėti, kad satyroje autorius griežtokas...

V-as skyrius. Eilėraščiai. Šešios jausmingos poezijos dovanos nuo autoriaus. Eilėraščių tematika orientuota į tėvynę, į žmogaus vidų - jaunesniajai kartai gal kiek ir pabodusi, dėl populiaraus kalimo į galvą apie sovietmečio skriaudas...bet Vytauto Ažušilio eilėraščiai neturi tos perdėtos pagiežos. Net eilėraštis, kuris vadinasi ,,Tremtinys" neturi savyje perdėto pagiežos ir skausmo jausmo. Savo žinią eilėrašti perduoda ir be dirbtinio įspūdžio, kaip tik tas natūralus liūdesys ir yra tai, kas perduoda nuotaiką, tačiau nesukelia atstūmimo eilėraščiui, kaip vienam iš ,,sovietinių skriaudų" tematikos kūrinių.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

Trilogija ,,Išlikimas''

Trilogija ,,Išlikimas''
Vytautas Ažušilis



,,Buhalteris'': 2004 m.; 664 psl.; red.: M.Staskevičienė; ISBN 9986-635-69-1
,,Finansininkas'': 2005 m.; 480 psl.; red.: M.Staskevičienė; ISBN 9986-635-68-3
,,Mokslininkas'': 2005 m.; 608 psl.; red.: M.Staskevičienė; ISBN 9986-635-67-5

,,Išlikimas'' tai keturių tomų romano ,,Auksinis Sakalas'' tąsa, pagrindinio veikėjo Sakalo Auksinio gyvenimo tąsa iki paskutinių dienų.

Autorius šį romaną išskirstė ne pagal Lietuvos gyvenimo įvykius (veiksmas vyksta II-sios Sovietinės okupacijos ir Nepriklausomybės atgavimo metais), tačiau remdamasis reikšmingiausiomis Sakalo gyvenimo dalimis - įsidarbinimas buhalteriu, puikiai įsisavinusio finansinius reikalus veikėjo tapimas finansininku ir galiausiai perėjimas į akademinę veiklą.

Šiame kūrinyje daugiau, nei ,,Auksiniame Sakale'', autorius dėmesio skiria okupacijoje gyvenančio ir laisvės trokštančio žmogaus emocinei būsenai, tam, kaip ši būseną veikią jo kasdienybę. Nemažai dėmesio skiriama ir ,,tautos išdaviko'' ir ,,laisvės siekėjo'' santykiui. Puikiai ir taip atrodo suvokiame, jog parsiduodantieji okupantams buvo blogi, o kovojantys už laisvę geri, tačiau knyga atskleidžia, kad ne visuomet tai galima išskirti kaip ,,balta'' ir ,,juoda'', kad kartais nenuovokių (ar nenorinčių suvokti) žmonių ,,baltas'' elgesys yra juodesnis už pačią naktį.

Net jei nesate mėgėjas skaityti, šia knygą (o tiksliau, visas septynias knygas apie Sakalą Auksinį ) verta perskaityti vien tam, kad pažintumėte praėjusio amžiaus Lietuvą, ji padeda suprasti, kodėl šiandiena Lietuvoje yra tokia, kokia yra. Kūrinys padeda suprasti daugelį šalyje vykstančių procesų.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Auksinis Sakalas''

,,Auksinis Sakalas''

I-IV tomai Vytautas Ažušilis

 
I tomas: 2001 m.; 384 psl.; ISBN 9986-635-18-7
II tomas: 2001 m.; 400 psl.; ISBN 9986-635-19-5
III tomas: 2002 m.; 448 psl.; ISBN 9986-635-20-9
IV tomas: 2002 m.; 688 psl.; ISBN 9986-635-21-7
I-IV tomai: red. M.Staskevičienė; ISBN 9986-635-22-5

Esu labai smalsi. Man vis įdomu kas, kodėl ir kam nutiko. Žiūrėdama filmus labai nemėgstu kai jie baigiasi vestuvėmis ar kokia kita laiminga pabaiga, nes visada įdomu ,,O kas toliau?'' (Kažkas net yra pasakęs, kad istorija su gera pabaiga, tai istorija be pabaigos) ir štai ,,Auksinis Sakalas'' šiuo aspektu nenuvylė. 

Pirmasis romanas prasideda pirmąja Sakalo Auksinio gyvenimo diena ir nuosekliai aprašo šio berniuko, išaugančio į jauną vyrą, jo šeimos ir kaimynų gyvenimą. (Tiesa, ketvirtasis romanas baigiasi aštuonioliktais gyvenimo metais, tačiau pagrindinio veikėjo gyvenimą autorius pratęsia trilogijoje ,,Išlikimas'').  Knygos keturi tomai atspindi keturis XX-to amžiaus Lietuvos gyvenimo laikotarpius, tai Vilniaus krašto atitekimas lenkams, Rusų okupacija, Vokiečių okupacija ir Antroji rusų okupacija. Ypatingai įdomu stebėti kaip tanki okupacijų raida paveikia žmonių gyvenimus - vienos okupacijos metais buvę aukšti pareigūnai, kitos okupacijos metu tampa ieškomais nusikaltėliais ir vėliau vėl pagerbiami. Ta kaita suvokiama visiems jauniems žmonėms, tačiau kas knygoje geriausio, tai jog, autorius parodo kaip ta kaita paveikia kasdienį žmonių gyvenimą - išgyvenimą, kaip tai paveikia santykius su kaimynais ir kad kartais žmonės tiesiog norėdami išlikti turi pasirinkti tapti priešu kadaise žmogui buvusiam draugu. 

Vyresniosios kartos asmenims skaityti šią knygą gal ir nebūtų labai įdomu ar įspūdinga - daugiau praeities priminimas, nes daug kam teko tai išgyventi, tačiau jaunajai kartai šis kūrinys puikus nemoralizuojantis pristatymas Lietuviškos kasdienybės XX amžiuje. 

Autorius nemoralizuoja, nereiškia kategoriško prielankumo vienai ar kitai pusei - jis tik pristato eilinių žmonių gyvenimo kasdienybę. Visas kūrinys beveik 2000 puslapių. Jame gausu meilės, neteisybės, džiaugsmo ir karo. Jei turite senelių gyvenančių kaime, perskaičius šį kūrinį tikrai daugeliui bus lengviau suprasti juos, nes pažinsite, ką to laikmečio jaunimui teko išgyventi, ką teko padaryti dėl dalykų, kuriuos dabar laikome savaime suprantamais ir ,,o ar gali būti kitaip?''. Rekomenduoju paskaityti visiems, kas nesibaido knygų. Šis kūrinys praturtina sielą.

Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Erkiulio Puaro Kalėdos''




,,Erkiulio Puaro Kalėdos''

Agata Kristi





2002 m.
234 psl.
ISBN 9986-833-30-2


Kažkada seniai per televiziją rodydavo detektyvinius filmus, kuriuose slypėdavo painios intrigos ir jas spręsti buvo kviečiamas belgų detektyvas Erkiulis Puaro. Dievinau tuos filmus, kiekvieną savaitę laukdavau vis kito. Buvau girdėjusi ir apie rašytoją Agatą Kristi, kuri ne va tai buvo neprilygstama paslapčių kūrėja. Prieš kurį laiką sumaniau, kad reikia giliau apsišvieti visuomenės aukštai vertinamose literatūros srityse - viena tokių yra detektyvai, kuriuos pasauliui pateikė A.Kristi. Kodėl A.Kristi pirmoji? Ir kodėl pirmiau nei Šerloko Holmso kūrėjas? O gi todėl, kad nežinojau nei vieno tos autorės kūrinio. Kaip nustebau sužinojusi, kad Erkiulis Puaro yra A.Kristi literatūrinis kūdikis?! :) Taip jau pasitaiko, kai vaikystėje filmai pirmauja prieš knygas :D Pasidarė net truputį gėda, kad nežinojau, jog mano numylėtas detektyvas atgijo garsiausios detektyvų rašytojos rankose, tačiau šią klaidą ketinu ištaisyti su kaupu ir štai mano pirmoji perskaityta Erkiulio Puaro istorija. :)

Knyga tiesiog prarijau vienu kąsniu :D Ji apie didelę šeimą, kurią valdo turtingas, tradicinių pažiūrų ir griežtas tėvas. Vaikų asmenybės itin spalvingos, tad gyvenimas šeimoje nepaprastai įvairialypis. Senas tėvas Kalėdoms susikviečia pabirusią po pasaulį šeimą ir gausą svečių priėmusiuose namuose įvyksta tragedija. Kiekvienas iš šeimos narių dar prieš Kalėdinį susitikimą turėjo motyvų tapti nelaimės iniciatoriumi, o susirinkus visiems po vienu stogu, tie motyvai dar labiau sustiprėjo. Autorė puikiai atskleidžia charakterius ir tų charakterių atsiradimo aplinkybes vaikystėje. Nupasakodama ta patį įvykį iš kelių asmenų požiūrio taško, A.Kristi sukuria gyvą ir gyvenimišką šeimos dramą.

Istorijos gyvumą, tikroviškumą įtvirtina tai, kad visoje istorijoje nėra jokių neaiškių faktų - iš niekur neatsiranda jokie nauji įrodymai ar aplinkybės. Nuo pat istorijos pradžios autorė nuolat skaitytojui sufleruoja bylos baigtį ir ją tikrai galima įspėti. Aš labai mėgstu pasukti galvą, dievinu galvosūkius, tad tuo pačiu ir detektyvinės istorijos man prie širdies, tad nuoširdžiai stengiausi įspėti, kuris kaltas dėl šeimą sukrėtusios tragedijos. Iki atomazgos nebuvau tikra, tačiau jau nuo vidurio knygos įtariau nusikaltėlį. Tai mane ypač sužavėjo. Kodėl? Nes Erkiulio Puaro bylos tyrimas yra visapusiškas - jis nieko neatmeta ir kai jau atrodo, kad tas kurį įtariu skaitydama ir bus kaltasis, Erkiulis Puaro pateikia naują ankstesniais įrodymais ir naujais pastebėjimais paremta bylos tyrimo kryptį. Kai pradėjau skaityti, tiesiog negalėjau sustoti, kol nesužinojau kas yra nusikaltėlis. Puikus skaitinys atostogoms! :)

Agata Kristi tituluojama detektyvų karaliene. Erkiulio Puaro Kalėdos tuo abejoti neleidžia. :)

Malonaus skaitymo :)
Emilija