2018 m. balandžio 25 d., trečiadienis

,,Paryžiaus katedra"




,,Paryžiaus katedra"




Viktoras Hugo




1983 m. (orig. 1831 m.)
430 psl.
ISBN nesuteiktas


Tuoj bus du šimtai metų nuo šios knygos parašymo. Du šimtai metų, o jis vis dar įdomi. Ne veltui įskaitoma į pasaulinę literatūros klasiką.

Veiksmas knygoje prasideda 1482 m. sausio 6 d. ir trunka apie vienerius metus. Vienerius įstabius metus, kuriuos visais įmanomais klaidingais būdais pristato animacinės šios istorijos ekranizacijos. Netgi pavadinimas, kuris anglų kalboje (lietuviškasis pavadinimas atitinka originalų prancūziškąjį) reiškia ,,Paryžiaus katedros kuprius" (vokiškasis pavadinimas verstinas ,,Paryžiaus katedros varpininkas", bet gi vokiečių kalbos ,,anglėjimas'' jau įprastas dalykas). Deja būtent šiuo pavadinimu žinia apie knygą plačiausiai plinta. Ir kaip gaila, oi kaip gaila.... Juk knyga visai ne apie kuprių, o būtent apie Paryžiaus katedrą. Jei jau norėjo įtraukti veikėją, tai jau geriau būtų pavadinę ,,Paryžiaus katedros archidiakonas", nes jo istorija yra žymiai ryškesnė. Apskritai, už tokį netikslų istorijos perteikimą Disnėjaus ekranizacijoje kas nors turėtų būti nubaustas. Aišku, kita vertus, patys kalti kad leidžiamės būti apie literatūrą informuoti amerikietiškųjų perrašymų :D

Knyga tikrai ne lengvas skaitymėlis. Ji sunki. Kartais net labai. Knygos ašis ,,įsimylėjimas, kai nežinai ką su juo daryti''. Skirtingi žmonės įsimyli vienodai, bet būdami skirtingi, turėdami skirtingas patirtis jie labai skirtingai į tai reaguoja. Įspūdingiausias, žinoma, yra kunigo įsimylėjimas ir jo kančia nesuvokiant to jausmo. Teko kartą būti ekskursijoje Vilniaus Kunigų seminarijoje. Džiugu prisiminti pažintinio vizito vadovo pasakojimus apie tai, kad emocinis brandumas, gebėjimas suvokti savo jausmus ir tikruosius pašaukimo tarnystei pagrindus yra svarbi rengimosi kunigystei dalis. ,,Paryžiaus katedroje" pateiktos archidiakono kančios yra nežmoniškos, baisu pagalvoti, jei dar šiais laikais kam tektų į tokį vidinį konfliktą pulti.

Knyga sudėtinga, sunki, bet atskleidžianti tokį psichologinį pasaulį, kuris kasdienybėje neglūdi, todėl labai įtraukia pažinti, sužinoti būtent tai, kas reta, kas gal net negalima.


Malonaus skaitymo! :)
Emilija