2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

,,...kurio niekas nemylėjo"



,,...kurio niekas nemylėjo''

 

Kazys Saja



2005 m.
128 psl.

ISBN 9955-08-696-3



Tai paprasta rami istorija apie aštuonmetį berniuką. Kažką papasakoti iš knygos net nesinori, nes joje vos keli įvykiai, tad išduočiau beveik visą turinį. Skaityti ją buvo labai malonu, lengvai parašytas tekstas, rami istorija, o kai knygelė dar ir mažos apimties, tai puikus skaitalas ramiam vakarui.

Visgi....pavadinimas ir aprašymas labiau intriguoja nei pats kūrinys. Ir dar šiek tiek meluoja. Sigitas, aštuonmetis berniukas, tikrai vienišas, daugelio skriaudžiamas, tačiau jis turi pora artimų, jį mylinčių žmonių ir neketina niekam keršyti. Ši knyga pavyzdys, kaip nedarnioje šeimoje vaikas gali išsaugoti tyrą sielą.

Rekomenduočiau skaityti tik tiems, kam patinka sielą jaudinančios istorijos ir iš knygų nesitiki didelių nuotykių ar intrigų.


Malonaus skaitymo :)

Emilija

,,Dievo kalba: mokslininkas liudija tikėjimo į Dievą pagrįstumą"


,,Dievo kalba: mokslininkas liudija tikėjimo į Dievą pagrįstumas''

Francis S. Collins



2006 m.
312 psl.

ISBN 978-9955-29-089-6



Francis S. Colins - vienas žymiausių JAV genetikų, daugelį metų vadovavęs Žmogaus genomo projektui. Rašydamas šią knygą, autorius vystė idėją, kad Dievo egzistencija ir mokslo atradimai vienas kitam neprieštarauja, kad mokslas yra žmogiškasis pažinimas to, kas sukurta aukštesnių jėgų.

Knyga labai lengvai skaitosi, kadangi autorius nebruka nuomonės Dievo egzistavimo klausimu. Jis tik išdėsto nuomones, faktus, idėjas ir leidžia pačiam skaitytojui pasirinkti kuo tikėti ir ką vertinti. Tikriausiai dėl to, kad autorius amerikietis, knygos idėjos daug kur paremtos Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojų nuomonės tyrimais ir statistika. Įdomus faktas, kad net 45 proc. amerikiečių aklai tiki pažodiniu Biblijos aiškinimu.

Visame tekste teologinės idėjos siejamos su genetikos, paveldimumo ir bendrais evoliucijos elementais, pateikiami realūs medicininiai atvejai. Giliau susidomėjusiems tikėjimo ir mokslo sąsaja autorius knygos gale pateikia visų kūrinyje minėtų ir cituotų leidinių sąrašą.

Man asmeniškai šią knygą skaityti buvo labai malonu. Nesu nei už ,,pažodinę Bibliją'', nei už mokslo išaukštinimą, esu smalsi ir ši knyga smalsumą tikrai patenkino. :)


Malonaus skaitymo :)

Emilija

,,Kalėdos ant ledo"






,,Kalėdos ant ledo''

Deivid Sedaris





2003 m.
(originalus leidimas 1997 m.)
153 psl.

ISBN 9986-855-83-7



Šešios trumpos istorijos apie Kalėdas. Pirmoji istorija ,,Užrašai iš Kalėdų šalies" pasakoja apie didžiųjų prekybos centrų Kalėdų senelio elfų vardus Kalėdų karštinės metu. Antroji ,,Sveikinimai draugams ir giminaičiams!!!"- apie nesantuokinį vaiką išdygusį po 20 m. prie darnios šeimos durų ir siekiantį gauti tai ko nori bet kokiomis priemonėmis. Trečioji ,,Kalėdų kekšė Dina" - pristato Kalėdų vakarienės vaizdelį, kurį puošią spalvingai papuošia iš kalėjimo lygtinai paleista prostitutė Dina. Ketvirtoji ,,Pirmoji eilėje su Tadeušu Bristolu" - ramus pasityčiojimas iš pradinukų vaidinimų parengtų Kalėdų proga. Penktoji ,,Pagal tikrus įvykius" - na ten yra prodiuseris, bažnyčia, grasinimai bendruomenei ir visa tai susieta į mažai logišką nepasitenkinimo istoriją. Šeštoji ,,Kalėdos - dosnumo metas" - tai absurdo istorija apie kaimynų lenktynes ,,Kas dosnesnis švenčių proga", dosnumo lenktynėse dovanojamaisiais dalykais tampa vaikai, vidaus organai ir kūno dalys.
Istorijos kupinos pašaipos, nusivylimo, pykčio. Dalyje istorijų jaučiamas stiprus logikos trūkumas. Spėju, kad autorius norėjo pašiepti visuomenę - vertybių persiformulavimą nuo tradicinių prie komercinių Kalėdų vertybių. Nemanau, kad autoriui pavyko, bent jau ne ta forma, kuri paskatintų pritarti autoriaus nuomonei. Knygoje per daug asmeninės pagiežos ir paniekos.

Trumpai tariant, tai knyga apie šlykščiausias galimas Kalėdas.
Beveik gaila laiko skirto jai skaityti. Kodėl beveik? O gi todėl, kad istorija ,,Sveikinimai draugams ir giminaičiams!!!" nebuvo visiškas laiko švaistymas. Joje nemažai amoralių netikėtumų, kurie sumoje susideda į gana įspūdingą pasakojimą :)

Malonaus skaitymo? :)
Emilija

2011 m. kovo 12 d., šeštadienis

,,Moša" ir ,,Tina"

Serija ,,Nusikaltėliai ir valdžia"





,,Moša''


Vytautas Ažušilis



2006 m.

368 psl.

ISBN 978-9955-623-05-5



Autorius knygą pristato taip: ,,Knygoje bandoma pažvelgti į nusikalstamų struktūrų kūrimosi ištakas, jų gebėjimus skverbtis į valdžią. Kova su nusikalstamumu virsta parodija: kaltieji išteisinami, nekaltieji nuteisiami. Įsigali savivalė, kyšininkavimas, nebaudžiamumas. Politika tampa profesija, į kurią skverbiasi žemos moralės ir pasitikėjimą praradę asmenys."

Nusikaltėliai, vagystės, nužudymai aprašyti gyvai ir nuosekliai. Šioje knygoje teigiamu veikėju ir herojumi tampa vyrukas, kuris be skrupulų parsiduoda samdymui net ir patiems baisiausiems dalykams. Tai kiek trikdo, nes paprastai knygos herojus būna drąsus, aukštos moralės ir pasiaukojantis, o čia.... Nusikaltėlis herojus. Intriguoja :)

Samdomų nusikaltėlių komanda atlieka užduotį politines viršūnes užimančių nusikaltėlių grupelei besivadinančiai ,,Septyniuke". Po užduoties jie turi būti sunaikinti, tačiau vienas vyrukas išlieka gyvas ir pradeda keršyti už kolegas. Jis pasikeičia vardą, suburia naują komanda ir pradeda kerštą. ,,Septyniukė" - turtingiausi ir aukščiausią politinę galią turintys asmenys. Galia ima slysti turtuoliams iš rankų ir milijonai pradeda tirpti. Po sėkmingų keršto planų įgyvendinimo turtingiausia ir galingiausia ,,Septyniukė" lieka įsiskolinusi ir bejėgė ketveriukė. Tačiau išlikęs gyvas samdinys savo keršto viršūnės dar nepasiekė.

Štai čia baigiasi ,,Moša". Norint sužinoti ar ,,Septyniukės" nariai gaus pelnytą bausmę už savo darbelius, ar kerštingasis samdinys ir jo bendražygiai bus nubausti už savo poelgius reikia perskaityti antrąją serijos knygą ,,Tina".


Malonaus skaitymo :)
Emilija







,,Tina''

Vytautas Ažušilis



2007 m.
480 psl.
ISBN 9955-623-07-1


Perskaičiau antrąją serijos knygą ,,Tina". Kiek nusivyliau. Antroji knyga neturi tiesios siužeto linijos (pirmojoje knygoje ta linija buvo samdinio kerštas už draugų nužudymą) - toliau pasakojama Mošos grupuotės veikla, paraleliai prijungiami moterų organizuoti nusikaltimai (tikriausiai ši knyga turėjo būti apie moterų organizuotą nusikalstamumą, kaip kad ,,Mošoje" buvo apie vyrų), pirmoje knygoje aiškūs priešininkai pradeda maišytis, padaugėja žudymų ir išdavysčių, atsiranda daug naujų veikėjų. Knygos pabaigoje daug klausimų lieka neišspręstų, kuriems kūrinio tėkmėje buvo suteiktas ryškus akcentas. Pabaigus skaityti šią knygą labai trūksta dar vienos, nes įsisukę procesai tikrai nėra pasibaigę (ir autorius nesuteikia sąlygų galimai ar tikrai logiškai sekančiai pabaigai) kai baigiasi knyga.


Yra ir teigiamų aspektų. Paaiškėja kai kurie nusikaltimai, kurie ,,Mošoje" buvo pateikti kaip įvykiai su svarbiais liudininkais. Įdomu sužinoti kaip sprendžiasi korupcijos klausimai ir kaip vystosi pirmosios knygos pristatytų veikėjų likimai.


,,Tina" pratęsia pasakojimą pradėtą ,,Mošoje" ir patenkina didelę dalį smalsumo, kurį sukuria pirmoji knyga, tačiau jo neužbaigia ir tuo sukelia nusivylimą.


Kaip bebūtų, ,,Tinos" skaitymas sukelia daug gyvybingų emocijų, tad linkiu malonaus skaitymo :)
Emilija

2011 m. kovo 6 d., sekmadienis

,,Vieno langelio principas"






,,Vieno langelio principas''


Vytautas Ažušilis


2011 m.
288 psl.
ISBN 978-9955-623-18-2


Autorius knygos anotacijoje savo kūrinį vadina ,,detektyvo parodija". Mano manymu, tai nei kiek ne parodija, bent ne detektyvo :) Kūrinyje aprašomas vienas atvejis, kaip eilinis, vidutinis, dorai pinigus uždirbantis vyras sumano įsigyti sklypą ir pastatyti namą sau ir savo žmonai. Atrodo paprastas ir mažai kuo įdomus atvejis, tačiau įdomumas tame, kad minėtasis vyras, jo vardas Vaidas, per korumpuotų valdininkų neapsižiūrėjimą įsigyja sklypą kvartale į kurį gviešiasi jiems ,,atkatus'' mokantis mafijos atstovas.

Visas veiksmas trunka apie 15 metų. Vaidas su žmona turi įveikti daug korumpuotų valdininkų išgalvotų ir tikrų procedūrų kol gali įsikurti naujame name, turi atlaikyti kaimyno mafijozo parankinių atakas. Knygos įdomumas tame, kad apibūdinta visa žemės įsigijimo ir namo statybų procedūra teritorijoje į kurią nukreiptų interesų turi įtakingi ir ne itin padorūs žmonės. Konkrečiai aprašytos procedūros ir būdai, kokiais valdininkai už kyšius sutvarko reikalus reikiama linkme.
Nuošalyje nepaliekama ir prokuratūros veikla, kurioje taip pat yra tam tikrų niuansų dėl savo pareigas sąžiningai atliekančių ir korumpuotų pareigūnų elgesio.

Vieno langelio principas ne šiaip sau parinktas kaip pavadinimas. Šis viešojo administravimo veiklos organizavimo principas, remiantis kūrinio veiksmu, sukūrė palankesnes sąlygas stambios korupcijos vykdymui. Tai įdomus požiūris į viešojo administravimo tobulinimo reformą.


Pagrindinis veikėjas Vaidas labai stiprios asmenybės žmogus, kuris, kiek gali pagal savo išmanymą, nepasiduoda provokacijoms ir laikydamasis savo įsitikinimų galiausiai išlošia. Visos asmenybės kūrinyje kiek idealistinės, tačiau kūrinys dėl to nepraranda realistiškumo.

Daugiau nei du trečdalius knygos perskaičiau vienu prisėdimu, nes niekaip negalėjau atsitraukti nuo kūrinio. Korupcijos atvejo aprašymas intriguoja, gryni charakteriai tiksliai iliustruoja moralius ir amoralius atvejus, o detalumas nepalieka nesuprantamų įvykių.



Malonaus skaitymo :)
Emilija

2011 m. kovo 1 d., antradienis

,,Doriano Grėjaus portretas"

,,Doriano Grėjaus portretas''

Oskaras Vaildas


1989 m. (originalus leidimas 1890 m.)
175 psl.
ISBN 5-415-00240-5

Klasika. Kaip kažkur skaičiau ,,Klasikinės knygos - tos knygos, kurias visi žino, tačiau niekas neskaito". Gal ir ne veltui. Teko girdėti daug įvairių atsiliepimų apie šį kūrinį, jo poveikį žmonių mąstymui, o tiksliau jų veiksmams, kuriems įtaką padarė kūrinys. Man taip nepasisekė.

Kūrinyje iš esmės kalbama apie visą gyvenimą ,,aukštuomenės malonumais'' lengvabūdiškai besimėgavusį vyrą, kuris pasiekęs vidurinio amžiaus krizę suvokia koks niekingas ir nykus jo gyvenimas. Nei šiais nei anais laikais tai, tikėtina, nebuvo kažkas ypatingo. Kodėl kūrinys tapo tokiu reikšmingų literatūroje atsakyti gali tikriausiai tik literatūrologai :)

Vyrai šiame kūrinyje nepaprastai jausmingi - tiek džiaugsmo, tiek liūdesio emocijos itin išraiškingos. Jausmus vienas kitam reiškia visiškai atvirai. Momentais net atgrasu skaityti tokį saldumą, o dar vyro reiškiamą vyrui (nors pasak autoriaus jie moterų gerbėjai romantiškiems santykiams) ir deja tai sudaro didžiausią kūrinio apimties dalį. Pirmoji mano skaityta knyga, kuriai skirto laiko iš tikrųjų gaila.


Tačiau....jei kas dar neskaitė ir ketina paskaityti - malonaus skaitymo, gal Jums tai nebus gaišatis :)
Emilija