2011 m. rugpjūčio 28 d., sekmadienis

,,Administravimas. Teorija ir praktika"

Serija ,,Vadybos klasika"




,,Administravimas.
Teorija ir praktika''




Henris Fajolis


2005 m. (1916 m. veikalo ,,Pramoninis ir bendras administravimas" vertimas)
135 psl.
ISBN 9955-501-91-X

Kaip jau primena serijos pavadinimas, H. Fajolio (Henri Fayol) darbas yra vienas iš vadybos klasikos darbų. Savo veikalą H. Fajolis paskelbė 1916 m. Prancūzijoje (anglų kalba pirmą kartą buvo išleistas tik 1940 m.).

H. Fajolis ,,Pramoninį ir bendrąjį administravimą" parašė iš ilgametės vadovavimo praktikos. Įdomu tai, kad perskaičius šį nedidelį veikalą (nurodytos apimties 20 psl. dar skirti leidėjų mintims ir nuomonėms), matyti, kad tai kas vyko prieš gerą šimtmetį vis dar vyksta ir dabar. Tuo metu kai H. Fajolis kaupė savo patirtį, visuomenė gyveno industrializacijos laikotarpiu - kuomet ekonominės veiklos pagrindinė sritis buvo pramonė. Šiuo gi metu gyvename informacinėje (kartais dar vadinamoje ,,žinių") visuomenėje, kur didžiausia vertybė yra informacija (žinios). O štai administravimo, organizacijų valdymo sistema vis tik ta pati!

Norint malonaus vakaro su knyga, vargu ar tai pats geriausias pasirinkimas, tačiau svajojančiam apie nuosavą verslą ar besitikinčiam daryti karjerą vadovavimo srityje, tai būtinos žinios. (Autorius mano, kad šios žinios reikalingos visiem, kieno darbinė veikla yra susijusi su organizaciniais darbais.) Autorius labai aiškiai, konkrečiai išdėsto savo siūlymus - nereikia būti socialinių mokslų daktaru, kad suprastum kas čia parašyta ir sugebėtum atrasti šių žinių taikymo galimybes - tai stipriai padidina knygos vertę.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Raganos - šėtono sužadėtinės"

Serija ,,Atradimai"




,,Raganos - šėtono sužadėtinės''


Žanas Mišelis Salmanas


1998 m. (originalas išėjo 1989 m.)
192 psl.
ISBN 9986-861-84-5
(Atradimų serijos ISSN 1392-3552)


Susigundžiau ją įsigyti, nes tai buvo pirmoji mano užtikta knyga apie raganas. Na taip, tiesa, apie raganas yra daugybė knygų, tačiau ta daugybė yra dažniausiai fantastiniai romanai, tad visos raganos jose tiesiog fantazijos vaisius. O štai ši maža knygelė istorinių duomenų rinkinys :)

Knygoje raganystės istorija pateikiama nuo pačių užuomazgų, kurias galima datuoti net XII-XIII amžiumi, ir aprašoma iki pat šiuolaikinių raganystės tradicijų. Autorius atskiria raganystės pagrindus, aprašo sąlygas, kurios buvo pagrindas raganystės mitui. Aprašymai, istorijos grindžiami istoriniais faktais, autorius pateikia, tam tikrais klausimais, ir priešingas nuomones ar teorijas, tad malonu žinoti, kad skaitoma informacija yra objektyvi, o ne cenzūruota, pagal kažkieno įsitikinimus.

Autorius pateikia labai gražiai, nuosekliai susistemintus raganystės istorijos duomenis. Pateikti dokumentų, tikrų įvykių pavyzdžiai. Knyga pilna iliustracijų (paveikslų, graviūrų, skulptūrų, dokumentų atvaizdų), kurios pateikiamos su išsamiais komentarais. Tai nedidelės apimties informacinis leidinys tinkantis vienam ar dviems vakarams su knyga :)

Knygoje daug iliustracijų, yra įdomybių, kurių mokykloje ar žiniasklaidoje nesužinosi, tačiau tai pakankamai vadovėlinis leidinys, tad tiems, kurie nėra knygų mėgėjai ar besižavintys raganyste, gali būti ilgu skaityti net ir tokią - apimtimi nedidelę - knygą.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

2011 m. rugpjūčio 2 d., antradienis

,,Gerda" (II)

Serija ,,Šeši pavasariai"








,,Gerda''


Vytautas Ažušilis


2007 m.
192 psl.
ISBN 978-9955-623-10-6

Tai antroji serijos ,,Šeši pavasariai" knyga. Šioje dalyje autorius toliau tęsia Galinių kaimo gyventojų istorijas. Gerda, mergina iš pirmosios knygos dalies, kuomet jauname kolūkyje prasidėjus persekiojimams netenka šeimos ir mylimojo. Neteisingai apkaltinta ir kalėjusi keletą metų ji išeina į laisvę ir grįžta į gimtinę.

Kalėjusiai tremtyje sunku sovietinėse struktūrose gauti darbo. Seni draugai prarasti ar neatpažįstamai pasikeitę. Nors gali pasirodyti kad tai liūdna istorija, ji tokia nėra. Net sakyčiau ši istorija kiek romantiška :) Joje gausu meilės (yra šiek tiek ir paleistuvysčių :) ), intrigų, žabangų, nepasitikėjimo, nuoširdumo ir baimės. Kiek romantizuotu stiliumi autorius pristato ,,sovietinę gyvenimo tvarką''.

Knyga skaitosi lengvai - perskaičiau per du vakarus. Kaip būdinga V. Ažušilio kūrinių veikėjoms, jos naivios ir kartais atrodo kvailokos, bet tai praleidus su lengva šypsena, kūrinys, savo tyrimu ir teisybės galia, tikrai malonus sielai (bent moteriškai :) ). Malonu dar tai, kad veikėjai iš principo nėra rodomi nei visiškai geri, nei visiškai blogi - visi klysta - visi tik žmonės.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

P.S. Šios knygos ,,smagiausia'' citata: ,,Rajkomo nurodymai yra svarbiau negu geras derlius" [143 psl.]. Nei juoktis, nei verki, o juk tokia tikrai kažkada buvo tvarka....

,,Sėjos metas" (I)

Serija ,,Šeši pavasariai"







,,Sėjos metas''


Vytautas Ažušilis


2007 m.
272 psl.
ISBN 978-9955-623-14-4

Tai pirmoji knyga iš serijos ,,Šeši pavasariai". Knygą sudaro trys dalys: Sujaukti likimai, Beviltiškos pastangos, Parsidavėliai. Knygoje plėtojama Lietuvos kaimo gyventojų likimo sovietmečiu tema.

Pirmojoje dalyje aprašoma kolūkio idėjos atvedimas į Galinių kaimą. Galinių kaimo gyventojai pirmininku nepriima sovietų valdžios statytinio, o pasirenka vieną savų ir kūrybiškai pažvelgia į kolūkio kūrimą.

Antrojoje dalyje aprašomas gyvenimas pabėgusiųjų nuo tremties traukinių gyvenimas, bent laikino pabėgimo. Vieniems pasiseka, kitiems nepasiseka - aprašomi atvejai gan realistiški, nes nekreipiama nei į baisingą nesėkmę, nei į netikėtą sėkmę.

Trečiojoje dalyje rašoma jau nebe apie eilinius Galinių kaimo gyventojus, tačiau apie tuos, kurie parsidavė sovietų valdžiai ir apvaginėjo bendrus išteklius, išdavinėjo ar nepelnytai kaltino kaimynus.

Gyvenusiems sovietų laikotarpiu, galbūt tai nebūtų itin vertingas kūrinys, juk kiekvienas žmogus turi savą patirtį, prisiminimus ar girdėję istorijas, tačiau jaunimui gal ir visai verta paskaityti. Knyga formuoja suvokimą apie Lietuvos kaimą sovietmečiu. Kūrinyje nėra tiesiogiai kalama sovietų valdžios blogio idėja, o pristatoma kaip ji paveikia žmonių gyvenimus, kuomet vieni palaiko, kiti priešinasi ir kaip pradeda kariauti kaimynas su kaimynu.

Džiaugsmo iš šio kūrinio mažai, jis labiau vertingas bendram išprusimui, bendram suvokimui apie paskutinį šimtmetį Lietuvoje. Jau ne visi jauni žmonės turi senolių galinčių pirmų rankų patirtimi papasakoti apie tuos laikus.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Penkiolikos metų kapitonas''





,,Penkiolikos metų kapitonas''


Žiulis Vernas


1993 m. (originalas išleistas 1878 m.)
318 psl.
ISBN (ant mano skaityto leidimo nepateiktas)

Žiulis Vernas labiausiai vertinamas kaip mokslinės fantastikos žanro atstovas ir pradininkas, visgi perskaičius ,,Penkiolikos metų kapitoną" matyti, kad ir nūdienos problemoms nagrinėti rašytojas skyrė laiko ir gabumų. Kai sakau ,,nūdienos" tai žinoma kalbu ne apie ,,šiandien šiandien", tačiau apie ,,šiandien" kuomet gyveno autorius :)

Pagrindinė tema vystoma šioje knygoje yra prekybos žmonėmis ir vergovės problema. Autorius smulkiai aprašo vieną atvejį, kuomet gamtos ir žmonių, be moralinių skrupulų, sukeltų nelaimių dėka grupė žmonių išvykusi laivu iš Naujosios Zelandijos galiausiai atsiduria pavojingose, sunkiose ir jų jėgoms sunkiai įveikiamose situacijose atogrąžų miškuose ir savanose.

Autorius nemažai dėmesio skiria kontekstui - aprašo pagrindinių veikėjų patiriamas situacijas sukeliančių veikėjų elgesį ir veiklos motyvus, aprašo čiabuvių kultūras. Daugelis minimų situacijų paremiamos realių keliautojų ekspedicijų patirtimi ir užrašais.
,,Penkiolikos metų kapitono" veikėjai patiria daug įvairių nuotykių, tad knygoje gausu netikėtų posūkių. Tai gyvas ir emocijas išjudinantis kūrinys.

Iš neigiamų aspektų: kiek erzina tik vienas dalykas - poros veikėjų charakterių aprašymai. Dikas Sendas, vienas pagrindinių veikėjų, pateikiamas kaip, mano vertinimu, pernelyg ,,herojiškas". Tas aprašomas atsidavimas ir pasiaukojimas pernelyg išpūstas net ir tiems atvejams, kuomet žmogus tikrai pasiryžęs padaryti viską ką gali dėl kito, jam ypatingai svarbaus, žmogaus gerovės. Ponia Veldon, trisdešimtmetė moteris keliaujanti su vaiku, keliautojų laivo ,,Piligrimas" savininko žmona, teatrališkų manierų ir itin dievobaiminga moteris, nepaprastai rūpestinga ir nebijanti pasiaukoti... Matydama autoriaus aprašomą ponią Veldon prisimindavau vis V. Ažušilio knygose aprašomų moterų charakterius. Jie nepaprastai artimi. Autorių žanrai visiškai skirtingi, tad vargu ar Ž. Vernas buvo įkvėpėju V. Ažušilio moterų charakteriams. Gal tai tiesiog vyriškas stilius? :))


Kūrinio veikėjai patiria tiek nuotykių, kad gali pasirodyti jog skaitoma keletas atskirų istorijų :) Tai lengvas ir tuo pačiu informatyvus kūrinys, puikiai tinkantis atostogoms ar jaukiems vakarams :)


Malonaus skaitymo :)
Emilija