2022 m. liepos 12 d., antradienis

,,KGB akiratyje"

 




,,KGB akiratyje"





Nijolė Sadūnaitė


1991 m. (pirmas leidimas 1985 m.)
144 psl.
ISBN nesuteiktas

Drąsios jaunos moters pasakojimas apie patirtį su KGB darbuotojais. Ji nuo 1970 m. buvo sekama. 1974 m. suimta tardymui; tardyta dešimt mėnesių. Po kelerių metu sekimo teismas. 1975 m. teismas. Teismui ją saugojo rusų kariai, kad nebūtų suprantančių ką ji kalba; žiūrovų nebuvo, o liudininkus po liudijimo iškart išvesdavo. Tai trumpa knygelė, kuri glaustai, bet iš esmės atvaizduoja, ką reiškia gyventi Rusijos okupacijoje. Už kelis eilėraščius apie kančias konclageryje: šeši metai konclagerio ir penki tremties. Knygelės glausta apimtis ir gilus turinys palieka neišdildomą įspūdį ir giliai viduj užkliudo. Nepasakosiu čia savo nuomonių ir minčių. Užklydusį į šį aprašymą žmogų norėčiau paskatinti paimti šią knygelę į rankas ir perskaityti, svetimu kailiu patirti sovietinės Rusijos šlykštumą visu ,,gražumu". O paskatinti norėčiau keliomis citatomis iš knygelės.

N.Sadūnaitės pokalbyje su KGB'istu Pileliu palygino juos su fašistais: ,,Taip! - atsakiau. - Fašistai darė baisų nusikalstamą darbą, bet jie to neslėpė. Jie atvirai sakė, ką sunaikino, ką pavergs, ir visi apie tai žinojo. O jūs darote tą patį nusikaltimą, tik prisidengę ,,vaduotojų" ,,brolių" kaukėmis, o už nugaros laikote tą patį kruviną peilį... Kas žmoguje biauriausio? - Veidmainystė! Kadangi jūs esate veidmainiai, jūs blogesni už fašistus!'' 26 psl.

,,Sovietų imperijoj kalinys ne žmogus, su juo elgiamasi kur kas blogiau nei su gyvuliu - tai beteisis vergas, nekenčiamas ir nuolatos kareivių bei prižiūrėtojų moraliai ir fiziniai kankinamas" 51 psl.

Iš gynimo kalbos skelbtos ,,LKB Kronika" Nr. 17: ,,Tik tada, kai vaikai, kuriems mokykla sugriovė tėvų autoritetą, nueina šunkeliais, kažkodėl kaltinami ne mokytojais, o tėvai".

Knyga yra informacinis istorinis lobis, deja viršelis toks skaudžiai nuobodus (ir dar raudonas!), kad visai netraukia imti ir skaityti. Vistik viršelis labai svarbus, ypač sunkaus turinio knygoms.

Akis atveriančio ir įkvepiančio skaitymo!
Emilija