2022 m. liepos 11 d., pirmadienis

,,Tarp dviejų vandenynų"






,,Tarp dviejų vandenynų"




Vsevolodas Zenkovičius



1985 m. (orig. 1972 m.)
236 psl.
ISBN nesuteiktas

Mokslininkas (autorius) per UNESCO projektą pakviečiamas į Meksiką tyrinėti lagūnų. 1969-aisias metais jis keliauja po Meksikos pakrantes kartu su vietiniais studentais, juo moko.

Pasakoja kaip pirmą kartą pamato banglentes. Pasakoja savo įspūdžius apie pirmą kartą pamatytą spalvotą televizorių. Pasakoja kaip pirmą kartą ragauja kokakolos. Apsakydamas tai jis neatmena pavadinimo, bet iš aprašymo aišku kad tai kokakola. Vaje kaip tas gėrimas įsigėręs į šiuolaikines smegenis, kai iš aprašymo supranti kad būtent apie šį gėrimą pasakoja :)

Autorius atvirai rašo apie savo klaidas ir dėl to kylančias problemas ir sunkumus. Kalba apie santykius su studentais ir kolegomis - šie aprašai prideda daug vertės knygai. Tokiose kelionėse tikrai būna daug sunkumų, nesusipratimų ir kitų sudėtingumų. Šie pasakojimai leidžia matyti akademinius ir kasdienybės kultūrinius skirtumus. Svarbiausia šioje vietoje manau tai, kad autorius nesilaiko savo kelio kaip teisaus dėl susireikšminimo ar tiesiog pasipūtimo. Jis mano skirtumus, pats juos svarsto. Jaučiasi kad pasakoja tikras mokslininkas. Malonu skaityti tokį tikrovišką dalykinės veiklos aprašymą.

Ypatinga knygos dalis yra iš Meksikos parsivežtų vabalų gyvenimo ypatumai Rusijoje.

Vertimas redaguotas geologijos-mineralogijos mokslų daktarės! Puiki savybė kelionių knygai. Puiku savybė dalykinei knygai. Naujuose vertimuose, kuomet versti/redaguoti tik vertėjo/lituanisto, prikuriama tiek naujų terminų... Laimei pastebiu tik savo srities dalykinėse knygose :) vistik buvo malonu paimti į rankas knygą, kuri savyje nešasi terminijos kokybės ženklelį.

,,Tūkstantis metų - tai trisdešimt išnykusių ir užmirštų kartų. Ir visgi mus pasiekė ano meto žmonių kūrybinė fantazija. Jų protas, jų vaizduotė, jų svajonėse išpuoselėtas grožis" psl. 193.

Kol neatverčiau knygos, net neįtariau, kad knyga apie Meksiką. Viršelio nuotrauka tikrai graži, bet nereprezentatyvi knygos turiniui.

,,Tarp dviejų vandenynų" - viena iš nedaugelio kandidačių būti skaitoma antrą kartą.

Nuotykinio skaitymo! :)
Emilija