2012 m. vasario 12 d., sekmadienis

,,The Choice''






,,The Choice''


Eliyahu M. Goldratt ir Efrat Goldratt-Ashlag


2008 m.
240 psl.
ISBN 978-0-88427-193-2


Nors pirmu numeriu autorystė priskiriama Eliyahu M. Goldrat, tačiau tikroji knygos autorė yra Efrat Goldratt-Ashlag - ji šią knygą rengė aprašydama interviu su savo tėvu Eliyahu. Iš dalies įdomus atvejis - dialogo forma, nes gyvas tekstas. Visgi yra ir reikšmingas trūkumas - kuomet vyksta pokalbis, užduodami klausimai, tie klausimai ne visuomet yra tie, kurie kyla skaitytojui, o kartais kylantys ginčai, tarp Efrat ir jos tėvo, skaitytojui vargiai įdomūs :/

Žmones gyvenime dažnai nuvilia jų pasirinkimai, tiksliau, dėl nesėkmingai pasibaigusių pasirinkimų žmonės jaučiasi nusivylę. Eliyahu šiuo aspektu aptaria mokslininkus ir pabrėžia, kad mokslininkai (ar kiti tyrėjai, ne praktikai) negali būti nusivylę dėl savo pasirinkimų, nes net ir nepavykęs prototipo bandymas duoda rezultatus arba patvirtinančius/paremiančius ankstesnį pasirinkimą, arba atskleidžiančius silpnąsias vietas, kurias reikia dar patobulinti. Jauniems mokslininkams šis priminimas/pastaba labai vertinga, nes švieži srityje specialistai dažnai bijo nusivilti, daug nerimauja dėl nesėkmių, nors tai yra natūralus kelias sėkmės link.

Smagus dalykas šioje knygoje yra tas, kad nėra slapukaujama verslo paslaptimis (jomis dalinas Eliyahu). Pas mus (Lietuviškoje aplinkoje) net universitete dažnai nepasakoma realios galimybės (veiksmai) pelno didinimui versle, slepiama tarsi "know-how" geležies pavertimui auksu :) , o šios knygos autoriai tiesiai, su konkrečiais pavyzdžiais ir išsamiais pavyzdžiais paaiškina ką ir kodėl rekomenduojama daryti, kad neįmanomų rezultatų apibrėžimas taptų konservatyviu pasirinkimu :) Efrat pabando žvelgti į šių paslapčių vidų - kodėl daugelis žmonių patys nepastebi šių, atrodo elementarių, dalykų, kurie gali greitai ir veiksmingai pagerinti verslo eigą. Man asmeniškai šios įžvalgos pasirodė pernelyg gilus knaisiojimasis kas ir kodėl (matyt verta pastebėti, kad Efrat psichologijos mokslų daktarė).

Knygos gale pateikiamos skyrių santraukos su minčių žemėlapiais - tai primena skaitytą turinį ir padeda lengviau atsiminti. Ypač vertinga jei knygą skaitote ne vienu ypu.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

2012 m. vasario 11 d., šeštadienis

,,Kodėl vyrai meluoja, o moterys verkia''






,,Kodėl vyrai meluoja, o moterys verkia''


Allan ir Barbara Pease


2009 m. (originalus leidimas 2006 m.)
352 psl.
ISBN 978-9955-38-173-0

Kaip jau iš pavadinimo galima spėti, tai knyga apie vyrų ir moterų santykius. Gan plačiai ir išsamiai aprašyti įvairūs atvejai. Tiek teoriškai, tiek su praktiniais pavyzdžiais. Nemažai juokingų momentų, tad knygą tikrai smagu skaityti :)

Kelios smagios citatos iš knygos:

,,Daugelis moterų beveik teisios, kad vyrai yra užprogramuoti įsigyti bjaurius drabužius. Šimtus tūkstančių metų
moterys puošėsi, kad suviliotų vyrus, o šie - kad atbaidytų priešus."

,,Kuo skiriasi moteris kurią kankina priešmenstruacinis sindromas ir teroristas? Su teroristu galima derėtis."

,,Kodėl vyrai nevaidina orgazmo? Nes joks vyras nerodys tokio veido tyčia."

Visgi....be smagių citatų iš tos knygos mažai kas gero - autoriai vyrą ir moterį ima labai vienareikšmiškai. Vyras - bezdanti, arogantiška ir socialiai kiek neįgali būtybė priklausoma nuo motinos. Moteris - emociškai silpna, tačiau siekianti nuolat manipuliuoti vyru auklėdama jį kaip vaiką. Jei pasitaiko porelė iš tokių vyro ir moters, tai jiems knyga pravers, o kitais atvejais, ji vertinga nebent kaip anekdotų rinkinys :) Nuostolingiausiai išleisti 23.99 Lt :/


Bet jei visgi nuspręsite paskaityti, tai malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Gera mergaitė netaps turtinga''





,,Gera mergaitė netaps turtinga''


Lois P. Frankel


2006 m. (originalus leidimas 2005 m.)
284 psl.
ISBN 9955-24-231-0

Autorė savo knygą pristato taip: ,,Ši knyga skiriama kiekvienai moteriai, dirbančiai per daug, gaunančiai per mažai ir, regis, niekada nesulauksiančiai finansinės sėkmės. Tikiuosi, sklaidydama šiuos puslapius pasisemsite drąsos ir išminties, padėsiančios rasti kelią į turtingą gyvenimą - kad ir kaip jį suprastumėte".

Autorė nuosekliai apžvelgia asmeninių finansų elementus. Knygoje apžvelgiamos tokios temos, kaip: finansinė atsakomybė, išmintingas pinigų leidimas, pagrindinės žinios apie pinigus, taupymas ir investavimas, finansinės galimybės darbe ir bendros praktinės pastabos. Knyga pradedama plačiu skyriumi apie asmeninius finansus: savo turto žinojimas, savęs įvertinimas ir patarimai kaip naudotis knyga, kad iš jos būtų kuo daugiau naudos. Knyga baigiama veiksmų plano pasiūlymu.

Lois P. Frankel išlaiko savo stilių: pagrindinės knygos dalys yra suformuot iš poskyrių, kurie sudaryti skirstant autorės minimas 75-as klaidas. Pirmiausia eina trumpas klaidos aprašymas, kartais paįvairinant tikra istorija, po aprašymo kiekviename skyrelyje pateikiami profesionalių konsultantų patarimai, kaip vengti tos klaidos.

Kaip ir knygoje ,,Gera mergaitė - ne profesija", autorė labai kritiškai vertina moteris - jų sugebėjimus. Šiek tiek gebančioms tvarkytis pačioms ir be patarimų gali pasirodyti įžeidu kartais, tačiau manau nevertėtų. Reikia atsirinkti tai kas tinka Jums konkrečiu Jūsų atveju, o toks pradinukiškas požiūris į moters finansinius gebėjimus tiesiog padaro knygą vertingą ir toms, kurios tik pradeda tvarkyti finansus ir toms kurios tai jau daro, tik sunkiai sekasi.

Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Gera mergaitė - ne profesija"





,,Gera mergaitė - ne profesija''


Lois P. Frankel


2006 m. (originalus leidimas 2004 m.)
304 psl.
ISBN 9955-08-703-x

Dažnai galima pastebėti, kad aukšto profesinio pasirengimo ir didelį atsidavimą savo darbui rodančios moterys dirba kur kas žemesnės kvalifikacijos darbą, nei galėtų, ir uždirba gerokai mažiau pinigų. Lois P. Frankel parengė patarimų komplektą moterims kaip išvengti 101-os klaidos ir kilti karjeros laiptais ar bent uždirbti tiek, kiek nusipelnė - kaip kuriai norisi pagal poreikį :)

Autorė nuosekliai apžvelgia profesinės veiklos elementus. Knygoje apžvelgiamos tokios temos, kaip: savęs kaip verslo žaidėjos pažinimas, savo vaidmens formavimas, mąstymas, savęs reklamavimas, kalbėjimo stilius, išvaizda, reagavimo būdai. Knyga pradedama patarimais kaip naudotis šia knyga, o užbaigiama asmeninio tobulėjimo plano sudarymu. Autorė filosofijos mokslų daktarė, Tarptautinės karjeros konsultantų korporacijos prezidentė. Rengiant knygą buvo konsultuotasi ir su kitais karjeros specialistais.

Pagrindinės knygos dalys yra suformuot iš poskyrių, kurie sudaryti skirstant autorės minimas 101-ą klaidą. Pirmiausia eina trumpas klaidos aprašymas, kartais paįvairinant tikra istorija, po aprašymo kiekviename skyrelyje pateikiami profesionalių konsultantų patarimai, kaip vengti tos klaidos.

Perskaičius knygą kilo įdomi mintis - tai kas moteriai suteikia pranašumą privačiojoje gyvenimo srityje (šeimoje) yra didžiausias jos priešas profesinėje srityje. Moteris iš prigimties švelni, dėmesinga ir rūpestinga, dažnai net gi kuli būtybė, kuri savęs nestato pirmoje vietoje. Visgi profesinėje veikloje tai pats didžiausias nuodas norint kilti karjeros laiptais. Jei profesinėje veikloje leidžiate atsiskleisti minėtoms keturioms savybėms, Jums tikrai verta perskaityti šią knygą.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

2012 m. vasario 7 d., antradienis

,,XXI amžiaus iššūkiai: organizacijų ir visuomenės pokyčiai"



,,XXI amžiaus iššūkiai: organizacijų ir visuomenės pokyčiai''

Romualdas Ginevičius, Narimantas Kazimieras Paliulis, Eugenijus Chlivickas, Juozas Markevičius

2006 m.
548 psl.
ISBN 9955-28-057-3


Monografija. Bent lietuviškoje mokslo publikacijų sistemoje aukščiausią laiptelį užimanti rūšis. Gerbtinų autorių parašyta, dar gerbtinesnių recenzuota, o skaitai ir matai, kad autoriai atskirai rašydami skyrius net nepasitarė kas yra kas....o tai vienur informacinė visuomenė yra dabartinė visuomenės išsivystymo pakopa ir tolygu žinių visuomenei, o kitame skyriuje jau žiūrėk tai dvi skirtingos visuomenės išsivystymo pakopos/rūšys/lygiai (autoriai taip iki galo ir nepaaiškina kas tai) ir šiuo metu mes dalyvaujame žinių visuomenės buvime (pavadinkime taip :) ). Aiškumo mažai, bet bent skaitant nuotaiką pakelia :)

Jei dar pabūtume prie kritikos, tai man ši monografija pasirodė tarsi bandymas parašyti kažką tokio kaip Manuel Castells ,,Tinklaveikos visuomenės raida". Dėkokime aukščiausiajam, kad autoriai šią idėją metė po pirmojo skyriaus. Toliau viskas kur kas geriau :)

Mane ypač pradžiugino tai, kad organizacijų pokyčiams skirtas didelis, išsamus ir tikslingas dėmesys. Tai pirmasis veikalas (lietuvių kalba aišku), kuris giliai ir plačiai nagrinėja organizaciją informacijos, žinių ir informacinių technologijų kontekste. Dėl vartojamų sąvokų ir klasifikacijos ginčytis galima, čia juk mokslas, moksle nuolat vyksta diskusijos :) Šiame veikale pagaliau atsiplėšta nuo Fayolio, Fordo, Tayloro ir kitų pirmapradžiu vadybos ir administravimo mokslo dinozaurų (aišku nepaliekant jų nuošaly, visgi jie vadybos ir administravimo mokslo dinozaurai) ir orientuojantis į realiai šiuo ekonominiu laikotarpiu egzistuojančias organizacijų valdymo sritis - inovatika, virtualumas, žmonių išteklių valdymo inovacijas.

Trečioji monografijos dalis skirta elektroninei valdžiai, bet čia nieko sužadinančio nepateikta - tie patys vadybiniai procesai aprašyti elektroninės valdžios srityje, elektronine valdžia laikant informacinėmis ir komunikacinėmis technologijomis aprūpintą viešąjį administravimą.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Mokslas ir etika"



,,Mokslas ir etika''


Autorių kolektyvas (sudarytojas ir recenzentas Rimas Norvaiša)


2011 m.
108 psl.
ISBN 978-9986-34-268-7

2011 m. gruodžio 10 d. vyko Lietuvos mokslininkų sąjungos suorganizuota konferencija ,,Mokslas ir etika". Tai šios konferencijos pranešimų leidinys.

Mokslo veikla užsiimančios institucijos Lietuvoje kelia aukštus ir kiekybe, o ne kokybe paremtus veiklos kriterijus mokslininkams ir tyrėjams. Tai buvo pagrindinė konferencijos tezė, kurią įvairiais aspektais aptarė kviesti pranešėjai.

Lietuvos mokslo veikla užsiimančios institucijos neturi mokslinės veiklos etinių tradicijų ar net kodeksų, kurie bent formaliai saugotų etiškumą mokslinėje veikloje. Konferencijos pranešėjai pristatė įvairias nuomones ir pavyzdžius iš realaus gyvenimo, kurie liūdino lygiai taip pat kaip konferencijos klausytojų skaičius. Nors apie konferenciją buvo plačiai skelbiama, pasiklausyti pranešimų ir sudalyvauti diskusijoje susirinko vos 50 dalyvių iš visos Lietuvos (gal net tiek nebuvo). O tyrėjų ir mokslininkų Lietuvoje priskaičiuoti galima tūkstančiais.

Nesudalyvavusius konferencijoje, bet besidominčius ar susidomėjusius mokslo etika, kviečiu paskaityti elektroninį konferencijos leidinį ,,Mokslas ir etika".

Daugiau informacijos apie mokslą ir etiką galite rasti Lietuvos mokslininkų sąjungos tinklalapyje.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Kaip atsikratyti nerimo ir pradėti gyventi"





,,Kaip atsikratyti nerimo ir pradėti gyventi''


Dale Carnegie


2010 m. (originalus leidimas 1948 m.)
400 psl.
ISBN 978-9955-790-61-7

Dar viena knygelė apie nerimą, nors ir 400 psl., bet ji tokio mažo formato, kad galima įveikti (greitiems skaitytojams) per 3 ar 4 valandas. Tarsi būtų galima pamojus ranka atsikratyti nerimo :) Vis gi ši knyga leidžiama nuo 1944 m. originalo kalba, o lietuvių kalba knygynų lentynas ji išvydusi jau antruoju leidimu.

Tiesa pasakius nieko ypatingo ši knyga. Tiksliau, nieko naujo nepasakė: negalvok apie tai ko negali pakeisti, užsiimk aktyvia veikla, galvok geras mintis ir panašūs pamokymai, bet man ji praverčia. Savo darbe ( įtariu kaip statistinis Lietuvos gyventojas) gaunu tikrai daug streso ir nerimo. Vienai iš didžiųjų nerimo bangų pastūmėjus pradėjau ,,gūglinti" ir užtikau šią knygą. Google savo knygų skiltyje duoda skaityti ištraukas. Paskaičiau, patiko, nusipirkau (pasidaviau marketingo triukui :) ). Nors knygoje ir nėra stebuklingų receptų, bet ji priverčia susimąstyti.

Skaitydama pamažu knygą kiekvieną jos pamokymą perskaičiusi pagalvodavau ,,žinau, ir taip žinau", bet viena yra žinojimas, o kita yra naudojimas. Pati stengdavausi savo susigalvotus metodus taikyti, visaip save kontroliuoti, kad nors naktimis ramiai išsimiegočiau, nors /puikiai žinau kas ryt manęs laukia/, bet pačiam tai yra gan sunku - ne tik sugalvoti būdą, bet dar ir įsiminti jį ateičiai ir svarbiausia prisiminti laiku vėliau. Šioje vienoje nieko naujo nepasakanti knyga puikiai pasitarnauja! :) Nerimo valdymo pamokos apipintos realiomis autoriaus ir jo sutiktų žmonių istorijomis ( vertė nr. 1: su pasakojimu lengviau įsiminti pamoką :) ) Įvairių istorijų skaitymas (pamokos apipavidalinimas iš įvairių perspektyvų) padeda geriau suvokti pamoką (o štai čia jau ir vertė nr. 2 :) )

Dėl geresnio įsisavinimo autorius siūlo kiekvieną skyrių, o paskui ir knygą skaityti kelis kartus. Nemanau, kad tai tikslinga. Mano manymu kur kas tikslingiau skaitant knygą pasižymėti tam tikras vietas, arba užsirašyti Jums labiausiai įstrigusias mintis ir kartas nuo karto pakartoti tai. Juk kiekvienas esame kitoks, kiekvienas kitaip tvarkomės su nerimu ir jo keliamais rūpesčiai, tad ir skirtingos mintys padeda mums :)

Knygelė dar ir maloni paskaityti :) pvz.: ,,Dvylika metų praleidau prižiūrėdamas galvijus. Per tą laiką nė karto nepastebėjau, kad karvei pakiltų temperatūra dėl to, kad sausra išdegino ganyklų plotus ar prasidėjo šlapdriba, ėmė šalti, ar galų gale bulius kreipia dėmesį į kitą telyčią".

Man ji padeda. Nors skaičiau tik kartą, bet jau padeda :) Bent dėl vieno dalyko jau niekad (o taip! tikrai drįstu vartoti šį žodį :) ) nebesinervinu dėl virtuvės nelaimiu - išpiltų miltų, sudužusių puodelių - dalykų, kurių pakeisti jau negaliu.


Malonaus skaitymo :)
Emilija