2012 m. vasario 7 d., antradienis

,,XXI amžiaus iššūkiai: organizacijų ir visuomenės pokyčiai"



,,XXI amžiaus iššūkiai: organizacijų ir visuomenės pokyčiai''

Romualdas Ginevičius, Narimantas Kazimieras Paliulis, Eugenijus Chlivickas, Juozas Markevičius

2006 m.
548 psl.
ISBN 9955-28-057-3


Monografija. Bent lietuviškoje mokslo publikacijų sistemoje aukščiausią laiptelį užimanti rūšis. Gerbtinų autorių parašyta, dar gerbtinesnių recenzuota, o skaitai ir matai, kad autoriai atskirai rašydami skyrius net nepasitarė kas yra kas....o tai vienur informacinė visuomenė yra dabartinė visuomenės išsivystymo pakopa ir tolygu žinių visuomenei, o kitame skyriuje jau žiūrėk tai dvi skirtingos visuomenės išsivystymo pakopos/rūšys/lygiai (autoriai taip iki galo ir nepaaiškina kas tai) ir šiuo metu mes dalyvaujame žinių visuomenės buvime (pavadinkime taip :) ). Aiškumo mažai, bet bent skaitant nuotaiką pakelia :)

Jei dar pabūtume prie kritikos, tai man ši monografija pasirodė tarsi bandymas parašyti kažką tokio kaip Manuel Castells ,,Tinklaveikos visuomenės raida". Dėkokime aukščiausiajam, kad autoriai šią idėją metė po pirmojo skyriaus. Toliau viskas kur kas geriau :)

Mane ypač pradžiugino tai, kad organizacijų pokyčiams skirtas didelis, išsamus ir tikslingas dėmesys. Tai pirmasis veikalas (lietuvių kalba aišku), kuris giliai ir plačiai nagrinėja organizaciją informacijos, žinių ir informacinių technologijų kontekste. Dėl vartojamų sąvokų ir klasifikacijos ginčytis galima, čia juk mokslas, moksle nuolat vyksta diskusijos :) Šiame veikale pagaliau atsiplėšta nuo Fayolio, Fordo, Tayloro ir kitų pirmapradžiu vadybos ir administravimo mokslo dinozaurų (aišku nepaliekant jų nuošaly, visgi jie vadybos ir administravimo mokslo dinozaurai) ir orientuojantis į realiai šiuo ekonominiu laikotarpiu egzistuojančias organizacijų valdymo sritis - inovatika, virtualumas, žmonių išteklių valdymo inovacijas.

Trečioji monografijos dalis skirta elektroninei valdžiai, bet čia nieko sužadinančio nepateikta - tie patys vadybiniai procesai aprašyti elektroninės valdžios srityje, elektronine valdžia laikant informacinėmis ir komunikacinėmis technologijomis aprūpintą viešąjį administravimą.


Malonaus skaitymo :)
Emilija