2012 m. vasario 7 d., antradienis

,,Kaip atsikratyti nerimo ir pradėti gyventi"





,,Kaip atsikratyti nerimo ir pradėti gyventi''


Dale Carnegie


2010 m. (originalus leidimas 1948 m.)
400 psl.
ISBN 978-9955-790-61-7

Dar viena knygelė apie nerimą, nors ir 400 psl., bet ji tokio mažo formato, kad galima įveikti (greitiems skaitytojams) per 3 ar 4 valandas. Tarsi būtų galima pamojus ranka atsikratyti nerimo :) Vis gi ši knyga leidžiama nuo 1944 m. originalo kalba, o lietuvių kalba knygynų lentynas ji išvydusi jau antruoju leidimu.

Tiesa pasakius nieko ypatingo ši knyga. Tiksliau, nieko naujo nepasakė: negalvok apie tai ko negali pakeisti, užsiimk aktyvia veikla, galvok geras mintis ir panašūs pamokymai, bet man ji praverčia. Savo darbe ( įtariu kaip statistinis Lietuvos gyventojas) gaunu tikrai daug streso ir nerimo. Vienai iš didžiųjų nerimo bangų pastūmėjus pradėjau ,,gūglinti" ir užtikau šią knygą. Google savo knygų skiltyje duoda skaityti ištraukas. Paskaičiau, patiko, nusipirkau (pasidaviau marketingo triukui :) ). Nors knygoje ir nėra stebuklingų receptų, bet ji priverčia susimąstyti.

Skaitydama pamažu knygą kiekvieną jos pamokymą perskaičiusi pagalvodavau ,,žinau, ir taip žinau", bet viena yra žinojimas, o kita yra naudojimas. Pati stengdavausi savo susigalvotus metodus taikyti, visaip save kontroliuoti, kad nors naktimis ramiai išsimiegočiau, nors /puikiai žinau kas ryt manęs laukia/, bet pačiam tai yra gan sunku - ne tik sugalvoti būdą, bet dar ir įsiminti jį ateičiai ir svarbiausia prisiminti laiku vėliau. Šioje vienoje nieko naujo nepasakanti knyga puikiai pasitarnauja! :) Nerimo valdymo pamokos apipintos realiomis autoriaus ir jo sutiktų žmonių istorijomis ( vertė nr. 1: su pasakojimu lengviau įsiminti pamoką :) ) Įvairių istorijų skaitymas (pamokos apipavidalinimas iš įvairių perspektyvų) padeda geriau suvokti pamoką (o štai čia jau ir vertė nr. 2 :) )

Dėl geresnio įsisavinimo autorius siūlo kiekvieną skyrių, o paskui ir knygą skaityti kelis kartus. Nemanau, kad tai tikslinga. Mano manymu kur kas tikslingiau skaitant knygą pasižymėti tam tikras vietas, arba užsirašyti Jums labiausiai įstrigusias mintis ir kartas nuo karto pakartoti tai. Juk kiekvienas esame kitoks, kiekvienas kitaip tvarkomės su nerimu ir jo keliamais rūpesčiai, tad ir skirtingos mintys padeda mums :)

Knygelė dar ir maloni paskaityti :) pvz.: ,,Dvylika metų praleidau prižiūrėdamas galvijus. Per tą laiką nė karto nepastebėjau, kad karvei pakiltų temperatūra dėl to, kad sausra išdegino ganyklų plotus ar prasidėjo šlapdriba, ėmė šalti, ar galų gale bulius kreipia dėmesį į kitą telyčią".

Man ji padeda. Nors skaičiau tik kartą, bet jau padeda :) Bent dėl vieno dalyko jau niekad (o taip! tikrai drįstu vartoti šį žodį :) ) nebesinervinu dėl virtuvės nelaimiu - išpiltų miltų, sudužusių puodelių - dalykų, kurių pakeisti jau negaliu.


Malonaus skaitymo :)
Emilija