2012 m. vasario 12 d., sekmadienis

,,The Choice''






,,The Choice''


Eliyahu M. Goldratt ir Efrat Goldratt-Ashlag


2008 m.
240 psl.
ISBN 978-0-88427-193-2


Nors pirmu numeriu autorystė priskiriama Eliyahu M. Goldrat, tačiau tikroji knygos autorė yra Efrat Goldratt-Ashlag - ji šią knygą rengė aprašydama interviu su savo tėvu Eliyahu. Iš dalies įdomus atvejis - dialogo forma, nes gyvas tekstas. Visgi yra ir reikšmingas trūkumas - kuomet vyksta pokalbis, užduodami klausimai, tie klausimai ne visuomet yra tie, kurie kyla skaitytojui, o kartais kylantys ginčai, tarp Efrat ir jos tėvo, skaitytojui vargiai įdomūs :/

Žmones gyvenime dažnai nuvilia jų pasirinkimai, tiksliau, dėl nesėkmingai pasibaigusių pasirinkimų žmonės jaučiasi nusivylę. Eliyahu šiuo aspektu aptaria mokslininkus ir pabrėžia, kad mokslininkai (ar kiti tyrėjai, ne praktikai) negali būti nusivylę dėl savo pasirinkimų, nes net ir nepavykęs prototipo bandymas duoda rezultatus arba patvirtinančius/paremiančius ankstesnį pasirinkimą, arba atskleidžiančius silpnąsias vietas, kurias reikia dar patobulinti. Jauniems mokslininkams šis priminimas/pastaba labai vertinga, nes švieži srityje specialistai dažnai bijo nusivilti, daug nerimauja dėl nesėkmių, nors tai yra natūralus kelias sėkmės link.

Smagus dalykas šioje knygoje yra tas, kad nėra slapukaujama verslo paslaptimis (jomis dalinas Eliyahu). Pas mus (Lietuviškoje aplinkoje) net universitete dažnai nepasakoma realios galimybės (veiksmai) pelno didinimui versle, slepiama tarsi "know-how" geležies pavertimui auksu :) , o šios knygos autoriai tiesiai, su konkrečiais pavyzdžiais ir išsamiais pavyzdžiais paaiškina ką ir kodėl rekomenduojama daryti, kad neįmanomų rezultatų apibrėžimas taptų konservatyviu pasirinkimu :) Efrat pabando žvelgti į šių paslapčių vidų - kodėl daugelis žmonių patys nepastebi šių, atrodo elementarių, dalykų, kurie gali greitai ir veiksmingai pagerinti verslo eigą. Man asmeniškai šios įžvalgos pasirodė pernelyg gilus knaisiojimasis kas ir kodėl (matyt verta pastebėti, kad Efrat psichologijos mokslų daktarė).

Knygos gale pateikiamos skyrių santraukos su minčių žemėlapiais - tai primena skaitytą turinį ir padeda lengviau atsiminti. Ypač vertinga jei knygą skaitote ne vienu ypu.


Malonaus skaitymo :)
Emilija