2018 m. sausio 3 d., trečiadienis

,,Vaikantis vėją"




,,Vaikantis vėją"



Claire Goll





2010 m. (originalas pirmą kartą išleistas 1976 m.)
288 psl.
ISBN 978-9955-23-343-5


Claire Goll vokiečių-prancūzų poetė gyvenusi spalvingiausiais ir sunkiausiais XX-o amžiaus pirmos pusės laikotarpiais. Poetė gyveno ir kūrė savo vyro šešėlyje. Būti vyro šešėlyje laikė savo, kaip moters pareiga. Claire Goll tiesiai pareiškia, kad mano, jog feminizmas yra nesąmonė, kad moters gyvenimą įprasmina buvimas su vyru ir rūpinimasis juo.
 
Knyga išleista metai iki poetės mirties kai jai buvo 87-eri. Dauguma prisiminimų apie prieškarį, pirmąjį pasaulinį karą, tarpukarį ir antrąjį pasaulinį karą. Kaip žydų šeimos dukrai, paskesnysis laikmetis buvo itin sunkus. Kartu su vyru Claire Goll juda ten kur tais sunkiais laikmečiais juda meno ir inteligentijos žmonės. Dėl politinių aplinkybių jie gan glaudžiai buriasi daugmaž tose pačiose apylinkėse, todėl Claire Goll pažįstamų rate žymiausi to laikmečio menininkai ir mokslininkai: Pikaso, Šagalas, Dali, Einšteinas, Jungas ir kiti.

Atsiminimų knygos paprastai įdomios tuo, kad sužinome apie žmonių asmeninį gyvenimą, patirtis. Visgi man ši knyga įdomiausia tuo, kad pateikia dalį meno istorijos politinės istorijos kontekste. Ir visa tai pateikiama lengvai, sklandžiai ir įdomiai. Ši knyga galėtų būti vertinga kaip išprusimą didinanti.

Galėtų, bet deja nelabai yra. Ne veltui knygos redaktorė/-ius net nepasirašė ant leidimo. Asmenvardžiai tie kurie rusų, lenkų ir pan. - sulietuvinti, kiti parašyti originalo kalba arba originalo kalba su lietuviška galūne per apostrofą. Panaudoti visi įmanomi asmenvardžių rašymo variantai. Tokios betvarkės dar neteko matyti. Redaktorė/-ius daro prielaidą, kad lietuviai laisvai skaito minimum prancūzų ir ispanų kalbomis. Gerai, dar kad nepridėjo kirilicos raštmenų :D Nežinant menininko iš anksčiau jis ir lieka nežinomas....

Esu tikra, jog pati nebūčiau pirkusi šios knygos. Gavau dovanų. Kaip gerai gauti gerą knygą dovanų, kurią pats teisi pagal viršelį :D


Malonaus skaitymo! =)
Emilija