2020 m. rugsėjo 24 d., ketvirtadienis

,,Die Farben deiner Seele"

 

 ,,Die Farben deiner Seele"


Ingrid Kraaz


1994 m. (orig. 1991 m.)
176 psl.
ISBN 3-442-13767-5

 

Knyga apie spalvas. Ne dizaino knyga apie spalvas. Iki kol pradėjau skaityti, net nežinojau, kad tokių būna :)

Knygoje sužinojau du naujus dalykus:

  1. Spalvos turi galias, kiekviena kitokią ir labai konkrečią
  2. Galimas gydymas visomis šviesos spektro spalvomis leidžiant tam tikrą spalvą išskirtą prizme ir nutaikytą į tam tikrą kūno vietą

Man kaip su jogine, ajurvedine ir pan. terapija neturinčiai nieko bendro, tai tik lengvas greitas susipažinimas ko būną. Besidomintiems, tai gan dalykiška knyga.


Malonaus skaitymo! :)
Emilija

 

 

2020 m. rugsėjo 23 d., trečiadienis

,,Istorija apie tris paršiukus"

 


,,Istorija apie tris paršiukus"

 

atpasakojo L. Leslie BROOK

 

2006 m. (orig. 1904 m.)
Audio knyga. Laikas 00:08:57
Skaitė: Deny Sayers

 

Tie įvairių šios pasakos varijacijų yra....kiekviena variacija įveda savas pamokas. Manau ši versija naudinga tuo, kad ne visai viskas gerai baigiasi. Neseniai išklausiau edX organizuotą kursą apie pasakas ir mano susidomėjimas pasakomis ir jų variacijomis vis dar kirba. Įtariu skaitysiu ir daugiau pasakų apie tris paršelius :)

Geriausia šios audio knygos dalis yra jos skaitovas. Puikus balsas. Verta paieškoti kitų jo skaitytų knygų.

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti čia ,,The Story of three little Pigs" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra legalus).


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija

 

 

2020 m. rugsėjo 22 d., antradienis

,,Raising good humans"

 


 

,,Raising good humans"


 Hunter Clark-Fields

 
 
 
 2019 m.
 172 psl.
 ISBN 978-1684033881

 

Penktoji ir paskutinioji  knyga iš mano susidaryto sąrašo apie vaikų auginimą (,,Anger Management for Parents", ,,How to stop losing your sh*t with your kids'', ,,Peaceful Parents, Happy Kids", ,,Mamos, nemokančios mylėti" ir ši).

Skaitydama apie vaikų auginimą supratau du dalykus (a) jos visos daugiau ar mažiau apie tą patį (pirma pasirūpink savo emociniais ir fiziniais poreikiais kad turėtum jėgų ir kantrybės vaikui ir visada VISADA gerbti vaiką) ir (b) kur kas verčiau skaityti psichologijos knygas viena ar kita tema. Pavyzdžiui, knygose apie vaikų auginimą daugiausia kalbama apie pykčio valdymą, tik su pavyzdžiais apie vaikus (mažus žmones). Leidžiu sau taip lyginti, nes pernai buvau susidėjusi sąrašą psichologijos knygų apie pyktį. Dideli žmonės ar maži žmonės pyktis yra pyktis.

Grįžtant konkrečiai prie ,,Raising good humans" - ji dalykiška, informatyvi, autorė kartas nuo karto pateikia kokį švelnų sąmojį. Knyga švelniai nuotaikinga. Šios knygos ypatybė - pratimai. Taip kad čia ne tik vadovėlis apie vaikų auginimą bet ir pratybos. Su daug namų darbų! :)

Įžangą šiai knygai parašė C. Naumburg (autorė antrosios knygos mano sąraše - tos kur neverta skaityti), todėl perskaičius kaip ji išgyrė ,,Raising good humans", mano lūkesčiai krito iki šulinio dugno. Laimei prasta tik jos knyga, o ne gebėjimas atpažinti kitų gerą darbą :)

Smulkus trūkumas - knyga parašyta mamos, kuri augina vaikus kartu su vyru ir nedirba. Tad kai kurie patarimai, manau, dirbančioms mamoms gali nuskambėti naivokai :)


Malonaus skaitymo! =)

Emilija

 

,,Džo berniukai"

 

 

,,Džo berniukai"


Luiza Mei ALKOT
(orig. Louisa May Alcott)

 

 2008 m. (orig. 1886 m.)
Audio knyga. Laikas 09:36:26
Skaitė: LibriVox savanoriai

 

Tai knygos ,,Mažos moterys" tęsinys, kuriame pagrindinė pasakojimo gija yra Džozefinos ir jos su vyru įsteigto berniukų internato auklėtinių istorijos, kurios natūraliai siejasi su Džozefinos seserų istorijomis.

Istorinis romanas. Būtų gan šaunus kaip savarankiška knyga. Tačiau kadangi tai yra knygos ,,Mažos moterys" tęsinys, tai šiuo atveju deja labai nuobodu, nes labai panašu. Tarsi tą pačią knygą skaityčiau tik kiti vardai ir kiek kitokie vyksmai. Šiek tiek praklausius ketinau iš pradžių nepabaigti net klausyti kaip nuobodu buvo, bet kažkada pamačiau, kad dar stovi atsiųsta knyga, kaip tik ketinau į vonią lįsti ir taip pamažu išsijudino tolimesnis klausymas ir kažkaip užbaigiau knygą. Šiaip nerekomenduočiau skaityti.... nebent jei labai labai labai patinka skaityti apie tuos laikus :)

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti čia ,,Jo's Boys"  (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra legalus). 


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija

 

 

 

 

 

2020 m. rugsėjo 16 d., trečiadienis

,,Mamos, nemokančios mylėti"

 

 

 

,,Mamos, nemokančios mylėti"


 Susan Forward



 
 
2020 m. (originalas 2013 m.)
 320 psl.
 ISBN 978-5-415-02582-4

 
Ketvirtoji knyga iš mano susidaryto sąrašo apie vaikų auginimą (
,,Anger Management for Parents", ,,How to stop losing your sh*t with your kids'', ,,Peaceful Parents, Happy Kids", ši ir ,,Raising good humans").

Manot nelabai tinka į šį sąrašą? Tuoj viską paaiškinsiu kaip čia nutiko :) Tai vienintelė iš sąrašo, kurią pirkau prieš tai gerai nepasidomėjusi. Perskaičiau pavadinimą ir pamaniau, kad būtų įdomu sužinoti ką gi dr. S. Forward rekomenduoja daryti, kad nebūtų moterys nemylinčios mamos, kaip gi atrodo toji mylinti? Pasirodo knyga ne apie tai :) 

Visgi, ji pasirodė esanti pakankamai naudinga būti palikta šiame sąraše :) Kol neperskaičiau, nenumaniau kiek daug visokio elgesio sukuria vaike meilės stygių.  Ir pasirodo tas jausmas sunkiai taisomas ar net neužtaisomas visai. Daugelis moterų iš savo mamų yra patyrę vienokio ar kitokio šioje knygoje aprašomo elgesio, dalis net nemano (o gal nedrįsta sau prisipažinti), kad jų mamos pakliūna į šį sąrašą. O kadangi, pasak psichologų tai patvirtinusių empiriniais duomenimis, su vaikais elgiamasi kaip buvo elgtas su mumis pačiais, yra svarbu žinoti, kokias pasekmes kuris elgesys kuria, nes automatinį elgesį pakesiti galima tik stiprios valios pastangom.

Autorė dažnai knygoje užsimena, kad kalba eina ne apie motinos kaltinimą ir teisimą, o apie tai kaip užaugusiai dukrai gyventi su tuo kaip ji augo turėdama tokią motiną. Autorė atkreipia dėmesį, kad motinos nemokančios mylėti tokios tapo ,,ne iš gero gyvenimo" - jų irgi nemokėjo mylėti. Kai kurios motinos net nesuvokia kažką blogo darančios, tad nutraukti per kartas slenkančią nemeilę galima tik suvokiant kokie veiksmai ir poelgiai sukurią nemeilę, kad jų aktyviomis pastangomis būtų galima išvengti.

Šia knygą vertinu kaip nuostabią prevencinę priemonę saugant savo dukteris nuo netyčinės nemeilės iš jos mamos. Ši netyčinė nemeilė kai kurioms mamoms bus toli ir gal net nevisai suvokiama, tačiau mamoms, kurios vaikus augina vienos ar su sunkaus būdo partneriu, su finansiniais sunkumais ar kitais kasdieniais stresoriais (įskaitant ir nuosavą mylėti nemokančią motiną) - šių mamų netyčinė nemeilė laukia už kasantro kampo... Nežinant lengviau netyčia suklysti, todėl geriau žinoti :)

Knygoje daug citatų iš moterų asmeninės patirties, šios citatos nei kiek mažiau vertingos nei psichiatrės komentarai. Knyga apie mamas dukroms, bet manau didele dalimi taikytina bet kuriuo šeiminiu deriniu (mama - sūnus, tėtis - dukra, tėtis - sūnus).


Malonaus skaitymo! =)

Emilija

 

 

2020 m. rugsėjo 14 d., pirmadienis

,,Tenting To-Night"

 

,,Tenting To-Night; A Chronicle Of Sport And Adventure In Glacier Park And The Cascade Mountains"

 Mary Roberts RINEHART

 

2013 m. (orig. 1917 m.)
Audio knyga. Laikas 03:46:26
Skaitė: David Wales

 

 Antrasis Merės Roberts Rainhart dienoraštis apie jos kelione po Ledyno Parką (pirmasis ,,Through Glacier Park; Seeing America First With Howard Eaton"). Šis dienoraštis gerokai ilgesnis, tačiau paviršutiniškesnis, todėl ne toks įdomus kaip pirmasis. Visgi įdomu sužinoti kaip sekės moterims keliauti, kai kelionės buvo vis dar vyriškas užsiėmimas.

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti čia ,,Tenting to-night" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra legalus). 


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija

 

 

 

2020 m. rugsėjo 13 d., sekmadienis

,,Through Glacier Park"

 


 ,,Through Glacier Park; Seeing America First With Howard Eaton"

 Mary Roberts RINEHART

 

 

2013 m. (orig. 1916 m.)
Audio knyga. Laikas 01:34:14
Skaitė: David Wales

 

Merės Roberts Rainhart kelionės užrašai iš žygio arkliais po Ledyno parką Jungtinėse Amerikos Valstijose netoli Kanados sienos.  Rašytoja detaliai aprašo aplinką, bendražygius, kelionės įvykius, sunkumus ir džiaugsmus. Buvo gaila, kad tokia trumpa. Toks trumpas pasivaikščiojimas po Ledyno parką :)

Laimei yra dar vienas , vėlesnis, kelionių dienoraštis ,,Tenting Tonight: A Chronicle of Sport and Adventure in Glacier Park and the Cascade Mountains" :)

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti čia ,,Through Glacier Park"  (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra legalus). 


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija

 

,,Nusikaltimas ir bausmė"

 


 ,,Nusikaltimas ir baismė"


Fiodoras Dostojevskis

 

2017 m. (orig. 1866 m.)
Audio knyga. Laikas 22:02:11
Skaitė: Mark Nelson

 

„Nusikaltimas ir bausmė“ laikomas vienu žymiausių rusų rašytojo Fiodoro Dostojevskio romanų ir vienu rusų literatūros šedevrų. Toks apibūdinimas labai iškelia lūkesčius. O kas aukštai kyla, tas žemai leidžiasi. Labai aukštai iškelti lūkesčiai deja nebuvo patenkinti. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl nemėgstu daug domėtis apie knygas prieš jas skaitydama. Išankstinės žinios (net kai tai ir ne kūrinio detalės), jei visai ir nesugadina, tai dažnai bent apgadina skaitymo malonumą.

Tai romanas apie protingą žmogų, jo (neaišku kiek sąmoningą) prastą pasirinkimą ir vidinę būseną paskui. Tiek paprastai žinoma apie šią knygą. Bet tai yra ne tik psichologinis romanas apie žmogžudį, tačiau ir istorinis romanas apie XIX a. pirmosios pusės Rusiją: namai, apdarai, visuomeninės vertybės, žmonių santykiai, žmonių gyvenimo būdas. Man šis romanas savo istoriniu paveikslu kur kas įdomesnis nei kad žmogžudžio psichologija.

Tai trečioji Fiodoro Dostojevskio knyga mano skaitytųjų sąraše (kitos dvi ,,Baltosios naktys" ir ,,Idijotas"). Ir net negaliu pasakyti kuri patiko labiausiai, nes jos visos skirtingos. Tiek skirtingos, kad negaliu sulyginti.

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti čia ,,Crime and Punishment"  (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra legalus). Nuostabiai audio knygoms tinkantis skaitovo balsas! 


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija

 

 

2020 m. rugsėjo 10 d., ketvirtadienis

,,Peaceful parents, happy kids"

 



,,Paceful parents, happy kids"


 Laura Markham



 
 2012 m.
 276 psl.
 ISBN 978-0-399-16028-8

 
Trečioji knyga iš mano susidaryto sąrašo apie vaikų auginimą (
,,Anger Management for Parents", ,,How to stop losing your sh*t with your kids'', ši, ,,Mamos, nemokančios mylėti" ir ,,Raising good humans").

Dalykiška, jauki, nuosekli ir parašyta nenuobodžiai - tokios knygos ir tikiuosi kai mokslų daktarė rengia knygą jautria tema įvairaus išsilavinimo ir apsiskaitymo auditorijai, norinčiai pasidomėti vaikų ugdymo patarimais.

Šios knygos ypatybė manau yra tai, kad kiekvieną temą autorė pristato skirtingo amžiaus vaikų atvejams išskirdama keturias grupes:

  • Kūdikiai 0-13 mėnesių
  • Mažyliai 13-39 mėnesių
  • Ikimokyklinukai 3-5 metai
  • Pradinukai 5-9 metais

Gaila, kad autorė paliko ikipaaugliško ir paaugliško amžiaus vaikus nuošaly. Apie šias amžiaus grupes yra kalnai atskiros literatūros, bet tai ką daktarė Markham rašo yra pritaikytina ir vyresniems nei pradinukai.

Autorė nemažai kartojasi...bet vistike manau kad mano sąraše ši knyga yra ko gero optimaliausia, jei kitų nei vienos neskaitytumet, tai mažiausiai netektumėt perskaitę tik šią :)


Malonaus skaitymo! =)

Emilija