2022 m. sausio 31 d., pirmadienis

,,Qualityland 2.0''

  




,,Qualityland 2.0: Kikis Geheimnis''


Marc-Uwe Kling


427 psl.
2020 m.


Tęsinys knygos ,,Qualityland". Toks tęsinys, kur pirmąją knyga būtina būti skaičius. 

Antrojoje knygoje autorius toliau šmaikščiai pateikia absurdišką ateitį, kurios link visuomenė šiuo metu vystosi. Ši knyga iš dalies kiek labiau pramoginė - daugiau nuotykiu ir netikėtų posūkių, bet joje nei kiek ne mažiau poteksčių ir minčių pergalvojimui, kurios ženkliai sunkesnės nei pirmojoje. 


Linkiu smagaus skaitymo ir rimtų apmąstymų!!
Emilija






2022 m. sausio 25 d., antradienis

,,Qualityland''

 




,,Qualityland''



Marc-Uwe Kling


379 psl.
2017 m.


Skaitėt Džordžo Orvelo ,,1984-ieji"? Tai čia pagal aktualų technologijų ir visuomenės vystymąsi pristatoma ateitis. Tik su humoru.

Linkiu smagaus skaitymo ir rimtų apmąstymų!!
Emilija



P.S. Beje...Marc-Uwe Kling Kengūros gerbėjai irgi turės kuo pasimėgauti :)






2022 m. sausio 22 d., šeštadienis

,,Überman''





,,Überman''





Tommy Jaud



2012 m.
352 psl.
ISBN 978-3-651-00032-2


Simon Peters savo banko sąskaitos likučio netikrino metus ir panašiai tiek laiko matyt netikrino mokesčių inspekcijos pašto. Sąskaitoja minusas tūkstančiais, o už kelių dienų reikia mokėti mokesčius. Ir štai čia vėl prasideda Simono bandymai užsidirbti pakankamai pinigų, tik šįkart tam, kad nereiktų ,,sėsti". Trečioji knyga su Simon Peters nuotykiais.

Nuotaikinga knyga. Jau antrą kartą perskaičiau (kol perskaičiau ,,Vollidiot" ir ,,Millionär'' pamiršau apie ką ši, tai matyt ne itin įspūdinga). Pirmąjį kartą skaičiau prieš du metus ir nežinodama kad tai tęsinys. Simonas šioje knygoje šiek tiek šiknius kaip ,,Vollidiot" ir knygoje įvairūs nuotykiai kaip ,,Millionär''. Ko gero galima jau sakyti, kad tai gan tipiška Simon Peters knyga :)

Pramoginė literatūra. Lengvas skaitinys atsipalaiduoti ir pasijuokti.

Malonaus skaitymo! :)
Emilija





2022 m. sausio 18 d., antradienis

,,Millionär"

 



,,Millionär"



Tommy Jaud


2007 m.
298 psl.
ISBN 3-502-11033-6


Antroji Knyga apie Simon Peters - geresnioji knyga apie Simon Peters! :) ,,Vollidiot" buvo tai smagi tai nelabai, o labai tai nuo nuotaikos priklausanti. Ši man kur kas nuoseklesnė, nors įvykiai kur kas pasakiškesni :) Matyt skirta platesnei auditorijai :) Kaip ten bebūtų - šią knygą prarijau nekramtydama :)) 

Simonas netekęs darbo gyvena iš pašalpų ir staiga nusprendžia tapti milijonierium :)

Vienas skyrius vadinasi ,,Vilnius". Apie Vilnių ten nerašo :)) Paminiu, na nes neįprasta. Mano skaitymo patirtyje neįprasta rasti lietuvišką atributą. Nustebino. Lyg ir jei filmuose ar knygose reikia ,,rytų Europos" tai vis Lenkija ten pakliūna, o čia mat iškart Vilnius :)

Tai antroji knyga. Tai tolesni Simono nuotykiai. Daug kuo pasisakyti nebėra daugiau. Apie bendrus žanro bruožus paminėjau prie ,,Vollidiot" knygos, o čia gi juk tas pats Simonas :) Jau pradėjau trečiąją - ,,Übermann". Pradžia pozityviai nenuteikia, bet žiūrėsim kaip bus :)

Smagaus skaitymo! :)
Emilija





2022 m. sausio 11 d., antradienis

Džeko Londono apsakymai


,,Apsakymai"




Džekas Londonas


1969 m. (orig. nuo 1900 iki 1918 m.)
444 psl.



Džekas Londonas vienas didžiausių mano džiaugsmų. Jo apsakymai vienas už kitą puikesnį. Gal išskyrus paskutinįjį :) Jis gan pasakiškas, bet šauniai pozityvia gaida užbaigia skaitymą rinkinio su ne viena sunkia istorija....

Kadangi šis leidinys ne viena istorija, o rinkinys daugelio visiškai atskirų istorijų rinkinys, norėčiau trumpai paminėti kiekvieną iš jų.


,,Už tuos, kurie kelyje" 1900 m. Pakili, nors ir ne itin džiugi istorija apie teisybės ieškojimą ir apie žmogišką supratimą.

,,Baltoji tyla" 1900 m. Iliustracija stiprybės, kuri reikalinga atšiauriuose kraštuose, iliustracija meilės galios ir supratingumo.

,,Moters ištvermė" 1901 m. Apie moters atsidavimą savo vyrui, apie paaukojimą to, kas jai svarbiausia. Man kuždasi aplink ausis ko tai nuomonė, kad šiuo pasakojimu autoriaus norėta pagerbti Šiaurės Amerikos šiaurės indėnes.

,,Žmogus su randu" 1901 m. Stipri istorija apie tai kaip baimė užneša protą, kokie neatsargūs ir užmaršūs gali tapti žmonės, kai juos užvaldo begalinė, pačių sau įsikalta baimė.

,,Kur skiriasi keliai" 1901 m. Ypatingas pasakojimas, kuris tarsi tarp kitko pateikia pavyzdį kaip galią turinčių žmonių nesuaugėliškumas (įžeidumas, susireikšminimas ir pan.) sukelia neapykantą ir priešpriešą vieni kitiems tarp tų, kurie iš principo visai neturi ko pyktis.

,,Gyvenimo dėsnis" 1902 m. Vos ne visą apsakymą perskaičiau bandydama prisiminti apie ką jis. Neprisimenu nors tu ką! Bet antrą kartą susipažinus jau žinau apie ką :) Liūdna istorija.... Istorija apie mirštantį indėnų genties vadą. Ne kiek mirštantį kiek paliktą numirti. Mirtis šiaurės šalyse sava, reali ir dažna. Ši istorija daugiausiai yra svarstymai apie gyvenimą ir mirtį.

!!! ,,Sukurti laužą" 1910 m. Man labiausiai į sielą įsmigęs šio rinkinio apsakymas. Apsakymas atskleidžia sniegynų viršenybę žmogui visomis savo spalvomis, parodo kaip svarbu laiku priimti sprendimus ir kokios sunkios gali būti paprasčiausio neatidumo pasekmės.

,,Tūkstantis tuzinų" 1904 m. Po šio apsakymo gali pradėti suprasti tai, ko iki šiol nesupratai. Gali likti nesupratęs šio apsakymo. Gali būti jo sukrėstas. Gali susivokti. Šis apsakymas neišsenkančių apmąstymo galimybių pradžia.

,,Tikėjimas žmogumi" 1904 m. Vienas iš ne pačių puikiausių apsakymų. Nesutinku su autoriaus nuomone, kad jo apsakymas nupiešia poveikį mūsų elgesiui to, kiek mes tikime vienu ar kitu žmogumi. Man ši istorija to neatskleidė, nes joje randu ir aplinkybių, kurios visko nepaliko tik tikėjimui žmogumi.

,,Pasakojimas apie Kišą" 1907 m. Įkvepianti legendiška istorija kaip aštriu protu, o ne garsiu balsu siekti galingų susireikšminusiųjų pagarbos ir įgauti valdžią.

,,Gyvenimo meilė" 1907 m. Vienas iš apsakymų, kuris savo pavadinimu neprimena iškart apie turinį. Pavadinimas geras, bet man gal kiek per švelnus. Kai skaitau žodį ,,meilė", išgyvenimai sniegynuose tikrai ne pirmas dalykas, kuris šauna į galvą. Vertėjai čia niekuo kalti - išversta tiksliai. Aš būčiau apsakymą pavadinusi ,,Noras gyventi" arba ,,Troškimas išlikti". Juk istorija tokia sunki - ta kelionė tokia sunki. Hm... Meilė... kažkaip keistai man pavadinime čia stovi ta meilė. Ar tikrai siekiame išlikti nes būtent Mylime gyvenimą?

,,Atskalūnas" 1911 m. Išsigelbėjimo iš aplinkos primesto gyvenimo apsakymas. Pagrindinis veikėjas tikras savo gyvenimo herojus.

,,Kai dievai juokiasi" 1911 m. Ypatingas pasakojimas apie ypatingą meilę. Tik čia ne komplimentas, iš pasakotojo pusės. Žmonės dažnai jaudinasi dėl meilės, dėl tos ugnelės - ar neišblės? o gal čia tik kibirkštėlė ir greit užges? Autorius pagrindinio veikėjo žodžiais svarsto apie tos ugnelės puoselėjimą, jos vaidmenį poros santykiuose, o ypač vyro ir žmonos santykiuose. Gilus bet lengvas skaitymas.

,,Poilsis kelionėje" 1907 m. Intriguojanti istorija pradedama ko ne legenda, kokiu tai stebuklu, kurį istorija paskui pamažu paaiškina labai paprastai :) Viskas yra neįtikėtina, kol nežinome kaip tai atsitiko!

,,Prisipažinimas" 1907 m. Melagio ir veltėdžio su sąžine išpažintis, todėl tekstas gan nuotaikingas :) Vienas iš retesnių Džeko Londono tekstų - nuotaikingas tekstas :)

,,Mapujo namas" 1911 m. Šią istoriją apibūdinti galiu ko gero geriausiai trumpa fraze: ko tik nepadarysi dėl pinigų! :) Istorijos tėkmė labai netolygi tad nuo linksmo iki liūdno ir atgal kaip per linksmuosius kalnelius atrakcionų parke.....

,,Gabalas mėsos" 1911 m. Jausmingas boksininko karjeros pabaigos apsakymas.

,,Po denio tentu" 1913 m. Kartais neįvertiname savo poelgių svarumo. Kartais net nepajėgiama jo įvertinti...ypač ten, kur vertė tiems patiems dalykams yra skirtinga. Tai trumpas apsakymas, labai paprastas, visgi vieni veikėjai skatina itin šiltus jausmus, kiti erzina, o yra ir kas kelia šleikštulį.

,,Užmušti žmogų" 1913 m. Dar viena apysaka apie ne dekoratyvią moterį. Labai įdomiai pavaizduota dviejų žmonių sąveika. Norisi tikėti, kad ši situacija galėjo pakrypti ir kitaip, bet juk abu veikėjai elgėsi taip kaip jų aplinka iš jų reikalavo. Gyvenimas ne pasaka.

,,Puikybės rūmas" 1912 m. Šeimos santykių apsakymas. Puikybės įžeidimas kai visas kaimas žino tik ne tu. Savo kelio ne-/pasirinkimas. Daugelis šio rinkinio apsakymų yra šilti net speiguotuose sniegynuose, ar šylantys vargšų namuose, o šis apsakymas šaltas ir dar labiau šąlantis.

,,Naktį gimusioji" 1913 m. Apie merginą iš San Francisko kuri tapo indėnų genties vade. Istorija apie tai, kad tik paklusęs savo lemčiai tapsi laimingu. Ir kas laukia jei apsileisi ir pasileisi plaukti pasroviui...

,,Meksikietis" 1913 m. Nepaprastos tvirtybės ir ryžto apsakymas. Liūdnas, bet įkvepiantis iš dalies net žavus. Apsakymas apie tai, kaip tai kas svarbu žmogaus dvasiai, gali suteikti neapsakomo susitelkimo, ryžto ir tvirtybės. Tai apsakymas, aukštinantis žmogaus dvasios stiprybę.

,,Pasakos galas" 1916 m. Istorija apie vyro gerumą. Ne įgimtą. Išugdytą. Paprastai gerumo istorijos būna moteriškos istorijos, paprastai apie moterų atsidavimą, aukojimąsi rašoma, o štai čia istorija apie gydytojo pastangas gelbėti žmogų ir apie vyro gerumą.

,,Kaip senovės argonautai" 1918 m. Arba pasaka arba istorija apie lemtį :) Kuris iš jų, priklausuo no to kuo skaitytojas tiki. Apsakymas, puikiai vaizduojantis, kad ir sėkmės ir nesėkmės yra to paties gyvenimo dalis ir ne visa gera, kas atrodo gera, ir ne visa bloga, kas atrodo bloga.

Autorius meistriškai parenka pavadinimus. Iš pirmo žvilgsnio jie nėra įsimintini. Skaitydama apsakymus ne kartą paverčiau atgal prisiminti kaip vadinasi skaitomasis, bet perskaičius, dabar beveik apie visus puikiai atsimenu vien iš pavadinimo.

Malonaus skaitymo! :)
Emilija



2022 m. sausio 10 d., pirmadienis

,,Moters portretas"

 







,,Moters portretas"




Henris Džeimsas



1991 m. (orig. 1881 m.)
psl. 536
ISBN nesuteiktas


Arba tai yra laiko švaistymas arba vienas giliausių įsijautimų į savo laikmečio žmogaus psichologiją. Arba tiesiog nuobodybė dėl tos gilios psichologijos :D Nuoširdžiai sakau, negaliu apsispręsti ir nežinau ar kada pavyks. Gal dar kiek anksti prisėdau rašyti atsiliepimą.... Baigiau skaityti vakar. Perskaičiusi tiesiog įsiutau. Pabaiga. Kaip jis drįso tokią pabaigą palikti?! Bet aišku rytas protingesnis už vakarą ir turėjus laiko sugulti mintims, ta pabaiga nebeatrodo tokia įžeidi skaitytojui.

Autorius pateikia pratarmę, kurioje pasisako trumpai apie knygos rengimo aplinkybes. Pirmą kartą knygos pratarmė pasirodė įdomi ir vertinga. Knyga rengta ir leista XIX a. pabaigoje. Mano mylimiausios kelionių ir nuotykių knygos yra kaip tik iš to laikotarpio ir jau esu rimtai pasigedusi moterų vaidmens knygose. Maniau kad gal dėl to, jog tuo metu moteris buvo vis dar daugiau puošmena nei asmenybė, tai ir knygose jas tik kaip dekoracijas pamėtydavo šian ir ten, kad dailiau būtų. O štai Henris Džeimsas savo pratarmėje atskleidžia šią paslaptį! Vyrai rašytojai nedrįso imtis nagrinėti moterų pasaulį. Čia matyt vienas iš tų atvejų, kuomet genialumas paprastume. Vis sukau galvą...negi jie tokie susireikšminę, kad vengia moterų kiek tik įstengia. O pasirodo nedrįso... :) Ir šio autoriaus pratarmė tarsi atsiprašymas, jei netyčia skaitytojui neįtiks knyga. Ir įspėjimas, kad knygoje nedaug veiksmo, bet daug apmąstymų. Pratarmė labai miela, jaukiai nuteikia. Ir smagu skaityti patį romaną toliau.

Smagu skaityti maždaug iki vidurio...o tada prasideda gilioji psichologija. Jei tai Jums pirma atgimimo laikotarpio knyga (ar galima XIX-a amžių dar vadinti atgimimo? Na bet paprastumo dėlei, leiskite man taip vadinti), geriau gal nereikia... Pradėjus nuo jos, nebus tokio įspūdžio, knyga neparodys to ką gali. Gal pirma kelias A.Diumą, Ž.Verno knygas.... :). Pagrindinė veikėja Izabelė. Per jos dvasią (ir draugus) vaizduojama aristokratų psichologija. Moterys, vyrai. Amerikiečiai, anglai, kosmopolitai. Trečiam knygos ketvirtyje jau maniau privalėsiu daryti pertrauką, bet įveikiau. Beveik didžiuojuosi. Momentais buvo sunku prasistumti tolyn. Viskas taip lėtai vyksta.......Vyksta lėtai, nes asmeniški dalykai lieka asmeniui, laikomasi mandagaus atstumo ir gal čia tik man, šių dienų aplinkos pripratintai visur skubėti, atrodo, kad viskas per lėtai.

Įspūdinga knyga. Įspūdis geras ar blogas čia jau priklauso nuo skaitytojo, bet tikrai įspūdinga knyga.

Kantraus ir mąslaus skaitymo! :)
Emilija

2022 m. sausio 4 d., antradienis

,,English Idioms in Daily Life"

 



,,English Idioms in Daily Life"



Jon Wright


2020 m.
156 psl.
ISBN 978-3-423-09553-2


Trumpos, kasdieniškos, kartais linksmos istorijos kimšte prikimštos vaizdingų posakių. Knyga rekomenduojama pradedantiems mokytis anglų kalbos.... Kai tekstai tiek prikimšti posakių, tai pradedantiesiems gali būti tikras galvosūkis.

Knyga yra dvikalbė: viename atvertime yra puslapis anglų kalba ir tas pats puslapis vokiečių kalba. Jei vokiečių kalba yra atitinkamas posakis, tuomet jis pateiktas, kitais atvejais pateikta tik reikšmė.

Užsienio kalbų mokymuisi tokios dvikalbės knygos yra itin naudingos, tik jų nedažnai pasitaiko. Smagu kad ši leidykla tuo užsiėmė.

Malonaus mokymosi! :)
Emilija














,,Vollidiot"

 



,,Vollidiot"



Tommy Jaud


2016 m. (orig. 2004)
284 psl.
ISBN 978-3-596-16360-1


Knyga galiniame viršelyje pristatoma tiksliai ją apibūdinančiu pasakymu: ,,Ne visi vyrai yra idiotai. Kai kurie yra visiški idiotai" :)

Idiotas čia ta prasme, kuria moterys paprastai vyrus apšaukia idiotais :) Nesusikaupęs, neapgalvotai besielgiantis, nors nėra piktavalis. Smagi knyga apie 20+ amžiaus vyruką. Kartais skaitant reikėjau daug kantrybės. Netgi pradėjusi skaityti buvau padariusi beveik dviejų metų pertrauką, nes tam kas čia vyksta reikia tam tikros nuotaikos.

Bendrai knygą apibūdinčiau kaip ,,Seksas ir miestas" vyrams. Tai pirmiausia vyriškai auditorijai skirta knyga. Labiausiai dėl to, gal kad vyrai pamatytų, kad ne jie vieni tokie ,,idiotai" :D Moteriška auditorija čia nedaug naujo sutiks, nes kas ten vyksta labai tipiška. Dėl to ir smagu. Nieko nesistengiama įžeisti ir šio knygos idiotas yra idiotas aplinkybių ir neapgalvotų sprendimų pasėkoje - kaip ir mes visi, visiems juk pasitaiko pabūti tais visiškai idiotais. Moteriškai auditorijai ši knyga gali suteikti įžvalgos į vyriškąją kasdienybę ir paskatinti kiek atlaidžiau žiūrėti į tuos ,,idiotiškus" poelgius.

,,Vollidiot" yra pirma serijos apie Simoną Petersą knyga. Antroji knyga ,,Millionär" (dar neskaičiau) ir paskutinė ,,Übermann" (skaičiau prieš kelerius metus, neaprašyta dar, skaitysiu dar kartą iš eilės ir tada aprašysiu, norisi šviežio nuoseklumo).

Šios knygos veikėjas yra tipiškas Tommy Jaud istorijų veikėjas, tokie patys ,,idiotai" knygose ,,Resturlaub" bei ,,Hummeldumm" (šiai dienai aprašas dar neparengtas), tik šiai dienai naujausioje jo knygoje ,,Der Löwe büllt" jo ,,idiotas" jau suaugęs, todėl kiek protingesnis :) Tommy Jaud kontraversiškiausioje knygoje apie išgalvotą amerikietį, pagrindinis veikėjas Šonas Brumelis gal irgi būtų priskaičiuotinas prie šių ,,idiotų", bet savo knygoje jis ne nevykėlis už kurį sergi ar kurio nepakenti, bet tikras herojus, tai čia pasirinkimo klausimas ar jį priskirti prie Tommy Jaud idiotų ar ne :D

Prie tam tikros nuotaikos gali būti superinis skaitinys! :)

Malonaus skaitymo! :)
Emilijas