2022 m. vasario 27 d., sekmadienis

,,Prie užvertos langinės''




,,Prie užvertos langinės"



Žemaitė




1978 m. (atskiri apsakymai leisti nuo 1889 m.)
412 psl.
ISBN nesuteiktas


Ko gero viena tikroviškai žiauriausių okupacinių laikotarpių knygų (o gal tik mano miesčioniškoms smegenims taip atrodo....). Gal dėl to atrodo pati žiauriausia, nes okupacinis sunkis nuėjęs iki pat pačios buities. Baudžiava jau mokyklos vadovėliuose buvo sunku, o čia.... Yra pora ir švelnių, gerumo kupinų rašymų, bet jie kaip lašas jūroje, kaip viltis, kuri nežinia ar neliks tik viltimi....

Skaičiau vienu kartu daugiausia po du apsakymus. Daugiau skrandis sunkiai laiko.... O taip juk gyveno žmonės kažkada... Kai kas gal ir dabar gyvena panašiai.... Skaitant tokias knygas pradeda kilti mintys ar čia tokie ypatingi atvejai, ar čia aš taip nutolus nuo gyvenimiškų dalykų?

Bijojau skaityti ,,Deutsches Haus". Reikėjo Žemaitės bijoti!


Informatyvaus skaitymo!
Emilija






2022 m. vasario 23 d., trečiadienis

,,Deutsches Haus''






,,Deutches Haus''



Annette Hess



2019 m.
366 psl.
ISBN 978-3-548-06117-7

Dar viena per ilgai lentynoje gulėjusi dovana! Istorinis romanas apie pirmąjį Ašvico teismo procesą. Pagrindinė knygos veikėja yra jauna vertėja, kuri netikėtai įsidarbina vertėjauti liudininkams šiame procese. Tai išgalvota istorija pagrįsta tikromis istorijomis. Knygos gale autorė trumpai paaiškina kas tikra, o kas išgalvota - nuostabus knygos papildymas, kad nereiktų spėlioti.

Draugė, padovanojusi šią knygą, yra, švelniai tariant, sunkių knygų gerbėja. O dar gi jos dovanota knyga apie Aušvicą. Ilgai gulėjo lentynoje... Pagaliau prisiruošiau, pradėjau skaityti, knygoje vargiai kas vyksta (viskas ypatingai lėta), bet pradėjusi skaityti vos galėjau padėti knygą į šalį. Skaitydavau kas vakarą kol akys laikydavosi atmerktos. Tokio sunkumo atsitraukti nuo teksto jau seniai nebuvau patyrusi. Net sunku nusakyti kas įtraukė, nes knygoje nieko ypatingo nevyksta, o kas įvyks pagrindiniai dalykai ir taip žinomi, kitus autorė atskleidžia be didelių užuolankų - jokios ypatingos literatūrinės metodikos, o padėti knygos rankos tiesiog negali.

,,Deutsches Haus'' - ,,Vokiški namai'', tai Evos tėvų jaukus vietos restoranas, kuriame tiekiamas tradicinis vokiškas maistas. ,,Deutches Haus", tai knyga, kuri vaizduoja, eilinių vokiečių išgyvenimus ir gyvenimus žiaurios istorijos kontekste. Veiksmas vyksta apie šešiasdešimtuosius, apie dvidešimt metų po karo. Tai kas vyko ,,darbo stovyklose" daugeliui dar tik gandai. Ir štai procesas, kuris traukia į viršų viską ką įmanoma apie įvykius Aušvice.

Ši knyga yra rimta pretendentė į mano mėgstamiausiųjų sąrašą. Visgi vieno dalyko autorei ,,atleisti" negaliu - jai nepavyko sklandžiai perteikti Evos nacionalinės kaltės. Jaučiasi kur veda, kaip tai vystosi, bet lemiamu momentu....na, lemiamu momentu atrodo, kad autorei pritrūko dar vienos nakties.

Istoriškai svarbi, įtraukianti. Ne veltui per 2019-us metus išleista net tris kartus :)


Linkiu jausmingo skaitymo! :)
Emilija

2022 m. vasario 11 d., penktadienis

,,Kaffee und Zigaretten''






,,Kaffee und Zigaretten''



Ferdinand von Schirach


2019 m.
188 psl.
ISBN 978-3-442-71974-7


Apmąstymai. Patirtys. Atsakymai į įdomius gyvenimo ir gyvenimiškos istorijos klausimus. 

Šią knygą gavau dovanų daugiau nei prieš metus. Pavadinimas buvo girdėtas. Jis nešė asociaciją kažko sunkaus, liūdno. Dėl to ilgai truko kol nusiteikiau paimti į rankas. Pradėjusi skaityti perskaičiau labai greit. Trumpos istorijos, apsakymėliai, nugirsti pokalbiai, o kartais tik vaizdeliai. Skaitydama šią knygą prisiminiau italų autoriaus Umberto Eco knygą ,,Pepe Satan allepe: taikios visuomenės kronikos".

Knygoje galima rasti atsakymus į tokius klausimus kaip: Kaip jaučiasi vyras įstrigęs santuokoje ir nedrįstantis skirtis? Ką daro žmona, kuri nebegali pakęsti savo sutuoktinio? Ką veikia septyniasdešimtmetis su dvidešimtmete žmona? ir kitus atsakymus į klausimus, kurie nedažnam šauna į galvą.

Kai kurios temos sunkios, visos prasmingos, bet knyga iš principo tinkanti atsipalaidavimui.


Linkiu prasmingo skaitymo! :)
Emilija














2022 m. vasario 6 d., sekmadienis

,,Der kleine Weihnachtsbuchladen am Meer''

 



,,Der Kleine Weihnachtsbuchaden am Meer"



Julie Peters


2019 m.
286 psl.
ISBN 978-3-7466-3609-2

Knygynas ir Kalėdos! Man čia kaip nuostabu ir puiku :) Trečioji knyga apie Frykę ir Spykerogo salą (I-oji ,,Mein wunderbarer Buchladen am Inselweg'', II-oji ,,Mein zauberhafter Sommer im Inselbuchladen"). Nuostabu kad trečioji, deja prasčiausioji... Būtų miela, maloni istorija apie tolesnį Frykės ir kitų Spykerogiečių  gyvenimą, bet kai kurie (mažiau nei daug, bet per daug kad galima būtų nekreipti dėmesio) kasdienių epizodų aprašymai tokie netikroviški, kad sunku net suprasti kaip autorė ir sumąstė juos..... Tie epizodai tikrų tikriausiai pagadino man knygos nuotaiką :( Aukštai iškilę lūkesčiai irgi nepadėjo, bet kitaip jau neišėjo, juk pirmoji knyga buvo labai gera, antroji tiesiog nuostabi, trečioji turėjo būti bent ne prastesnė už antrąją :)

Neseniai autorė socialiniuose tinkluose pasidalino, kad jau pribrendo ketvirtoji Frykės knyga, teliko ją ant popieriaus iškloti. Mano didžiausios ir pozityviausios viltys ketvirtajai knygai. Pirmosios dvi buvo nuostabios, Frykė - įdomus personažas. Nekantriai laukiu ketvirtosios knygos! :)


Malonaus skaitymo! :)
Emilija





2022 m. vasario 1 d., antradienis

,,Šveicarų Robinzonų šeima''




,,Šveicarų Robinzonų šeima''





Johann David Wyss


2006 m. (originalus leidimas 1812 m.)
Trukmė: 12:45:14

Kas būtų, jei Robinzonas Kruzas ne vienas būtų pakliuvęs į negyvenamą salą? Būtent į šį klausimą bando atsakyti autorius Johann David Wyss. Laivo sudužimą išgyvena vyras, moteris ir keturi jų sūnūs. Penki vyrai ir viena moteris. Beskaitant knygą man pradėjo kilti klausimas, o kaip gi būtų jei saloje įkliūtų vien moterys? Juk išlikimui jėga yra svarbi, tad penki vyrai ir viena moteris juk ir taip kur kas ,,nuobodesnė'' istorija nei vienas vyras Robinzono Kruzo atveju. Ir ką gi? Knyga nenuvylė! Į pabaigą skirta nemaža knygos dalis istorijai šeimos, kuomet į salą pakliūna moteris su dviem dukrom. Ši dalis man buvo pati įdomiausia.

Detaliai aprašyta ir man pirmą kartą pakliuvęs aprašymas žaibo trenksmo į namus. Iš dalies iš veikėjo perspektyvos, iš dalies iš visažinio pasakotojo perspektyvos: įtraukiantis, kiek įtemptas, man itin naujas.

Pagrindiniai veikėjai yra vaizduojami kaip itin tolerantiški ,,laukiniams''. Knyga matyt buvo progresyvi savo laikams, nes jo supratingumas yra gan pabrėžtinas. Visgi šių laikų skaitytojui vien žodis ,,laukinis", apibūdinant kitos kultūros žmogų, tiesiog rėžia ausis.

Pajėgiant mintyse išsifiltruoti tam tikrus kultūrinius elementus, ši knyga yra įdomi išgyvenimo negyvenamoje saloje istorija. Netgi istorijOS, nes ne tik Robinzonų šeimos išlikimo istorija yra pateikiama :)

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,The Swiss Robinson Family" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). Jei mėgstate audio knygas, būtent šį įrašą rekomenduoju - puikus skaitovas.



Malonaus skaitymo ar klausymo! :)
Emilija