2023 m. kovo 16 d., ketvirtadienis

,,Tavo protas ir kaip jį naudoti"

 



,,Your Mind and How to Use it"


William Walker Atkinson


2014 m. (orig. 1911 m.)
Trukmė: 05:18:22
Libri Vox


Tikrų tikriausia instrukcija :D Pilnas knygos pavadinimas ,,Tavo protas ir kaip jį naudoti: praktinės psichologijos instrukcija*", ir tai tikrai rimta instrukcija. Autorius pradeda biologine smegenų sandara ir užbaigia logikos dėsniais ir mąstymo taisyklėmis!

Atkinsono knygos (man čia trečioji) yra itin praktinės, parengtos skaitančiųjų saviugdai. Asmeninių savybių ugdymui. Kur bandau lenkti..... (nors) jo knygos skirtos asmenybės ugdymuisi, ši knyga itin naudinga pradedantiesiems tyrėjams: moksleiviams pradedantiems domėtis moksliniais tyrimais, bakalauro studentams, kuriems nusimato kursiniai ir baigiamieji darbai. Gali ir vienam kitam magistrantui praversti..... Tai knyga nuosekliai vedanti per žmogaus protą, viena proto veiklų yra pažinti. Moksliniai tyrimai yra mokslinio pažinimo veikla, kuri atliekama žmogaus protu. Tad žingsnis po žingsnio praeiti organizuota ekskursija per žmogaus smegenis yra tikrai naudinga. Kiekvienam tyrėjui svarbu (kiekvienam žmogui naudinga) susigaudyti tarp klasifikavimo, sintezės, indukcijos (ir kitų smegenų veiklų), norintiems išmokti taisyklingai formuoti silogizmus ir išvengti/atpažinti sofizmus.

Prisimenu savo pirmąjį tiriamąjį darbą gimnazijoje... Gavau užduotį, atlikau, nesupratau, pristačiau, mane pagyrė, ir toliau likau nesupratusi. Pirmasis kursinis darbas universitete... Gavau temą. Gavau terminą iki kada pristatyti. Dėstytojos nemačiau nei prieš, nei per, nei po darbo rašymo. Gavau tik atsakymą su įvertinimu pažymiu ir vienu sakiniu elektroniniu paštu. Niekas neaiškino kaip daryti. Kaip mane būtų nudžiuginusi ši knyga! Gavau abiem atvejais gerus įvertinimus, o ir be papildomos pagalbos geriau kaži ar būčiau padariusi, bet tikrai būčiau daugiau supratusi kodėl darau tai ką darau :)

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,Your Mind and How to Use it: A Manual of Practical Psychology" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).


Dėmesingo skaitymo!
Emilija :)


*anglų kalba vartojamas žodis manual, kuris tokio tipo tekstuose į lietuvių kalbą paprastai verčiamas kaip vadovas, visgi turinio prasme žodis manual reiškia instrukciją ir atsižvelgiant į knygos turinį tikrai reiktų pasilikti prie instrukcijos. Gal vadovas tegu lieka vadovaujančiose pozicijose dirbantiems asmenims....

2023 m. kovo 11 d., šeštadienis

,,How to Live on 24 h a Day''



 

,,How to Live on Twenty-Four Hours a Day''



Arnold Bennett

2007 m. (orig. 1907 m.)
Trukmė: 01:36:40
LibriVox


Šiandien prisiėjo laikas tvarkytis virtuvės spinteles. Na, o kad negaišti laiko veltui, reikia įsijungti knygą! Bet kokią? Kažkas lengvo ir dalykiško atrodė tinkama, o kai pamačiau knygą apie tai kaip negaišti laiko, tai... Ar gali būti geresnė knyga negaišti laiko, kaip knyga apie tai kaip negaišti laiko? :) Tad štai, spintelės tvarkoj, knyga baigta :)

Mano kelyje tai trečioji Arnoldo Beneto knyga su praktiniais kasdienos patarimais (iki šiol išklausyta ,,Mental Efficiency" ir ,,Self and Self-management") tad turėjau lūkestį kad nenugąsdins, nesuerzins ir nenuvils. Taip ir buvo :)

Manysit ta, kuri laiko taupymui pasijungia knygą valydama spinteles, neturi ką iš knygos apie laiko taupymą išmokti? O gi turi! :) Mat ši knyga ne sausai apie tai kaip daryti kelis darbu vienu metu ir dėl to daugiau spėti. Šiek tiek apie tai, bet ne tik... Ši knyga apie tai, kaip turėti laiko kokybiškam gyvenimui. (Taupiai) pateiksiu pavyzdį, to, kas knygoje man aktualiausia buvo. Menai. Tikrai neišmanau menų. Galiu kalbėti apie knygas, kurias skaičiau. Šiek tiek galiu diskutuoti apie rašytojus, jei skaičiau bent kelias  to autoriaus knygas. Bet Paveikslai - man tik gera į juos žiūrėti. Muzika - man malonu jos klausyti. Bet diskutuoti apie tapybą ar muziką... Niekaip. Nesigilinu, nes gi neturiu tam laiko. Autorius siūlo, kad apie muziką galima išmokti ne tik ,,užsisėdus" dalyką, tačiau reguliariai kartas nuo karto einant į koncertus, susipažįstat su programa ir atidžiai stebint koncertą. Jis sako, kad taip pamažu ,,nori nenori" praprusi muzikos srityje. Visiškai logiška ir paprasta :) Taip paprasta, kad net apie tai nepagalvojame. Suaugusieji taip pripratę prie sudėtingo gyvenimo, kad matyt kartais jau net nebepagalvoja apie paprastu sprendimus...

Ir toliau žavi autoriaus ryžtingas tonas: ,,šnekėdamasis su savimi" autorius atsako į visus tuo klausimus, kuriuos kelia tie, kurie visom išgalėm ieško atsikalbinėjimų saviugdai.

Jei ką nors domintų garso knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,How to Live on Twenty-Four Hours a Day" (garso knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).


Taupaus skaitymo!
Emilija :)



2023 m. kovo 7 d., antradienis

,,Vieno kino vargai Kinijoje"



,,Vieno kino vargai Kinijoje"





Žiulis Vernas



2011 m. (orig. 1879)
Trukmė: 06:59:34


Dar vienas Žiulio Verno nuotykis. Mintis labai įdomi, bet kelionė labai sunki..... Su knyga susipažinau audio formatu, vertimu į anglų kalbą. Skaitovai lyg ir tvarkoj buvo, bet vis pamesdavau ir reikdavo gerokai atgal pajudėti. Viską susumavus knygą perklausiau gal kokius tris kartus :D Žiulio Verno knygas paprastai vartoju lietuviškai ar angliškai. Jei tik turiu popierinę lietuvių kalba tai būtinai ją. Jei randu audio, tada angliškai. Kartą dėl įdomumo vokiškai ir kartą dėl smagumo prancūziškai (pastaroji buvo tikrai dėl smagumo, nes mano prancūzų kalba ne knygų skaitymo lygio) :) ir iki šiol viskas buvo gerai, bet ši knyga... ji pirma kur užsimąsčiau kaip visgi būtų gerai turėti lietuvišką, ar bent popierinį leidimą. Baiginėjant paskutinį bandymą klausyti užmečiau akį į komentarus apie knygą....ne pirma esu kam sunku sekti jos turinį :/

Visgi tai nuotykis :) Žiulio Verno nuotykis ir iš dalies kažkas naujo. Kai kurios knygos jau buvo pradėję kurti vienodumo jausmą. Šio kino nuotykiai panaikino vienodumo jausmą tikrai :)

Žmogus praradęs norą gyventi pasisamdo neatšaukiamą žudiką. Netikėtai išnyksta priežastys kodėl norėjo mirti ir dabar kažkaip reikia išlikti. Mintimi, pats įdomiausias išlikimo nuotykis :)

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,The Tribulations of a Chinaman in China" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).


Sklandaus nuotykio!
Emilija :)

2023 m. kovo 5 d., sekmadienis

,,Sinuhė egiptietis"

 


,,Sinuhė egiptietis.

Penkiolika knygų apie gydytojo Sinuhės gyvenimą (apie 1390 - 1335 m. pr. Kr.)''

Mika Waltari

2017 m. (orig. 1645 m.)
656 psl.
ISBN 978-609-466-236-2

Keistai, bet mano gyvenimo knyga. Šiame atsiliepime gresia asmeniškumai, bet labai pasistengsiu neišduoti knygos įdomybių - sugadinti kam nors galėjimą mėgautis šia knyga pagadintų man bent dieną tai tikrai :)

Kodėl ji mano gyvenimo knyga? O gi todėl, kad panorau ją perskaityti septintoj klasėj per rudens atostogas. Stora knyga, pamaniau, skaitysiu per žiemos atostogas, juk tada dvi savaitės laisvos. Tik panorau skaityti ne šią knygą, kurią matote viršuje, bet štai šią dešinėje, kuri mano atsiminimuose visuomet liks ,,tikrąja" Sinuhės egiptiečio knyga :) Senovės Egiptas mane kerėjo nuo neatmenu kada. Iki šiol atmenu tą momentą kai bibliotekoje pamačiau auksu/juodai dryžuotą knygą su užrašu ,,Sinuhė egiptietis"... O gal tiksliau ne tą momentą kai pamačiau, bet ką tuo momentu pajaučiau.... Knyga  mane užbūrė. Nors bibliotekos knygos perskaityti taip ir neteko, perskaičiau įsigytą. Kitą leidimą. Kitu viršeliu. Negreit susimasčiau apie viršelį. Tik mano skaitytojo leidimo viršelis (viršuj kairėj) suerzino mano smegenis. Buvau prasukus jau bent šimtą (ar du) puslapių kai pirmą kartą kilo mintis ,,Kodėl knygos apie gydytoją viršelyje yra faraonas?". Juolab, kad suomiškų leidimų viršeliuose paprastai vaizduojamas gydytojas, ar tiesiog egiptietis. Faraono kaukė viršelyje buvo nuostabus sprendimas! Dabar jau žinant viską kas knygoje nutinka, smalsaujasi tik ar leidėjai tai padarė prasmingai ar tiesiog ieškodami pompastikos užmetė faraoną ant viršelio. Bet kokiu atveju - tikrai nepagadino :)


Ak, nuklydau nuo pradžios. Kodėl gi tai mano gyvenimo knyga.... Kad jau taip seniai buvau įtroškusi (šviežiai perskaičius šią knygą, naujadarai tiesiog nesulaikomai veržiasi iš smegenų :D ) perskaityti šią knygą, bet vis nesisekė: mokyklos bibliotekos knygos taip ir neteko pasiskolinti, o 2017-ųjų nusipirktą leidimą pradėjau skaityti 2018-02-09 ir jis stovėjo truputį pradėtas iki pat 2023-iųjų vasario. Nuoširdžiai maniau, kad ši knyga liks mano mintyse visą mano gyvenimą ir kažkada, išėjus jau į pensiją, kai jau kojos nebeleis keliauti ir liks tik knygų malonumas, tada sėsiu ir perskaitysiu. O štai ėmiau ir perskaičiau. Užvertus baigtą knyga jaučiausi tarsi užbaigus visą dėmesį užgožusį ilgalaikį projektą, atlikusi darbą, kuris atrodė neužbaigiamas / niekad nesibaigs. Juk perskaičiau Sinuhę egiptietį! Aš perskaičiau Sinuhę :) :) :)

Knyga nuotaikinga ,,Gyvenimo rūmuose buvo ir savas kraujo krešintojas - bemokslis baisūnas, vien savo buvimu gebantis per kelias akimirkas sustabdyti plūstantį kraują <...>" (55 psl.) ir giliai filosofiška ,,<...> nėra nei gerų, nei blogų darbų - gera, kas pasiseka, o bloga - kas nepasiseka ir iškyla aikštėn." (404 psl.). Skaitydama knygą prisižymėjau įvairių nuotaikingų metaforų ir susimąstymą skatinančių idėjų. 

Religija, liaudis, valdžia, politika, karas - ,,Sinuhė egiptietis" šešiais šimtais puslapių pateikia žmonijos tragizmą. Autorius tarsi įrodo, kad visos tautos, visais laikais gyvena tokiam pačiam ,,užburtam" rate. Kuo daugiau mąstau apie tai, kokį pasaulį atvaizduoja autorius, tuo daugiau peršasi mintis, kad nuo dabar jau tik Nyčę beskaityti, bet... po kiekvieno nuosmukio būna pakilimas, nes ,,užburtas" ratas rieda tolyn. Tuo pradėsiu naują tuščios vilties ratą. Skamba gal ir liūdnokai, bet jaučiasi tiesiog realistiškai.

,,Sinuhė egiptietis" keliauja į mano mėgstamiausiųjų sąrašą. Įspūdinga knyga. Viena iš tų retų knygų, kurios iškelia lūkesčius aukštai aukštai, o perskaičius pasitenkinimas kūriniu ne tik kad nekrinta, bet užkyla dar aukščiau.


Nuoširdžiai linkiu perskaityti šią knygą, linkiu kantrybės, susikaupimo ir drąsių įžvalgų!
Emilija =)