2023 m. liepos 23 d., sekmadienis

,,Gebrauchsanweisung für den Wald''






,,Gebrauchsanweisung für den Wald''





Peter Wohlleben


2022 m. (pirmas leidimas 2017 m.)
234 psl.
ISBN 987-3-492-27766-2

Nuteisiau knygą pagal viršelį :) Pamačiau tą nuostabią šviesą miške ir paėmiau knygą. Pasižiūrėjau į tą gražų miško taką, panorau jame atsidurti, o apie ką ten konkrečiau užmečiau akį jau eidama su knyga rankose :) Laimei, pataikiau! :)

Knygą parengė miškininkas. Didelę patirtį turintis žmogus į 234 puslapius sudėjo tiek, kiek užtektų bent keturioms knygoms. Tekstas vos ne kaip mokslinio darbo - kiekvienas sakinys informatyvus ir reikalingas. ...ir kadangi kiekvienas sakinys informatyvus ir reikalingas, po poros pastraipų, pradeda sprogti galva nuo informacijos kiekio :D Vistik, nors ir greit daug suštampuota, tikrai galima atsiminti keletą vertingų dalykų, pvz.: miške radus kakutį kaip atskirti ar tai vilkas (ir jau panikuoti) ar tai šuo (ir eiti ramiai tolyn), kad žvėrienos paštetą valgyti tik naminį (!), ir kad medžiai jau nuo rugpjūčio ruošiasi žiemai.... Knygą verta turėti namų bibliotekoje, nes pagal poreikį galima atskirus skyrelius dar ir dar kartą pasiskaityti.

Knyga išleista antrą kartą, ir vėlgi su tuo pačiu rimtu trūkumu. Nėra iliustracijų. Nereikia kiekvienam lape po paveikslėlį, bet kai kuriose temose tikrai būtų vertingiau maža iliustracija nei n sakinių aprašymas, kur vistiek gali kažką neteisingai įsivaizduoti ir galiausiai informacija lieka ne vertinga.

Šios knygos skaitymas tarsi vaikščiojimas po mišką su miškininku. Nuostabu! Tik ne atpalaiduojantis pasivaikščiojimas, o edukacinis :)

Miškingo skaitymo! :)
Emilija

2023 m. liepos 16 d., sekmadienis

,,Bruknelė"




,,Bruknelė"





Martynas Vainilaitis



1991 m.
102 psl.
ISBN 5-7900-0044-4


Pamačiau ,,Bruknelę" lentynoj ir suspurdo viduj kažkas. Apie ką neatsiminiau visai, bet prisiminiau jausmą. Mielą, šiltą jausmą.

Tai etnografinė lietuvių pasaka apie velnius, laumę, raganą, stebuklus, meilę..... Pasaka baigiasi gerai. Įsimylėjusiems pavyksta vėl atrasti vienas kitą, visgi kitaip nei holivudinėse istorijose, ne meilė nugali, ne meilė išgelbsti, ne netikėti burtai, o draugai ir artimieji, kurie pasirengę viskam, kad apsaugotų. Tai nuotykinga istorija, mokanti savigarbos ir doros (mergaites), drąsos ir ištikimybės (berniukus), ir visiems primenanti kaip svarbu draugų/artimųjų rūpestis bei pagalba.

Man pakliuvo skaityti garsiai. Nors kiek jau atpratusi, bet taip smagiai greitai persiskaitė, kad net balsas nepavargo.

Nemažai literatūriškų žodžių, bet bent daugumą suaugusieji supras, tad tekste lengva susigaudyti.

Iliustracijos tiesiog nuostabios. Viršelis visą iliustracijų grožį aprėpia viename. Tos tiesios linijos, tamsi aplinka ir šviesūs veikėjai kaip tik pataiko į mistikos pojūčio kūrimą išsaugant grožį ir eleganciją net tekstuose apie velnius :) Iliustracijų ne per mažai, kas tiksliniam vartotojui yra laaabai svarbu :D


Nostalgiško skaitymo! :)
Emilija

2023 m. liepos 14 d., penktadienis

,,Stebuklingoji tošelė"






,,Stebuklingoji tošelė"





Lazdynų Pelėda


1972 m. (apsakymai pirmą kartą publikuoti 1899-1933 m.)
242 psl.
ISBN nesuteiktas 

Lazdynų Pelėdos tekstus radau lyginant su Šatrijos Ragana. Pastarosios neskaičiau, bet man Lazdynų Pelėda primena Žemaitę, tik ne taip siaubinga. Dauguma Lazdynų Pelėdos apsakymų gan švelnūs, paprastai buitiški, o vienas net linksmas :)

Apsakymai ,,Stebuklingoje tošelėje" apie lietuviško dvaro gyvenimą XIX-XX amžių sandūroje. Apie turtingų ir vargšų gyvenimą, apie nesantuokinių vaikų ir našlaičių sunkumus, apie tokius stiprius prietarus kad net namams leisdavo sudegti. Tuo metu kai šie apsakymai rašyti, rašyti jie apie tą pasaulį kokį pažino ir matė. Dabar gi šie apsakymai istoriniai - langas į praeities gyvenimą. Ne veltui rašytojams rekomenduojama rašyti apie savo laikmetį ir apie tai ką jie geriausiai išmano - tokių knygų vertė laikui bėgant tik auga!

Pirmasis knygos apsakymas tragiškai liūdnas, tad jį perskaičiusi pradėjau gailėtis kad paėmiau knygą, nes visai nebuvau nusiteikusi ,,dar vienai Žemaitei". Vistik panašu, kad tik redaktorius patingėjo ir savo darbo nepadarė, nes apsakymus kitaip sudėliojus, būtų kur kas geresnė šios knygos skaitymo patirtis.

Tarp kitko: Vilniuje Lazdynų Pelėdai yra paminklas, jame dvi moterys. Kelios dienos iki paimant knygą (o gal dėl to kad skulptūrą pamačiau knygą ir paėmiau) užtikau tą skulptūrą. Atrodė taip keista. Kodėl dvi moterys Lazdynų Pelėdai, o gi pasirodo Lazdynų Pelėdos slapyvardžiu rašiusios dvi seserys :)

Malonios pažinties su Lietuvos praeitimi! :)
Emilija

2023 m. liepos 10 d., pirmadienis

,,Dieviškoji komedijas. Pragaras"




,,Dieviškoji komedija. Pragaras"





Dantė Aligjeris


1991 m. (orig. 1314 m.)
294 spl.
ISBN nesuteiktas, Vertė: Aleksys Churginas


Su šia knyga įžengiu į XIV-o amžiaus literatūrą :)  Dantė Dieviškąją komediją (trys dalys: Pragaras, Skaistykla, Rojus) rašė 1308 m. - 1321 m. Pragaro pirmasis leidimas pasirodė 1314 m., visos komedijos spausdintinis leidimas pirmą kartą pasirodė 1472 m. 

Nuo Dantės Pragaro egzistuoja visų vakariečių šleikštulį keliantis suvokimas apie tai kas yra pragaras.  Jau apie septynis šimtus metų.... O kaip beveik du kart septynis šimtus metų iki tol? Koks pragaras buvo tada? Anas pragaras lyg tai turėtų būti ,,tikresnis". Šis klausimas man iškilo baigus skaityti knygą...

Tekstas vaizdingas, toks vaizdingas, kad be pasiruošimo daugelis metaforų lieka nesuprastos. Ko gero reiktų bent Vikipedijos puslapį apie šią knygą perskaityti ir tada dar kartą  patį Pragarą. Nepasiruošus skaityti vis tiek buvo malonu. Vertėjas pateikęs knygos gale keletą komentarų, bet jie tekste nesužymėti ir tikrai ne kiekvienas nesuprantamas terminas/posakis paaiškintas, tad vertinėjimą mečiau ir tiesiog skaičiau.

Skaitydama poemas kartais taip įsijaučiu į ritmą, kad pametu mintį. Šioj knygoj man taip dažnai nutiko. Baigusi skaityti, netgi pirmąsias dvi giesmes perskaičiau iš naujo, kad prisiminčiau kaip viskas prasidėjo. Mėgstu eiliuotą tekstą, bet kartais bangavimas ritme išbanguoja testo prasmę man.

Susikaupusio skaitymo! :)
Emilija

2023 m. liepos 7 d., penktadienis

,,Karo nuotaka"




,,Karo nuotaka: iš nemylimos dukters - į Švedijos karalienę"




Ilona Skujaitė



2023 m.
286 psl.
ISBN 9786090154366

Istorinis romanas apie karalaitę Kotryną, Kotryną Jogailaitę gyvenusią XVI-ame amžiuje. Romanas parašytas pirmuoju asmeniu, todėl itin gyvas. Šis istorijos laikotarpis man mažai žinomas, todėl skaičiau su dideliu įsitraukimu ir jauduliu: kas laimės mūšį? ar pavyks išsigelbėti? ar pavyks dar kartą išsigelbėti? ir t.t. Kadangi tai tikra istorija (nors ir literatūriškai pagražinta, bet istorinis kontekstas ir asmenybės tikros), ją žinantiems ne tiek jaudinanti knyga; man, žalokai šiuo klausimus buvo itin įtempta. Smagiausia tai, kad išgalvotam kūriny gali nuspėti kas ir kaip, priklausomai nuo to kur link vystosi veiksmas, žinoma kad tam tikri įvykiai reikalingi kad atitinkamai vyktų tolyn. Čia gi ne išgalvota istorija ir įvykiai buvo tokie kokie buvo nepriklausomai nuo to jie ,,padeda'' ar ,,kenkia" literatūriniam istorijos vystymui. Pora kartų net kilo ūpas paieškoti informacijos, o kaip visgi šis mūšis baigėsi? Nepaieškojau, skaičiau toliau :)

Knyga pakliuvo man į rankas beveik prieš mano valią. Pati tikrai nebūčiau pirkusi. Atstumiantis pavadinimas ir nedailus viršelis. Suprantu, kad čia Kotryna ir ji pavaizduota tiek gražiai kiek buvo įmanoma. Vistik šis portretas su šiuo pavadinimu veikia visiškai atstumiančiai. Paimti knygą įkalbėjo knygyno darbuotoja. Džiaugiuosi, kad leidausi įkalbama. Knyga įdomi, lengva ir moteriškai sava. Šiek tiek primena knygą ,,Moters portretas".

Ši knyga ne tik Kotrynos Jogailaitės literatūrinė biografija, tačiau ir šaunus romanas leidžiantis pažvelgti į XVI a. Baltijos jūros pakrančių istoriją. Vertingas politinės situacijos atvaizdavimas. Bei jaudinantis nuotykis. Apie filmą ,,Žalgirio mūšis" sako kad tai geriausia istorijos pamoka, visgi ne. Ši knyga yra geriausia istorijos pamoka. Lietuvos istorija mokykliniuose vadovėliuose einanti nuo Jogailos iki Knygnešių yra nuobodžiausia mokyklinio dalyko kurso atkarpa. Šia knyga apimami svarbiausi XVI a. įvykiai Europoje, bei trumpai pateikiama istorinė eiga po to. Linkiu smagiai susipažinti su nuobodžia mokyklinio kurso atkarpa!

Įtempto ir informatyvaus skaitymo! :)
Emilija

2023 m. liepos 6 d., ketvirtadienis

,,Karliaus Saliamono kasyklos''

 




,,Karaliaus Saliamono kasyklos"



Henris Raideris Hagardas


1990 m. (orig. 1885 m.)
256 psl.
ISBN nesuteiktas

Žavingas nuotykis iš tų laikų kuomet mūsų planetoje dar buvo daugybė neatrastų kraštų, nepažintų tautų ir tikėjimui mitais bei legendomis buvo dar daug vietos.

Lūkesčių visiškai nepatenkino, bet dėl to nei kiek ne blogiau. Mat pagal pavadinimą tikėjausi, kad bus istorinis romanas apie Saliamono laikų Izraelį. Tikrai ne. Anglų džentelmenai ir vietinis afrikietis keliauja per Afrikos pietines teritorijas. Didžioji dalis veiksmo vyksta vienoje Afrikos genčių, taip kad Karalius Saliamonas čia dėtas tik tuo kad neva tai turėjo kasyklą pietinėse Afrikos teritorijose, o šiaip tai ši knyga apie Afriką :)

Malonus nuotykis. Šiek tiek primenantis Žiulio Verno nuotykius. Dėl šios priežasties net sakyčiau kad gan tipiška XIX a. nuotykių knyga  :) 

Kelionė, karas, deimantai, meilė, piktadarybės, išmintis, žiaurumas, išlikimas.... Ne šia eilės tvarka, bet viso to kupinas šis trumpas nuotykių romanas. Nuoširdiai rekomenduoju.

Nuotykingo skaitymo! :)
Emilija