2018 m. sausio 17 d., trečiadienis

,,Ledi Siuzana"





,,Ledi Siuzana"




Džeinė Ostin




1871 m.



Išleista praėjus 54-veriems metams po rašytojos mirties. Išleista praėjus 77-eriems metams nuo numanomo parašymo laiko. O kaip aš džiaugiuosi kad ją išleido! :) Džeinė Ostin (orig. Jane Austen) parašė septynis romanus ir ,,Ledi Siuzana" yra paskutinysis mano skaitymuose (jau skaityti: ,,Įtikinėjimas", ,,Mensfildo parkas", ,,Protas ir jausmai", ,,Puikybė ir prietarai", ,,Ema'', ,,Nortangerio abatija"). Ir ką? O tą, kad perskaičiusi jau visus autorės romanus, galiu tvirtai teigti, jog tai pats geriausias Džeinės Ostin romanas!!!! !!! :)

Pati istorija ne itin nuotaikinga, o tiksliau net labai liūdna, nes istorija yra apie motiną, kuri save myli gerokai labiau nei savo dukrą ir savo gyvenimą gerina dukters sąskaita. Tačiau istorijos detalumas ir konkretumas meistriškas. Romano forma - naujiena mano skaitiniuose - laiškų forma. Literatūros analizėje tai vadinama epistoliniu romanu. Epistoliniai romanai nuo šiol yra tarp mano mėgstamiausiųjų :)

,,Ledi Siuzana" mane pasiekė audio forma anglų kalba. Romano epistolinė forma audio knygai anglų kalba iš pradžių atrodė sunkiai įveikiama, todėl, kad kiekviename laiške vis kitas žmogus rašo dar kitam. Nėra terpės apsiprasti su veikėjų vardais ir tarpusavio santykiais. Skaitytojas tiesiog įmetamas į situaciją. Man pagelbėjo tai, kai į knygą įsitraukiau skaitydama ne po laišką ar du, bet po keletą laiškų vienu prisėdimu. Daug laiškų skaitant iš eilės, kažkaip susigaudymas tekste tiesiog ateina. Autorė matyt stipriai padirbėjo prie to, tiesiog įspūdingas kūrinys.

LibriVox.org puslapyje yra pasiekiama legali ir nemokama audio knyga įrašyta anglų kalba ,,Lady Susan". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu.


Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija

2018 m. sausio 14 d., sekmadienis

,,Nortangerio abatija"





,,Nortangerio abatija"



Džeinė Ostin


 


1818 m.

,,Nortangerio abatija" yra mano perskaitytas šeštas romanas iš Džeinės Ostin (orig. Jane Austen) parašytų septynių romanų. Džiaugiuosi, kad jie artėja prie pabaigos nes jau truputį pavargau nuo XIX amžiaus pažiūrų. Tačiau! :) ,,Nortangerio abatija" yra pati nenuobodžiausia :) (jau skaitytos ir ,,Įtikinėjimas", ,,Mensfildo parkas", ,,Protas ir jausmai", ,,Puikybė ir prietarai", ,,Ema''). Kol kas tai pirmoji Džeinės Ostin knyga, kurioje vyrauja ne ,,vyro paieškos" tema :)

Gal truputį poveikį daro ir tai kad klausiau šios knygos iškarto po ,,Ema", o toji man labai nepatiko. Kartais po labai prastos knygos net vidutiniška atrodo puiki. Gal kažkiek veikia ir tai :) Visgi ,,Nortangerio abatija" turi keletą viena po kitos einančių, tačiau ne atskirų, o švelniai persidengiančių įvykių linijų, kurių spektras platesnis nei ,,nuo vieno vyro prie kito", o tai Džeinės Ostin knygose yra neapsakomas pagyvėjimas :)

Ši knyga buvo parengta leidybai dar 1803 m., tačiau leidėjas nupirkęs knygą atsisakė publikuoti. ,,Nortangerio abatija" yra 1798-1799 m. populiarių gotikinių romanų satyra.

LibriVox.org puslapyje pasiekiama legali nemokama audio knyga anglų kalba ,,Northanger Abbey". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu.


Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija

,,Ema"




,,Ema"




Džeinė Ostin




1815 m.



Penktasis iš septynių Džeinės Ostin (orig. Jane Austen) romanų jau baigtas. Ak! Kokia laimė, kad jis baigtas.... Ko gero nuobodžiausia knyga mano gyvenime. Audio knyga, tad tiksliai žinau, kad iš viso buvo 18-a mano gyvenimo valandų, kurių mažiau gaila būtų jei būčiau praleidusi jas tinginiaudama...bet gi turiu poreikį nenumesti pradėtos knygos, tad teko atkentėti.

Visi Džeinės Ostin kūriniai turi tą patį formatą, tą pačią socialinę aplinką. ,,Įtikinėjimas" apie moters svarstymus dėl praeities pasirinkimo, ,,Mensfildo parkas" apie mergaitės suaugimą ir tapimą moterimi, ,,Protas ir jausmai" apie seserų meilės paieškas, ,,Puikybė ir prietarai" apie moters emancipaciją iš nuolankaus paklusnumo, atitinkamai ,,Ema'' yra apie draugių meilės paieškas. Tik štai ,,Ema" trijų dalių kūrinys, kurį buvo galima nusakyti viena dalimi. Tiek ištęsta, tiek lėkštų dialogų prirašyta, kad jau net nesustabdydavau indus plaudama :/ (dėl tekančio vandens paprastai nesigirdi ką kalba, tad knygas sustabdau)

Dideliems Džeinės Ostin gerbėjams patiks ir ši knyga. Kai yra ribotas mėgstamo ištekliaus kiekis juk kiekvienas puslapis brangus. Man Džeinės Ostin kūriniai patinka saikingai, tad ,,Ema" man buvo tikra kankynė.

LibriVox.org puslapyje prieinama legali ir nemokama audio knyga anglų kalba ,,Emma". Ši organizacija turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti knygas jas atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu.


Greito skaitymo! :)
...arba neskaitymo :]
Emilija

2018 m. sausio 10 d., trečiadienis

,,A Woman Who Went to Alaska"




,,A Woman Who Went to Alaska"



May Kellogg Sullivan





1902 m.

Trumpa, lengva, turtinga - tokiais trimis žodžiais apibūdinčiau šią knygą. Daug vyrų keliavo į Aliaską ieškoti aukso, tačiau su jais vykdavo ir moterys. Vienos eidavo į aukso paieškas pačios, kitos užsiimdavo paslaugų teikimu kaimeliuose, pvz. autorės minimos keturios švedės seserys atidarė restoraną. Dauguma knygų apie Aliaską yra knygos apie vyrus, kur moterys tik papildomi konteksto elementai, todėl buvo įdomu paskaityti koks buvo tas moters gyvenimas Aliaskoje.

,,A Woman Who Went to Alaska" yra Mei Kolog Salivan (orig. May Kellogg Sullivan) dienoraštis. Mei į Aliaską vyko du kartus. Abu kartus dėl sveikatos, tad ji pati netraukė aukso paieškų takais, tačiau pasilikdavo kaimeliuose, kur buvo ir taip per akis darbo. Žiemoti likdavo nedaugelis. Jos pačios peržiemotu laikmečiu kaimelyje gyveno ji ir keli vyrai svetimšaliai. Autorė juos vadina ,,baltaisiais". Vietiniai Aliaskoje eskimai.

Mei liko kaimelyje, todėl pati didelių nuotykių nepatyrė ir jos knyga panaši į Rokvelo Kento ,,Wilderness: A Journal of Quiet Adventure in Alaska", tačiau Mei savo dienoraštyje aprašo kelis jaudinančius įvykius, kurios patyrė jos pažįstamo žmonės ar teko stebėti pačiai. Gamtos galia didžiulė. Žmogus tik gėlė pievoje prieš gamtos stichijas.

Mano skaityta knyga buvo skaityta ausimis :) Kas vakarą po skyrelį ar du. Paskutinėmis dienomis kiek sparčiau :) Šiaip ar taip, šio dienoraščio istorijos yra labai malonūs skaitiniai vakarais prieš miegą.

LibriVox.org puslapyje legali nemokama audio knyga anglų kalba ,,A Woman Who Went to Alaska". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu.


Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija

2018 m. sausio 8 d., pirmadienis

,,Juodasis kraujas"




  ,,Juodasis kraujas"



Albertas Laurinčiukas





 

1969 m.
340 psl.
ISBN nesuteiktas
 


Albertas Laurinčiukas (1928-2012) lietuvių žurnalistas, dramaturgas, prozininkas ir publicistas savo kelionių po Afrik1 prisiminimus ir įžvalgas pristatęs knygoje ,,Juodasis Kraujas". Ši knyga išleista prieš 49 metus ir vis dar aktuali. Ar dažnai tokių pasitaiko? Per istorijos pamokas Lietuvoje (ir didžiojoje dalyje Europos, mat vakarai Afrikai stipriai prasikaltę) mažai kalbama apie Afriką. O visų mažiausiai apie pokolonialistinį (poimperialistinį) laikotarpį. Autorius savo kelionių patirtis paįvairino socialiniu, ekonominiu, politiniu, istoriniu, lingvistiniu (ir t.t.) kontekstu. Knygoje trūksta žinių iš paskutinių 50 metų. Bet tame ir įdomumas - per tuos 50 metų mažai kas pasikeitė. Todėl matyt žodis ,,įdomiausia" netinka, o reikėtų vartoti ,,liūdniausia''.
 
Autorius pateikia tiek svarbių įžvalgų, kad būtų galima surasti po citatą bent kas trečiame puslapyje (jei ne dažniau). Recenzijai išrinkau tris, kurios liūdnai parodo, kiek ši prieš 50 metų parašyta knyga vis dar aktuali. Viena iš didžiųjų besitęsiančių diskusijų yra apie Žemės pajėgumą išmaitinti sparčiai gausėjantį gyventojų skaičių, Albertas Laurinavičius štai ką turi pasakyti šiuo klausimu: ,,Kaltinti žemę, kad ji tapo, ir tuo pačiu metu napalmo bombomis deginti žemdirbių kaimus ir javų laukus nėra logiška. Kaltinti žemę nevaisingumu ir tuo pačiu metu gaminti tankus, o ne plūgus, nuodingas dujas, o ne trąšas - taip pat nėra logiška" (psl. 267). 

Autorius atkreipia dėmesį į daugelį vakarietiškos ir afrikietiškos kultūrų susidūrimų. Vienas iš susidūrimų yra Afrikos religinių elementų vaidmuo visuomenėje, kurį puikiai iliustruoja pavyzdys iš žurnalisto pokalbio su afrikietiškuoju džiu-džiu: ,,Mes [džiu-džiu] didžiuojamės, kad jie [politikai] kartais, eidami į vyriausybės posėdžius svarstyti svarbių klausimų, ateina pasikonsultuoti pas mūsų profesijos žmones. Viename Londono leidžiamame laikraštyje skaičiau, kad tokie faktai darą gėdą jaunajai Afrikai. Bet kodėl Europos ir Amerikos civilizuoti žmonės nesigėdija, kai jų premjerai ir prezidentai eina melstis į bažnyčias? Jie bendrauja su nerealiais dievais, o mūsų valstybių vyrai juk kalba su tais, kurie žengia per gyvenimą puse žingsnio priekyje kitų." (psl. 297). Afrikietiškieji džiu-džiu yra tarpinis variantas tarp lietuviškų žiniuonių gydančių vaistažolėmis ir Amerikos indėnų šamanų kalbančių su dvasiomis, arba šių dviejų mišinys.

Kiekvienas knygos skyrius iš visų galimų pusių pristato vieną svarbų Afriką charakterizuojantį dalyką. Knygoje yra šie skyriai:
  • Ar Afrika - juodasis kontinentas?
  • 1 750 000 metų pavėlavusi garbė
  • Gėdos trikampis
  • Kokios spalvos yra neapykanta
  • Drąsos lašai
  • Kelionė aplink Afriką per 80 minučių
  • Kam atiteko juodosios antilopės?
  • Tamtamai - Afrikos balsas
  • Saulė, kryžius ir pusmėnulis
  • Smėlis, vanduo ir ekvatorius
  • Džiu-džiu įveikia piktąsias dvasias
  • Žodžio gimimas
  • Kodėl pyksta Afrikos jaunimas?
Paskutiniai skyreliai skirti daugiausia politinei-socialinei situacijai nusakyti. Apie valstybės tarnybos krizę Afrikos naujose valstybėse autorius atsiliepia: ,,Yra jaunuolių, kurie jaučiasi laimingi, žiūrėdami į gražią lentelę su savo pavarde, pritvirtintą ant kabineto durų, ir užmiršta, kokiam tikslui žmonės jiems patikėjo šiuos raktus" (psl. 327). Žurnalisto pastaba išsakyta prieš 50 metų apie pokolonialistinės Afrikos naujųjų valstybių valstybės tarnybos atstovus skaudžiai tinka Lietuvai šiandien. 
 
Tarybinio laikotarpio knygos dažnai numenkinamos dėl jų ,,raudonumo". Todėl manau svarbu paminėti, kad ,,tarybinių" dalykų paminėjimą šioje knygoje galima būtų suskaičiuoti ant rankų pirštų ir tie paminėjimai mažai reikšmingi arba visai nereikšmingi kontekste. Knyga iliustruota fotografijomis iš žurnalisto kelionių. 
Vertinga, prasminga, istoriška, objektyvi. Verta mūsų laiko knyga. 


Malonaus skaitymo! =)
Emilija

2018 m. sausio 7 d., sekmadienis

,,Fire and Fury''



,,Fire and Fury: Inside the Trump White House"



Michael Wolff




2018 m.
336 psl.
ISBN 978-1250158062


Šiandien sekmadienis. ,,Fire and fury" išėjo penktadienį. Vakar įsigijau ir šian jau baigiau skaityti. Negalėjau atsitraukti. Vakar užmigau su knyga ir šiandien visą dieną su ja iki kol baigiau skaityti :)

Prieš, per, po rinkimų periodą išėjo keletas knygų apie Donaldą Trampą (orig. Donald J Trump). Neketinau jų skaityti. Na, gal kada nors.... Donaldas Trampas yra labai įdomus personažas. Peržiūrėjau visus filmus kiek radau, ,,Apprentice" serialą, Donaldo Tampo knygą ,,Kaip tapti turtingu", ir jau kurį laiką seku įvykius Tviteryje. Knygą parašė žurnalistas, kuris daug mėnesių dalyvavo susitikimuose, posėdžiuose su Donaldu Trampu ir jo bendradarbiais. Žurnalistas ten dalyvavimo su paties Donaldo Trampo sutikimu. Tad....kai Donaldas Trampas pradėjo aktyviai siekti jog šios knygos išleidimas būtų uždraustas.....tai pamaniau, jog toje knygoje tiesiog turi būti įdomių tikrovės dalykų, kurių jis nenori, kad kiti sužinotų. Juk Donaldas Trampas piktinasi tik tada, kai kas nors jam ,,į akis su tiesa bado''. O čia jau ir intriga :)

Gyvenu ne JAV, tai gauti popierinę knygą greitai šansų nėra. Sekantis geriausias galimas variantas - audio knyga, juk jos nereikia siųsti per Atlanto vandenyną :) Taigi klausiau audio knygą įgarsiną Holter Graham. Puikus skaitovas, balsas puikiai dera prie tematikos.

Jaučiuosi tarsi atsivėrė akys ir susimezgė daugelis mazgelių. Dalį dalykų buvau jau girdėjusi, dalis dalykų gal ir kiek paaštrinta, dalis dalykų nauji, bet iš principo knyga duoda kontekstą kartais tiesiog nesuvokiamiems Donaldo Trampo įrašams Tviteryje ar pasisakymams per spaudos konferencijas. Knygoje atpasakojami įvykiai primena, kad dažniausiai politikoje realybė yra kitokia nei kad numano plačioji visuomenė. ....ir, teigia, kad JAV tikrai yra niekšiškas kosnpiratorius, tik šis žmogus visai ne Donaldas Trampas.

Sprendžiant iš bendro ,,už/prieš Donaldą Trampą", knyga parašyta gan objektyviai. Tekstas nėra sunkus: sudėtingų žodžių ar terminų mažai. Skyriai atskiri ir tarsi vienas nuo kito tiesiogiai nepriklausantys, tačiau prisilaikant chronologinės įvykių sekos. Tiems, kurie neseka įvykių gali būti sunku sekti kas vyksta. Knygoje daug pavardžių, daug įvykių, tad nesidomėjus JAV įvykiais būtina stipriai susikaupti skaitant knygą. Pastaruoju atveju geriau neištempti knygos skaitymo į keletą kartų su ilgais laiko tarpais, nes tolesniuose skyriuose kartojasi pavardės, kurias pamiršus iš ankstesnių skyrių, gali būti ne visai aišku kas tai per žmonės ir kokia jų reikšmė šių įvykių sūkuryje.

Tik prieš miegą skaityti tai nerekomenduoju....užmigau klausydama, tad naktį paskui ir sapnavau šios knygos veikėjus :)  Mane nepaprastai įtraukė!


Malonaus skaitymo! =)
Emilija



 

2018 m. sausio 3 d., trečiadienis

,,Vaikantis vėją"




,,Vaikantis vėją"



Claire Goll





2010 m. (originalas pirmą kartą išleistas 1976 m.)
288 psl.
ISBN 978-9955-23-343-5


Claire Goll vokiečių-prancūzų poetė gyvenusi spalvingiausiais ir sunkiausiais XX-o amžiaus pirmos pusės laikotarpiais. Poetė gyveno ir kūrė savo vyro šešėlyje. Būti vyro šešėlyje laikė savo, kaip moters pareiga. Claire Goll tiesiai pareiškia, kad mano, jog feminizmas yra nesąmonė, kad moters gyvenimą įprasmina buvimas su vyru ir rūpinimasis juo.
 
Knyga išleista metai iki poetės mirties kai jai buvo 87-eri. Dauguma prisiminimų apie prieškarį, pirmąjį pasaulinį karą, tarpukarį ir antrąjį pasaulinį karą. Kaip žydų šeimos dukrai, paskesnysis laikmetis buvo itin sunkus. Kartu su vyru Claire Goll juda ten kur tais sunkiais laikmečiais juda meno ir inteligentijos žmonės. Dėl politinių aplinkybių jie gan glaudžiai buriasi daugmaž tose pačiose apylinkėse, todėl Claire Goll pažįstamų rate žymiausi to laikmečio menininkai ir mokslininkai: Pikaso, Šagalas, Dali, Einšteinas, Jungas ir kiti.

Atsiminimų knygos paprastai įdomios tuo, kad sužinome apie žmonių asmeninį gyvenimą, patirtis. Visgi man ši knyga įdomiausia tuo, kad pateikia dalį meno istorijos politinės istorijos kontekste. Ir visa tai pateikiama lengvai, sklandžiai ir įdomiai. Ši knyga galėtų būti vertinga kaip išprusimą didinanti.

Galėtų, bet deja nelabai yra. Ne veltui knygos redaktorė/-ius net nepasirašė ant leidimo. Asmenvardžiai tie kurie rusų, lenkų ir pan. - sulietuvinti, kiti parašyti originalo kalba arba originalo kalba su lietuviška galūne per apostrofą. Panaudoti visi įmanomi asmenvardžių rašymo variantai. Tokios betvarkės dar neteko matyti. Redaktorė/-ius daro prielaidą, kad lietuviai laisvai skaito minimum prancūzų ir ispanų kalbomis. Gerai, dar kad nepridėjo kirilicos raštmenų :D Nežinant menininko iš anksčiau jis ir lieka nežinomas....

Esu tikra, jog pati nebūčiau pirkusi šios knygos. Gavau dovanų. Kaip gerai gauti gerą knygą dovanų, kurią pats teisi pagal viršelį :D


Malonaus skaitymo! =)
Emilija

2018 m. sausio 1 d., pirmadienis

,,Dešimt negriukų"




,,Dešimt negriukų"



Agata Kristi (Agatha Christi)



1992 m. (originalas pirmą kartą išleistas 1939 m.)
160 psl.
ISBN nesuteiktas


Ketvirta Agatos Kristi knyga ir šeštoji istorija mano skaitytųjų sąraše. Labai netikėta. Na, kiek šis netikėtumas gali būti ,,labai" detektyvinėse knygose :)

Jaučiuosi kiek apgauta. Man patinka detektyvinės istorijos, kur yra galimybė atpažinti baigti iš gaunamų žinių. Tad ši knyga buvo arba labai prasta arba labai gera, nes net keletą kartų išmušė mane iš mano detektyviškų vėžių :)

Šios knygos ypatybe įvardyčiau jos ypatingai niūrią nuotaiką. Mėgaujuosi detektyvinėmis istorijomis, bet šia mėgautis buvo sudėtinga. Paprastai su nužudymu detektyvinės istorijos būna susiję taip, kad kažkas miršta ir ieškoma žudiko, o ši istorija pati pilna mirčių.


Intriguojančio skaitymo :)
Emilija