2019 m. spalio 28 d., pirmadienis

,,The Anger Trap"

 


,,The Anger Trap:
Free yourself from frustrations that sabbotage your life"


Dr. Les Carter


2003 m.
199 psl.
ISBN 9780787968809


Kaip matoma iš viršelio, niekaip ypatingai nepatraukli. Viršelis plikokas, apkrautas tekstu ir dar ,,stebuklingos piliulės'' šūkis. Niekaip nebūčiau išsirinkus. Vistik ši knyga buvo viena iš populiariausių pykčio temoje. 

Tai trečioji ir paskutinioji išsiriktoji pykčio temos knyga: akademinė (,,Prisoners of Hate"), praktinė (ši) ir dvasinės sielovados (,,Anger: Wisdom for Cooling the Flames"). Apibendrinimas temai - jaučiuosi tinkamai pasirinkusi knygas: kiekviena itin savotiška, tačiau esminiai dalykai visose yra tie patys, todėl kiekviena knyga savaip vertinga, kiekviena perteikia vertingu principus savyje.

Kaip jau minėjau, ši yra praktinė. Psichoterapeutė iš savo patirties pasakoja įvairius atvejus, kaip buvo atrasta kad pyktis yra problema (ne visada yra akivaizdu), pasakoja apie tai kaip kokiu atveju pavyko spręsti situaciją. Šiek tiek apibendrina. Iš dalies gali būti vertinga kaip praktinis gidas tiems, kurie jaučia pagiežą ar ieško konteksto savo greitam negatyviam užsidegimui, bet nenori kreiptis į psichoterapeutą ar psichologą - nenori nepažįstamiems asmeniškų dalykų pasakotis.

Vertingo skaitymo! :)
Emilija





2019 m. spalio 21 d., pirmadienis

,,Das Haus ohne Männer"

 



,,Das Haus ohne Männer"




Karine Lambert


2014 m.
214 psl.

Tragiškai nuobodi knyga. Tuo mano atsiliepimas ir baigsis, nes šiai knygai ir taip per daug savo laiko atidaviau.

Kantraus skaitymo! :)
Emilija







2019 m. spalio 18 d., penktadienis

,,Life and Laughing: My Story"


  

,,Life and Laughing: My Story"



Michael McIntyre


2010 m.
Trukmė: 07:45
Skaitė pats autorius

Nuotaikinga, nuoširdi knyga. Autorius komikas, tad ir tekstai ir jo kalbėjimo maniera kuria jaukią nuotaiką. Komikas kalba apie linksmus, rimtus ir sunkius savo gyvenimo momentus. Tai knyga apie gyvenimą ,,iki sėkmės". Tai jo kelias į karjerą ir asmeninę laimę. 

Puikiai tinka atsipalaidavimui ir gero ūpo palaikymui :)

Malonaus skaitymo ar klausymo! :)
Emilija

2019 m. spalio 17 d., ketvirtadienis

,,Anger: Wisdom for Cooling the Flames"

 



,,Anger: Wisdom for Cooling the Flames"



Thich Nhat Hanh


2001 m.
227 psl.
ISBN 9781573229371

Geras turinys, tik perteiktas idealistiškais pavyzdžiais. ,,Teisingas" gyvenimas vaizduojamas kaip pasaka. Racionaliems skaitytojams čia ne skaitinys. Čia skaitinys romantiškiems skaitytojams. 

Panorusi pasidomėti pykčio tema ieškojau, naršiau ir išsirinkau tris knygas: akademinę, praktinės psichologijos ir sielovados. Šioji yra sielovados. Kitos dar neaprašytos, bet jau perskaitytos. Nors šios knygos pavyzdžiai iš pasakų srities (ryškiai aš ne romantinė, bet racionali skaitytoja :) ), bet turinys geras. Geras ta prasme, kad visos trys knygos viena kitai ne prieštarauja, o tik tuos pačius dalykus pateikia kitaip. Dėl šios priežasties ir vertinu šią knygą rimtai, bet skiriu tik kaip kitokiam skaitytoju tipui tinkamą.

Kažkada gamta buvo gyvenimo tvarkymo pagrindas, paskui technologiniam progresui įsibėgėjus dauguma nukrypo į apibrėžtus aplinkos pažinimo metodus (sveikatos srityje tai medicina), o pastarieji su naujausiais tyrimais grįžta prie gamtos - biochemijos tyrimai medicinai vis dažniau mokslinio pažinimo metodais įrodo ,,močiučių vaistų" vertę. Į šią knygą žiūriu būtent per kintančio pažinimo prizmę. 

Iš visų trijų Pykčio temos knygų ši, kaip skaitinys, yra pati lengviausia.

Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2019 m. spalio 3 d., ketvirtadienis

,,Daina apie sakalą"


 

,,Daina apie Sakalą"




Sergijus Minclovas


1991 m.
219 psl.
ISBN nesuteiktas

Didžiojo kunigaikščio Vytauto laikų istorinis romanas. Įtraukiantis, kupinas nuotykių. Skaitydama prisiminiau Skomanto knygas :) Puikiai tinkanti knyga, tiems, kurie nori pažinti senųjų laikų Lietuvos gyvenimą. Gal ir ne kiekvienas įvykis tikras, bet buitis, įpročiai, technologijos... To meto kultūros ir buities pažinimui puikiai tinkanti knyga. 

Skaičiau ilgos kelionės metu. Taip greit skaičiau, kad net skaitymo pritrūkau. Viena iš tų knygų, kuomet norisi kuo greičiau perskaityti ir liūdna kai baigiasi!

Malonaus skaitymo! :)
Emilija






2019 m. birželio 9 d., sekmadienis

Literatūros teorija II

 

 

,,Literatūros teorija. Atidus skaitymas"


Saulius Žukas


2001 m.
208 psl.
ISBN 9955-00-079-1

 

Antroji Sauliaus Žuko parengto Literatūros teorijos vadovėlio dalis. Va čia tai vadovėlis! :) Aprašyti bene visi įrankiai reikalingi literatūrinio kūrinio analizei ir interpretacijai. Tai tikrų tikriausia darbo su tekstu įrankių dėžė :)

Knygos gale pateikiami literatūros kūrinių skaitymo pavyzdžiai - tekstai su jų analize ir interpretacija. Pavyzdžiai padeda geriau suprasti, kaip naudoti įrankius iš šios įrankių dėžės. 

Aptardama pirmąją vadovėlio dalį sakiau, kad ją (ar kitą kokį literatūros vadovėlį) rekomenduoju perskaityti kiekvienam mėgstančiam skaityti knygas. Šios vadovėlio dalies manau tikrai ne kiekvienam prireiks. Ji labai techniška, ir dėl to nelabai praktiškai reikalinga tam, kas tiesiog mėgsta skaityti ir neužsiima gilia kūrinių analize.


Malonaus mokymosi :)
Emilija

 

 

 

2019 m. gegužės 4 d., šeštadienis

,,Sean Brummel: einen Scheiß muss ich"




,,Sean Brummel: einen Scheiß muss ich"



Tommy Jaud



2015 m.
320 psl./Trukmė 05:53

Jau du kartus klausiau knygą ir niekaip nenusprendžiu iki galo ar tai dar viena idijotiška knyga (žr. ,,Vollidiot") ar geniali knyga :)

Sean Brummel maždaug keturiasdešimties metų vyras, kuriam nušvinta apvaizda, kad ,,aš privalau" yra pasirinkimas ir dėl to jis nieko neprivalo daryti. Jis pakeičia savo gyvenimą, tampa laimingas. Šiame kontekste Sean Brummel komentuoja įvairias šiuolaikines madas, kultūros ir sveikatos bei kitas tendencijas.

Man asmeniškai didžiausias atradimas šioje knygoje yra ,,Muss-Monster". (Muss - vokiškas žodis reiškiantis privalėjimą.). Jei kažką nemalonaus gyvenime priskiriu prie ,,Muss-Monster", visai kitoks požiūris plėtojasi ties tuo dalyku, kurs kas lengviau spręsti situaciją. O kalbantis su kitu, kuris taip pat žino kas yra šis ,,Muss-Monster", kartais galima sutaupyti dešimt minučių diskusijų bebandant išaiškinti kas ir kaip :)

Mažų mažiausiai tai nepaprastai nuotaikinga knyga. Net jei manysite kad ne geniali, o kvailoka, vistiek kartais neišeis sulaikyti šypsenos, nes daugelis pastebėjimų yra tiesiai į dešimtuką. Pramoginė knyga tai tikrai :)

Malonaus skaitymo! :)
Emilija


2019 m. gegužės 3 d., penktadienis

Literatūros teorija I

 


 ,,Literatūros teorija ir kūrinių interpretacijos"


Saulius Žukas


2000 m.
182 psl.
ISBN 9955-00-041-4

Literatūros vadovėlis. Pavyko perskaityti tik iš trečio karto :D Kažkaip pradėjus vis nusistumdavo, bet pagaliau pavyko pabaigti :) Čia pirmoji vadovėlio dalis (II dalis). Literatūros kūrinių analizei Saulius Žukas išskiria penkis svarbius literatūrinius laikotarpius: 1. Tautosaka, 2. Senoji raštija, 3. Viduramžių ir renesanso literatūra, 4. Barokas ir klasicizmas, 5. XIX amžiaus literatūra.

Tai, kaip šiame vadovėlyje aiškinama literatūros teorija man pasirodė priimtina - šį tą tikrai pavyko suprasti. Šio to visgi pasigedau....norėjosi, kad kiekviename laikotarpyje būtų apžvelgti ne tik iškiliausiais vakarų kultūroje laikomi to laikotarpio kūriniai, bet ir konkretūs pavyzdžiai iš lietuvių literatūros. Apie iškiliausius pasaulyje rašo visi, o apie lietuvių literatūrą ne tiek ir daug. Gaila kad tiems kūriniams, apie kuriuos rašo kas netingi, skiriama daug dėmesio, o lietuvių literatūra taip ir lieka nuošaly net lietuviškame vadovėlyje... 

Visgi geras vadovėlis manau. Rekomenduoju. Manau kiekvienam mėgstančiam skaityti verta bent kartą perskaityti bent vieną literatūros teorijos vadovėlį, kad būtų aiškiau kodėl kai kurie kūriniai vienaip ar kitaip vertinami. Šių dienų skaitytojui dažnai ne iškart gali būti aišku kodėl vieni ar kiti kūriniai laikomi svarbiais ir ypatingais, bet juk tai kas šiandien normalu, kažkada galėjo būti ekscentriška :)


Malonaus mokymosi :)
Emilija

 

 

2019 m. balandžio 27 d., šeštadienis

,,Valdovas"

 


 

 ,,Valdovas"

 

 

Nikolo Makiavelis (Niccolò Machiavelli)

 

2015 m. (orig. 1532 m.)
136 psl.
ISBN 978-5-415-02102-4

Nesusipratimas. Pirmas dalykas, kuris šauna į galvą perskaičius šią knygą. Daugeliui girdėta sulyginimas ,,makiaveliškas - kai tikslas pateisina priemones". tikras nesusipratimas. Juk toks sulyginimas suponuoja, kad bet koks elgesys priimtinas jei tikslas kilnus (valdovo aspektu čia būtų iš tos operos kad valdovas saugodamas savo valdžią, saugo tautą, ir t.t.). Tokių griežtų amoralių dalykų šioje knygoje neradau. Patarimai valdovui praktiški, racionalūs ir atitinkantys leikmečio dvasią (pvz.: buvo išžudoma visa šeimos nariai pagal kraujo liniją, kad nebūtų palikuonių ir kitas asmuo galėtų kurti naują valdovų dinastiją, kitavertus XX a. pradžioje Rusijoje išžudė visą caro šeimą šiuo tikslu, tad ta ,,laikmečio dvasia", bent šiuo aspektu, ne tokia ir laikina).

Makiavelis siūlo, kad

  • valdovas garsėtų gailestingumu, bet juo nepiktnaudžiautų
  • nepasitikėti sėkme, o imtis aktyvių veiksmų
  • reikia turėti nuosavą kariuomenę, nes be jos jokia valstybė nėra saugi
  • ir t.t.

Tai nuostabi patarimų knyga ne tik valdovui, bet ir vadovui. Dauguma (!) tezių yra adaptuotinos vadovavimui šiuolaikinėms organizacijoms. Autorius rekomenduoja racionalumą, saikingumą (ne kuklumą, o saiką!), atsakomybę ir aktyvumą. 

Tie kas kalba apie makiaveliškumą kaip žiaurų, amoralų, begėdišką ir pan. elgesį, tikrai nėra skaitę knygos. Noras išlaikyti valdžią yra natūralus tiems, kurie ją pasiekė. Užmigęs ant savo laurų valdžios neišlaikys. Makiavelis apie tai ir kalba: svarbu imtis veiksmų ir asmeninės atsakomybės. Dėl šios priežasties manau jog ,,Valdovą" verta perskaityti ne tik organizacijų vadovams, bet ir tiems, kurie nori būti savo gyvenimo valdovais. Na, kaip priešprieša plaukimui per gyvenimą pasroviui.


Įkvepiančio skaitymo! :)
Emilija

,,De kleene Prinz"

 


 

 ,,De kleene Prinz"

 

Antoine de Saint-Exupery



2012 m. (orig. 1943 m.)
96 psl.
Vertėjas: Rainer Henselowsky
ISBN 978-3-940168-19-1

Šalia į bendrinę vokiečių kalbą išversto ,,Mažojo princo" yra dar 17-a leidimų skirtingomis vokiečių kalbos tarmėmis. Šis vertimas yra į Rūro regiono tarmę. Kadangi skaičiau lietuviškai anksčiau ir žinojau kas vyksta, tai pavyko išsišifruoti :) Rūro regiono tarmė nuo bendrinės vokiečių kalbos ne taip jau labai ir skiriasi (o gal tik kai žinai kas parašyta =] ). Buvo smagu skaityti tarmiškai :)

Šio vertimo skaitymas naujų minčių nesukėlė, tad pasilieku prie vertinimo skaityto lietuviško vertimo ,,Mažasis princas".


Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,The Emotionally Abused Woman"

 


,,The Emotionally Abused Woman: Overcoming Destructive Patterns and Reclaiming Yourself"


Beverly Engel


1992 m. (orig. 1990 m.)
244 psl.
ISBN 978-0-449-90644-6

 

Emotionally abused woman - Abused - į lietuvių kalbą terminas neverstinas vienu žodžiu. Arčiausias lietuviškas žodis angliškajam ,,abuse" būtų ,,skriauda". Emociškai skriausta moteris. Čia labai platu, juk emociškai nukenčiama ir praradus mėgstamą darbą, ir jei kas nors iškeikia... Emocinių nuoskriaudų nepatyrusių sunku būtų rasti, o čia dar specialiai moterims. Pamaniau paskaitysiu, gal netyčia kas pritiks, nors ypatingai nuskriausta ir nesijaučiau. O štai perskaičiusi knygą tikrai pasijaučiau :) Nieko čia linksmo, aišku. Tik tai kas laikoma skriauda (angl. ,,abuse") autorė skirsto nuo palaikymo pastangose iki seksualinio išnaudojimo. Ir nors patirtys gali būti labai skirtingos, bet seniai patirtų skriaudų pasekmės gali pasireikšti nepastebimai ir vistik itin destruktyviai šiandien.

Knyga labai praktiška. Verta paskaityti kiekvienai, kuri turi nuoskaudų tėvų adresu vaikystėje ar sutuoktinio/partnerio adresu būdama suaugusi. Smulkūs bet neišgenami gyvenimo nepatogumai gali slėpti seniai pamirštas skriaudas. Skaitydama atradau keletą naujų dalykų apie save. Kai juos atradau, jie išnyko/nebetrukdo. Kartais viskas ko tereikia išsilaisvinti yra susivokti dėl ko nesijauti laisvas. 

Gaila kad šios knygos vertimo į lietuvių kalbą nėra. Atsižvelgiant į tai koks vis dar iškreiptas požiūris į psichologinės pagalbos ieškojimą sklando visuomenės nuomonėje, ši knyga galėtų būti išsigelbėjimas daugeliui įvairių patirčių turinčių moterų.

Rekomenduoju kiekvienai, kuri gyevna nors truputį sudėtingesnį nei tobulą gyvenimą.


Išlaisvinančio skaitymo!
Emilija

-----

Apie nedidelę dalelę to, kas rašoma Beverli Engel knygoje, galima rasti ir knygoje ,,Mamos, nemokančios mylėti". Jei skaitymas anglų kalba Jums nėra pasirinkimas, tuomet siūlyčiau perskaityti ,,Mamos nemokančios mylėti" vertimą į lietuvių kalbą.

2019 m. balandžio 22 d., pirmadienis

,,Mažos moterys"


 

,,Mažos moterys"


Luiza Mei ALKOT
(orig. Louisa May Alcott)

 

2011 m. (orig. 1868 m.)
Audio knyga. Laikas 17:30:06
Skaitė: LibriVox savanoriai

 

Kai buvau maža mergaitė buvaubibliotekoje radusi knygų seriją ,,Iliustruoda didžioji klasika" - didžiosios knygos paprastai parašytos vaikams. Tikrai skaičiau ,,Mažas moteris", bet kažkaip nieko neužsiliko, tad audio knyga pradėjau kaip nuo nulio.

Daug dramų, daug gyvenimiškų posūkių... švelnus istorinis romanas. Gan tipiškas XIX-am amžiuj. Nuoseklūs įvykiai, išplėtoti veikėjų charakteriai... Buvo malonu ir įdomu klausytis šios knygos. Didelių emocijų man ji nesukėlė. Tai lengva atsipalaidavimui tinkanti knyga.

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti čia ,,Little women"  (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra legalus). 


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija


 
P.S. Knygos tęsinys ,,Džo berniukai".

 

 

 

 

 

2019 m. kovo 27 d., trečiadienis

,,Laikas iš antrų rankų"

 


 ,,Laikas iš antrų rankų"


Svetlana Aleksejevič


2016 m. (orig. 2013 m.)
424 psl.
ISBN 978-609-427-244-8


„Laikas iš antrų rankų“ – baigiamoji 2015 m. Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič  ciklo „Utopijos balsai“ knyga. Gavau knygą dovanų. Pati vargu ar būčiau pirkus. Bet kad jau gavau dovanų iš žmogaus, kuris mano skonį knygoms gan gerai nuspėja, tad paėmiau skaityti. O kad būčiau žinojus ką rasiu.... Tokia lengva ranka nebūčiau sėdus prie knygos. 

Apie sovietinį gyvenimą teko girdėti ir skaityti lietuvių autorių literatūroje (pvz. Vytauto Ažušilio darbai). Buvo blogų dalykų. Bet čia....Viena žinoti, kad buvo blogai, žinoti, kad vyko žiaurumai, bet visai kas kita yra skaityti tikrų žmonių tikrus prisiminimus. Sunkiai skaičiau knygą. Neramiai gyvenau kol skaičiau. Bet džiaugiuosi perskaičius, džiaugiuosi sužinojus daugiau apie sovietinį laikotarpį ne iš penkioliktų, bet iš antrų (?) lūpų.

Poroj vietų užsimenama apie lietuvius. Ne patys dorovingiausi poelgiai paminimi, bet džiugu, kad lietuviai buvo matomi, kaip nepasiduodanti tauta. Maskvietis nesuprato, kodėl kolega įspėjo Lietuvoj per komandiruotę saugotis, juk visi Tarybų sąjungoj broliai. Maskvietis gyveno utopinėj aplinkoj.

Knygų ciklą ,,Utopijos balsai" sudaro penkios knygos: „Karo veidas nemoteriškas“ (1985), „Paskutinieji liudytojai“ (1985), „Cinko berniukai“ (1989), „Černobylio malda“ (1997) ir „Laikas iš antrų rankų“ (2013). Labai norėčiau perskaityti jas visas, tik nežinau ar užteks jėgų visoms šiose penkiose knygose išlietoms kančioms.

 
Linkiu greito skaitymo! Stora knyga su daug liūdesio, geriau ją pereiti greit...

Emilija 

 

 

 

 

2019 m. vasario 12 d., antradienis

,,Mein Jahr als Singel"

 


 

 ,,Mein Jahr als Single"

 

Gregor Eisenhauer


 

2009 m.
320 psl.
ISBN 978-3548269122

Vyras mano, kad viskas puikiai einasi, žmona kitos nuomonės ir staiga vyras patampa laisvas. Ir kas tada? Tada metai tarsi nebūtų vedęs :) Jei skaitėte ,,Seksas ir miestas", tai kaip toji knyga skirta moterims, tai ši skirta vyrams - kita tos pačios monetos pusė.

Tikrai pramoginė knyga, tik gal man ne visi juokai suprantami ar taip juokingi kaip būtų juokinga vyrui. Šiaip ar taip juk ne moterims skirta :) Visgi buvo gan smagi :) 

Didele literatūrine verte knyga nėra psižyminti ir sudėtingų minčių nekelia, tad išsiplėsti nelabai yra kur. Pramoginė knyga vyrams ir tiek.


Smagaus skaitymo! =)
Emilija