2011 m. rugpjūčio 28 d., sekmadienis

,,Administravimas. Teorija ir praktika"

Serija ,,Vadybos klasika"




,,Administravimas.
Teorija ir praktika''




Henris Fajolis


2005 m. (1916 m. veikalo ,,Pramoninis ir bendras administravimas" vertimas)
135 psl.
ISBN 9955-501-91-X

Kaip jau primena serijos pavadinimas, H. Fajolio (Henri Fayol) darbas yra vienas iš vadybos klasikos darbų. Savo veikalą H. Fajolis paskelbė 1916 m. Prancūzijoje (anglų kalba pirmą kartą buvo išleistas tik 1940 m.).

H. Fajolis ,,Pramoninį ir bendrąjį administravimą" parašė iš ilgametės vadovavimo praktikos. Įdomu tai, kad perskaičius šį nedidelį veikalą (nurodytos apimties 20 psl. dar skirti leidėjų mintims ir nuomonėms), matyti, kad tai kas vyko prieš gerą šimtmetį vis dar vyksta ir dabar. Tuo metu kai H. Fajolis kaupė savo patirtį, visuomenė gyveno industrializacijos laikotarpiu - kuomet ekonominės veiklos pagrindinė sritis buvo pramonė. Šiuo gi metu gyvename informacinėje (kartais dar vadinamoje ,,žinių") visuomenėje, kur didžiausia vertybė yra informacija (žinios). O štai administravimo, organizacijų valdymo sistema vis tik ta pati!

Norint malonaus vakaro su knyga, vargu ar tai pats geriausias pasirinkimas, tačiau svajojančiam apie nuosavą verslą ar besitikinčiam daryti karjerą vadovavimo srityje, tai būtinos žinios. (Autorius mano, kad šios žinios reikalingos visiem, kieno darbinė veikla yra susijusi su organizaciniais darbais.) Autorius labai aiškiai, konkrečiai išdėsto savo siūlymus - nereikia būti socialinių mokslų daktaru, kad suprastum kas čia parašyta ir sugebėtum atrasti šių žinių taikymo galimybes - tai stipriai padidina knygos vertę.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Raganos - šėtono sužadėtinės"

Serija ,,Atradimai"




,,Raganos - šėtono sužadėtinės''


Žanas Mišelis Salmanas


1998 m. (originalas išėjo 1989 m.)
192 psl.
ISBN 9986-861-84-5
(Atradimų serijos ISSN 1392-3552)


Susigundžiau ją įsigyti, nes tai buvo pirmoji mano užtikta knyga apie raganas. Na taip, tiesa, apie raganas yra daugybė knygų, tačiau ta daugybė yra dažniausiai fantastiniai romanai, tad visos raganos jose tiesiog fantazijos vaisius. O štai ši maža knygelė istorinių duomenų rinkinys :)

Knygoje raganystės istorija pateikiama nuo pačių užuomazgų, kurias galima datuoti net XII-XIII amžiumi, ir aprašoma iki pat šiuolaikinių raganystės tradicijų. Autorius atskiria raganystės pagrindus, aprašo sąlygas, kurios buvo pagrindas raganystės mitui. Aprašymai, istorijos grindžiami istoriniais faktais, autorius pateikia, tam tikrais klausimais, ir priešingas nuomones ar teorijas, tad malonu žinoti, kad skaitoma informacija yra objektyvi, o ne cenzūruota, pagal kažkieno įsitikinimus.

Autorius pateikia labai gražiai, nuosekliai susistemintus raganystės istorijos duomenis. Pateikti dokumentų, tikrų įvykių pavyzdžiai. Knyga pilna iliustracijų (paveikslų, graviūrų, skulptūrų, dokumentų atvaizdų), kurios pateikiamos su išsamiais komentarais. Tai nedidelės apimties informacinis leidinys tinkantis vienam ar dviems vakarams su knyga :)

Knygoje daug iliustracijų, yra įdomybių, kurių mokykloje ar žiniasklaidoje nesužinosi, tačiau tai pakankamai vadovėlinis leidinys, tad tiems, kurie nėra knygų mėgėjai ar besižavintys raganyste, gali būti ilgu skaityti net ir tokią - apimtimi nedidelę - knygą.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

2011 m. rugpjūčio 2 d., antradienis

,,Gerda" (II)

Serija ,,Šeši pavasariai"








,,Gerda''


Vytautas Ažušilis


2007 m.
192 psl.
ISBN 978-9955-623-10-6

Tai antroji serijos ,,Šeši pavasariai" knyga. Šioje dalyje autorius toliau tęsia Galinių kaimo gyventojų istorijas. Gerda, mergina iš pirmosios knygos dalies, kuomet jauname kolūkyje prasidėjus persekiojimams netenka šeimos ir mylimojo. Neteisingai apkaltinta ir kalėjusi keletą metų ji išeina į laisvę ir grįžta į gimtinę.

Kalėjusiai tremtyje sunku sovietinėse struktūrose gauti darbo. Seni draugai prarasti ar neatpažįstamai pasikeitę. Nors gali pasirodyti kad tai liūdna istorija, ji tokia nėra. Net sakyčiau ši istorija kiek romantiška :) Joje gausu meilės (yra šiek tiek ir paleistuvysčių :) ), intrigų, žabangų, nepasitikėjimo, nuoširdumo ir baimės. Kiek romantizuotu stiliumi autorius pristato ,,sovietinę gyvenimo tvarką''.

Knyga skaitosi lengvai - perskaičiau per du vakarus. Kaip būdinga V. Ažušilio kūrinių veikėjoms, jos naivios ir kartais atrodo kvailokos, bet tai praleidus su lengva šypsena, kūrinys, savo tyrimu ir teisybės galia, tikrai malonus sielai (bent moteriškai :) ). Malonu dar tai, kad veikėjai iš principo nėra rodomi nei visiškai geri, nei visiškai blogi - visi klysta - visi tik žmonės.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

P.S. Šios knygos ,,smagiausia'' citata: ,,Rajkomo nurodymai yra svarbiau negu geras derlius" [143 psl.]. Nei juoktis, nei verki, o juk tokia tikrai kažkada buvo tvarka....

,,Sėjos metas" (I)

Serija ,,Šeši pavasariai"







,,Sėjos metas''


Vytautas Ažušilis


2007 m.
272 psl.
ISBN 978-9955-623-14-4

Tai pirmoji knyga iš serijos ,,Šeši pavasariai". Knygą sudaro trys dalys: Sujaukti likimai, Beviltiškos pastangos, Parsidavėliai. Knygoje plėtojama Lietuvos kaimo gyventojų likimo sovietmečiu tema.

Pirmojoje dalyje aprašoma kolūkio idėjos atvedimas į Galinių kaimą. Galinių kaimo gyventojai pirmininku nepriima sovietų valdžios statytinio, o pasirenka vieną savų ir kūrybiškai pažvelgia į kolūkio kūrimą.

Antrojoje dalyje aprašomas gyvenimas pabėgusiųjų nuo tremties traukinių gyvenimas, bent laikino pabėgimo. Vieniems pasiseka, kitiems nepasiseka - aprašomi atvejai gan realistiški, nes nekreipiama nei į baisingą nesėkmę, nei į netikėtą sėkmę.

Trečiojoje dalyje rašoma jau nebe apie eilinius Galinių kaimo gyventojus, tačiau apie tuos, kurie parsidavė sovietų valdžiai ir apvaginėjo bendrus išteklius, išdavinėjo ar nepelnytai kaltino kaimynus.

Gyvenusiems sovietų laikotarpiu, galbūt tai nebūtų itin vertingas kūrinys, juk kiekvienas žmogus turi savą patirtį, prisiminimus ar girdėję istorijas, tačiau jaunimui gal ir visai verta paskaityti. Knyga formuoja suvokimą apie Lietuvos kaimą sovietmečiu. Kūrinyje nėra tiesiogiai kalama sovietų valdžios blogio idėja, o pristatoma kaip ji paveikia žmonių gyvenimus, kuomet vieni palaiko, kiti priešinasi ir kaip pradeda kariauti kaimynas su kaimynu.

Džiaugsmo iš šio kūrinio mažai, jis labiau vertingas bendram išprusimui, bendram suvokimui apie paskutinį šimtmetį Lietuvoje. Jau ne visi jauni žmonės turi senolių galinčių pirmų rankų patirtimi papasakoti apie tuos laikus.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Penkiolikos metų kapitonas''





,,Penkiolikos metų kapitonas''


Žiulis Vernas


1993 m. (originalas išleistas 1878 m.)
318 psl.
ISBN (ant mano skaityto leidimo nepateiktas)

Žiulis Vernas labiausiai vertinamas kaip mokslinės fantastikos žanro atstovas ir pradininkas, visgi perskaičius ,,Penkiolikos metų kapitoną" matyti, kad ir nūdienos problemoms nagrinėti rašytojas skyrė laiko ir gabumų. Kai sakau ,,nūdienos" tai žinoma kalbu ne apie ,,šiandien šiandien", tačiau apie ,,šiandien" kuomet gyveno autorius :)

Pagrindinė tema vystoma šioje knygoje yra prekybos žmonėmis ir vergovės problema. Autorius smulkiai aprašo vieną atvejį, kuomet gamtos ir žmonių, be moralinių skrupulų, sukeltų nelaimių dėka grupė žmonių išvykusi laivu iš Naujosios Zelandijos galiausiai atsiduria pavojingose, sunkiose ir jų jėgoms sunkiai įveikiamose situacijose atogrąžų miškuose ir savanose.

Autorius nemažai dėmesio skiria kontekstui - aprašo pagrindinių veikėjų patiriamas situacijas sukeliančių veikėjų elgesį ir veiklos motyvus, aprašo čiabuvių kultūras. Daugelis minimų situacijų paremiamos realių keliautojų ekspedicijų patirtimi ir užrašais.
,,Penkiolikos metų kapitono" veikėjai patiria daug įvairių nuotykių, tad knygoje gausu netikėtų posūkių. Tai gyvas ir emocijas išjudinantis kūrinys.

Iš neigiamų aspektų: kiek erzina tik vienas dalykas - poros veikėjų charakterių aprašymai. Dikas Sendas, vienas pagrindinių veikėjų, pateikiamas kaip, mano vertinimu, pernelyg ,,herojiškas". Tas aprašomas atsidavimas ir pasiaukojimas pernelyg išpūstas net ir tiems atvejams, kuomet žmogus tikrai pasiryžęs padaryti viską ką gali dėl kito, jam ypatingai svarbaus, žmogaus gerovės. Ponia Veldon, trisdešimtmetė moteris keliaujanti su vaiku, keliautojų laivo ,,Piligrimas" savininko žmona, teatrališkų manierų ir itin dievobaiminga moteris, nepaprastai rūpestinga ir nebijanti pasiaukoti... Matydama autoriaus aprašomą ponią Veldon prisimindavau vis V. Ažušilio knygose aprašomų moterų charakterius. Jie nepaprastai artimi. Autorių žanrai visiškai skirtingi, tad vargu ar Ž. Vernas buvo įkvėpėju V. Ažušilio moterų charakteriams. Gal tai tiesiog vyriškas stilius? :))


Kūrinio veikėjai patiria tiek nuotykių, kad gali pasirodyti jog skaitoma keletas atskirų istorijų :) Tai lengvas ir tuo pačiu informatyvus kūrinys, puikiai tinkantis atostogoms ar jaukiems vakarams :)


Malonaus skaitymo :)
Emilija

2011 m. gegužės 25 d., trečiadienis

,,Marketingo karai''




,,Marketingo karai''

Al Ries, Jack Trout




2005 m.
(originalus leidimas 1985 m.)
200 psl.

ISBN 9955-551-75-5



Autoriai didelę patirtį marketingo srityje turintys specialistai, konsultuojantys įmones kaip sėkmingai taikyti pozicionavimo taisykles.

Marketingas prilyginamas karui, o karo taisyklės pasiskolinamos iš prūsų karo stratego Karlo Klauzevico (Karl von Clausewitz). Autoriai aiškiai įvardija sėkmingo marketingo karo principus, savo idėjas iliustruoja nuosekliai aprašydami žinomų rinkoje ženklų marketingo kompanijas įsiliejant į/išsilaikant rinkoje. Nuosekliai išstudijuota knyga gali pasitarnauti kaip puikus vadovėlis marketingo specialistams. Smagu, kad principinė informacija pateikiama konkrečiai ir su pavyzdžiais, o ne tik užsimenama (kas dažnai būna neva tai ,,know how'' knygose, nors ten būna tik ,,know about possibilitie of ,,know how").

Žinoma, net ir šią puikią knygą skaitant, nereikia pamiršti, kad tai yra tik nuomonė, o ne šventa tiesa. Pačių autorių knygoje minimas ne vienas atvejis, kuomet neva tai geležinė logika nepasiteisina.

Trūkumai. Visos knygos turi trūkumų. Pagrindinis (ir bene vienintelis) šios knygos trūkumas yra jos parašymo laikas. Originalus leidimas buvo pristatytas 1986 m. Šiandien marketingas (kad ir kokioje srityje vykdomas verslas ar socialinė veikla) yra kitoks. Gali būti klausiančių: ,,O kuo jau toks kitoks? Juk klientas visada buvo klientas, o konkurentas buvo visada konkurentas. Jei galima taikyti kelių ar keliolikos šimtų metų senumo karybos taisykles, kas tokio kitokio šiandien?" O gi kitokio viena - internetas. Dalis knygoje pristatomų marketingo strategijų ir prekės ženklui siūlomų pozicijų užėmimo tam tikrais atvejais paremta finansiniais resursais reklamai. Internetas ir kitos elektroninės priemonės suteikiančios galimybes pigiai (anksčiau buvo brangi) ir asmeninei (anksčiau buvo tik masinė, arba Itin brangi asmeninė) reklamai, kas pozicionavimo galimybes mažoms įmonėms išplečia keletą ar net keliolika kartų.

Knyga tikrai puiki, tik reikia nepamiršti, kad rašyta prieš 24-erius metus :)


Malonaus skaitymo :)

Emilija

2011 m. balandžio 3 d., sekmadienis

,,Vienuolis, kuris pardavė Ferarį"





,,Vienuolis, kuris pardavė Ferarį''



Robin Sharma



2005 m. (originalas išėjo 1999 m.)
184 psl.
ISBN 9955-678-01-1





Vieni sako, kad tai sėkmės ir laimė formulė, kiti, kad išminties lobis, o aš manau, kad tai receptų rinkinys proto ramybei.

Pačios Džulijano (knygos pavadinimo veikėjo) istorijos tiesiog malonios paskaityt. Kartais jas skaitant galima pasijausti ,,visur gerai kur nėra mūsų", na, ir jos yra tik skaitiniai. Vertingoji, receptinė, knygos dalis yra kiekvieno skyriaus gale esanti santrauka ,,Džulijano išmintis trumpai". Kiekviename knygos skyriuje yra kokia nors pamoka apie geresnio (dvasiškai kokybiškesnio) gyvenimo siekimą, o skyriaus gale uždavinys (receptas), kurį reikia įgyvendinti norint įsisavinti tame skyriuje pažintą pamoką.

Pati skaičiau pasiskolintą knygą. Paskui nusipirkau ir dar nupirkau tėvams po kopiją. Visos knygos skaityti kelis kartus gal ir neprireiks, bet turėti visus receptus tikrai pravartu. Jei jau reiks pasilikti receptus, kodėl neturėti visos knygos, gal prireiks prisiminti kam konkretus receptas skirtas :) Skaitant šią knygą, mėgaujantis receptais gali kilti įvairių minčių, idėjų skirtų tik jums pačiam, todėl manau, kad perskaičiusiems šią knyga ir susidomėjusiems joje perteikiama išmintimi, asmeninė kopija tikrai vertinga.

Knyga suteikia galimybe pažvelgti į savo gyvenimą kitu kampu, o tai vertinga ne tik jaučiantiems sielos nerimastį ar stresą. Bent kartą perskaityti, kad ir iš draugo ar kolegos pasiskolinus, manau būtų naudinga visiems.


Malonaus skaitymo :)
Emilija

2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

,,...kurio niekas nemylėjo"



,,...kurio niekas nemylėjo''

 

Kazys Saja



2005 m.
128 psl.

ISBN 9955-08-696-3



Tai paprasta rami istorija apie aštuonmetį berniuką. Kažką papasakoti iš knygos net nesinori, nes joje vos keli įvykiai, tad išduočiau beveik visą turinį. Skaityti ją buvo labai malonu, lengvai parašytas tekstas, rami istorija, o kai knygelė dar ir mažos apimties, tai puikus skaitalas ramiam vakarui.

Visgi....pavadinimas ir aprašymas labiau intriguoja nei pats kūrinys. Ir dar šiek tiek meluoja. Sigitas, aštuonmetis berniukas, tikrai vienišas, daugelio skriaudžiamas, tačiau jis turi pora artimų, jį mylinčių žmonių ir neketina niekam keršyti. Ši knyga pavyzdys, kaip nedarnioje šeimoje vaikas gali išsaugoti tyrą sielą.

Rekomenduočiau skaityti tik tiems, kam patinka sielą jaudinančios istorijos ir iš knygų nesitiki didelių nuotykių ar intrigų.


Malonaus skaitymo :)

Emilija

,,Dievo kalba: mokslininkas liudija tikėjimo į Dievą pagrįstumą"


,,Dievo kalba: mokslininkas liudija tikėjimo į Dievą pagrįstumas''

Francis S. Collins



2006 m.
312 psl.

ISBN 978-9955-29-089-6



Francis S. Colins - vienas žymiausių JAV genetikų, daugelį metų vadovavęs Žmogaus genomo projektui. Rašydamas šią knygą, autorius vystė idėją, kad Dievo egzistencija ir mokslo atradimai vienas kitam neprieštarauja, kad mokslas yra žmogiškasis pažinimas to, kas sukurta aukštesnių jėgų.

Knyga labai lengvai skaitosi, kadangi autorius nebruka nuomonės Dievo egzistavimo klausimu. Jis tik išdėsto nuomones, faktus, idėjas ir leidžia pačiam skaitytojui pasirinkti kuo tikėti ir ką vertinti. Tikriausiai dėl to, kad autorius amerikietis, knygos idėjos daug kur paremtos Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojų nuomonės tyrimais ir statistika. Įdomus faktas, kad net 45 proc. amerikiečių aklai tiki pažodiniu Biblijos aiškinimu.

Visame tekste teologinės idėjos siejamos su genetikos, paveldimumo ir bendrais evoliucijos elementais, pateikiami realūs medicininiai atvejai. Giliau susidomėjusiems tikėjimo ir mokslo sąsaja autorius knygos gale pateikia visų kūrinyje minėtų ir cituotų leidinių sąrašą.

Man asmeniškai šią knygą skaityti buvo labai malonu. Nesu nei už ,,pažodinę Bibliją'', nei už mokslo išaukštinimą, esu smalsi ir ši knyga smalsumą tikrai patenkino. :)


Malonaus skaitymo :)

Emilija

,,Kalėdos ant ledo"






,,Kalėdos ant ledo''

Deivid Sedaris





2003 m.
(originalus leidimas 1997 m.)
153 psl.

ISBN 9986-855-83-7



Šešios trumpos istorijos apie Kalėdas. Pirmoji istorija ,,Užrašai iš Kalėdų šalies" pasakoja apie didžiųjų prekybos centrų Kalėdų senelio elfų vardus Kalėdų karštinės metu. Antroji ,,Sveikinimai draugams ir giminaičiams!!!"- apie nesantuokinį vaiką išdygusį po 20 m. prie darnios šeimos durų ir siekiantį gauti tai ko nori bet kokiomis priemonėmis. Trečioji ,,Kalėdų kekšė Dina" - pristato Kalėdų vakarienės vaizdelį, kurį puošią spalvingai papuošia iš kalėjimo lygtinai paleista prostitutė Dina. Ketvirtoji ,,Pirmoji eilėje su Tadeušu Bristolu" - ramus pasityčiojimas iš pradinukų vaidinimų parengtų Kalėdų proga. Penktoji ,,Pagal tikrus įvykius" - na ten yra prodiuseris, bažnyčia, grasinimai bendruomenei ir visa tai susieta į mažai logišką nepasitenkinimo istoriją. Šeštoji ,,Kalėdos - dosnumo metas" - tai absurdo istorija apie kaimynų lenktynes ,,Kas dosnesnis švenčių proga", dosnumo lenktynėse dovanojamaisiais dalykais tampa vaikai, vidaus organai ir kūno dalys.
Istorijos kupinos pašaipos, nusivylimo, pykčio. Dalyje istorijų jaučiamas stiprus logikos trūkumas. Spėju, kad autorius norėjo pašiepti visuomenę - vertybių persiformulavimą nuo tradicinių prie komercinių Kalėdų vertybių. Nemanau, kad autoriui pavyko, bent jau ne ta forma, kuri paskatintų pritarti autoriaus nuomonei. Knygoje per daug asmeninės pagiežos ir paniekos.

Trumpai tariant, tai knyga apie šlykščiausias galimas Kalėdas.
Beveik gaila laiko skirto jai skaityti. Kodėl beveik? O gi todėl, kad istorija ,,Sveikinimai draugams ir giminaičiams!!!" nebuvo visiškas laiko švaistymas. Joje nemažai amoralių netikėtumų, kurie sumoje susideda į gana įspūdingą pasakojimą :)

Malonaus skaitymo? :)
Emilija

2011 m. kovo 12 d., šeštadienis

,,Moša" ir ,,Tina"

Serija ,,Nusikaltėliai ir valdžia"





,,Moša''


Vytautas Ažušilis



2006 m.

368 psl.

ISBN 978-9955-623-05-5



Autorius knygą pristato taip: ,,Knygoje bandoma pažvelgti į nusikalstamų struktūrų kūrimosi ištakas, jų gebėjimus skverbtis į valdžią. Kova su nusikalstamumu virsta parodija: kaltieji išteisinami, nekaltieji nuteisiami. Įsigali savivalė, kyšininkavimas, nebaudžiamumas. Politika tampa profesija, į kurią skverbiasi žemos moralės ir pasitikėjimą praradę asmenys."

Nusikaltėliai, vagystės, nužudymai aprašyti gyvai ir nuosekliai. Šioje knygoje teigiamu veikėju ir herojumi tampa vyrukas, kuris be skrupulų parsiduoda samdymui net ir patiems baisiausiems dalykams. Tai kiek trikdo, nes paprastai knygos herojus būna drąsus, aukštos moralės ir pasiaukojantis, o čia.... Nusikaltėlis herojus. Intriguoja :)

Samdomų nusikaltėlių komanda atlieka užduotį politines viršūnes užimančių nusikaltėlių grupelei besivadinančiai ,,Septyniuke". Po užduoties jie turi būti sunaikinti, tačiau vienas vyrukas išlieka gyvas ir pradeda keršyti už kolegas. Jis pasikeičia vardą, suburia naują komanda ir pradeda kerštą. ,,Septyniukė" - turtingiausi ir aukščiausią politinę galią turintys asmenys. Galia ima slysti turtuoliams iš rankų ir milijonai pradeda tirpti. Po sėkmingų keršto planų įgyvendinimo turtingiausia ir galingiausia ,,Septyniukė" lieka įsiskolinusi ir bejėgė ketveriukė. Tačiau išlikęs gyvas samdinys savo keršto viršūnės dar nepasiekė.

Štai čia baigiasi ,,Moša". Norint sužinoti ar ,,Septyniukės" nariai gaus pelnytą bausmę už savo darbelius, ar kerštingasis samdinys ir jo bendražygiai bus nubausti už savo poelgius reikia perskaityti antrąją serijos knygą ,,Tina".


Malonaus skaitymo :)
Emilija







,,Tina''

Vytautas Ažušilis



2007 m.
480 psl.
ISBN 9955-623-07-1


Perskaičiau antrąją serijos knygą ,,Tina". Kiek nusivyliau. Antroji knyga neturi tiesios siužeto linijos (pirmojoje knygoje ta linija buvo samdinio kerštas už draugų nužudymą) - toliau pasakojama Mošos grupuotės veikla, paraleliai prijungiami moterų organizuoti nusikaltimai (tikriausiai ši knyga turėjo būti apie moterų organizuotą nusikalstamumą, kaip kad ,,Mošoje" buvo apie vyrų), pirmoje knygoje aiškūs priešininkai pradeda maišytis, padaugėja žudymų ir išdavysčių, atsiranda daug naujų veikėjų. Knygos pabaigoje daug klausimų lieka neišspręstų, kuriems kūrinio tėkmėje buvo suteiktas ryškus akcentas. Pabaigus skaityti šią knygą labai trūksta dar vienos, nes įsisukę procesai tikrai nėra pasibaigę (ir autorius nesuteikia sąlygų galimai ar tikrai logiškai sekančiai pabaigai) kai baigiasi knyga.


Yra ir teigiamų aspektų. Paaiškėja kai kurie nusikaltimai, kurie ,,Mošoje" buvo pateikti kaip įvykiai su svarbiais liudininkais. Įdomu sužinoti kaip sprendžiasi korupcijos klausimai ir kaip vystosi pirmosios knygos pristatytų veikėjų likimai.


,,Tina" pratęsia pasakojimą pradėtą ,,Mošoje" ir patenkina didelę dalį smalsumo, kurį sukuria pirmoji knyga, tačiau jo neužbaigia ir tuo sukelia nusivylimą.


Kaip bebūtų, ,,Tinos" skaitymas sukelia daug gyvybingų emocijų, tad linkiu malonaus skaitymo :)
Emilija

2011 m. kovo 6 d., sekmadienis

,,Vieno langelio principas"






,,Vieno langelio principas''


Vytautas Ažušilis


2011 m.
288 psl.
ISBN 978-9955-623-18-2


Autorius knygos anotacijoje savo kūrinį vadina ,,detektyvo parodija". Mano manymu, tai nei kiek ne parodija, bent ne detektyvo :) Kūrinyje aprašomas vienas atvejis, kaip eilinis, vidutinis, dorai pinigus uždirbantis vyras sumano įsigyti sklypą ir pastatyti namą sau ir savo žmonai. Atrodo paprastas ir mažai kuo įdomus atvejis, tačiau įdomumas tame, kad minėtasis vyras, jo vardas Vaidas, per korumpuotų valdininkų neapsižiūrėjimą įsigyja sklypą kvartale į kurį gviešiasi jiems ,,atkatus'' mokantis mafijos atstovas.

Visas veiksmas trunka apie 15 metų. Vaidas su žmona turi įveikti daug korumpuotų valdininkų išgalvotų ir tikrų procedūrų kol gali įsikurti naujame name, turi atlaikyti kaimyno mafijozo parankinių atakas. Knygos įdomumas tame, kad apibūdinta visa žemės įsigijimo ir namo statybų procedūra teritorijoje į kurią nukreiptų interesų turi įtakingi ir ne itin padorūs žmonės. Konkrečiai aprašytos procedūros ir būdai, kokiais valdininkai už kyšius sutvarko reikalus reikiama linkme.
Nuošalyje nepaliekama ir prokuratūros veikla, kurioje taip pat yra tam tikrų niuansų dėl savo pareigas sąžiningai atliekančių ir korumpuotų pareigūnų elgesio.

Vieno langelio principas ne šiaip sau parinktas kaip pavadinimas. Šis viešojo administravimo veiklos organizavimo principas, remiantis kūrinio veiksmu, sukūrė palankesnes sąlygas stambios korupcijos vykdymui. Tai įdomus požiūris į viešojo administravimo tobulinimo reformą.


Pagrindinis veikėjas Vaidas labai stiprios asmenybės žmogus, kuris, kiek gali pagal savo išmanymą, nepasiduoda provokacijoms ir laikydamasis savo įsitikinimų galiausiai išlošia. Visos asmenybės kūrinyje kiek idealistinės, tačiau kūrinys dėl to nepraranda realistiškumo.

Daugiau nei du trečdalius knygos perskaičiau vienu prisėdimu, nes niekaip negalėjau atsitraukti nuo kūrinio. Korupcijos atvejo aprašymas intriguoja, gryni charakteriai tiksliai iliustruoja moralius ir amoralius atvejus, o detalumas nepalieka nesuprantamų įvykių.



Malonaus skaitymo :)
Emilija

2011 m. kovo 1 d., antradienis

,,Doriano Grėjaus portretas"

,,Doriano Grėjaus portretas''

Oskaras Vaildas


1989 m. (originalus leidimas 1890 m.)
175 psl.
ISBN 5-415-00240-5

Klasika. Kaip kažkur skaičiau ,,Klasikinės knygos - tos knygos, kurias visi žino, tačiau niekas neskaito". Gal ir ne veltui. Teko girdėti daug įvairių atsiliepimų apie šį kūrinį, jo poveikį žmonių mąstymui, o tiksliau jų veiksmams, kuriems įtaką padarė kūrinys. Man taip nepasisekė.

Kūrinyje iš esmės kalbama apie visą gyvenimą ,,aukštuomenės malonumais'' lengvabūdiškai besimėgavusį vyrą, kuris pasiekęs vidurinio amžiaus krizę suvokia koks niekingas ir nykus jo gyvenimas. Nei šiais nei anais laikais tai, tikėtina, nebuvo kažkas ypatingo. Kodėl kūrinys tapo tokiu reikšmingų literatūroje atsakyti gali tikriausiai tik literatūrologai :)

Vyrai šiame kūrinyje nepaprastai jausmingi - tiek džiaugsmo, tiek liūdesio emocijos itin išraiškingos. Jausmus vienas kitam reiškia visiškai atvirai. Momentais net atgrasu skaityti tokį saldumą, o dar vyro reiškiamą vyrui (nors pasak autoriaus jie moterų gerbėjai romantiškiems santykiams) ir deja tai sudaro didžiausią kūrinio apimties dalį. Pirmoji mano skaityta knyga, kuriai skirto laiko iš tikrųjų gaila.


Tačiau....jei kas dar neskaitė ir ketina paskaityti - malonaus skaitymo, gal Jums tai nebus gaišatis :)
Emilija

2011 m. vasario 23 d., trečiadienis

,,Aš esu legenda"






,,Aš esu legenda''

Richard Matheson



2007 m. (originalas išleistas 1954 m.)
208 psl.
ISBN 978-9955-700-25-8


,,Aš esu legenda" po 2007-ųjų retam kam nežinomas pavadinimas dėl šio pavadinimo filmo. Vis gi filmas ir tikrasis kūrinys turi mažai ką bendro. Bendrumus galima būtų apibūdinti trim punktais: Robertas Nevilis, mergina, šuo. Tačiau tikrojoje istorijoje net ir jie nebuvo tokie kaip perteikta filme.

Robertas vienintelis žmogus jam žinomoje aplinkoje. Dieną jis saugus, o naktimis saugosi nuo atgyjančių vampyrų. Šiais laikais vampyrų istorijos nuvalkiojo šio padaro baisumą ir įstatė vampyriškasias istorijas į tam tikrus rėmus - taip jos tapo ,,vampyriškomis" :) vis gi reiktų pastebėti, kad šioje knygoje vampyrai nėra mums įprasti vampyrai iš holivudinių filmų.

Kodėl tai neįprasta vampyrų istorija? Todėl, kad tai nėra istorija apie vampyrus. Tai istorija apie mums pažįstamos visuomenės paskutinį atstovą dviejų skirtingų visuomenių kaitos sandūroje. Jie nėra neprotingi ar bereikalingai agresyvūs. Jie nauja visuomenės rūšis siekianti išgyventi.

Robertas nėra didvyris ar ypatingai protingas vyras. Jis tiesiog žmogus, kuris vienaip ar kitaip išliko gyvas. Autorius aprašo kaip bėgant laikui keičiasi žmogaus vidus, sąmonė - kaip neišvengiama vienuma paveikia žmogaus esybę.

Autorius nepalaiko nei vienos nei kitos pusės. Jis tik aprašo. Tai malonu iš rašytojo pusės :) Bent man asmeniškai labai nepatinka, kai rašytojai perša savo nuomonę apie įvykius. Rašai istorija tai parašyk ją tokią, kad skaitytojai patys pažintų tai ką nori perteikti, o ne kartok jiems tiesiogiai. Geras rašytojas tai sugeba :)

Knygą skaičiau po to kai pažiūrėjau filmą. tiesą sakant tik dėl filmo sužinojau apie knygą. Mane nustebino tai, kad filmo kūrėjai daug vertės atėmė iš knygos. Skaitant knygą [vampyrai] vis priverčia nusišypsoti :) tačiau visa kita taip realu ir gilu. Esu tikrai sužavėta autoriaus, kaip rašytojo, talento ir minčių unikalumo, kad bijau jog pradedu jau tiesiog liaupsinti knygą :)

Nuotykiai (ne itin džiaugsmingi, bet nuotykiai), vienatvė, socialinė santvarka, viltis, realybė. Knyga tikrai gera :)


Malonaus skaitymo :)
Emilija

,,Rozmari kūdikis"






,,Rozmari kūdikis''

Ira Levin



1999 m. (originalas išleistas 1967 m.)
189 psl.
ISBN 9955-01-003-7


Pradėkime nuo to, kad tai siaubo knyga. Tai pirma šio žanro mano skaityta knyga. Buvo tikrai baisu :) Daug įtampos, daug nežinios kuo galima pasitikėti kuo ne... Bet nenusivyliau.

Veiksmas rutuliojasi apie moterį vardu Rozmari. Ji turi vyrą, sutuoktiniai persikelia į naujus namus, pradeda lauktis vaikelio, tačiau prasidėjus nėštumui pradeda vykti keisti dalykai: sveikata blogėja, o gydytojas nenori padėti, net gi sako, kad tai normalu; pamažu atitolsta draugės; kaimynai kone apsigyvena pas Rozmari ir jos vyrą; o mylimas vyras visai nereaguoja į jos baimes.

Veikėjų charakteriai sukurti detaliai. Siužetas gyvas su detektyviniais elementais. Atomazga įspūdinga! Viso kūrinio metu pamažu auginama įtampa. Visas siaubas kaip tik iš jos ir yra - šlykštybių, kokių gausu šiuolaikiniuose siaubo filmuose, šioje knygoje nėra. Tad ji tinka visiems kam patinka adrenalinas :)


Malonaus skaitymo :)
Emilija