2018 m. gruodžio 18 d., antradienis

,,Diebe und Vampire"




 ,,Diebe und Vampire"



 Dorris Dörrie




 2015 m.
 215 psl.
 ISBN 9783257069181


Kaip sakoma: skaityti galima, bet nebūtina.

Jauna studentė nori būti rašytoja, ji išvyksta į Meksiką, susipažįsta su  rašytoja, vėliau šią rašytoją sutinka kitame mieste. Jų bendravimas ir santykiai mažų mažiausiai keisti, o knyga dar keistesnė. Riba tarp knygos fikcijos ir fikcijos knygoje kažkuriuo metu pradingsta ir po to vėl iškeliama į pagrindinį planą ir nė velnio nebesupranti apie ką čia įvyko :D

Autorė populiari, turi daug gerbėjų. Perskaičiusi šią knygą netapau viena iš jų. Gal su kita knyga? Bet tik jei pati knyga pas mane ateis :) Aš aktyviai ieškoti šios autorės knygų jau neketinu.

Jei turite ūpo smegenų mankštos romanui...

...malonaus skaitymo! :)
Emilija

2018 m. gruodžio 14 d., penktadienis

,,South! The Story of Shackleton's Last Expedition 1914-1917"



,,South! The Story of Shackleton's Last Expedition 1914-1917"



Ernest Shackleton



2007 m. (orig. 1919 m.)
Trukmė: 15:32:34
Skaitė: LibeiVox savanoriai


Ernestas Šekltonas (1874 - 1922) ne tik žymus pietinių šaltųjų žemių tyrinėtojų, bet ir viena svarbiausių asmenybių lyderystės studijose.

Tai ekspedicijos dienoraštis. Ekspedicijos, kuri pakrypo netikėta linkme, kuomet ekspedicijos dalyviai įstrigo Antarktidoje žiemoti. Detalus dienoraštis apie gyvenimą ir išgyvenimą. Kas mėgsta kelionių dienoraščius, tiems čia saldainiukas (arba lašinukas, jei sūrymais smaližiaujat :) ). Jei nesate dienoraščių gerbėjas, bet domitės lyderyste - privalomas skaitinys! O visiems kitiems... Turėsite penkiolika valandų kažkokiai kitai knygai :D

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti iš LibriVox svetainės čia ,,South!" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).

Įkvepiančio klausymo ar skaitymo! :)
Emilija


2018 m. gruodžio 13 d., ketvirtadienis

Christine 1-6

Dora Heldt

#1 ,,Ausgeliebt"

2014 m. (orig. 2006 m.), 380 psl., ISBN 978-3-423-25347-5

 

 

 

 

 

 

#2 ,,Unzertrennlich"

2008 m., 304 psl., ISBN 9783423211338

#3 ,,Urlaub mit Papa"

2008 m., 320 psl., ISBN 9783423246415

#4 ,,Tante Inge haut ab"

2009 m., 340 psl., ISBN 9783423247238

#5 ,,Kein Wort zu Papa"

2010 m., 378 psl., ISBN 9783423248143





 

#6 ,,Herzlichen Glückwunsch, Sie haben gewonnen!"

2013 m., 352 psl., ISBN 9783423280075





Penki smagaus ilgio romanai apie Kristiną ir šeštasis apie jos tėtį. Kristinai apie keturiasdešimt metų, vaikų neturi. Buvau susiruošusi apie kiekvieną knygą atskirą įrašą parengti, bet visgi nusprendžiau kad neverta. Tai dalis vienos moters gyvenimo, istorijos nuoseklios, susijusios, tad kur kas labiau tinka visos kartu.

Tai nuotaikingos knygos laisvalaikiui. Tikrai ne literatūriniai šedevrai, bet smagios knygos. Pati linskmiausia yra trečioji ,,Urlaub mit Papa" :) o atostogiškiausia penktoji ,,Kein Wort zu Papa" :) Ketvirtoji knyga yra miela, švelni istorija. Pirmoji ir antroji kiek liūdnokos, bent jau kitų trijų kontekste.

Knygos parašytos nesudėtinga kalba. Viešai niekur leidykla nepaskelbusi kalbos lygio, bet mano asmeniniu vertinimu būtų taip:

   1-a knyga ,,Ausgeliebt" A2/B1
   2-a knyga ,,Unzertrennlich" A2/B1
   3-ia knyga ,,Urlaub mit Papa" B1/B2
   4-a knyga ,,Tante Inge haut ab" B2
   5-a knyga ,,Kein Wort zu Papa" B2
   6-a knyga ,,Herzlichen Glückwunsch, Sie haben gewonnen!" B2

Tais pačiais pavadinimais yra išėję filmai. Filmai labai smagūs! Bet ten, sakykim, itin laisva knygų istorijų interpretacija :)

Nuo trečiosios iki penktos knygos labai tinka atostogoms. Pirmas dvi siūlyčiau įveikti iki atostogų :D Aš skaičiau ne nuosekliai. Kai pradėjau skaityti nežinojau kad jos susijusios, kad yra serija. Geriau skaityti nuosekliai, bet nebūtina. Jas galima skaityti kaip atskirus kūrinius ir kuo puikiausiai mėgautis. Visgi svarstantiems visas skaityti, siūlyčiau pradėti nuo pirmosios, nes jos eina chronologine tvarka, veikėjai pristatomi pamažu - geresnis efektas vėlesnėse knygose, jei ankstesnės jau perskaitytos. Šeštoji nei reikalinga nei kuo įdomi. Tiesiog dar viena knyga Kristinos tėčio gerbėjams. 

Malonaus skaitymo! :)
Emilija

 

2018 m. gruodžio 4 d., antradienis

,,Ich will es doch auch!''


,,Ich will es doch auch!''





Ellen Berg





2014 m.
336 psl.
ISBN 973-3-7466-3076-2

(Ne) Romanas apie santykius - šis prierašas patraukė mano dėmesį. Ypač dėl viršelyje pavaizduotos moters, kuri tinklu nori gaudyti vyrą :D o dar pavadinimas... ,,Nusimato kažkas smagaus" - pamaniau ir paėmiau knygą į rankas :)

O kaip smagu! Moteriai 39 m. Ji gydytoja. Darbas puiku, draugai puiku - gyvenimas tiesiog puikus. Tik nėra vyro. 39 metai būti vienai yra nepatogus amžius. Čia tas jau rimtos senmergystės amžius, ji susirūpinusi tuo kad viena. Ir įsižiūri mielą, šaunų... santechniką! :) Autorė labai gražiai vaizduoja tai, kaip, tariamai skirtingų pasaulių, žmonės gali vienas kitame atrasti kuo žavėtis. Aukštesnio išsilavinimo, ekonomiškai geriau įsikūrusi moteris dažnai vyrams nepriimtina, apie tai yra atlikta ir psichologinių bei sociologinių tyrimų. Bet statistinė dauguma yra pirmiausia statistinė dauguma, o antra tik dauguma - yra ir kitokių vyrų. Šis romanas kaip tik apie tokį vyrą, kaip tik apie tokius santykius, kur papunkčiui skaičiuojant moteris yra ,,aukščiau" jo, bet viduje ji yra moteris norinti mylėti ir rūpintis, jis yra vyras norintis būti su jį žavinčia moterimi. Romanas apie tai, kaip noras mėgautis vienas kito draugija pralenkia  viešojoje sferoje sklandančias nerašytas taisykles apie tai kaip kas turi gyveni.

Romanas ne skystas, meilė ne ,,seilėta". Labai linksmas romanas. Tai pirmasis meilės romanas, kurį ketinu paskaityti dar kartelį. Matyt dėl to, kad tai ,,(ne) romanas apie santykius'' :)


Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2018 m. lapkričio 30 d., penktadienis

,,Mažasis princas''




,,Mažasis princas''




Antuanas de Sent-Egziuperi




1982 m. (orig. 1943 m.)
87 psl.
ISBN nesuteiktas


Pasaka. Pirmą kartą skaičiau būdama dar pradinėje mokykloje. Bet ji man niekuo neįkrito nei į širdį nei į atmintį, o augant aplink vis dygdavo (kaip grybai po lietaus) žmonės, kuriuos ta knyga tiesiog žavėjo. Tai štai prisiruošiau perskaityti dar kartą, paieškoti kuo jie ten taip visi susižavėję :)

Ko gero supratau dėl ko jie ten taip žavisi :) Tikrai šauni pasaka. Vaikus gali pamokyti puoselėtinų vertybių, suaugusiems priminti kurias vertybes pamiršo puoselėti :)

Man labiausiai patiko istorija apie visą visatą valdantį karalių ir kita istorija kuomet mažasis princas ateina į rožių sodą. Visose istorijose yra kažkas vertingo, bet tos dvi man labiausiai įstrigo dėl karaliaus išminties (nors ir ne itin praktiškai reikalingo jo valdymo) ir princo gebėjimo įvertinti savo vienintelę rožę net tada, kai jis sužinojo kad ji nėra iš tikrųjų vienintelė rožė.

Nors pati taip labai knyga nesusižavėjau ir šį kartą. Visgi skaityti buvo malonu. Tiek daug puoselėtinų vertybių vienoje knygoje atrasti reta. Tikrai buvo malonu ją skaityti. To paties palinkėsiu ir Jums :)
 

Malonaus skaitymo! :)
Emilija
 
 
-------
Apie vertimą į vokiečių kalbos Rūro regiono tarmę ,,De kleene Prinz"


2018 m. lapkričio 21 d., trečiadienis

,,Die Wilde Jagd''

 




,,Die Wilde Jagd''




Elizabet Čedvik




1991 m. (orig. 1990 m.)
444 psl.
ISBN 3-404-11763-8


Pradėjau skaityti pavasary, baigiau tik lapkrity.... Taip kad tikrai ne iš ,,greitųjų'' romanų :) Bet geras. Verta kentėti tą lėtumą. O metaforų, palyginimų.....gali lygintis su posakių žodynu :D Tai čia ir visas knygos blogumas. Toliau tik gera.

Veikėjai puikiai apibūdinti, išreikšti ne tik žodžiais bet ir veiksmais bei santykiais su kitais. Viskas taip vaizdinga, kad kartais gražu, o kartais net šleikštulys ima. Šiaip ar taip viduramžiai...ten visko buvo. 

Tai vienintelė (kol kas) mano skaityta rašytojos Elizabet Čedvik (orig. Elizabeth Chadwick) knyga. Pirmas įspūdis geras. Visgi tolimesnių knygų apie šiuos veikėjus nežinau dar imsiuosi. ,,Die Wilde Jagd'' (kas lietuviškai reiškia ,,Laukinė medžioklę'') yra pirmoji nedidelės serijos knyga. Galvoju gal jau man ir čia buvo daugoka puslapių apie šiuos veikėjus, bet apie kitus tai mielai imčiausi dar ką paskaityti.

Dar...tai buvo ko gero pirmas romanas apie XI a. Tai buvo tikrai įdomu paskaityti istorijoje pasimokytų faktų gyvenimišką literatūrinį kontekstą.

Dėl šios knygos turiu vieną konkrečia rekomendaciją. Ją vertėtų pasirinkti/pasiūlyti paaugliams. Pagrindinis knygos veikėjas yra vyras, kokiu galima lengvai susižavėti dėl jo stipraus ir gražaus vyro įvaizdžio, o dėl jo asmenybės juo yra verta žavėtis. Jo kilnus, pagarbus, dėmesingas elgesys su aplinkiniais ir ypač su moterimis (!) sukuria  siektino pavyzdžio įvaizdį. Knygoje parodoma kaip dera vyro tvirtumas (vyriškumas) ir kilnus, pagarbus elgesys su kitais žmonėmis. Keistoka gal kiek kad rekomenduojamą vyro įvaizdį randame viduramžių romane, bet kaip yra taip yra :)


Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2018 m. lapkričio 17 d., šeštadienis

,,An Antarctic Mystery"




,,An Antarctic Mystery"





Žiulis Vernas



1897 m.

 
Žiulis Vernas ir Antarktida - ar gali būti kas geriau? Nuostabi trumpa istorija į šaltą atšiaurią ir (šios knygos atveju) mistišką Antarktidą, kupiną verniškų nuotykių. Tai istorija apie jūreivius (iki Antarktidos kitaip sudėtinga nusigauti net dabar :)  o ką jau kalbėti apie XIX amžių...) ir broliškus ryšius. 
 
Su šiuo kūriniu susipažinau audio formatu anglų kalba. Knyga trunka tik šiek tiek ilgiau nei 8 valandos, bet ji buvo tokia įdomi, kad atrodė daug trumpesnė :)  Atrodė net kiek keista tokia trumputė Žiuli Verno knyga :) 
 
LibriVox.org puslapyje yra pasiekiama legali ir nemokama audio knyga įrašyta anglų kalba ,,An Antarctic Mystery". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu. 


Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija

2018 m. spalio 23 d., antradienis

,,Blue Christmas''







,,Blue Christmas''

(Weezie and Bebe Mysteries #3)


 

Mary Kay Andrews
 


194 psl. 
2006m.
ISBN 9780060837341



Gal per daug Hallmark filmų peržiūrėjau, bet jau tokia nuspėjama, tokia lėkšta knyga.... Jei būtų ūpo Hallmark filmui, bet nenorit filmo, o norit knygos, tai paskaitykit. Kitaip geriau net į rankas neimkit :) 

Čia ko gero trumpiausia mano recenzija, bet tikrai nenoriu gaišti laiko besigilindama į jos lėkštilybes :D


Jaukių (kažkada ateisiančių) Kalėdų! :)
Emilija

2018 m. spalio 21 d., sekmadienis

,,Jis ir vėl čia''




,,Jis ir vėl čia''





Timur Vermes



2014 m. (orig. 2012 m.)
336 psl.
ISBN 9786090114742


Po didžiųjų karų, po XX a. pirmos pusės baisybių ir šaltojo karo pabaigos formuojama viešoji nuomonė, kad tokių baisybių daugiau niekad nebus, nes žmonės jau pakankamai išsilavinę, pakankamai protingi, kad tai nutikų. Timus Vermes pabandė įdėti vieną didžiųjų pasaulio blogiukų iš šiuolaikinį socialinį kontekstą ir pasvarstyti kaip tai atrodztų. 

Deja, atrodo dabar tokiems ateitį į valdžią daug lengviau nei anksčiau. Knygoje parodoma kaip lengvai šiuolaikinė visuomenė gali pasiduoti senosioms vertybėms, privedusioms prie antrojo didžiojo karo. 

Aš šią knygą skaičiau po Donaldo Trampo išrinkimo JAV prezidentu. Pribloškė tai, kiek panašumų yra tarp Timur Vermes 2012-ųjų metų hipotetinio Hitlerio ir to kaip Donaldas Trampas vykdė savo rinkiminę kampaniją. Svarbiausias elementas abiem atvejais yra žiniasklaidos vaidmuo, kuri padaro didžiąją dalį darbo už kandidatą.

Kai kas užsipuola šią knygą dėl satyros formos, kad juokauti apie Hitlerį negražu atsižvelgiant į nuo jo veiklos nukentėjusius asmenis (Hitlerio atveju tai jau ne šiaip asmenys, o net tautos). Vis gi taip apie knygą kalba tie kurie jos neskaitė. Tai nėra komedija, kurioje pagrindinį vaidmenį atlieka pasaulinis blogiukas. Tai knyga, kuri rodo kaip lengvaii propaganda per modernias interaktyvias medijas patenka į žmonių mintis. Juokingi momentai daugiausia atsiranda ten, kur Hitleris bando naudotis internetu ir pan. Jis ten kitokios kultūros žmogus, kuris atranda modernų pasaulį, bet jame bando elgtis taip kaip elgdavosi anksčiau.

,,Jis ir vėl čia" yra hipotetinė istorija, bet baisu, kaip paprastai žmogus besilaikantis nacionalsocialistinių pažiūrų gali ,,eiti per internetą" ir vėl tapti populiarus. Tai kas parodyta šioje knygoje nėra aktualu tik Vokietijai. Pasauliniame kontekste, Vokietijai tai gresia net ne labiausiai. Amerika, didžioji laisvių šalis, jau turi savąjį socialinių medijų karalių. 

Ar aktualu Lietuvai? Labai labai. Lietuvos politikoje dar gausu politikų iš sovietinių laikų, jų apmokytų jaunesniųjų kolegų ir taip, su socialinėmis medijomis po ranka, toliau klesti šlykščiojo verslo rinkodara ,,sakyk tai ką klientas nori girdėti" ir graikiškoji demokratija ,,kelk savo prestižą šmeiždamas konkurentą". Ak, pradedu įsivelti į politiką...bet ,,Jis ir vėl čia" tam ir skirta knyga - susimąstyti apie tai, kad ,,tai kas parašyta internete nebūtinai yra tiesa" (anksčiau taip apie televiziją kalbėta), kad valdžia yra tokia kokią išsirenkame ir kad pasyvumas, nesidomėjimas veda tuo keliu kuriuo jau eita daugelį kartų su tragiškomis pasekmėmis.

Linkiu kiekvienam perskaityti šią knyga ir kritiškai susimąstyti apie Lietuvos situaciją.


Malonaus skaitymo!
Emilija


2018 m. spalio 19 d., penktadienis

,,Pepe Satan aleppe: takios visuomenės kronikos"




,,Pepe Satan aleppe: takios visuomenės kronikos"


 

Umberto Eco


 

2017 m. (orig. 2016)
454 psl.
ISBN 978-609-466-220-1



Iki ši knyga pakliuvo man į rankas, nebuvau visiškai nieko girdėjusi apie italą Umberto Eco. Jei kas nežinot jo, tai sakyčiau jis kaip itališkasis Parulskis? Jei negerai įvertinau, tai žinantieji apie Umberto Eco, prašau, mane pataisykite.

Stora knyga. Atspausdinta ant storo popieriaus, didelėmis raidėmis, tai stora. Storesnė nei būtina... bet kokia yra tokia yra, pagal leidėjus neteiskim :) Taigi, knyga suskirstyta skyriais, o kiekviename skyriuje po kelis Esė. Vėl gi, vien iš pažiūros nusprendžiau, kad tai bus puiki knyga priešmieginiams skaitiniams. Kas vakarą prieš miegą po vieną esė. Argi ne puiki mintis? Puiki. ....teoriškai. Kai pradėjau skaityti, tai skaičiau, skaičiau, skaičiau, skaičiau ir niekaip negalėjau sustoti. Na gerai, galėjau, sustojau, bet vis tiek perskaičiau per dvi dienas. Tiek to ilgalaikio skaitymo malonumo :) 

Skaityti šią knyga, tai tarsi įlįsti į protingo žmogaus smegenis. Perskaičiau kartą ir skaitysiu dar ir dar tikrai ne kartą. Tik šį kartą jau gal kukliau, po esė ar dvi. Tai ką jis rašo nėra vienkartinio patyrimo dalykai - tai nėra intriguojančios istorijos romanas ar žurnalistinės naujienos. Ši knyga tai pamąstymai apie visuomenę. Metai eina, kartos keičiasi, o problemos visuomenėje išlieka vis tos pačios. Tai visuomenės atvaizdai, tai požiūris į visuomenės problemas. Ši knyga aktualumo nepraras. O jei netyčia ateis toks laikas, kad šios problemos bus išspręstos, tada ši knyga bus šiek tiek istorinė :)

Džiaugiuosi perskaičius, dar labiau džiaugiuosi, kad turiu nuosavą egzempliorių ir kada panorėjusi galiu grįžti prie jos.


Malonaus skaitymo! :)
Emilija



2018 m. spalio 6 d., šeštadienis

,,John Sinclair: Die Kreuzweg-Legende"




  

,,John Sinclair: Die Kreuzweg-Legende"

(Folge 046)

 

Jason Dark 



133 psl.
2017 m.
(ISBN 9783732543724) 


Šią knygą ko gero galima pavadinti siaubeku...detektyvinė mistiška istorija su kraujais ir panašiai. Šį kūrinį pažinau audio formatu, tik ne garso knygos formatu, kuomet kažkas perskaito, bet kuomet yra skaitovas, skirtingi balsai įgarsinantys veikėjus ir dar su garsine aplinka. Neturiu žalio supratimo kaip tai vadinasi lietuviškai :) Klausiau vokiškai, o vokiškai tai yra Hörspiel (padaryta iš žodžių: hören - girdėti, spielen - žaisti, vaidinti), teatro ar kitos vaidinimas yra Schauspiel (padaryta iš žodžių: schauen - žiūrėti, spielen - žaisti, vaidinti). Tai štai, kaip tik taip :)

Tokio formato kūrinys yra tikrai įdomus dalykas - vietos vaizduotei beveik tiek pat kiek knygose, tačiau emocija kur kas stipresnė. Kai tai yra siaubo istorija, emocija gali labai stipri atsirasti... Man siaubo istorijos nepatinka, tad daug liaupsinti negaliu, bet pats Hörspiel formatas man labai patiko. Tai pirmojo tokio formato knyga pasitaikiusi mano skaitiniuose. Tikrai išbandysiu ir daugiau :) 


Drąsaus skaitymo! :)
Emilija

2018 m. rugsėjo 21 d., penktadienis

,,Resturlaub"





,,Resturlaub. Das Zweitbuch"



 

Tommy Jaud

 



248 psl.
2007 m. (orig. 2006)
ISBN 9783596168422



Pasirodo Vokietijoje labai populiaru ekranizuoti naujas knygas. Ko gero visos mano skaitytos vokiškos komedijos pirmiausia mane pasiekė kaip filmai. ,,Resturlaub" viena tokių. Filmas buvo geras, o knygos juk visad geresnės :) Ir tikrai. Nenuvylė. Filmo ir knygos istorijos labai artimos, tik pabaigos gan skirtingos. Knygos pabaiga filmui buvo per nuobodi :D

Linksma knyga, apie atostogas (Resturlaub - atostogų likutis), kuo ji kitokia nuo kitų lengvų skaitalų? Tikrai kitokia. Čia nuotykių, meilės, kelionių, dramų ir kitas problemas sprendžia vyras. Paprastai šis žanras rezervuotas moterims, todėl buvo tikrai labai smagu pajausti vyriško pasaulio versiją. 

Ko vyrai mano kad nori? Kas būna kai gauna ko mano kad nori? Ko vyrai nori kai gauna ko manė kad nori? Va apie tai ir knyga :)

Knygos herojus frankas iš Vokietijos. Frankai yra vokiečių etninė bendruomenė gyvenanti vidurio Vokietijoje. Jo draugai, kaip tipiški vokiečiai, išvyksta į Maljorką, o šis vyrukas į Argentiną mokėdamas vos vieną kitą žodį ispaniškai. Tarpkultūriniai nuotykiai prasideda! :)

Man itin įstrigo viena dalykas pasakytas šioje knygoje apie argentiniečius: argentiniečiai - tai europiečiai apie kuriuos pamiršo. 

Knyga parašyta nesudėtinga vokiečių kalba. Manau pakankamas yra europinio standarto B1 vokiečių kalbos lygis, kad būtų galima mėgautis šia knyga.

Draugė paskolino dar vieną linksmą vyriškos perspektyvos knyga. Dar nepradėjau skaityti bet jau nekantrauju :)


Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2018 m. rugpjūčio 24 d., penktadienis

,,Viskas apie Česnaką"






,,Viskas apie Česnaką"




J. Kulikauskienė
J. Miniotaitė



1994 m.
52 psl.
ISBN 9986-515-07-6



Mažytė česnako enciklopedija. Tikrai viskas apie česnaką: aprašyta daug rūšių (kad jau viskas apie česnaką, tai tikėkimės, kad visos :) ), aprašytą kaip naudoti apsisaugant nuo kenkėjų sode ir daaaaaug receptų. Vienas receptų net gi vaistas nuo visų ligų, kurio receptas parvežtas iš Tibeto.

Aš česnaką mėgstu, visgi dauguma receptų šioje knygoje mano manymu yra arba česnakų fanatikams arba norintiems būti tikrai sveikais :) Bet yra ir tikrai daugiau nei tik ,,valgomų" receptų. Man ypač patiko karpio su česnakais ir pomidorų pagardo su česnakais receptai.

Įsigyti jau matyt nerasite, bet jei tetos bibliotekoje dar užmatysite, tai nepraleiskite pro rankas neperskaitę. Ilgai neužtruksite, o sužinosite daug ir net skanaus :)


Malonaus skaitymo! :)
Emilija






2018 m. liepos 21 d., šeštadienis

,,Die Schwester"



  

,,Die Schwester"





Joy Fielding
 



449 psl.
2016 m.
ISBN
978-3-442-31272-6



Romanas, bet jau tik ne meilės :) Tai trileris. Skaičiau vokišką vertimą, kurio pavadinimas ,,Die Schwester" (,,Sesuo") manyčiau net kiek klaidinantis, o štai originalus ,,She's not there" (,,Jos ten nėra") kur kas tikslesnis. Iš viešbučio kambario dingsta kūdikis, niekas nematė, niekas negirdėjo, niekas nieko nežino, niekas nerado.

Knygos veiksmas šokinėja tarp dabarties ir praeities, kuomet dingo kūdikis. Kasmet per dingimo metines žiniasklaida prisimena ir primena šią nelaimę savo įkyrumu, ko ne kasmet per dingimo metines atsiranda ,,seserų". Dingęs kūdikis buvo jaunėle sesutė penkiametės mergaitės. Istorija liūdna, skaudi. 

Joy Fielding yra mano draugės mėgstamiausia rašytoja, tad pagal rekomendaciją perskaičiau. Daugiau neskaitysiu, trileriai ne man, savu pasirinkimų jaudintis nenoriu :) BET! Knyga tikrai gerai parašyta. Emocijos, jausmai, kuriuos išgyvena istorijos dalyviai tokie tikroviški... Joy Fielding yra tikrai puiki rašytoja. Gaila tik kad liūdnus dalykus rašo...

Jei esate trilerių žanro mėgėjai, būtinai rekomenduoju perskaityti šią knygą! Tik ne prieš atostogas su šeima :D 


Malonaus kaitymo! :)
Emilija

2018 m. birželio 28 d., ketvirtadienis

,,Paslaptingas sodas''


 



,,Paslaptingas sodas''


 


Frensė Hodžson Bernet


1911 m.





Tai istorija apie mažą mergaitę. Dauguma Frensės Hodžson Bernet (orig. Frances Hodgson Burnett) knygų yra apie vaikus. Sakoma, kad ši istorija yra vaikų literatūros kūrinys. Aš manyčiau, kad ši knyga suaugusiems ne ką mažiau vertinga nei vaikams. Gal net labiau.

Vaikams ši knyga yra apie paslaptis, nuotykius, draugystę, atradimus - apie naujas patirtis gyvenime.

O štai suaugusiems jis apie tai: Kas nutinka jei vaikui leidžiamas viskas? Koks vaikas tampa? Kas dėl to kaltas? Kas nutinka kai toks vaikas patenka į socialiai sveiką aplinką?

Ši knyga iškart keliauja į mano mėgstamiausiųjų sąrašą. Joje nuostabiai parodytas asmenybės virsmas perteikiamas paprastais dalykais. Rimtų svarbių dalykų perteikimo lengva nemoralizuojančia maniera ,,Paslaptingojo sodo" stilių kokybe ir svarba palyginčiau su ,,Mžuoju princu".

LibriVox.org puslapyje yra pasiekiama legali ir nemokama audio knyga įrašyta anglų kalba ,,The Secret Garden". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu.


Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija

2018 m. birželio 25 d., pirmadienis

,,Šveicarų piramidžių papėdėje"




,,Šveicarų piramidžių papėdėje"




Justas Vincas Paleckis

 


1985 m.
269 psl.
ISBN nesuteiktas




J. V. Paleckio knygos lengvai maloniai skaitosi, buvo įdomu įvertinti kiek daug dalykų per 40+ metų ne tik nepagerėjo bet ir pablogėjo...Neseniai teko svečiuotis Šveicarijoje. Iki tol žavėjusi šalis pasirodė esanti tokia, kad daugiau ten nesinori, nebent į kalnus pažiūrėti. O dar perskaičius šią knygą ir įgavus konteksto tam ką teko pastebėti, tai kelionės į Šveicariją tikrai greitu metu neplanuoju :D

Šios knygos sovietizmai kiek erzina. Ir čia jų tikrai daug. Be jų gal knygos nebūtų buvę.... tai tik duok die kad šiais laikais skaitantiesiems užtektų išsimokslinimo sovietizmus filtruoti, nes kitaip čia smegenų plovimo knyga gausis...

Knyga rašyta įdomiu laikmečiu - atsigaunančios Europos ekonomikos metu, kai kur jau atsigavusios. Šaltojo karo apsupty. Žurnalistas pristato daug istorinių perspektyvų. Mintyse šį tą prisifiltruoti reikia, bet pagrindas informatyvus. Šveicarai kokie yra tokie yra, joks kiekis sovietizmų jų nepakeis :)

Besidomintiems istoriniu kontekstu, rekomenduoju perskaityti. Yra labai įdomių tekstų apie finansinę Europos aplinką ir Šveicarijos vaidmenį jame. Tiksliau apie tam tikra istorinį šios srities laikotarpį :)


Malonaus skaitymo! :)
Emilija


2018 m. birželio 17 d., sekmadienis

,,5 Tibeto patarimai"







,,Jaunystės šaltinis:
5 Tibeto patarimai"






I knyga: Peter Kelder, 118 psl., 2013 m. (orig. 1985 m., kuris yra praplėsta 1939 m. versija)
II knyga: Peter Kelder ir kt., 335 psl., 2013 m. (orig. 1998 m.) 



Šios knygos ilgokai laukė mano spintoje kol prisiruošiau jas skaityti. Gavau dovanų. Pirma pirmąją, paskui papildymui ir antrąją ir jos vis laukė manęs, laukė, kol pagaliau sulaukė :) Kodėl laukė? Nes nuteisiau knygą pagal viršelį :D Leidėjai viršelį pavertė tikra ,,nemirtingumo eliksyro'' reklama, o kas savanoriškai ketina sau smegenis plauti? Kartą prireikė lengvo skaitalo kelionei, ai, pagalvojau, perskaitysiu. Nusiteikus kad plaus smegenis, tai gal taip gerai neišplaus :)

Pirma knyga iš tikrųjų yra tarsi pasaka apie netikėtą laimę ir pasisekimą. Kiek erzina tas pasakos stilius, bet bent linksma skaityti. Esu skaičiusi kitų knygų, kurios kalba apie kai kuriuos panašius dalykus, tai perskaičiau tarsi apie tai ką žinojau tik kitaip. Vien pirmos knygos negana norint gyvenime pritaikyti minėtus principus.

Antroji knyga, savu ruožtu, apima visą faktinę informaciją iš pirmosios ir papildo, praplečia paaiškina. Antroji žymiai vertingesnė. Netgi sakyčiau geriau be pirmos skaityti. Antroji rimtesnė, dalykiškesnė.

Apie aprašomų dalykų naudą spręsti žiniuoniams ir gydytojams, bet jei kūnas pakankamai sveikas kad galėtų atlikti pratimus ir jei valia pakankamai stipri pasirinkti tik kūnui naudingą maistą, tai gyvenimas turėtų pagerėti. Juk ir taip mamos sako kad reikia mankštą daryti ir daržoves valgyti :D

Mano nuomone antroji knyga visai geras variantas svajojantiems apie sveikesnę gyvenseną ir tingintiems užsiimti giliom studijom kaip tai padaryti.


Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2018 m. gegužės 19 d., šeštadienis

,,Scheißleben continued''



,,Scheißleben continued''



Maxime Valette
Guillaume Passaglia
Penelope Bagleu



2013 m. (orig. 2010 m.)
128 psl.

ISBN 978-3442173334


Ką gi.... knyga vadinasi  ,,Šūdinas gyvenimas tęsiasi". Yra toks posakis ,,Kas sako, apie save pasisako", tai ši knyga pasisakydama apie gyvenimą ko gero daugiau apie save pasakė nei apie gyvenimą....

Kažkoks prancūzas kažkur rašo tinklaraštį ir iš to gimė knyga. Čia ne pirmoji ir ne paskutinė jo išleista knyga, bet tikrai pirma ir paskutinė mano skaityta iš to sąrašo. 

Ši knyga rekomenduojama kaip dovana. Gavau pati ją dovanų su matyt geranoriškais linkėjimais. Idėja gal ir nebloga rinkodaros požiūriu, juk daug žmonių pasijunta geriau žinodami, kad kitiems irgi nesiseka. Bet tie surinkti pavyzdžiai.... net ketvirčio nebus, kurie yra tikrai linksmi, nuotaikingi nepasisekimų atvejai - tos liūdnos nelaimės, iš kurių pats po kurio laiko gali pasijuokti. Kiti visiškas absurdas parengtas užpildyti puslapius. Kadangi ne patys jie rašė, o rinko, tai neva tikros istorijos, bet norintieji patekti į knygą galėjo ir prirašyti nesąmonių. O gal ir patys autoriai prikūrė. Kas ten žino, kai tokia prasta knyga tai visokios piktybiškos mintys į galvą lenda.... 

Tiesiog per daug ,,neįtikėtinų'' istorijų, per toli išklydo iš rašto, kad būtų galima nusišypsoti kad ,,va kaip nutinka", ir aišku ,,gerai, kas gerai baigiasi" :) Prie vienos net parašyta, kad ji išgalvota dėl gražaus kalbos žaismo....

Skaičiau žiūrėdama nuobodoką filmą: filmas Pamatytas, knyga Perskaityta :)


Linkiu neskaityti! :)
Emilija

2018 m. gegužės 14 d., pirmadienis

,,The South Pole"



,,The South Pole: An account of the Norwegian Antarctic expedition in the Fram 1910-1912''



Roald Amundsen


 

1912 m.  


Eilinį kartą naršiau po LibriVox katalogą ieškodama ką pasiklausyti ir ką aš radau.... Roaldo Amundseno kelionės dienoraštį. Roaldas Amundsenas man buvo labai ilgai tik vardas iš geografijos pamokų, na tai ta, kuris pietų ašigalį surado. Geografinės istorijos faktas ir tiek. O aš taip mėgstu sniegą ir žiemą.... tai ir ėmiausi šio kelionių dienoraščio be jokių svarstymu. Net gi ne be svarstymų, o su didžiuliu jauduliu ir nekantrumu.

Sniego kiekiu ir įtraukiančiu aprašymo stiliumi šiek tiek primena Džeko Londono ,,Smokas Belju". Atsižvelgiant į tai, kad pastaroji ko ne mėgstamiausia mano knyga, tai Roaldo Amundseno Antarktidoje jaučiausi tiesiog nuostabiai.

Dienoraštis detalus, kaip keliavo, kaip valgė, kam ką pamelavo, ką su šunimis padarė ir t.t. Autorius  sukurią nuostabiai tikrovišką kelionės pojūtį, o kurti tikrai yra ką, nes dažniausiai aplink jį buvo tik sniegas ir keli ruoniai. Net pavydu pasidarė skaitant apie tokią nuostabią kelionę :) Nenoriu ir tikrai daugiau nerašysiu dienoraščio turinio, nes kitaip atimčiau daugelį emocijų iš tų kurie dar nesusipažinę su keliautojo dienoraščiu.

Šiuolaikinėj literatūroj geografinių kelionių jau nebebūna - nebeliko neaplankytos geografijos, dabar būna tik tarpkultūrinių patyrimų kelionės (pvz.: ,,Eine deutsche Leidenschaft namens Nudelsalat'', ,,Resturlaub"). Aš mėgstu ir pastarasias, visgi labai įdomu sužinoti kaip žmonės ištikrųjų atradinėjo pasaulį. Viena tokių atradimų knygų yra ir Teodoro Ruzvelto kelionės į Pietų Ameriką dienoraštis ,,Throught the Brazilian Wilderness". Kas tikrai, gaila, kad tokio tipo literatūros labai trūksta lietuvių kalba. Tie verstų knygų, tiek lietuvių keliautojų knygų.

Ši knyga puikiai tinka atsipalaidavimui, kad ir po skyrių vakarais prieš miegą. Tikiu pajausit kaip gerai miegasi po R. Amundseno pasakojimų :) ,,Po" jų, o ne ,,nuo" jų! :)

LibriVox.org puslapyje yra pasiekiama legali ir nemokama audio knyga įrašyta anglų kalba ,,The South Pole: An account of the Norwegian Antarctic expedition in the Fram 1910-1912". LibriVox.org turi programėlę telefonui, kurioje knygas galima klausyti atsisiuntus į telefoną ar tiesiogiai leidžiant interneto ryšiu.


Malonaus skaitymo! :)
...ar klausymo :]
Emilija

2018 m. gegužės 3 d., ketvirtadienis

,,4 valandų darbo savaitė"

  



,,4 valandų darbo savaitė"



Timotis Ferisas

  


2017 m. (orig. 2007 m.)
288 psl.
ISBN: 9786094373466 



Daug reklamuota ir daug žadėjusi knyga, bet ji skirta labai specifinei auditorijai, o būtent tai ir nepateikta aiškiai prieš įsigyjant knygą. Aš nepatenku į tą specifinę auditoriją, tad man visiškai netinka šios knygos turinys. Atitinkamai, daug žadėjusi knyga nuvylė.

Visgi, jei esate ilgametis (didelę patirtį sukaupęs) pardavimų specialistas ir gebate puikiai naudotis elektroninio verslo įrankiais, tada ši knyga Jums gali būti tikrai vertinga. Rasite daug patarimų ir motyvuojančios medžiagos.


Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2018 m. balandžio 30 d., pirmadienis

,,Vaistai iš močiutės skrynelės"






,,Vaistai iš močiutės skrynelės"





Lidija Nikolaičiuk




1993 m. (originalo datos rasti nepavyko)
214 psl.
ISBN nesuteiktas



Galvojau galvojau kaip apibūdinti šią knygą ir galiausiai nusprendžiau kad visgi gal enciklopedine ją pavadinti verta. Patys leidėjai ją vadina mokslo populiarinimo knyga. Joje taip detaliai aprašytos daržovės, kai kurie grūdiniai augalai, žolelės, vaisia, uogos, kad sakyčiau jog tai tikrai daugiau nei mokslo populiarinimas, tai mokslo taikymas. Aprašyta trumpai istorija, vitaminai, kokiais atvejais naudinga vartoti ir daugeliui iš jų pateikta po keletą receptų kaip paruošti neprarandant vitaminų. Pateikta ir mišinių bei nuovirų receptų.

Knyga rengta kaip pagalbinė savo mitybą planuojantiems diabetikams, todėl gausu pastabų dėl aprašytų augalų tinkamumo diabetinėje mityboje. Bet juk tas kas tinka diabetikams, tinka visiems, tad...  :)

Jau kelis metus ieškojau rimtos knygos išsamiai pristatančios valgomuosius augalus. Naujos knygos nei per nago juodymą neprilygsta šiai. Ko šiai knygai trūksta tai iliustracijų, o va naujos knygos tai tik iliustracijas ir teturi...

Jei rasite dar kur nors pas mamą ar močiutę šią knygą gulint, atsiverskit. Paskanėt gyvenimas ne nuo visų receptų paskanės (ten tokių receptų su kiaulpienių lapais ar česnakais yra, kad vien skaitant nosis raukiasi), bet nuo jų gyvenimas gali pasveikėti :)

Tai informatyvus ir praktiškas leidinys. Nuoširdžiai rekomenduoju!


Apetitingo skaitymo! :) 
Emilija