2021 m. gruodžio 27 d., pirmadienis

,,Mental Efficiency"

  


,,Mental Efficiency and other hints to Men and Women"

 

Arnold Bennett

 

2009 m. (orig. 1911 m.)
Audio knyga. Laikas 02:50:44
Skaitė: Ruth Golding

 

Ese apie elgseną, vertybes ir vertę. Trumpa knygelė, įdomios ese. Kai kurias klausiau net kelis kartus. Ne dėl sudėtingumo ar painumo, bet dėl įdomumo, dėl to, kad maloniai nuteikia. Šią knygą LibriVox programėlėje esu pasilikusi ir kartas nuo karto vis paklausau vieną ar kitą esė. Įsijungiu tada, kai norisi ko nors maloniai intelektualaus.

A. Bennett savo darbuose labiau kviečia mąstyti savo galva, nei paklusti kažkokiom universalio ar kažkieno asmeniškai sugalvotom ,,tikrai tapsite tobuli" taisyklėm. Jis gerbia individą, jo tekstai remiasi tuo, kad kiekvienas protas (atitinkamai kiekvienas žmogus) turi vertę ir autorius savo raštais siekia padėti kuo geriau atskleisti savo protą, kuo geriau savo jėgomis kurti gerovę sau. Būtent tuo man A. Bennett tekstai, ypač šis, ir patinka: Jis kviečia naudoti savo galvą! :) Toks požiūris itin malonus šiais laikais, kuomet viešųjų valdymo institucijų atstovai menkina ir neigia piliečių nuomones kaip nieko vertas, o patarimų knygos knygynuose nuolatos bando įrodyti kokie ,,sugedę'' žmonės yra ir kad tik jų knyga gali išgelbėti. 

Ši knyga ne vadovėlis kaip savo protines galimybes kuo efektyviau naudoti. Čia ne instrukcija. Čia apmąstymai, patarimai kaip nešvaistyti tų protinių pajėgumų kuriuos natūraliai turime.

Skaityti saviugdos knygą, kuri atskaitos tašku ima ,,tave", o ne ,,sugedusį tave", yra labai malonu. Tikrai skatina ugdytis. ,,Sugedusiam tu" skirta knyga per gąsdinimą skatina gelbėtis, o knyga skirta tokiam koks esi iš tikrųjų skatina ugdytis. Kas labiau įkvepia išbandyti naujoves: skatinimas gelbėtis ar skatinimas tapti dar šaunesniu? :)

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti čia ,,Mental Efficiency" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). Jei mėgstate audio knygas, būtent šį įrašą rekomenduoju - puiki skaitovė.


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija

 

 

2021 m. gruodžio 10 d., penktadienis

Kengūros kronikos


Marc-Uwe Kling



1-a knyga ,,Die Känguru Chroniken"

    2009 m., 271 psl., ISBN 9783548372570

2-a knyga ,,Das Känguru Manifest"

     2011 m., 302 psl., ISBN 9783548373836

3-ia knyga ,,Die Känguru Offenbarung" 

     2014 m., 400 psl., ISBN 978-3-548-37513-7

4-a knyga ,,Die Känguru Apokryphen" 

     2018 m., 208 psl., ISBN 9783548291956


Trumpos kasdieniškos istorijos, kuriomis arba tiesiog pralinksmina arba duoda ir susimąstyti. Intelektualiai suformuoti juokai. Rašytojas nusimato sumanus žmogus beesąs. 

Suskamba durų skambutis (prieš tai niekas nevyko), rašytojas atidaro duris, o ten stovi Kengūra. Kengūra išreiškia komunistiškas pažiūras. Žodžiais. Veiksmai, švelniai tariant, kiek kitokias :) Pirmojoj knygoj viskas lengva, linksma. Antra ir trečia knygomis bandoma formuoti nuoseklią istoriją. Nuoseklumas yra, bet labai viskas išverstai politiškai. Antra knyga nusirašo į šalį jau, o trečia visai kratinys, dažnai net nejuokinga. Per daug giliai į politinę filosofiją su paviršutiniškais juokais lendama. Kažkaip nesiderina. Po antros toliau skaičiau tik dėl to, kad nenorėjau serijos pusiau skaitytos palikti. Ypač kai tai toks populiarus leidinys. Norisi nuomonę turėti, o pusiau paskaičius kažkaip nei šis nei tas reikšti nuomonę, net nelabai išeina nuomonę turėti kol neperskaityta iki galo :) Tai štai per trečia vos prasistūmiau, o ketvirtoji buvo atgaiva! Ketvirtoji grįžo prie paprastų, kasdieniškų, bet prasmingų visuomeninio gyvenimo situacijų ir apsvarstymų.

Šias knygas dalinai klausiau, dalinai skaičiau. Jei yra galimybė rekomenduočiau garso įrašus. Knygas įgarsina pat autorius. Marc-Uwe Kling yra puikus skaitovas! Pirmąją knygą klausausi dar kartelį. Trumpos linksmos istorijos labai tinka kaip pakaitalas muzikai užsiimant buities darbais ar kokia kita suderinama veikla. Jei ką ir praleisi kol siurblį atsineši, daug neprarasi. Istorijos trumpos ir atskiros. Kartais susiję, nes paskesnėse istorijose būna užuominų į ankstesnes istorijas, bet ne tiek daug, kad būtų būtina nepraleisti nei žodžio. Ketinu ir ketvirtąją knygą kartas nuo karto taip paklausyti. Pirmoji ir ketvirtoji tikrai nuotaikingos :)

Nuotaikinga, intelektualu ir ko gero niekam neįžeidu, kas satyroms ne taip ir dažna.

Smagaus skaitymo ar dar smagesnio klausymo! :)
Emilija




2021 m. gruodžio 9 d., ketvirtadienis

,,Mein zauberhafter Sommer im Inselbuchladen"

  


,,Mein zauberhafter Sommer im Inselbuchladen"

Serija ,,Frykės knygynas" #2


Julie Peters


2019 m.
350 psl.
ISBN 978-3-7466-3563-7


Antroji serijos apie Frykės knygyną knyga (pirmoji ,,Mein wunderbarer Buchladen im Inselweg"). Ilgai laukiau. Labai ilgai! Na, gal ne labai, bet jau kiek per ilgai :D

Pradėjusi skaityti iš pradžių kiek sutrikau. Knygos pagrindinė veikėja ne Frykė! Bet viskas gerai :) Yra sala, yra knygynas, yra ir Frykė ir kiti salos gyventojai. Pirmoji knyga buvo apie Frykę. Antroji labiau apie senuosius salos gyventojus ir svečius. Džiugu, kad autorė išlaikė romantikos realistiškumą. Aš jau Hallmark tipo istorijų pakęsti nebenoriu, o mielų istorijų norisi. Julie Peters savo knygomis šią problemą puikiai išsprendžia :) Šios knygos atveju: su pagrindine istorija ir su Frykės istorija, pora kitų irgi tvarkoj, bet su dviem visgi perspaudė. Viena iš jų net į kontekstą sunkiai įsipaišo.

Ši knyga parašyta geriau nei pirmoji. Pirmąją skaitydama turėjau kartas nuo karto pasidaryti pertraukėles, na dėl užtęsimų, ypač į pabaigą. O šią ,,prarijau" dviem prisėdimais :)

Apie ką bus trečioji Frykės knyga įtariu, na nes nedarydamas iš gyvenimo muilo operos ne tiek daug didelių įvykių ir priskaičiuoti gali.... visgi tuo pačiu labai smalsu kaip autorė šįkart nustebins :)

Apie Frykę kol kas yra trys knygos. Liko dar viena :) Paskutinioji ne tik apie knygyną bet ir apie žiemą.... Nekantrauju!

Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2021 m. gruodžio 7 d., antradienis

,,Mein Leben im Schrebergarten''



,,Mein Leben im Schrebergarten"




Wladimir Kaminer


2007 m.
224 psl.
ISBN 987-3-442-54618-3
Iliustratorius: Vitali Konstantinov


Wladimir Kaminer rašo linksmas buitines istorijas. Ši knyga apima pirmuosius metus kai jis tapo sklypo sodų bendrijoje savininku. Autorius dalijasi istorijomis iš pradedančiojo sodininko gyvenimo. Tai pirmasis jo gyvenime sodas. Nei jis, nei žmona neišmano daug apie sodininkystę, tad dažnas įprastas sodininko darbas jiems yra nuotykis.

,,Pakeliui" autorius dalinasi ir kitomis istorijomis, pvz. atostogos Kaukaze ir Afrikos salose, bei prisiminimai iš anksčiau, dar pasakoja apie sodo kaimynus. Visiškai tipiškas autoriaus kūrinys. Wladimir Kaminer ko gero greičiau ne rašytojas, o pasakotojas, nes jis nekuria istorijų, o tik linksmai atpasakoja tai, kas nutinka jo gyvenime :)

Tai viena iš senesnių autoriaus knygų. Labai smagi :) Trumpi skyreliai suteikia galimybę pamažu, bet sparčiai perjudėti per knygą, net jei kasdienybė stipriai užimta.

Šauni poilsinė literatūra :)


Malonaus skaitymo! :)
Emilija







2021 m. spalio 19 d., antradienis

,,Hiavatos giesmė"

 



,,Hiavatos giesmė"



Henris Vordsvortas Longfelou


1981 m, (orig. 1855 m.)
174 psl.
ISBN nesuteiktas


,,Hiavatos giesmė" (orig. ,,The Song of Hiawata") yra poema. Pirmiausia tai Poema. Poema kurį laiką jau ne itin populiarus žanras (gal dėl to, kad apleistas, o gal kaip tik ir dėl to apleistas kad nepopuliarus...). Mano aplinkoje irgi retai pasitaiko. Poema, paprastai paaiškinant, tai iiiiiilgas eilėraštis :) Eilėraščiai man patinka :) Su poemom kiek sunkiau. Esu pradėjusi skaityti Homero Ilijadą. Nežinau ar kada baigsiu... Peomos ,,Ilijada" ritmika ant perdėtai gausios informacijos žudo galimybę mėgautis kūriniu. Dėl šios priežasties ilgai atidėliojau poemos apie Hiavatą skaitymą. Ir ką Jūs manot? Skaityti apie Hiavatą buvo vienas malonumas! :) Ši poema neperkrauta detalėmis (ir visgi vaizdingumu tikrai ne skurdi), o ritmika tokia švelni, tarsi plaukianti. Tik pradedi skaityti puslapį ir kaip vandeniu greitomis praslysti :) Ritmika  primena ,,Meškiuką Rudnosiuką" :D 

Hiavatą - nauju vardu pavadintas indėnų legendų ir padavimų herojus. Ne tik pagrindinis veikėjas, bet tikras klasikinis herojus, todėl ši poema pelnytai įvardijama kaip epinė poema. Knyga pristato Hiavatos gyvenimą: vaikystę, brendimą, meilę... Tai tarsi istorinė poema. Nors Hiavata ir tiek pat realus kaip Heraklis, tačiau konktekstas ne išgalvotas: kaip indėnai medžiojo, kaip bendravo, kaip šeimas kūrė, ką vertino draugystėje, kaip šventė.

Beskaitant knygą kažkuriuo metu pradėjo lįsti į galvą mintis: ,,Kiek autentiškos epo istorijos, jeigu jas pasakoja anglų kolonistų palikuonis?". H. V. Longfelou (1807-1882) amerikiečių poetas, anglų kolonistų palikuonis gyvenęs patogiai ir lankęs prestižines studijų įstaigas. Paprastai žiūrint, mieliau skaityčiau istorijas apie indėnus, kurias parašė indėnų autoriai, ar bent akademikai. Baigus skaityti knygą trumpai susipažinau su jos aprašymu Wikipedia enciklopedijoje. Pasirodo ponas Longfelou į vieną krūvą sumetė daugelį skirtingų istorijų ir tiesiog jų visų herojus sukergė į vieną asmenį vardu Hiavata. Kūrinio kritikai įvertino šį darbą kaip neturintį mokslinės vertės. Žinoma, negali darbas turėti mokslinės vertės jei neatitinka net folkloro, o ką jau kalbėti apie istorijų redagavimą kad labiau ,,pritiktų". 

Taigi, su tikru indėnų folkloru ši istorija mažai turi bendra, bet tai yra indėnų pasaulį vaizduojantis kūrinys. Kol jis priimamas kaip įkvepianti išgalvota istorija, kurią malonu skaityti - viskas puiku :) Visgi jei būsiu iki galo atvira, jaučiuosi kiek apgauta: Hiavatos giesmė įkvepianti, ir čia net ne folkloras, o fikcinis sąvadas pakeistų folkloro istorijų. Juk būtų žymiai smagiau jaustis įkvėptai tikros istorijos, ane? :)

Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2021 m. rugpjūčio 28 d., šeštadienis

,,Elon Musk. ,,Tesla", ,,SpaceX" ir fantastinės ateities paieškos''



,,Elon Musk. ,,Tesla", ,,SpaceX" ir fantastinės ateities paieškos''






Ashlee Vance


2016 m. (orig. 2015 m.)
348 psl.
ISBN 9786094373350


Elono Musko gyvenimas ir jo įkurtų bei ,,paliestų" verslų gyvavimas, taip pat kai kurių svarbių asmenų gyvenimas nuo pradžios iki 2015 m. Svarbūs asmenys tai kai kurie šeimos nariai, kolegos (tiksliau būtų - darbuotojai) jo įmonėse, partneriai, pavyduoliai, priešai, ... - tie žmonės, kurių indėlis į tai ką kuria Elon Musk yra reikšmingas. Šios papildomos trumpos biografijos sukuria išsamų Elon Musk aplinkos vaizdą.

Čia pirmoji knyga, kurią skaičiau apie Elon Musk. Kurį laiką dairiausi knygos apie jį, bet dauguma knygų yra su potekste (ar atviru tekstu) apie tai koks jis geras arba koks jis blogas. Dažniausiai koks jis blogas. Tokios knygos nors primetamos kaip biografijos, bet nėra biografijos (bent ne mokslinę vertę turinčios biografijos), nes jos šališkos. Čia kaip užsakyta reklama: pats užsakei - girs tave, priešas užsakė - peiks tave. O štai šios knygos autorius yra istorikas. Jis nepozicionuoja asmenybės kuria nors viena kryptimi. A. Vance pristato įvairias nuomonės apie tą patį įvykį: kartais trumpai atpasakoja nuomones iš interviu su Elon Must aplinkos žmonėmis, kartais pamini tuo laiku viešintas nuomones spaudoje. Autorius siekia pateikti kuo išsamesnį vaizdą ir neperša nuomonės. Skaitant jaučiamas biografo profesionalumas.

Viršuje pateikiau lietuviško leidimo bibliografinius duomenis. Susipažinau pati su vokišku knygos vertimu audio formatu. Lietuviškas leidimas 348 psl. Vokiška garso knyga 13 h 8 min. Vertimų apimtys dažnai skiriasi, čia normalu, bet čia beveik dvigubai :/ Keista :) Aš per valandą įveikiu standartinės spaudos lietuvių kalba maždaug 5o psl. (žinau, lėtai skaitau, girdėjau tai ne kartą, bet man patinka mėgautis skaitymu :D ). Anglų kalba knygos audio apimtis 13 h 23 min. Gal lietuviškas leidimas labai mažom raidelėm :D Arba aš skaitau jau neįprastai lėtai :D Tikėkimės, kad kažkuri iš šių priežasčių, o ne dėl to kad ,,apkarpė'' tekstą. Tokio didelio skirtumo neteko užtikti dar, dėl to ir susimąsčiau.

Grįžkim prie pačios knygos: Geriausia biografinė knyga su kokia teko susipažinti! Jei Elon Musk kaip asmenybė nelabai domina, rekomenduoju knyga vistiek paskaityti, kad pamatytumėt kaip atrodo kokybiška biografija.

Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2021 m. rugpjūčio 23 d., pirmadienis

,,Das Leben ist keine Waldorfschule"



,,Das Leben ist keine Waldorfschule"

 

Mischa-Sarim Verollet

2010 m.
Trukmė: 1 h 19 min
ISBN 978-384-490-3720


Prancūzų kilmė Ispanijoj gimęs ir su anglišku pasu Vokietijoj užaugęs komikas. Audio knygos formatu pristatomos tikros ir ,,pagerintos" istorijos, kurias itin linksmai skaito pats autorius. 

Kalba greitai. Labai greitai! :)

Autorius pasakoja istorijas iš savo gyvenimo, paprastai pajuokdamas save, bet kadangi istorijos itin asmeniškos, nebūtinai iš šalies juokingos. O gal juokingos, tik dėl kai kurių dalykų tarsi nemandagu juoktis? O gal jo juokai tiesiog ne ,,universalūs"?

Knyga lyg ir atsipalaidavimui skirta, bet autorius taip greitai skaito, kad nori nenori įsitempi. Gal ne audio knyga būtų geriau...

Kaip ten bebūtų....

Linksmo klausymo ar malonaus skaitymo! :)
Emilija

2021 m. rugpjūčio 22 d., sekmadienis

,,Mano istorija"





,,Mano istorija"




Michelle Obama



2018 m.
432 psl.
ISBN 9786090135327


Autobiografija. Labai svarbu į tai kreipti dėmesį. Autobiografija yra jos pačios žvilgsnis į jos gyvenimą. Svarbu, nes tai tikrų tikriausiai šališka knyga, tik viena nuomonė, todėl nereik imti visko už gryną pinigą :)

Buvo įdomu sužinoti apie jos gyvenimą, ji daug rašė apie savo vyrą. Kartais atrodo net kad jos istorija kaip priedanga pareklamuoti vyrą :D

Nors įdomu sužinoti šį tą apie jos gyvenimo kelią, bet dažnai buvo nemalonu, nes nuolatos jaučiamas politinis ataskonis. Ypač dažnai akcentuoja rasinius klausimus, ir deja ne iš konstruktyviosios pusės. Vaikystės, jaunystės patirtys perfiltruojamos per dabartinį jos suvokimą, todėl kartais atrodo, kad tie tekstai nenuoširdūs.

Buvo įdomu sužinoti apie jos jaunystės laikmečio Čikagą, buvo įdomu šį tą sužinoti apie kitos šalies prezidentinį protokolą, bet tik tiek. 

Jei visgi rinksitės skaityti, malonaus skaitymo :)
Emilija






,,The Time Machine"




,,The Time Machine"





Herbert George Wells


2011 m. (orig. 1895 m.)
Trukmė: 03:39:09
LibriVox


Fantastikos knyga. Kiek suprantu JAV laikoma bene fantastikos klasika. Čia viena mėgstamiausių serialo ,,Didžiojo sprogimo teorija" veikėjų-moksliukų knygų :) Man ji pakliuvo į akiratį per skaitovą LibriVox naršyme. Iki šiol teko skaityti šio autoriaus tik ,,Pasaulių karas". Seniai skaičiau, taip seniai kad ten dar vaikiškas leidimas buvo. Labai patiko. Šiame kontekste ir pasirinkau skirti laiko ,,Laiko mašinai" :)

Super knyga. Akimirksniu viena mano mėgstamiausių!

Knyga visiškai fantastinė, bet tuo pačiu ir tikroviška. Čia matyt ir yra tas momentas, kuomet gera fantastika atsiskiria nuo prastos fantastikos. Ypač patiko pabaiga. Tokios pabaigos dar neteko užtikti. Ji tarsi atvira, kur skaitytojas gali rinktis kas bus (nemėgstu tokių, čia tingių rašytojų pabaigos), tačiau tuo pačiu ir nepaliekanti pasirinkimo istorijos atomazgai.

Po šios knygos esu nusiteikusi tikslingai imtis H. G. Wells kūrinių!

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,The Time Machine" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).

Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija





2021 m. rugpjūčio 19 d., ketvirtadienis

,,Mein wunderbarer Buchladen am Inselweg''

 


,,Mein wunderbarer Buchladen am Inselweg"

Serija ,,Frykės knygynas" #1


Julie Peters


2018 m.
320 psl.
ISBN 978-374-663-4135


Šios knygos ir šios autorės atradimas buvo visiškas atsitiktinumas! Nuostabus atsitiktinumas! Knygos man yra bene svarbiausi daiktai gyvenime. Besikraustydama greičiau paliksiu drabužių ar batų, bet knygos visad su manim :D Tai štai. Ir netyčia užmatau lentynoje knygą apie knygyną! :) Viršelis tiek pat tragiškas kiek puikus, bet būtent šio viršelio autoriui turėčiau dėkoti už knygos ir autorės atradimą. Knygynas, prie jūros, apie 3 cm storumo - nusimato kažkas gero!!! :)

O kiek gero... :) Romanas moterims, bet ne išskydusi meilės istorija (yra ir meilės, bet jis tik dalis istorijos, kaip kad meilė yra tik viena iš dalių mūsų gyvenimuose), o moters būtis - darbas, meilė, draugai, vaikystės nuoskaudos, nauji atradimai. Negaliu pasakyti ar buvo konkrečiai įvardytas jos amžius bet jai apie 35-erius metus. Matyt pats tas amžius nuotykiams ir atradimams jei dar iki tol nesukūrus šeimos :)

Tai Frykės istorija (taip - Frykės, net knygos veikėjai stebisi šiuo vardu). Jos gyvenime lyg ir viskas tvarkoj - darbas gerai einasi, santykiai su sugyventiniu labai geri (tokie geri, kad net ketina išvykti į užsienį ir kartu steigti savo įmonę), draugystės ir santykiai su giminėm irgi gerai. Viskas gerai. Vieną dieną, prieš pat išskrendant, viršininkas paprašo, kad prieš išvykdama ji paimtu dar vieną interviu. Ji žurnalistė. Čia ir prasideda knygos nuotykiai :) Knyga miela, jauki, nuotaikinga. Į pabaigą kiek perdėtai ištęsta, tarsi dirbtinai ,,gamintų" puslapius, o gal tiesiog skubėjo užbaigti ir gerai nesuredagavo... Na, pabaiga gerokai užtęsta. Ten kur per daug užtęsė tai prabėgom puslapius pramečiau ir toliau viskas tvarkoj :)

Kas šioje knygoje geriausia, yra tai, kad tai šimtu procentų moteriškas romanas, tačiau romantika yra ne pasakiška, bet tikroviška. Julie Peters su šia knyga užsitarnavo mano simpatijas.

Apie Frykę kol kas yra trys knygos. Nekantrauju perskaityti kitas :)

Malonaus skaitymo! :)
Emilija


P.S. Serijos ,,Frykės knygynas" #2 ,,Mein zauberhafter Sommer im Inselbuchladen"

2021 m. rugpjūčio 17 d., antradienis

,,12 gyvenimo taisyklių"

 



,,12  gyvenimo taisyklių.
Chaoso priešnuodis"


Jordan B. Peterson


2021 m. (orig 2018 m.)
454 psl.
ISBN 9786094663956


Prasminga knyga. 

Reikia susikaupti. Verta pastangų! Skaičiau originalų leidimą. Nors mano anglų kalbos žinios ir geros, ir akademiniai tekstai ne naujiena, bet kai kurias pastraipas teko skaityti po antrą ar trečia kartą.

Daugybė puslapių, daugybė temų, nepraslysta ir be trūkumų. Taisyklės aiškinimas kartais taip nutolsta nuo pačios taisyklės pavadinimo, kad yra tekę paversti puslapius iki pradžios, kad susigaudyčiau kodėl apie Adomą ir Ievą skaitau (aš perkeltine prasme, ne apie konkretų šio pavyzdžio naudojimą knygoje :) ), visgi autorius Visada grįžta prie taisyklės. Net toliausi atitrūkimai yra prasmingi ir tikslingi, tiesiog kartais sunku juos sekti.

Mano patirtis rodo, kad geriausia skaityti ne daugiau kaip po vieną taisyklę vienu metu, jei tikimasi kad kažkas liks galvoje. Ten tiek svarbios informacijos, kad reikia laiko suvirškinti. Kieno smegenys veikia greičiau, tai pavyktų matyt ir daugiau, bet mano veikia ne super greitai, man reikia laiko apmąstyti dalykus, man reikia laiko kad nauja informacija rastų tinkamas vietas įgulti. Kai kurie skyriai man ir kaip vienas vienetas buvo sunkoki. Čia ne laisvalaikio literatūra. Čia reikia susikaupti. 

Džiaugiuosi, kad perskaičiau ir skaitysiu tikrai dar kartą. Ne visą nuo pradžios iki galo, bet atskiras taisykles, atskiras tekstų dalis. Čia ne vienkartinio skaitymo knyga, todėl ją verta turėti asmeninėje bibliotekoje.

Yra išėjusi jau ir antroji autoriaus knyga šia tema. Nekantrauju perskaityti ir ją :) 

Linkiu ugdančio skaitymo! :)
Emilija





2021 m. rugpjūčio 14 d., šeštadienis

,,Metamorfozė"




,,Metamorfozė"



Franz Kafka


1915 m.
Trukmė: EN 02:23:47, DE 02:08:02

Man atrodo šią knygą reikėjo mokykloje perskaityti....bet kas ten jau žino. Mūsų lietuvių kalbos mokytojas turėjo kuo geriau užsiimti nei ugdyti mūsų literatūrinį išprusimą :D Kažkaip atsitiko, kad štai dabar perskaičiau :) Na, gerai, išklausiau :) Net du kartus :)

Klausiau vokiškai ir angliškai. Vokiškai, nes originalo kalba visuomet geriausia (neretai pasitaiko netikslių vertimų). Angliškai, nes norėjau pasitikrinti ar vokišką gerai supratau :D Lietuviško neturėjau po ranka.... :\ Angliškas vertimas beveik dvidešimt minučių ilgesnis nei vokiškas originalas.... Tekstas tikrai tas pats, skirtumas tik teksto išraiškoje :)

,,Metamorfozė" yra skaudi ir net tragiška austrų autoriaus istorija apie tai, kad visgi esi vienas šiame pasaulyje. Veikėjo pasikeitimas, tiesa, stebuklingas, to tikrovėj nenusimato, tačiau visa kita yra visiškai realu: aplinkiniai (net šeimos nariai) per naktį gali pakeisti savo požiūrį į tave. Kitaip į tave žiūrėti, kitaip su tavim elgtis ir net ne dėl to ką tu padarei, o dėl to kas nutiko tau.

Apmąstymus stimuliuojanti knyga. Tiesiog apmąstymus apie kaitą, apie santykius, todėl gali būti vertinga įvairaus amžiaus ir skirtingus pokyčius patiriantiems žmonėms.

Knyga labai liūdna. Visgi rekomenduoju. Nejauku rekomenduoti liūdesį, bet...knyga manau tikrai naudinga.

Jei ką nors domintų audio knyga, ją galima atsisiųsti iš LibriVox svetainės čia: originalas vokiškai ,,Die Verwandlung" arba vertimas angliškai ,,Metamorphosis" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). 

Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija




2021 m. rugpjūčio 9 d., pirmadienis

,,Wir sind die Guten''

 



,,Wir sind die Guten"

Serija: Karl Sönnigsen, #2 (iš 2)


Dora Heldt


2017 m.
512 psl.
ISBN 978-3423261494


Detektyvinė istorija. Pensininkas, buvęs policininkas, su draugais imasi aiškintis moters dingimą. Kriminalinė gija įdomi, tik dalinai nuspėjama, kas detektyvinėms istorijoms labai svarbu, visgi pati istorija nelabai. Kartais atrodo, kad Kristinos tėtį ištraukė iš švelnaus Kirstinos pasaulio ir įmetė į tamsių kriminalų aplinką. Jie netinka, nedera. Istorijai trūksta realistiškumo.

Knyga manau skirta vyresnio amžiaus auditorijai. O gal netgi geriau būtų sakyti - nereikliai auditorijai (detektyvų mėgėjai vyresniam amžiuj ko gero dar reiklesni pasidaro :) ). Man vaikystėje skaitytos detektyvinės istorijos (pvz.: Keturi su puse draugo) yra realistiškesnės nei ši. Autorės istorijos apie moterišką gyvenimą geresnės, kur kas geresnės.

Kritimas iš skaitytojų ,,traukinio", apie kurį minėjau ,,Sommer Jetzt!" aprašyme, toliau tvirtinasi. Bet dar turiu vilties, dar lyg tai yra autorės knygų skirtų ne pensijinio poilsio paįvairinimui! O jei ne, tai palauksiu pensijos ir skaitysiu toliau :)

(Pirmosios serijos knygos dar neskaičiau, sunku gauti)


Malonaus skaitymo! :)
Emilija





,,Fridtjof Nansen - 1000 Tage im Eis"

 



,,Fridtjof Nansen - 1000 Tage im Eis"


Daniela Wakonig


2011 m.
Trukmė: 1 h 23 min
ISBN 978 3942175074


Trumpa biografija pristatanti vieno svarbiausių Norvegijos tyrinėtojų gyvenimą. F. Nansen 1893 m. ieškojo Šiaurės ašigalio. Po jo iškilių pasiekimų šio tyrinėtojo pagalbos savo kelionėms atėjo prašyti ir jaunuolis vardu R. Amundsen (jo expedicijos aprašas taip pat išleistas ,,The South Pole").

F. Nanseno patirtį ledynuose komentuoja T. Ulrich ir B. Ousland. Jų komentarai suteikia konteksto, be kurio per šiaurę nekeliavęs žmogus net negali pradėti įsivaizduoti realių kelionės sąlygų, rizikos ir praradimų.

Trumpa vaizdinga biografija. Kadangi esu sniegynų mėgėja, man buvo labai įdomu :)

Malonaus skaitymo ar klausymo! :)
Emilija





2021 m. rugpjūčio 8 d., sekmadienis

,,Penkios savaitės oro balionu"




,,Five Weeks in a Ballon"




Žiulis Vernas



2008 m. (orig. 1863 m.)
Trukmė: 08:16:29
Skaitė: Alex C. Telander


Kelionė oro balionu per Afrikos žemyną. Trys vyrai išsiruošia į kelią. Kelionėje jie sutinka įvairių vietos gyventojų ir patiria įvairias kultūras. Įvyksta keletas netikėtų posūkių. Visa knyga gan rami, o pabaiga įtempta.

Lengvas, lūkesčius išpildantis Žiulio Verno romanas :)

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,Five Weeks in a Ballon" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).

Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija

2021 m. rugpjūčio 6 d., penktadienis

,,Der Löwe büllt"

 


 

,,Der Löwe büllt"



Tommy Jaud


2019 m.
320 psl.
ISBN 9783651025585


Naujausia Tommy Jaud knyga. Autorius yra parašęs vos kelias knygas, tačiau labai populiarias. Kelios istorijos buvo perteiktos filmo forma. Tommy Jaud rašo nuotaikingas istorijas apie savo amžiaus vyrus, kartais nekukliai pajuokdamas vyrus :) Tommy Jaud knygos kaip ,,Sekas ir miestas" tik vyriškas ir linksmesnis variantas :D

Ši knyga šiek tiek kitokia. Džiugu. Matyt autorius pagaliau kiek pats suaugo, nes ankstesnieji veikėjai visi tiek panašūs ir tiek kvaili (pats autorius juos vadina kvailiais, tai pilnai išreikšta knygų ,,Vollidiot" ir ,,Hummeldumm" pavadinimais, bet sunku iki galo įvertinti kiek tai objektyvus kvailumas, o kiek moteriška perspektyva :D ), kad vargiai pakeliami. Šiuo metu esu įstrigusi ,,Vollidiot" knygoje... Prasistumsiu, reikia. Šią knygą gavau dovanų nuo didelio knygų mylėtojo su šilčiausiais linkėjimais, sąžinė užgrauš jei neperskaitysiu. O kai šitą baigsiu reiks ir kitas dvi, nes serija trys knygos :\ :D

,,Der Löwe büllt" (Liūtas riaumoja) yra istorija apie vyrą, kuris ieško gyvenimo prasmės. Čia toks banalokas apibūdinimas, bet kaip tik apie tai ir yra knyga. Autorius nuosekliai skaitytoją veda per pagrindinio veikėjo mąstymą: kaip šis vyras pradeda išvis galvoti, kad kažkas ne taip, kuo renkasi keisti, ko nenori keisti, ko nepaprastai sunku atsisakyti ir ką galiausiai įvertina kaip prasmingus dalykus gyvenime. Taip ir atsiranda matyt prasmė gyvenime: kai gyvenimas eina prasmingai :)

Kaip moteriai, ši knyga įdomi tuo, kad skaitytojas yra vedamas į ekskursiją po vyro, kuris pasiekė ,,viduramžio krizę", smegenis. Aišku...kaip moteriai, po bet kokias vyro smegenis įdomu ,,pasivaikščioti" :D

Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2021 m. rugpjūčio 2 d., pirmadienis

,,Sommer Jetzt!"

 



,,Sommer Jetzt!"
Sonnige Geschichten


Dora Heldt


2018 m.
192 psl.
ISBN 987-4323217286


Saulėtos istorijos... Apsakymai. Dar viena nuvilianti autorės knyga (neseniai vieną pradėjau skaityti ir padėjau, netęsiu be sąžinės priekaištų; bent kokių penkiolika ar dvidešimt metų :) ). D. Heldt rašo knygas apie savo amžiaus ir vyresnius asmenis. Autorė gerokai už mane vyresnė, tai gal tiesiog naujausios autorės knygos dar ne man.

Apsakymai šioje knygoje yra tiesiog trumpos istorijos apie vasarą. Apie poras, apie anūkus, gimtadienį... Galėtų būti lengvas skaitymas poilsiaujant, bet man (be to kad turinys ne itin patrauklus) tos istorijos pasirodė kiek liūdnokos. Liūdna nebūtinai pati istorija, bet atąskonis liekąs ją perskaičius....

Skaitydama vokiečių gyvuosius autorius pastebiu, kad jie rašo tai kas jiems artimiausia: pagrindinis veikėjas paprastai būna to amžiaus, lyties ir gyvenimiškos patirties kaip ir autorius. Pavyzdžiui: jauni vyrai apie jaunus vyrus, vokietė ruso žmona apie rusę anytą, penkiasdešimtmetė moteris apie moterį, kuriai sueina penkiasdešimt.

Iš dalies gerai, kad autorius ir auditorija auga kartu, bet jei esi ne tos amžiaus grupės, tai gali greit iškristi iš ,,traukinio''. Atrodo krentu iš Doros Heldt skaitytojų traukinio. Gaila... 

Kam per penkiasdešimt, linkiu malonaus skaitymo :)
Jaunesniems siūlyčiau palaukti :)
Emilija


2021 m. liepos 25 d., sekmadienis

,,20 000 mylių po vandeniu"



,,20 000 Leagues under the Sea"





Žiulis Vernas



2011 m. (orig. 1869 m.)
Trukmė: 16:43:09
Skaitė: LibriVox savanoriai


Nuotykiai. Fantastika. Nuostabi knyga...

Šiame romane pristatoma pas kapitoną Nemą besisvečiuojančio profesoriaus vidinė kova tarp jo troškimo sužinoti tai, ką žino kapitonas Nemas ir troškimo grįžti į paliktąjį pasaulį. Romaną sudaro daugybė skirtingų nuotykių. Man pats įspūdingiausias nuotykis yra Atlantidos lankymas. Net kelis kartus perleidau per ausis :) Jei aš būčiau šis profesorius, man irgi būtų sunku pasirinkti ar pasilikti ir sužinoti ar grįžti ir papasakoti... Ypač dėl to, kad kapitono Nemo povandeniniame laive patogu, skanu ir be galo daug knygų :D

Tai viena iš dviejų knygų (pirmoji), kuriose sutinkamas kapitonas Nemas (antroji yra ,,Paslaptingoji sala"). Kuo daugiau galvoju apie kapitoną Nemą, tuo veržliau į mintis lenda Elonas Maskas. Tarsi ne tik Ž. Verno numatytos technologijos vienokia ar kitokia forma tapo realybe, tačiau ir gimė žmogus, kokį Ž. Vernas sukūrė. Na, jei jau taip, tai ne sukūrė, o numatė :)

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,20 000 Thousand Leagues under the Sea'' (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).

Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija

2021 m. gegužės 25 d., antradienis

,,Kelionė į Žemės centrą''

  



 ,,Kelionė į Žemės centrą"


Žiulis Vernas

 

2006 m. (orig. 1864 m.)
Audio knyga. Laikas 08:10:16
Skaitė: Įvairūs LibriVox savanoriai

 


,,Kelionė į Žemės centrą" yra knyga, kuri dar kartą patvirtina, kad filmas neatstos knygos! Filmuose, pastatytuose pagal šią knygą, daugiausia dėmesio skiriama tam pasauliui, kurį keliautojai atranda Žemės centre. O štai knyga atitinka savo pavadinimą: knygoje daugiausia dėmesio skiriama pačiai kelionei iki Žemės centro.

Gebantiems įsijausti į knygą, šioji gali būti itin emocionali. Keliolika kilometrų po žeme, klaidžiojimai, be maisto, be vandens, gresiantis oro netekimas... Nors įvykių knygoje nedaug, bet dramos tikrai netrūksta.

,,Kelionė į Žemės centrą" - nenuviliantis, vėl kitoniškas nuostabus nuotykis.

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,A Journey to the Interior of the Earth''   (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija

 

 

2021 m. gegužės 4 d., antradienis

,,The Bat"



 

,,The Bat"



Mary Roberts Rinhart


2009 m. (orig. 1926 m.)
Trukmė: 06:40:18
LibriVox


Šią knygą paėmiau skaityti (na gerai, būkim tikslūs, klausyti) dėl autorės. Skaičiau jos kelionių knygas. M. Robert Rinhart jos kelionių knygose pristatyta kaip rašytoja, o ne keliautoja. Štai pakliuvo man į rankas nebe jos patirčių, bet jos minčių kūrinys. Jis dar puikesnis nei jos kelionių dienoraščiai :)

Detektyvinė istorija. Suvelta kaip Artūro Konano Doilio darbai ir vis dar prasminga, realistiška ir tikėtina! Pagrindinė veikėja / moteris besinuomojanti gandų supamą dvarą. Gandų kontekste viskas dar painiau. Kaip ir nieko nepasakiau, bet nenoriu daugiau sakyti, nenoriu nieko išduoti, noriu, kad Jums istorija išliktų įtempta ir įdomi :)

Šauni detektyvinė istorija. Jei dar užtiksiu M. Roberts Rinehart detektyvų, tai tikrai imsiu skaityti. Labai tikiuosi, kad nenuvils....lūkesčiai pavojingai aukšti :)

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,The Bat" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).

Malonaus skaitymo! :)
Emilija






2021 m. balandžio 27 d., antradienis

,,Kailių šalis"




    ,,The Fur Country"





    Žiulis Vernas


    2007 m. (orig. 1873 m.)
    Trukmė: 13:36:08
    Skaitė: Esther


Vienas mano mylimiausių autorių parašė knygą mano mėgstamiausioje aplinkoje: snieguotame krašte. LibriVox atradau tokių Žiulio Verno knygų, kokių net nežinojau esant. Ši knyga buvo ypatinga staigmena mano smegenims, kurios nuolat išalkę nuotykių sniege :)

Kas reta, iki šiol mano skaitytose, Žiulio Verno knygose, šiame romane moterų vaidmuo yra itin aktyvus. Net fantastikos genijus nerado būdo kaip palikti moteris pasyvias kuomet veiksmas vyksta snieguotoje šiaurėje :D

Mano mėgstamiausia snieguotų nuotykių knyga yra Džeko Londono ,,Smokas Belju". Žiulio Verno ,,Kailių šalis" nedaug tenusileidžia. ,,Smokas Belju" paremta tikrais faktais, tuo ji sklandi, tikroviška. Knygai ,,Kailių šalis" visgi prireikė trupučio deus ex Machina, tačiau tik truputį (Holivudo filmai be netikėtos pagalbos kritiniu momentu išvis neįmanomi, tad....). Šią karčią piliulę nurijus galima toliau nuostabiai mėgautis istorija.

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,The Fur Country'' (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).

Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija


2021 m. balandžio 18 d., sekmadienis

,,800 mylių per Amazonę"




    ,,Eight Hundred Leagues on the Amazon"




     Žiulis Vernas


     2008 m. (orig. 1881 m.)
     Trukmė: 10:15:12
     Skaitė: LibriVox savanoriai

Šeima, tiksliau šeimyna (bent XIX a. lietuvių terminais) keliauja iš Amazonės vakarų į rytus, kad jauna pora galėtų susituokti. Ši kelionė apsupta gamtos pavojų, išdavysčių ir praeities paslapčių, kurios kelionėje pamažu atsiskleidžia.

Bendrai paėmus tai tipinis Žiulio Verno romanas, kuriame sutiksi visa ko tikiesi iš šio autoriaus. Jei mėgstate Žiulį Verną, tuomet su šia knyga atsipalaiduosite, pailsėsite ir pasimėgausite.

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,Eight Hundred Leagues on the Amazon" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).

Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija













2021 m. balandžio 17 d., šeštadienis

,,Daktaro Okso idėja"

 



,,Eine Idee des Dr. Ox"



Žiulis Vernas


2008 m. (orig. 1872 m.)
Trukmė: 02:49:03
Skaitė: Dirk Weber

Trumpa, nuotaikinga istorija apie socialinį eksperimentą :)

Žiuliui Vernui nebūdinga istorija. Bent iš dalies. Mokslinės fantastikos netrūksta,  tačiau kas nebūdinga yra tai, kad knyga nuotaikinga - linksma! :) Paprastai Žiulio Verno istorijos yra nuotykiai su nežinomybe, įtampa, pavojais, o čia komedija :)

Jei ką nors domintų audio knyga vokiečių kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,Eine Idee des Dr. Ox'' arba anglų kalba ,,Doctor Ox's Experiment" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).


Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija




2021 m. balandžio 13 d., antradienis

,,Gelassenheit lernen"

 


,,Gelassenheit lernen: Gelassen werden für mehr Glück und Entspannung"


Victoria Lakefield


2020 m.
114 psl.
ISBN 979-8605079798


Čia ne knyga! Čia konspektas :) Konspektas šiuo metu populiarių idėjų ir technikų suteikiančių galimybę ugdyti savo emocinį brandumą. Apie viską buvau jau kažkur skaičiusi. Konspektas nebūtinai blogai, tik jei nebūčiau anksčiau kitur skaičiusi, tai dalies būčiau nesupratusi ir tikrai neįsiminusi. Įsisąmoninti, įsisavinti nėra kada: pora puslapių ir prasideda nauja didelė ir į kelis puslapius suspausta tema.

Gerai, kad skaičiau skolintą, o tai būtų gaila pinigų. Gaila, nes jei apie temą prisiminimui ką vėl paskaityti norėtųsi, tai norėtųsi paskaityti tekstą su paaiškinimais, su pavyzdžiais, neskubant...

Sėkmingo ugdymosi! :)
Emilija




2021 m. balandžio 12 d., pirmadienis

,,Nuo Žemės į Mėnulį" ir ,,Aplink mėnulį"

Žiulis Vernas




,,From the Earth to the Moon"




2007 m. (orig. 1865 m.)
Trukmė: 04:38:33
Skaitė: LibriVox savanoriai






,,Round the Moon"




2007 m. (orig. 1869 m.)
Trukmė: 06:03:02
Skaitė: LibriVox savanoriai


,,Nuo Žemės į Mėnulį" knyga kaip tik apie tai, kaip žmonės keliauja iš Žemės į mėnulį. ,,Kaip" yra itin detalus. Tekstas nepaprastai techniškas! Daugiau matų ir matmenų nei kito teksto :) Atitinkamai geros pusės knygos nesupratau, bet džiaugiausi dėl kelionės į mėnulį :D Ši knyga man, bent kol kas, techniškai sunkiausia iš skaitytų Žiulio Verno knygų. Iki šiol techniškiausia buvo ,,Paslaptingoji sala".

,,Aplink mėnulį" yra tęsinys. Pirmoji knyga apie kelionę iki mėnulio, antroji apie skrydį aplink mėnulį ir užgimusią viltį sugrįžti į Žemę. Ši knyga kur kas lengviau skaitosi - ženkliai mažiau techninių detalių ir daugiau įstabių patirčių. Susipažįstant su šiuo kūriniu pirmą kartą sukilo mąstymas apie kito žmogaus mąstymą. Kuomet jau įvairių tyrimų dėka žinoma kur kas daugiau apie kosmosą nei XIX-ame amžiuje, dabar galima žvelgti į šį mokslinės fantastikos kūrinį stipriai iš šalies. Įdomu patirti kito žmogaus vaizduotę. Visi romanai yra kito žmogaus vaizduotė, bet čia vaizduotė šuoliuoja ne per pažįstamus dalykus, kurie naujai sąveikauja, o neria į visišką nežinomybę. Perskaičius šias knygas kilo smalsumas paskaityti apie šią knyga mintis tų, kurie keliones į kosmosą patyrė patys :) Manau tikrai rasiu, juk Žiulis Vernas yra daugelio tyrinėtojų ir inžinierių įkvėpėjas :)

Jei ką nors domintų audio knygos anglų kalba, jas galima atsisiųsti iš LibriVox svetainės: I-a istorijos dalis čia ,,From the Earth to the Moon'' ir II-a istorijos dalis čia ,,Round the Moon"   (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus).

Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija


2021 m. sausio 10 d., sekmadienis

,,Vėtrų kalnas"

 


 ,,Vėtrų kalnas"


 

Emili Brontė


2009 m. (orig. 1847 m.)
Audio knyga. Laikas 14:48:42
Skaitė: Ruth Golding

 

Nuobodi. Nesinori net kalbėt apie ją kokia nuobodi. Primena šiek tiek 1818m. parašytą Džeinės Ostin ,,Įtikinėjimas" , tik ,,Vėtrų kalnas" tarsi blogoji monetos pusė. Žmonės nelaimingi, pikti, tarsi vienas kitam tik blogo linkintys. Jei tokia bloga kodėl klausiau? Todėl, kad įgarsino Ruth Golding :) jos balsas labai malonus. Net jei iš nuobodumo mintys nuklysta kažkur toli, tas malonus skambasys ausyse (klausiau su ausinuku) gerai nuteikia :)

Anglo-Amerikos literatūroje ši knyga aukštai vertinama, ir gan populiari amerikiečių pop-kultūroje (didelis klasikine vadinamos knygos populiarumas išliekantis iki šių dienų - viena iš priežasčių, kodėl nusprendžiau ja pasidomėti). Gal tuo laikmečių ir buvo kažkas ypatinga, bet šiuo laikmečių tai tik knyga apie piktus ir nelaimingus žmones.

Jei ką nors domintų audio originalas anglų kalba, jį galima atsisiųsti čia ,,Wuthering hights" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra legalus). Yra keletas knygos įgarsinimo versijų. Aš rekomenduočiau būtent šį.

 

Malonaus skaitymo arba klausymo! =)
Emilija

 

 

 

 

2021 m. sausio 1 d., penktadienis

,,Apie sielos ramybę"

 


 

 ,,Apie sielos ramybę''  

 

Lucilijus Anėjus Seneka  

 

2007 m.  (orig. 63 m.)
200 psl.
 
Vertė: D. Dilytė
 
ISBN 9986-16-529-6
 

 

,,Apie sielos ramybę" pradėjau skaityti prieš kelerius metus, greit skaitėsi, buvo įdomu, bet kažkaip netyčia neperskaityta pasiliko nuošaly ir dabar paėmus knygą pamaniau jog kurkas vertingiau bus jei pradėsiu iš naujo. Ir perskaičiau visą nuo pradžių. Ją perskaityti net ir vieną kartą matyt nepakanka :)

Praktinė filosofija. Aš ko gero būten taip apibūdinčiau šią knygą. Seneka vadinamas stoiku. Į filosofines kryptis nesu įsigilinus, tačiau manau man ši patiks bene labiausiai - visko pagrindas yra rami siela. Filosofas kalba apie tai kas yra laimė, išminčius, dorybė, gėris, blogis ir kaip šios sąvokos siejasi. Momentais skaitant net baisoka, kai skaitau prieš du tūkstančius metų parašytus tekstus apie tas žmonijos ir žmonių ydas, kurios šiuo metu ėda visuomenę (pvz. perdėtas vartojimas), kurios autoriaus nuomone amžiais ėda žmonių ramybę. Du Tūkstančiai metų ir žmonija neišmoko būti geresnė.... Liūdnoka.

Autoriaus tekstai suskirstyti į temas: apie sielos ramybę, apie poilsį, apie laimingą gyvenimą, apie gyvenimo trumpumą, apie apvaizdą, apie išminčiaus tvirtybę. Knyga išties praktiška ir gera tuo, kad knygoje pristatomos vertybės yra visiems prieinamos. Atidžiam skaitytojui manau užtektų vienos šios knygos, vietoj daugybės savipagalbininkų prištampuotų knygų.

Aš šią knygą ketinu pasilikti arti. Kartas nuo karto atskiras pastraipas paskaityti, prisiminti, pagalvoti - įprasti taip gyventi.  


Malonaus skaitymo ir ramosios sielos! :)
Emilija