2022 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

,,Das Leben ist keine Kunst: Geschichten von Künstlerpech und Lebenskünstler''




,,Das Leben ist keine Kunst: Geschichten von Künstlerpech und Lebenskünstler''



Wladimir Kaminer


2015 m.
257 psl.
ISBN 978-3442547302


Ponas Vladimiras rašo itin buitišku stiliumi, tačiau preciziškai suredaguota vokiečių kalba, todėl jo knygos itin savitos. Šioje knygoje ir toliau aprašomi kasdieniai dalykai: savos ir svetimos patirtys. Šios knygos humoras yra tipiškas jo knygoms. Humoro stiliaus prasme, visos W.Kaminer knygos vienodos. Vistik turiniu ši knyga knyga išskirtiniausia.

Net knygos viršelis nepriekaiškingai tinka knygos turiniui, kas pono Vladimiro knygoms ne visuomet pasiseka :) Jo knygų viršeliuose dominuoja raudona ir mėlyna spalvos. Geltona rečiau. Geltonas fonas labai pagyvina, o tas (ne)meniškas paveikslas kaip į taikinį. Kas yra menas? Gyvenimas menas ar ne? Istorijos apie menininkus kuriems nepasisekė arba žmonės, kurie itin kūrybiškai išnaudojo susidariusias gyvenimo sąlygas ir suteikia galimybę svarstyti: gyvenimas menas ar ne?

Susipažinusi esu jau su 6-7 W.Kaminer knygom. Aprašyta kol kas tik viena ,,Mein Leben im Schrebergarten". Atsilieku su jo knygų aprašymais greičiausiai dėl to, kad jos visos tokios panašios ir ką jau ten berašyti....Atrodo po to kai parašai ,,buitiškas humoras, lengvas skaitalas" toliau nebent turinį pradėt atpasakot. Yra kelios knygos, kurios kitokios. Tos, kurios parengtos pagal temas, o ne šiaip dienoraščio tipo pasakojimai ,,kas papuola" nes gi reikia greičiau priduoti leidėjui. Ši viena iš tematinių jo knygų. 

Nuotaikingo skaitymo! :)
Emilija

2022 m. rugpjūčio 7 d., sekmadienis

,,Coole Eltern leben länger: Geschichten vom Erwachsenwerden''




,,Coole Eltern leben länger: Geschichten vom Erwachsenwerden''




Wladimir Kaminer


2016 m. (pirmą kartą leista 2014 m.)
304 psl.
ISBN 978-3442484454


Ponas Kaminer smagiai aprašo savo gyvenimo patirtis. Ši knyga manau skaitytojus turėtų dalinti į tuos kuriems patinka ir nepatinka - viduriui vietos nelabai yra. Nuotaikingų epizodų nedaug, tad sprendžiasi pagal tai ar pritariate tam kaip jis auklėjo savo vaikus arba ne. Jei pritariate knyga patiks, jei ne - tai ne :) Kadangi yra ne vienas leidimas, matyt daugumai patinka :)

Aš ją sunkiai skaičiau, vistik geras momentas yra... Vienas šio autoriaus tektų yra pakliuvęs į vokiečių literatūros vadovėlį vidurinėje mokykloje. Sūnui teko analizuoti. Sūnus klausia tėvo kame ten esmė, o jis neturi ką pasakyti, jis tik aprašė tai ką matė. Literatūrologai verčiasi per galvas analizuodami turinį, o W.Kaminer juk tiesiog aprašė tai ką pastebėjo. Man labai įsiminė tas momentas, nes per savas literatūros pamokas tikrai atrodydavo dažnai kad analizės metu knisamasi giliau nei autoriaus užmanyta ir tarsi rašytojui į lūpas dedama tai ko jis nei sakė nei net negalvojo...

Viršelis vienas geresnių tarp p. Kaminer knygų. Susirūpinęs tėtis prie apklijuotų paauglio vaiko durų - bent į temą :)

Viena prastesnių p.Kaminer knygų (o gal man tiesiog jau kiek pabodo dėl jo knygų vienodumo?), bet jei vistik nuspręsite paskaityti......

Malonaus skaitymo! :)
Emilija

2022 m. rugpjūčio 4 d., ketvirtadienis

,,Die Hungrigen und die Satten''




 ,,Die Hungrigen und die Satten''


Timur Vermes

2019 m. (pirmas leidimas 2018 m.)
512 psl.
ISBN 
978-3-404-17886-5


Baltai juodas viršelis matyt yra autoriaus prekės ženklas :) Puikiai sumanyta! Iš mano patirties: sunkiai atmenamas vardas, visgi iškart atkreipiau dėmesį į knygą, nes jau buvau skaičiusi ,,Jis ir vėl čia", o šis viršelis ,,toks pat", tad pamaniau ,,čia to paties rašytojo knyga, bus gera" ir pačiupau :)

Pradėsiu nuo to, kad rašytojas yra išskirtinių gebėjimų stebėti visuomenę žmogus. Talentingas rašytojas, nes savo pastebėjimus sugeba perduoti būdu, kur kelias veda tiesiai plačias akis ir dideles ausis. Tai antroji autoriaus knyga pakliuvusi man į rankas. Ją ir pasirinkau, nes pirmoji skaityta (,,Jis ir vėl čia") buvo neįtikėtina. Abejoti šio rašytojo talentu ir knygos verte neturiu priežasties. Pasakius tai, nebelieka gerų žodžių kalbant apie tai ką radau šioje knygoje. Su pasibaisėjimu man į smegenis ji lindo, su pasišlykštėjimu ten pasiliko. Deja verslas, politika ir žiniasklaida yra būtent tokie kokius juos atspindėjo savo žodžiais autorius.

Knyga apie tai, kaip turintys galimybę pralobti griebiasi jos, kad ir kokia menkystiška ji būtų, kad ir kiek žmonių dėl to išnaudota būtų. Autorius parodė kaip politikai, verslas ir žiniasklaida pelnosi iš žmonių gyvenimo tragedijų.

Įsisavinau šią knygą audio formatu - perskaitytą talentingo vokiečių aktoriaus Christoph Maria Herbst. Kadangi šis aktorius dažnai vaidina komedijose šiknius, tad jo balsas (atitinkamų vaidmenų kontekste) ypatingai pritiko knygos tematikai :)

Visa sąžine rekomenduoju susipažinti su šia knyga. Ji gali stipriai praverti akis ir atgaivinti supasyvėjusią sąžinę. Tai vyksta, ir vyks kol mes elgsimės klausydami savo tik pasyvios sąžinės.

Atbudinančio skaitymo!
Emilija

2022 m. liepos 31 d., sekmadienis

,,Mein Leben als Leser''




,,Mein Leben als Leser''




Nick Hornby



2013 m. (orig. 2004 m.)
Trukmė: 2 h 19 min
ISBN 9783844509441


Versta iš ,,The Plysyllabic Spree". Tikslingai vengiu vertimų iš tos kalbos, kuria galiu skaityti. Vistik tarp vokiškų knygų man pasitaiko kad vertimus iš anglų kalbos ir vokiečių pagaunu. Dažnai vokiečių autorių pseudonimai amerikonizuoti, tad lengva susimaišyti. Iki šiol pasitikėjau paviršutiniškai atpažįstamais ženklais, bet panašu, kad norint būtinai išvengti vertimo, būtina pasidomėti papildomuose šaltiniuose nei pačios knygos informacija.

Knyga apie knygas ir skaitymą. Šiaip man gan nuobodoka. Maždaug....kiek įdomumą skatinantis yra viršelis, tiek įdomi ir knygą.... Klausiau garso formatu, tad greit praslydo. Vienintelis geras dalykas šioje knygoje man yra tai, kad buvo įdomu paklausyti kito žmogaus požiūrį ir nuomonę apie knygas ir patį skaitymą. Mano aplinkoje nėra daug žmonių kurie mėgsta skaityti ir dar mažiau kurie pasirenka rasti laiko skaityti, tad.... Buvo įdomu kito žmogaus skaitymo patirtį šiek tiek pažinti :)


Lengvo klausymo :)
Emilija



,,Lichtgrüße vor der unendlichen Nacht''



,,Lichtgrüße vor der unendliche Nacht''

Antuan de Sent-Egziuperi


2020 m. (orig. 1989 m.)
Min: 76 min 
ISBN 9783803285119


Niekuomet nesupratau kodėl tiek daug žmonių pamišę dėl ,,Mažojo princo". Jį skaičiau kelis kartus. Geros istorijos, bet pamišimo taip ir nesupratau. Dabar pradedu suprasti. Pamišimą dėl autoriaus, ne dėl princo :)

Švelnūs pasakojimai, gilios mintys. Susipažinau su knyga audio formatu. Klausiau kepdama sausainius. Klausau klausau...ten taip skaito ramiai, kartais dar kiek muzikos. Taip visai neįpareigojančiai, visai atsipalaidavus ir tik smegenys sako ,,pala pala, ką sakė?!". Atsuku ir dar kartelį. Nuostabi knyga, tik ne kepant sausainius, nes tešluotomis rankomis atsukinėti įrašus nėra patogu :D

Norėčiau pasidalinti dviem man labiausiai patikusiom citatom iš šios knygos:

        ,,Akmenys, iš kurių pastatyta šventykla, jos nesuvokia"

        ,,Dievas yra tikras, bet gal mes jį sukūrėme?''

Nuostabi palydovė apmąstymams. Manau prie jos dar grįšiu :)


Atpalaiduojančio skaitymo! :)
Emilija

2022 m. liepos 29 d., penktadienis

,,Sieben Tage voller Wunder''




,,Sieben Tage voller Wunder''






Dani Atkins


2017 m.
240 psl.
ISBN 978-3426520888

Vis dažniau pasitaiko, kad knygos aprašymą čia parengiu gerokai vėliau nei knygą skaičiau. Ši viena iš tokių. Aprašinėjant po kurio laiko yra prisiminimai arba dar ir užrašai, jei skaitydama žymėjausi. Šią knygą skaitydama žymėjausi :D Ir be užrašų atsimenu kokia absurdiška buvo knyga, o iš užrašų matosi kad net supykus buvau :)

Knygos turinys pasakojamas I-uoju asmeniu. Šiaip jauki forma, nes skamba asmeniškai, net tikroviškai, juk ,,tas žmogus pasakoja apie save, tas žmogus yra" - taip draugiškai apgaudinėja mūsų smegenis I-ojo asmens romanai. Deja ne šįkart.... šįkart ta miela apgavystė priėjo iki absurdo, kai pirmuoju asmeniu buvo pasakota apie tai kas žmogui nutinka dabar ko jis negali žinoti, pvz.: žmogus yra be sąmonės.

Pagrindinės veikėja vaizduojama silpna, užsispyrusi, net kvailoka mergaitė. Baigus knygą kilo mintis, kad tokiais aprašymais gal bandė sumėtyt pėdas dėl pabaigos, visgi toks moters portretas, koks yra pateiktas šioje knygoje, yra nedovanotinas.

Aplinkos aprašymų nėra. O šiai knygai jų labai trūksta... Ne visada aišku yra kokiomis sąlygomis, kur konkrečiai vyksta. Išgyvenimo šaltyje knyga turėtų būti itin dramatiška, ir būtų dramatiška jei būtų aiškiau kur kas kada vyksta.

Ties 56-uoju iš 233-jų puslapių pagrindinės veikėjos kvailumas jau sunkiai pakeliamas. Visgi.... ji turi neblogą humoro jausmą :)

Knygos idėja buvo gera. Bet išpildymas tragiškas. Prastoms knygoms paskutiniu metu stengiuosi neskirti daug laiko prie aprašymų. Čia jau ilgokas gavosi. Atrodo galėčiau dar rašyti ir rašyti.... :) Ko gero dėl to kad knyga nuvylė. Nuvylė nes aprašymas žadėjo ką kitą, tada dar kartą nuvylė sunkiai pakenčiama pagrindinė veikėja, o tada dar kartą nuvylė kai atomazgoj paaiškėjo ko buvo siekta ir kad tas moters portretas buvo ne šiaip pasirinkimas, o prastas geros idėjos išpildymas.

Yra vienas geras dalykas - viršelis. Prieš skaitydama knygą neatkreipiau dėmesio į viršelį. Rinkausi pagal aprašymą, tad tik perskaičius knygą atidžiau pažvelgiau į viršelį. Viršelis geras. Tinka knygai. Tiek teigiamų dalykų apie šią knygą.

Nelinkiu skaityti,
Emilija

2022 m. liepos 26 d., antradienis

,,Es war einmal....meist aber öffter"



,,Es war einmal....meist aber öffter"



Dieter Hildebrandt


2012 m.
Trukmė: 1 h 10 min
ISBN 9783424390063


Dieteris Hildebrantas buvo vokiečių politinis satyristas. Jo darbais galima mėgautis daugiausia jei skaitytojas/klausytojas yra susipažinęs su Vokietija kiek detaliau. Nors pasitaiko ir smagių visiems galimai įdomių dalykų, pvz.: kaip čia taip nutiko kad hitlerininkų uniformos buvo rudos :)

Viršeliui dėmesio daug neskirta vistik uždėtoji autoriaus nuotrauka  prasminga :) Autorius skatina likti budriu ir susimąstyti apie politinius melus ir apgavystes, kurie ta pačia forma vis kartojasi...

Viršelis nepatrauklus, autorius buvo man nežinomas. Kaip pakliuvo knyga į mano ausis? O gi tiesiog norėjosi ko nors linksmo ir trumpo. Gerai pataikiau: ir linksma ir trumpa :) Knygą įgarsina pats autorius. Jo balse jaučiamas vyro amžius ir tai suteikia papildomo svarumo jo tam ką autorius sako.


Intelektualaus ir nuotaikingo klausymo! :)
Emilija

2022 m. liepos 23 d., šeštadienis

,,Wäre ich du, würde ich mich lieben''

 

,,Wäre ich du, würde ich mich lieben''




Horst Evers


2013 m.
Trukmė: 5 h 30 min
ISBN 9783839812709


Kasdienybės komentarai su humoru. Horst Evers yra talentingas komikas. Atpasakoti čia man nėra ką, tiesiog penkios su puse valandos įžvalgų perteiktų su humoru. Pagal humoro talentą statyčiau kartu su vokiečiais Tommy Jaud ir Mark Uwe Kling.

Dauguma trumpos istorijos, ko ne tiesiog ilgoki anekdotai. Autentišką prieskonį duoda tai, jog knygą įgarsino pats autorius.

Viršelis knygos tiesiogiai neatspindi. Juk juokų apie gyvenimą rinkinyje nėra tokios vienos temos. Gal tik ta, kuri palikta pavadinimui... mieste, vis dar vieniškas... Piešimo stilius jaukus, spalvos šiltai šaltos, bet traukia. Rinkausi ne pagal viršelį ar aprašą, bet pagal autorių. Pavardė buvo žinoma kaip gero komiko, užtikusi knygą - išklausiau :)

Nuotaikingų penkių su puse valandų! :)
Emilija

2022 m. liepos 16 d., šeštadienis

,,Paskutinis Mohikanas"

 



,,Paskutinis Mohikanas"



Džeimsas Fenimoras Kuperis


1984 m. (orig. 1840 m.)
224 psl.
ISBN nesuteiktas


I-as leidimas lietuviškai buvo 1953 m., šis 1984 m., mano nuosavas, ir dar turiu trečią iš 1991 m. Ko gero bus ir naujesnių. Ryškiai lietuviams patinkanti knyga :) Aš pati nepirkau ir (sau) nepirksiu jau, bet kaip džiaugiuosi kad turiu. Neturėčiau tai gal ir nebūčiau prisiruošusi perskaityti...

,,Paskutinis Mohikanas" parašytas 1826 m. (išleistas tik po keturiolikos metų) apie 1757 m. Šiaurės Ameriką. Šis romanas priskiriamas nuotykių literatūros žanrui. Kai ją lyginu su nuotykių literatūros karaliaus Žiulio Verno knygomis, tai čia jau trileris! :) Įtemptų momentų netrūko ir nuobodu tikrai nebuvo!

Veiksmo pagrindas yra europiečių naujakurių ir Š.Amerikos indėnų bendra kelionė. Kiekvienas įvykis šioje kelionėje atskleidžia, atvaizduoja tą nuostabų indėnų ryšį su gamta: ,,indėno akis pastebi net kolibrio pėdsakus ore'' (115 psl.). Net pavydu tokiai miesto pelei kaip aš :) lietuviai irgi vis dar artimi gamtai, bet jau ne tiek...o tie kurie nusėda miestuose tik turistinę gamtą ir tepažįsta. Aišku tai geriau nei nieko :) Na, bet grįžkim prie knygos...

Kovų aprašymai superiniai: trumpi, bet tokie detalūs, kad jautiesi ten pats būdamas! Momentai iki kovos pradžios itin detaliai aprašyti, o kovos aprašyme šlykštybių mažai.

Įdomus moters portretas. Moterų nuomonę vertina tik indėnai. Europiečiai vyrai moterų šioje knygoje nelaiko lygiaverčiais žmonėmis, o tik lepinamomis grožio būtybėmis.

Indėno lūpomis autorius sulygina alkoholio nevartojimą ir išmintį :)

Istorijose apie indėnus daug rodoma jų pagoniška kultūra, kurios stipri raiška atskleidžiama per prietaringumą kasdieniame gyvenime. Šiuo atžvilgiu man užkliuvo vienas momentas knygoje: ,,protingiausieji jų vadai tuos prietarus tiktai toleravo, bet jais netikėjo" (167 psl.). Trumpai drūtai apie tai kad vadai žinodami klaidingus sklandančius įsitikinimus vistiek leidžia jiems sklisti. Kodėl? O čia jau prieinam prie politikos.... Kodėl šalies vadai leidžia žmonėms apsigaudinėti?

Šio leidimo viršelis kiek neatitinka turinio... Toks liūdnas, lyg tai senas žmogus. Trečiojo leidimo viršelis žymiai tikslesnis: jame vaizduojamas išdidus ir tvirtas vyras - toks paskutinis Mohikanas ir buvo.

Ši knyga daugeliu atžvilgiu sukelia minčių apmąstyti visuomenę, stereotipus, savus įsitikinimus. Ne veltui tai viena žymiųjų vakarų literatūros knygų.

Jaudinančio skaitymo! :)
Emilija


2022 m. liepos 13 d., trečiadienis

,,Vėjų rožė"

 




,,Vėjų rožė"



Jonas Endrijaitis


2001 m.
92 psl.
ISBN 9955-431-07-5

IV-oji autoriaus eilėraščių knyga, bet pirmoji pakliuvusi man į rankas. Gebėjimu suvokti lyriką didžiuotis negaliu, bet paskaityti eilėraščius mėgstu. Nesuvokiami kontrastai, kasdienei galvai, tiesiog beprasmybės, kartais pažadina racionalias ir tikroviškas mintis. Tarsi netikėti pabudimai. Tai man patinka :)

Man patiko trys eilėraščiai ,,Akmenys". Jie paprasti, ramiai gilūs. Tai gyvenimo akmenys aprašyti trimis eilėraščiais. Jauku.... ,,Gyveni, bet esi memuaras, tik nėra kam tave užrašyti".

Skyrius ,,Pabaigos pradžia" man patiko labiausiai. Autorius pateikia koks sudėtingas yra gyvenimo paprastumas.

Knygoje dar vienas išsiskiriantis skyrius: ,,Bohema". Man jis buvo kiek per tikroviškas, o gal tiesiog nebuvau jam pasiruošusi. Jame eilėraščiai erotinėmis temomis ir itin vaizdūs! Sakyčiau net svyruoja ties padorumo/vulgarumo riba. Čia matyt ir išryškėja meniškas talentas: ties riba. Labiausiai dėmesį prikaustė IV-ojo skelbimo eilėraštis :)

,,O po mirties vėl būsi gimęs,
Jei augalo kakta rasos ---
"

Kadangi knygos eilėraščiai neturi bendros temos, tad vertinti viršelio atitikimą turiniui sunku. Viršelio atitikimas knygos pavadinimui yra fantastiškas: vėjo supūstas ugnies žiedas išsiskleidžiantis kaip rožė - itin poetiška vėjų rožės interpretacija!

Įspūdingo skaitymo!
Emilija


2022 m. liepos 12 d., antradienis

,,KGB akiratyje"

 




,,KGB akiratyje"





Nijolė Sadūnaitė


1991 m. (pirmas leidimas 1985 m.)
144 psl.
ISBN nesuteiktas

Drąsios jaunos moters pasakojimas apie patirtį su KGB darbuotojais. Ji nuo 1970 m. buvo sekama. 1974 m. suimta tardymui; tardyta dešimt mėnesių. Po kelerių metu sekimo teismas. 1975 m. teismas. Teismui ją saugojo rusų kariai, kad nebūtų suprantančių ką ji kalba; žiūrovų nebuvo, o liudininkus po liudijimo iškart išvesdavo. Tai trumpa knygelė, kuri glaustai, bet iš esmės atvaizduoja, ką reiškia gyventi Rusijos okupacijoje. Už kelis eilėraščius apie kančias konclageryje: šeši metai konclagerio ir penki tremties. Knygelės glausta apimtis ir gilus turinys palieka neišdildomą įspūdį ir giliai viduj užkliudo. Nepasakosiu čia savo nuomonių ir minčių. Užklydusį į šį aprašymą žmogų norėčiau paskatinti paimti šią knygelę į rankas ir perskaityti, svetimu kailiu patirti sovietinės Rusijos šlykštumą visu ,,gražumu". O paskatinti norėčiau keliomis citatomis iš knygelės.

N.Sadūnaitės pokalbyje su KGB'istu Pileliu palygino juos su fašistais: ,,Taip! - atsakiau. - Fašistai darė baisų nusikalstamą darbą, bet jie to neslėpė. Jie atvirai sakė, ką sunaikino, ką pavergs, ir visi apie tai žinojo. O jūs darote tą patį nusikaltimą, tik prisidengę ,,vaduotojų" ,,brolių" kaukėmis, o už nugaros laikote tą patį kruviną peilį... Kas žmoguje biauriausio? - Veidmainystė! Kadangi jūs esate veidmainiai, jūs blogesni už fašistus!'' 26 psl.

,,Sovietų imperijoj kalinys ne žmogus, su juo elgiamasi kur kas blogiau nei su gyvuliu - tai beteisis vergas, nekenčiamas ir nuolatos kareivių bei prižiūrėtojų moraliai ir fiziniai kankinamas" 51 psl.

Iš gynimo kalbos skelbtos ,,LKB Kronika" Nr. 17: ,,Tik tada, kai vaikai, kuriems mokykla sugriovė tėvų autoritetą, nueina šunkeliais, kažkodėl kaltinami ne mokytojais, o tėvai".

Knyga yra informacinis istorinis lobis, deja viršelis toks skaudžiai nuobodus (ir dar raudonas!), kad visai netraukia imti ir skaityti. Vistik viršelis labai svarbus, ypač sunkaus turinio knygoms.

Akis atveriančio ir įkvepiančio skaitymo!
Emilija

2022 m. liepos 11 d., pirmadienis

,,Tarp dviejų vandenynų"






,,Tarp dviejų vandenynų"




Vsevolodas Zenkovičius



1985 m. (orig. 1972 m.)
236 psl.
ISBN nesuteiktas

Mokslininkas (autorius) per UNESCO projektą pakviečiamas į Meksiką tyrinėti lagūnų. 1969-aisias metais jis keliauja po Meksikos pakrantes kartu su vietiniais studentais, juo moko.

Pasakoja kaip pirmą kartą pamato banglentes. Pasakoja savo įspūdžius apie pirmą kartą pamatytą spalvotą televizorių. Pasakoja kaip pirmą kartą ragauja kokakolos. Apsakydamas tai jis neatmena pavadinimo, bet iš aprašymo aišku kad tai kokakola. Vaje kaip tas gėrimas įsigėręs į šiuolaikines smegenis, kai iš aprašymo supranti kad būtent apie šį gėrimą pasakoja :)

Autorius atvirai rašo apie savo klaidas ir dėl to kylančias problemas ir sunkumus. Kalba apie santykius su studentais ir kolegomis - šie aprašai prideda daug vertės knygai. Tokiose kelionėse tikrai būna daug sunkumų, nesusipratimų ir kitų sudėtingumų. Šie pasakojimai leidžia matyti akademinius ir kasdienybės kultūrinius skirtumus. Svarbiausia šioje vietoje manau tai, kad autorius nesilaiko savo kelio kaip teisaus dėl susireikšminimo ar tiesiog pasipūtimo. Jis mano skirtumus, pats juos svarsto. Jaučiasi kad pasakoja tikras mokslininkas. Malonu skaityti tokį tikrovišką dalykinės veiklos aprašymą.

Ypatinga knygos dalis yra iš Meksikos parsivežtų vabalų gyvenimo ypatumai Rusijoje.

Vertimas redaguotas geologijos-mineralogijos mokslų daktarės! Puiki savybė kelionių knygai. Puiku savybė dalykinei knygai. Naujuose vertimuose, kuomet versti/redaguoti tik vertėjo/lituanisto, prikuriama tiek naujų terminų... Laimei pastebiu tik savo srities dalykinėse knygose :) vistik buvo malonu paimti į rankas knygą, kuri savyje nešasi terminijos kokybės ženklelį.

,,Tūkstantis metų - tai trisdešimt išnykusių ir užmirštų kartų. Ir visgi mus pasiekė ano meto žmonių kūrybinė fantazija. Jų protas, jų vaizduotė, jų svajonėse išpuoselėtas grožis" psl. 193.

Kol neatverčiau knygos, net neįtariau, kad knyga apie Meksiką. Viršelio nuotrauka tikrai graži, bet nereprezentatyvi knygos turiniui.

,,Tarp dviejų vandenynų" - viena iš nedaugelio kandidačių būti skaitoma antrą kartą.

Nuotykinio skaitymo! :)
Emilija

2022 m. liepos 8 d., penktadienis

,,Žmogėdrų salos"

 




,,Žmogėdrų salos"



Miloslavas Stinglas

1973 m. (orig. 1970)
172 psl.
ISBN nėra


Kelionių knyga. Autorius keliauja po Melaneziją - Ramiojo vandenyno pietvakarinę dalį. Po Saliamono salas, Naująją Gvinėją ir aišku Fidžio salas. Fidžio salas būtent ir vadina žmogėdrų salomis, nors autorius sako kad kanibalizmas gyvuoja ir kitur.

Knygoje išsamūs etnografiniai aprašymai. Aprašoma dabartis, pateikiami praeities pasakojimai. Šiek tiek istorinio konteksto: laisvės kultūra - okupacinis laikotarpis - gyvenimas laisvėje. Daug dėmesio skiriama kanibalizmo priežastims.

Dvidešimt trečiasis skyrius ,,Po Naująją Gvinėją be vertėjo" pristato Pidžin ingliš - anglų kalbos variacija, kurią įkirtęs autorius galėjo gan laisvai susikalbėti visoje Melanezijoje!

Vertimas sutrumpintas!  Su autoriaus leidimu, bet vistiek.... Mielai būčiau skaičius visą.

Etnografo komentarai apie viršelį butų buvę labai labai įdomūs. Viršelyje vaizduojamas vienas iš žmogėdrų salų gyventojų, jo ,,karūna" primena krikščionišką aureolę. Šių salų gyventojai ir krikščionybė ,,nestipriai" susiję. Tie patys simboliai ne visuomet tomis pačiomis reikšmėmis aptinkami, kartais panašiomis. Tiesiog itin smalsu :)

Nuotykingo skaitymo! :)
Emilija


2022 m. liepos 7 d., ketvirtadienis

,,Žalia šviesa"



,,Žalia šviesa"




Matthew McConaughey



2022 m.
304 psl.
ISBN 9786090151235

Autobiografija. Komentuoti autobiografiją, tarsi komentuoti asmenybę. Nesivelsiu į gilias diskusijas. Tai autobiografija, tai jo liudijimas apie jo gyvenimą. Savo gyvenimą autorius parodė iš (jam) gražiausios pusės. Labai savireklamiška knyga. Tuo man ji nepatiko. Viršelis irgi suaugėliškumo ir rimtumo reklama, nors knygos turinys rodo kiek jis pamišęs ir nepastovus.

Kas man labai patiko, tai redaktoriaus ir maketuotojo darbas - sumaketuota kaip tikras dienoraštis (knyga paremta aktoriaus asmeninių dienoraščių informacija), nevengta iliustracijų (iliustracijas tikrai mėgsta ir suaugusieji :) ).

Nerekomenduoju skaityti, bet jei jau skaitysit...

Malonaus skaitymo! :)
Emilija




2022 m. birželio 27 d., pirmadienis

,,Ich habe ein Buch geschrieben..."




,,Ich habe ein Buch geschrieben - Was nun?: ein Ratgeber für Autoren''



Wilhelm Ruprecht Frieling


2021 m.
148 psl.
ISBN
978-3947738304


Labai praktiška knyga. Iš tikrųjų praktiška. Jei kažkas Vokietijoje gyvendamas parašė knygą ir ją išleisti nori, čia aprašyti visi svarbūs dalykai. Parašyta ir ką daryto, ko nepamiršti jei pats nori leisti knygą. Autorius daug metų dirbęs leidėjų kuo puikiausiai konkrečiausiai pataria.

Vienu dalyku knyga nustebino - ji praktiškai naudinga! :) Mėgstu paskaitinėti dalykines knygas. Paprastai skaitau amerikiečių patarimų knygas, o jose niekuomet iki galo neparašyta, visuomet nutylėta, tad nieko praktiškai naudingo iš tikro nerasi. Arba man tik pakliuvo tokios knygos :D Kaip ten bebūtų, ši knyga naudinga. Na tik tiems kas Vokietijoje, nes tarp valstybių yra reguliavimo skirtumų, o ši knygelė parengta pagal Vokietijoje galiojančius įstatymus.

Dalykines knygas čia aprašinėju retai, bet šia įdomybe pamaniau pasidalinsiu. Na ir bus pačiai priminimas kur rasti informacijos jei sumanysiu parašyti knygą ir ją išleisti Vokietijoje :D O kodėl gi ne... su tokia instrukcija reikia tik rankraščio!

Smagaus knygų leidimo! :D
Emilija

2022 m. birželio 25 d., šeštadienis

,,Kinder sind ein Geschenk..."




,,Kinder sind ein Geschenk: aber ein Wellness-Gutschein hätts' auch getan''




Sabine Bode

2016 m.
psl. 141
ISBN 978-3-8303-3418-7


Tikėjausi knygos, kurioje juokaujama apie tai kaip mamoms ir tėčiams trūksta laiko sau. Ji atrodė švelniai nuotaikinga - viršelis toks nekaltas, toks nekaltai išdykusiai linksmas :) Deja... Knyga gal ir bando būti apie tai, bet atrodo kad autorė tiesiog nekenčia vaikų, kad jai iš tikrųjų gaila kad ji turi vaikų. Kai pradedi jausti tą potekstę, kad jai nepatinka vaikai, tie jos juokeliai pradeda darytis nebe juokingi ir knyga tampa liūdna, o autorės darosi gaila.

Gal ir yra auditorija žmonių, kuriems ši knyga patinka, tik aš nesugalvoju kokia ji, ir tikrai nežinau ko palinkėti.... O gal vietoj linkėjimo skaitymui šįkart tiesiog nelinkėsiu skaityti.

Emilija


P.S. 2020-ais ir 2022-ais buvo išleisti dar du leidimai.... Kažkam tikrai patiko ši knyga :D

2022 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

,,OPEN"



,,OPEN. Das Selbsporträt"



Andre Agassi


2019 m. (orig 2009 m.)
608 psl.
ISB
N ‎ 978-3426274910

Tikrai atvira autobiografija. Stiprūs jausmai (ir geri ir liūdni), detalūs aprašymai. Skaitydama stebėjausi, kaip taip pavyko. Taip detaliai, kad skaitydamas gali jaustis tarsi ten esi. Perskaičiau knygą sužinojau kaip ji atsirado. A. Agasis daug kartų, daug valandų kalbėjosi su biografu. Kalbėjosi apie tai ką tuo metu prisiminė. Jų pokalbiai buvo įrašomi. Vėliau asistentai tuos įrašus, tuos pasakojimus chronoligine ir logine seka sudėjo ir gavosi knyga. Būten dėl to, kad tai buvo laisvi A. Agasi pasakojimai, o ne pastangos kažką apie save parašyti, ši knyga tokia gyva ir įtraukianti.

Pavadinimu jau smagiai sužaista... o šaunus viršelis dar prideda! Sakoma kad veide viska tiesa parašyta, kad akys sielos veidrodis... Tad šios knygos viršelis tarsi sako ,,imkit mane ir skaitykit", o tas ,,mane'' yra ir knyga ir p. Agasis.  

Paprastai mano aprašymai būna trumpi, kai knyga prasta. Ši tikrai ne prasta. Bet čia daug nepridiskutuosi. Čia žmogus atvirai apie savo gyvenimą pasakoja. Ar daug prikomentuosi? Tokią knygą reikia pačiam paskaityti, o ne kitų pasakojimų apie ją klausyti.


Įsijaučiančio skaitymo! :)
Emilija

2022 m. balandžio 25 d., pirmadienis

,,Karo veidas ne moteriškas"






,,Karo veidas ne moteriškas"






Svetlana Aleksijevič

2020 m. (orig. 1985 m.)
312 psl.
ISBN 
9786090126509

Ilgai laukiau kol galėsiu vėl prieiti prie šios knygos. Kai pabaigiau, kai padėjau....  Šiandien liepos 23 d., metai - 2023. Beveik pusantrų metų nuo tada kai perskaičiau šią knygą. Ir šiandien nesijaučiu pasiruošusi kalbėti apie šią knygą. Bet kiek gi paliksiu stovėti.... Juk gali būti, kad taip ir nebūsiu pasiruošusiai plačiau kalbėti apie tai ką ten perskaičiau. Tad pamaniau tiesiog trumpai, atžymiu ir palieku. 

Bene skausmingiausia knyga kokią teko skaityti. Už tėvynę mirti išugdytos jaunos moterys išlėkę į karą ir po jo grįžę (kurioms pasisekė grįžti) toliau gyventi turi su baisybėmis atmintyse ir atstūmimu vyresniųjų moterų, kurios nebuvo augintos mirti už tėvynę, kurios buvo augintos būti moterimis. Išlėkę kovoti už savo visuomenės laisvę ir saugumą grįžusiosios yra tos pačios visuomenės atstumiamos, keikiamos ir niekinamos.... Kaip tie du pasauliai kertasi....

Viršelis nepriekaištingai atskleidžia kaip moteriškumas negali sutilpti kareivyje.


Atsargaus skaitymo!
Emilija


2022 m. kovo 31 d., ketvirtadienis

,,Blokados bėgliai"




,,Blokados bėgliai"





Žiulis Vernas


2009 m. (orig. 1865 m.)
Trukmė: 02:02:45
LibriVox


Trumpas Žiulio verno romanas apie bėgančius per Amerikos pilietinio karo metu paskelbtą blokadą. Ko gero reiktų tiesiai šviesiai sakyti: nuotykių romanas apie kontrabandininkus :) Tai tik tiek trumpai ir tebus: tipinis Žiulio Verno nuotykių romanas apie žmones dėl meilės nepaklūstančius įstatymams ir įsakymams taip patampančiais karinės blokados bėgliais.

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,The Blockade Runners" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). Jei mėgstate audio knygas, būtent šį įrašą rekomenduoju.


Smagaus skaitymo! :)
Emilija

2022 m. kovo 29 d., antradienis

,,Aplink pasaulį per 80 dienų"




 ,,Aplink pasaulį per 80 dienų"


Žiulis Vernas


2008 m. (orig 1873 m.)
Trukmė: 07:35:10
LibriVox


Ar bėra žmogus nesusipažinęs su kokia nors šio kūrinio versija. Vien ekranizacijų skaičius jau dviženklis. Visgi kad ir kokios nuostabios būtų ekranizacijos, knygos jos nelenkia. Knyga yra neįtikėtinai atpalaiduojanti! Lenktynės su laiku atrodo turėtų būti įtemptos ir audringos (arba taip atrodo dėl to, kad visos šios istorijos ekranizacijos tuo paremtos :) ), o knygoje kelionė yra gan maloni. Keliautojas savimi taip labai pasitiki, tad jis visai neskuba. Net nukrypimams nuo maršruto yra laiko. Gal gi tikrai, kai savyje esi tikras jog pavyks, nes turi planą ir esi pasiruošęs įvairiems netikėtumams, tai nėra ko jaudintis ir kelionė tampa ne įtemptu stresuotu darbu, o maloniomis įdomiomis atostogomis :)

Norėčiau apkeliauti pasaulį per aštuoniasdešimt dienų.... :)

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,Arround the World in 80 Days" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). Jei mėgstate audio knygas, būtent šį įrašą rekomenduoju

Smagaus skaitymo! :)
Emilija

2022 m. kovo 28 d., pirmadienis

,,The Reluctant Dragon"

 



,,The Reluctant Dragon"


Kenneth Grahame


2006 m. (orig. 1898 m.)
Trukmė: 00:56:42
LibriVox


Istorija apie neslibinišką slibiną :) Istorija apie riterį kuris ne visai norėjo kovoti. Istorija apie tai kas nutiko kai šios dvi būtybės susitiko. Trumpa miela istorija. Knygyne ko gero gulėtų vaikų skyriuje, bet knygos pamoka tikrai ne tik vaikams :)

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,The Reluctunt Dragon" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). Jei mėgstate audio knygas, būtent šį įrašą rekomenduoju.

Mielo skaitymo ar klausymo! :)
Emilija


2022 m. kovo 27 d., sekmadienis

,,Dingęs pasaulis"

 



,,Dingęs pasaulis"



Artūras Konanas Doilis


2007 m. (orig. 1912 m.)
Trukmė: 08:22:48


Lietuviškai verčiama ,,Dingęs pasaulis" arba ,,Paslaptingoji šalis". Klausiau originalą, tad savo užrašuose pasilieku prie ,,Dingęs pasaulis", nes jis kaip tik toks ir yra ir tekste ir originaliame pavadinime anglų kalba :) Nors pati mieliau versčiau ,,Prarastas pasaulis" :))

Aštuonios valandos kelionių po dinozaurų, lobių ir itin savitų kultūrų kraštą. Veiksmo daug! Ir visgi beklausant knygą vis kildavo mintis, kad ,,Užmirštoji sala" man patiko labiau... ,,Užmirštojoj saloj nėra nei dinozaurų nei lobių... Gal užteko to, kad ,,šiuolaikiniai žmonės" patenka į ,,nebeegzistuojantį pasaulį"....

Garso knygos apraše pateikiama, kad ši knyga buvo įkvėpimas filmams ,,Jūros periodo parkas" ir ,,King Kongas". Tai tikrai ne pirmoji knyga tirianti įsivaizduojamą keistą pasaulį (Žiulio Verno ,,Kelionė į Žemės centrą'' 1864 m. leidimo, o Vilio Džordžo Emersono ,,Ūkanotasis dievas<...>" 1908 m.), tad kuo ji čia taip įsitiko.... Gal pasisekė - atsidūrė tinkamu laiku tinkamoj vietoj :D

Sirgau, skaudėjo akis, tad galėjau tik klausyti knygas - pagal aplinkybes buvo nuostabi knyga :) Ne pernelyg sudėtinga sergančiai galvai, bet ir pakankamai nuotykinga, kad gulėjimas lovoj visą dieną neprailgtų :)

Jei ką nors domintų garso knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,The Lost World" (garso knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). Norintiems išklausyti garso knygą anglų kalba, būtent šį įrašą rekomenduoju. Puikus skaitovas!

Jaukaus skaitymo! :)
Emilija

2022 m. kovo 25 d., penktadienis

,,Drąsūs kapitonai"

 



,,Drąsūs kapitonai"



Radjaras Kiplingas


2008 m. (orig. 1897)
Trukmė: 05:56:59


Jauki jūrinė nuotykių istorija :) Primena ,,Jūrų vilką" ir ,,Mobį Diką", tik skirta labiau berniukams nei mergaitėms :D Mergaitėms gali patikti, tik ne tiek naudinga, mat tai jauki knyga apie vyriškumą, apie jaunuolio suaugimą ir tapimą vyru. 

Vyriškumas knygoje matuojamas drąsa, gebėjimais ir išsilavinimu. Knygoje svarbus vaidmuo vyriškumo brandai skiriamas jaunuolio ryšiui su tėvu. Kontrastingai pateikiamos dvi tėvo-sūnaus poros: viena tvirta, kita tarsi neegzistuojanti. Pristatydamas jaunuolio vyriškėjimą, autorius pristato ir jo ryšio su tėvu kaitą - autorius leidžia suprasti, kad artimas ir tvirtas tėvo-sūnaus ryšys nėra savaiminis ir kad jį galima sukurti, jei tik abu to nori.

Nors knyga parašyta prieš gerą šimtmetį, tikrai aktuali ir šiandien. Pakeiskime tarnavimą žvejų laive kokia kita žinių, disciplinos ir fizinio darbo reikalaujančia tarnyba ir valio :) Ši knyga netgi buvo išleista 1999 m. vaikams kaip dalis Iliustruotos didžiosios klasikos pavadinimu ,,Drąsusis kapitonas", tad lietuviškas vertimas tikrai yra, jei jaunuoliui su anglų kalba sunkiau.

Tikrai gali būti vertinga mamoms, kurios vienos augina sūnus. Tiesiog kaip priminimas, jog jaunuolio vyriškumui yra būtinas jaunuolio ryšys su suaugusiu vyru. Jei ne tėvu, tai gal seneliu ar dėde, o gal mokytoju...

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,Captains Courageous" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). Norintiems išklausyti audio knygą anglų kalba, būtent šį įrašą rekomenduoju. Puikus skaitovas!

Jaukaus skaitymo! :)
Emilija

2022 m. kovo 22 d., antradienis

,,Pirmieji žmonės mėnulyje"




,,Pirmieji žmonės mėnulyje"




Herbertas Džordžas Velsas


2007 m. (originalus leidimas 1901 m.)
Trukmė: 08:02:44
LibriVox


Kosmoso fantastika - vienas mano mėgstamiausių žanrų. Herbertas Džordžas Velsas (paprastai įvardijamas tiesiog H. G. Wells) vienas šauniausių fantastikos rašytojų. Pastaroji nuomonė ne mano, aš prie jos tik prisijungiu. Pati šį autorių atradau gan vėlokai.

,,Pasaulių karą" skaičiau dar maža būdama. Dar tą supaprastintą Didžiosios Iliustruotos Klasikos leidimą :) Patiko labai. Vaikų skyriuj kitų šio autoriaus knygų nepasitaikė tad taip ir liko. Ir visai neseniai, naršydama po LibriVox (legalių nemokamų knygų lobynas) užtikau šį autorių, užtikau daugiau jo istorijų. Pirmiau buvo ,,Laiko mašina", dabar kelionė į mėnulį, vėliau ir kitos :)

,,Pirmieji žmonės mėnulyje": nuotykiai - smagu, kosmosas - įdomu, H. G. Well - gerbtinas rašytojas. Šioms priežastims pasitaikius knyga pakliuvo į skaitomųjų (šiuo konkrečiu atveju - klausomųjų) sąrašą :)

Sėkmingai pavykusio mokslinio eksperimento dėka, du nauji pažįstami patenka  į mėnulį. Jų mėnulis ne plikas pilkas akmuo, kokį mes pažįstame, o planeta su sava ekosistema. Keliautojai patiria įstabių dalykų, siužetas kartais įtemptas ir visko iki galo neatskleidžianti pabaiga palieka galimybę mintyse toliau pratęsti kelionę. Neužbaigtos pabaigos paprastai mane erzina ir esu stipriai išpeikusi knygas už tai. Vis tik čia neužbaigtumas smagus. Spėju būtent dėl to, jog autorius duoda pakankamai informacijos, kad skaitytojas galėtų savo mintyse pratęsti kelionę: lieka ne neatsakyti klausimai, bet užuominos kietiems nuotykiams.

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,The Firt Men in the Moon" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). Jei mėgstate audio knygas, būtent šį įrašą rekomenduoju.


Malonaus skaitymo ar klausymo! :)
Emilija




2022 m. kovo 20 d., sekmadienis

,,Katalikybė"



 


,,Katalikybė"


Robert Barron


2015 m. (orig. 2011 m.)
326 psl.
ISBN 978-9955-29-286-9


Ilgai savo eilės laukusi knyga. Ne veltui....

Įsigijau Kaziuko mugėje :) Viena smagiausių vietų įsigyti knygų :) Lietuvos katalikų leidiniai turėjo ten didelį stendą. Mane maloniai pakonsultavo ir pasirinkau tris knygas. Pirmas dvi jau perskaičiau, ši tik užsiliko...

Perskaičius knygą apie Tėvą Stanislovą šiuo sunkiu metu, nekilo dar ūpas linksmumas, norėjosi dar kažko dvasiško. Taip ir priėjo eilė ,,Katalikybei". Visgi knyga nuvylė. Autorius sakosi aiškinąs ir pagrindžiąs Katalikybę, bet tik kalba ratais.

Autorius didžiuojasi Šv. Anzelmo Kenterberiečio apibūdinimu Dievui ,,tas, kuris pranoksta visa, ką galime sugalvoti" (77 psl.), o kitur tekste teigia žinąs priežastį, kodėl Dievas (tobula ir absoliučiai laiminga savaiminė būtis) sukūrė dangų ir žemę (90 psl.). Tai arba žmogaus protas negali suvokti Dievo arba gali.... Nebent autorius mano kad jis yra toks ypatingas kad tik jis gali suvokti, nors net Šv. Anzelmas Kenterberietis negalėjo.... Tokių visokių smulkių susikirtimų pilna knygas, todėl ir atsiranda jausmas, kad autorius kalba ratais. O kartais autorius taip įsisuka į savo samprotavimus, kad jau nieko dvasiška ten nebelieka.....

Autorius bandė racionalizuoti Katalikybę ir jam nepavyko. Tai kol kas prasčiausia su Katalikybė susijusi knyga kuri man pakliuvo. Bet gal Jūs gudresni nei aš ir jums neatrodys viskas taip supainiota ir patiks :) Visuomet geriausia pačiam patirti ir susidaryti nuomonę pagal savo patyrimus :)


Malonaus skaitymo, jei nuspręsite skaityti :)
Emilija


2022 m. kovo 7 d., pirmadienis

,,Tėvas Stanislovas"

 



,,Tėvas Stanislovas. Pasakojimų knyga"


Arvydas Juozaitis


2020 m. (pirmas leidimas 1995 m.)
414 psl.
ISBN 978-609-01-4059-8


Apie Tėvą Stanislovą teko girdėti. Girdėti kalbant suaugusiuosius mano aplinkoje kai dar buvau maža, girdėti minint televizijos laidose kai jau buvau vyresnė. Neteko pamatyti, patirti... Iš nuogirdų jis buvo tarsi katalikiško pasaulio žvaigždė. Nežinojau kas vyskupas, bet žinojau kad yra Tėvas Stanislovas :)

Kadangi jis buvo tik kažkas girdėta. Nuostabus dalykas kurio jau nėra, kuris kažkada buvo. Kažkas apie ką verta sužinoti, bet skubos kaip ir nėra. Taip knyga lentynoje ir prastovėjo beveik du metus :) Išsitraukiau knygą šių metų vasario pabaigoje. Nežinojau kokia ta knyga, bet kad jau ji apie tą nuostabų žmogų Tėvą Stanislovą, ji vienintelė teikė vilties apsiraminimui kai prasidėjo karas Ukrainoje. Tos vilties knyga nenuvylė!

Ypatinga ramybės erdvė. Vienintelis dalykas, kuris man padėjo užmigti pirmomis karo Ukrainoje dienomis.

Ši knyga tarsi įrodymas, kad pas tą, kuris gero linki, gera ir ateina. Gyvenime įvairūs žmonės tiek blogybių metė į jo pusę, bet kiekvieną jų Tėvas Stanislovas ne tik išgyveno, tačiau padėjo išgyventi ir kitiems. Ankstyva savivoka leido jam savo gyvenimo kely vien savo pavyzdžiu, vien buvimu šalia įkvėpti daugelį žmonių. Jo palikimas - jo pavyzdys išsaugotas knygose yra lobis kiekvienai sielai, kuri gali prie jo prisiartinti.


Ramaus skaitymo! =)
Emilija

2022 m. vasario 27 d., sekmadienis

,,Prie užvertos langinės''




,,Prie užvertos langinės"



Žemaitė




1978 m. (atskiri apsakymai leisti nuo 1889 m.)
412 psl.
ISBN nesuteiktas


Ko gero viena tikroviškai žiauriausių okupacinių laikotarpių knygų (o gal tik mano miesčioniškoms smegenims taip atrodo....). Gal dėl to atrodo pati žiauriausia, nes okupacinis sunkis nuėjęs iki pat pačios buities. Baudžiava jau mokyklos vadovėliuose buvo sunku, o čia.... Yra pora ir švelnių, gerumo kupinų rašymų, bet jie kaip lašas jūroje, kaip viltis, kuri nežinia ar neliks tik viltimi....

Skaičiau vienu kartu daugiausia po du apsakymus. Daugiau skrandis sunkiai laiko.... O taip juk gyveno žmonės kažkada... Kai kas gal ir dabar gyvena panašiai.... Skaitant tokias knygas pradeda kilti mintys ar čia tokie ypatingi atvejai, ar čia aš taip nutolus nuo gyvenimiškų dalykų?

Bijojau skaityti ,,Deutsches Haus". Reikėjo Žemaitės bijoti!


Informatyvaus skaitymo!
Emilija






2022 m. vasario 23 d., trečiadienis

,,Deutsches Haus''






,,Deutches Haus''



Annette Hess



2019 m.
366 psl.
ISBN 978-3-548-06117-7

Dar viena per ilgai lentynoje gulėjusi dovana! Istorinis romanas apie pirmąjį Ašvico teismo procesą. Pagrindinė knygos veikėja yra jauna vertėja, kuri netikėtai įsidarbina vertėjauti liudininkams šiame procese. Tai išgalvota istorija pagrįsta tikromis istorijomis. Knygos gale autorė trumpai paaiškina kas tikra, o kas išgalvota - nuostabus knygos papildymas, kad nereiktų spėlioti.

Draugė, padovanojusi šią knygą, yra, švelniai tariant, sunkių knygų gerbėja. O dar gi jos dovanota knyga apie Aušvicą. Ilgai gulėjo lentynoje... Pagaliau prisiruošiau, pradėjau skaityti, knygoje vargiai kas vyksta (viskas ypatingai lėta), bet pradėjusi skaityti vos galėjau padėti knygą į šalį. Skaitydavau kas vakarą kol akys laikydavosi atmerktos. Tokio sunkumo atsitraukti nuo teksto jau seniai nebuvau patyrusi. Net sunku nusakyti kas įtraukė, nes knygoje nieko ypatingo nevyksta, o kas įvyks pagrindiniai dalykai ir taip žinomi, kitus autorė atskleidžia be didelių užuolankų - jokios ypatingos literatūrinės metodikos, o padėti knygos rankos tiesiog negali.

,,Deutsches Haus'' - ,,Vokiški namai'', tai Evos tėvų jaukus vietos restoranas, kuriame tiekiamas tradicinis vokiškas maistas. ,,Deutches Haus", tai knyga, kuri vaizduoja, eilinių vokiečių išgyvenimus ir gyvenimus žiaurios istorijos kontekste. Veiksmas vyksta apie šešiasdešimtuosius, apie dvidešimt metų po karo. Tai kas vyko ,,darbo stovyklose" daugeliui dar tik gandai. Ir štai procesas, kuris traukia į viršų viską ką įmanoma apie įvykius Aušvice.

Ši knyga yra rimta pretendentė į mano mėgstamiausiųjų sąrašą. Visgi vieno dalyko autorei ,,atleisti" negaliu - jai nepavyko sklandžiai perteikti Evos nacionalinės kaltės. Jaučiasi kur veda, kaip tai vystosi, bet lemiamu momentu....na, lemiamu momentu atrodo, kad autorei pritrūko dar vienos nakties.

Istoriškai svarbi, įtraukianti. Ne veltui per 2019-us metus išleista net tris kartus :)


Linkiu jausmingo skaitymo! :)
Emilija

2022 m. vasario 11 d., penktadienis

,,Kaffee und Zigaretten''






,,Kaffee und Zigaretten''



Ferdinand von Schirach


2019 m.
188 psl.
ISBN 978-3-442-71974-7


Apmąstymai. Patirtys. Atsakymai į įdomius gyvenimo ir gyvenimiškos istorijos klausimus. 

Šią knygą gavau dovanų daugiau nei prieš metus. Pavadinimas buvo girdėtas. Jis nešė asociaciją kažko sunkaus, liūdno. Dėl to ilgai truko kol nusiteikiau paimti į rankas. Pradėjusi skaityti perskaičiau labai greit. Trumpos istorijos, apsakymėliai, nugirsti pokalbiai, o kartais tik vaizdeliai. Skaitydama šią knygą prisiminiau italų autoriaus Umberto Eco knygą ,,Pepe Satan allepe: taikios visuomenės kronikos".

Knygoje galima rasti atsakymus į tokius klausimus kaip: Kaip jaučiasi vyras įstrigęs santuokoje ir nedrįstantis skirtis? Ką daro žmona, kuri nebegali pakęsti savo sutuoktinio? Ką veikia septyniasdešimtmetis su dvidešimtmete žmona? ir kitus atsakymus į klausimus, kurie nedažnam šauna į galvą.

Kai kurios temos sunkios, visos prasmingos, bet knyga iš principo tinkanti atsipalaidavimui.


Linkiu prasmingo skaitymo! :)
Emilija














2022 m. vasario 6 d., sekmadienis

,,Der kleine Weihnachtsbuchladen am Meer''

 



,,Der Kleine Weihnachtsbuchaden am Meer"



Julie Peters


2019 m.
286 psl.
ISBN 978-3-7466-3609-2

Knygynas ir Kalėdos! Man čia kaip nuostabu ir puiku :) Trečioji knyga apie Frykę ir Spykerogo salą (I-oji ,,Mein wunderbarer Buchladen am Inselweg'', II-oji ,,Mein zauberhafter Sommer im Inselbuchladen"). Nuostabu kad trečioji, deja prasčiausioji... Būtų miela, maloni istorija apie tolesnį Frykės ir kitų Spykerogiečių  gyvenimą, bet kai kurie (mažiau nei daug, bet per daug kad galima būtų nekreipti dėmesio) kasdienių epizodų aprašymai tokie netikroviški, kad sunku net suprasti kaip autorė ir sumąstė juos..... Tie epizodai tikrų tikriausiai pagadino man knygos nuotaiką :( Aukštai iškilę lūkesčiai irgi nepadėjo, bet kitaip jau neišėjo, juk pirmoji knyga buvo labai gera, antroji tiesiog nuostabi, trečioji turėjo būti bent ne prastesnė už antrąją :)

Neseniai autorė socialiniuose tinkluose pasidalino, kad jau pribrendo ketvirtoji Frykės knyga, teliko ją ant popieriaus iškloti. Mano didžiausios ir pozityviausios viltys ketvirtajai knygai. Pirmosios dvi buvo nuostabios, Frykė - įdomus personažas. Nekantriai laukiu ketvirtosios knygos! :)


Malonaus skaitymo! :)
Emilija





2022 m. vasario 1 d., antradienis

,,Šveicarų Robinzonų šeima''




,,Šveicarų Robinzonų šeima''





Johann David Wyss


2006 m. (originalus leidimas 1812 m.)
Trukmė: 12:45:14

Kas būtų, jei Robinzonas Kruzas ne vienas būtų pakliuvęs į negyvenamą salą? Būtent į šį klausimą bando atsakyti autorius Johann David Wyss. Laivo sudužimą išgyvena vyras, moteris ir keturi jų sūnūs. Penki vyrai ir viena moteris. Beskaitant knygą man pradėjo kilti klausimas, o kaip gi būtų jei saloje įkliūtų vien moterys? Juk išlikimui jėga yra svarbi, tad penki vyrai ir viena moteris juk ir taip kur kas ,,nuobodesnė'' istorija nei vienas vyras Robinzono Kruzo atveju. Ir ką gi? Knyga nenuvylė! Į pabaigą skirta nemaža knygos dalis istorijai šeimos, kuomet į salą pakliūna moteris su dviem dukrom. Ši dalis man buvo pati įdomiausia.

Detaliai aprašyta ir man pirmą kartą pakliuvęs aprašymas žaibo trenksmo į namus. Iš dalies iš veikėjo perspektyvos, iš dalies iš visažinio pasakotojo perspektyvos: įtraukiantis, kiek įtemptas, man itin naujas.

Pagrindiniai veikėjai yra vaizduojami kaip itin tolerantiški ,,laukiniams''. Knyga matyt buvo progresyvi savo laikams, nes jo supratingumas yra gan pabrėžtinas. Visgi šių laikų skaitytojui vien žodis ,,laukinis", apibūdinant kitos kultūros žmogų, tiesiog rėžia ausis.

Pajėgiant mintyse išsifiltruoti tam tikrus kultūrinius elementus, ši knyga yra įdomi išgyvenimo negyvenamoje saloje istorija. Netgi istorijOS, nes ne tik Robinzonų šeimos išlikimo istorija yra pateikiama :)

Jei ką nors domintų audio knyga anglų kalba, ją galima atsisiųsti čia ,,The Swiss Robinson Family" (audio knygų atsisiuntimas šioje svetainėje yra nemokamas ir legalus). Jei mėgstate audio knygas, būtent šį įrašą rekomenduoju - puikus skaitovas.



Malonaus skaitymo ar klausymo! :)
Emilija